7 days of PowerPoint templates, graphics & videos - for free!* Unlimited asset downloads! Start 7-Day Free Trial
Advertisement
 1. Business
 2. Productivity

Како да добиете повеќе од 5 ментални блокови што ја намалуваат креативноста

Read Time: 12 mins

Macedonian (Македонски јазик) translation by Andrijana Mitevska (you can also view the original English article)

Освен ако не сте навистина нервирале влада, голема корпорација или супер негативец, речиси сигурно си свој најлош непријател. Вие одложувате, не затоа што некој злобен гениј посветил секоја бучна минута да ви го одвлекува вниманието од вашите важни задачи, туку затоа што сте човечки. Единствените демони кои ве држат буден ноќе ви се.

how to get over a mental blockhow to get over a mental blockhow to get over a mental block
Блокот на писателот е само еден вид ментален блок. Можете да добиете минати ментални блокови ако знаете како. (Извор на слика: Енвато Елементи)

Но, исто како и со други непријатели, постојат начини да се борите. Можете да ги надминете менталните блокови и да ја завршите важната работа. Вие само треба да научите како.

Во ова упатство, ќе идентификувам шест причини за ментални блокови. Јас исто така ќе споделам неколку техники за тоа како да се ослободите од менталниот блок.

Што е ментален блок?

Може да биде тешко да се најде дефиниција за ментални блокови, но, општо земено, ментален блок е секоја психолошка пречка што ја ставаш на свој начин, речиси секогаш потсвесно. Класичниот пример е блок писател, каде што, без разлика колку е тешко да се обидете да напишете нешто, едноставно не можете да добиете добри зборови на страницата. Можете да седите и да гледате на празен екран онолку долго колку што сакате, но зборовите едноставно нема да дојдат. Сакате да ги напишете и можеби ќе имате идеја за она што сакате да го кажете, но едноставно не можете да го најдете на работа.

Постојат десетици различни ментални блокови и можат да дојдат од стотици различни извори. Страв од неуспех, страв од успех, депресија, глад и слично, сите може да предизвикате да дојдете на свој начин.

Менталните блокови, веднаш штом ќе ги препознаете, всушност се прилично лесно да се справат. Тоа е свесен дека имаш еден кој е тежок дел. Ако сте тука, најверојатно сте подготвени да започнете, па да влеземе.

Еве неколку вообичаени причини за менталниот блок, како и некои совети за добивање минати ментални блокови:

1. Блок на писателот

Како што реков погоре, писателот блок е еден од најчестите ментални блокови. Еден од проблемите со тоа е дека колку потешко се обидувате да ги принудите добри зборови да дојдат, толку е помала веројатноста да се случи. Вашата фрустрација само ја става вашата ментална состојба се повеќе и повеќе во судир со состојбата на протокот што се обидувате да го постигнете.

Сега, додека јас го нарекувам блок писател и зборувам за тоа малку од мојата перспектива како писател, тоа сигурно не е единствено за писателите. Тоа е истиот ментален блок кога не можете да ги пронајдете вистинските зборови за е-пошта, да извлечете вкупно празно кога ќе се обидете да направите PowerPoint, или едноставно не можете да затворите продажба.

Како да се справите со блокот на писателот

Добрата вест за блок на писателот има многу едноставни стратегии за справување со писателот (или блок на кодерот или презентерот или дизајнерот или продавачот). Пробајте неколку од нив и видете кои работи за вас.

 1. Чекор и направете нешто друго. Наједноставниот начин да се справиш со блок писателот е да престанете да ја удирате главата кон ѕидот. Чекор подалеку за еден час или два. Или одете на прошетка или направете некоја друга некреативна задача како одговарање на е-пошта или ажурирање на вашите сметки. Потоа, по малку, можете да се вратите на пишување (или што и да) и да му пријдете со свежи очи. Ќе бидете изненадени од тоа колку добро ова функционира.
 2. Направете го тоа лошо во прв план. Писателот блок често произлегува од кои сакаат да направат нешто совршено за прв пат, но кога ќе размислите за тоа, тоа е вид на лудост. Јас не ја напишав оваа (исклучителна) статија што ја читате во еден момент. Јас направив еден нацрт, го ревидирав, а потоа го доставив до мојот уредник кој направи уште повеќе ревизии. Тоа значи дека потребни се три поминувања од две лица пред да биде во државата што ја гледате сега. Ако се борите да направите нешто направено, обидете се да размислите за тоа како прв предлог. Не грижете се за тоа колку е добро она што го правите е, само да добиете нешто, нешто, да направите.

2. Одложувањето

Одложувањето е најлошо. Сигурен сум дека сте го имале, каде и да е, колку и да се обидувате да завршите со работа, едноставно не можете да престанете да се препуштате преку Фејсбук или да гледате "само уште едно" видео на YouTube. Истражувачите проценуваат дека просечниот канцелариски работник троши два часа дневно одложување.

Како да се справите со одложувањето

Двете најдобри решенија што ги нашол за мотивирање на себе си се:

 1. користејќи го методот Помодоро
 2. блокирајќи ги сите одвлекувања, па немате друга опција освен да работите

Со методот Pomodoro ќе поставите тајмер 25 минути и ќе работи додека не ѕвони. Кога ќе ѕвони, застанете, одземете пет минути пауза, а потоа започнете го тајмерот повторно. Откако ќе поминавте низ четириесет и петминутни работни периоди, земате подолга пауза од 15 минути; тоа е еден циклус. За да дознаете повеќе за методот Помодоро, проучете го ова упатство:

Најдоброто нешто во врска со методот Помодоро е дека не мора да се мотивирате да работите со часови. Вие само треба да поставите тајмер и да речете: "Океј, во наредните 25 минути, не гледам на Фејсбук, работам. И тогаш можам да гледам на Фејсбук. "Тоа навистина функционира и единственото нешто што можам да го додадам е, ако сеуште се одлагате, скратете го работниот период уште повеќе: направете 20 минути работа и одземете десет минути пауза. Често ќе најдете дека ќе влезете во работата и ќе почнете да ги прескокнувате паузите.

Другата голема опција е да се оневозможи макотрпноста. Јас ја користам фокусната апликација на Mac за да ги блокирам одвлекувачките апликации и веб-страниците. Јас го поставив, така што не можам да го исклучам еден час откако ќе го вклучам. Можете исто така да го исклучите вашиот компјутер од интернет или да ги отстраните одвлекувате апликации. Пробајте. И ако сте навистина сериозни, комбинирајте го со методот Помодоро.

3. Погрешни приоритети

Во моментов работам со стартување и едно нешто што ние многу намерно не го направивме е да го дизајнираме нашето лого. Зошто? Бидејќи во оваа рана фаза тоа е сосема неважно. Нам ни е потребна работна услуга многу повеќе од убав канцелариски материјал. Но, тука е нешто, првиот потег што многу стартап го прават е да се трошат време дизајнирање на лошо професионално лого. Тие ќе имаат состаноци, консултираат дизајнери и ќе поминат низ десетици ревизии за да имаат совршено лого ... за производ што сè уште не постои.

Па, размислете за тоа, дали некој од твоите приоритети е неоправдан сега? Дали минувате премногу време на работа на забавни, лесни проекти, но избегнувајќи ги високите платени тешкотии? Дали ви го преливате сите ваши напори во преуредувањето на вашиот работен простор, наместо да ја завршите работата?

Како да се справите со погрешни приоритети

Пореметувачките приоритети најчесто се случуваат кога луѓето не сериозно размислувале за тоа што се нивните приоритети. Во таа ситуација, повеќето луѓе едноставно се обврзуваат да ја направат наједноставната, најлесна задача што е пред нив. Стартерите знаат дека во некое време ќе треба лого, па зошто да не го направите сега? Постојат многу јасно дефинирани чекори за дизајнирање на онаа каде што како развој на вашиот производ е страшно и тешко.

Оттука, следува дека најдобриот начин да се справиме со неоправдани приоритети е да всушност размислуваме за нив.. За да ги разгледате сите работи што сакате да ги постигнете во следните неколку месеци или години и да разберете што треба да направите за да ги постигнете. Накусо, за да поставите цели и за вас и за вашиот бизнис.

Ние веќе го разгледавме поставувањето цели во длабочина, па појдете проверете го нашето упатство за тоа:

4. Игнорирање на важноста

Матрицата Ајзенхауер ги класифицира задачите во квадранти врз основа на две оски: важност и итност.

 • Квадрантот Еден е задачи кои се и важни и итни. Тоа се нешта како што се претстојните рокови, важни можности за продажба и кризи.
 • Квадрант Две е задачи кои се важни, но не и итни. Тоа се работи како одржување на здрави деловни односи, долгорочно планирање и развој на производи.
 • Квадрант Три е задачи кои се неважни, но итни. Размислете за работите како постојан прилив на е-пораки натрупувајќи во вашето сандаче, состаноци, случајни прекини и сѐ друго што вриште "Сметам со мене СЕГА!"
 • Квадрант четири е задачи кои се неважни и не се итни. Тие навистина не постојат во бизнисите, но таму се случуваат многу пријатни лични работи (како гледање филмови или Netflix).
Eisenhower Decision MatrixEisenhower Decision MatrixEisenhower Decision Matrix
Еден начин да се класифицира важноста на задачите е користење на матрицата за одлучување во Ајзенхауе.

Само гледајќи во текот на одлуката Матрикс, треба многу брзо да почнете да го гледате проблемот со овој ментален блок. Задачите во Quadrant Two се она што го сочинуваат повеќето работи што треба да ги направите за да успеете во животот или бизнисот. Тие не треба да се справат со тоа сега, но ако ги запоставите сега, ќе ја изгубите линијата. Задачата во квадрантот Три се работи со кои се бара веднаш да се решат, но не додавајте долгорочна вредност на она што го правите.

Ако го поминете целиот ден одговарате на неважни пораки наместо да го градите вашиот бизнис, тогаш сте веројатно виновни за игнорирање на важното за итно.

Како да се справите со игнорирање на итно

Во опишувањето на горенаведениот ментален блок, веќе сум ви го дал решението: користете ја матрицата за одлучување на Ајзенхауе за да анализирате како го трошите вашето време. Ова е особено важно ако се чувствувате како да се вртите на тркалата или да се прашувате како можете да работите цел ден и да не направите ништо. Тоа е многу честа појава за луѓето да се фатат за справување со Quadrant Three задачите, кога тие навистина треба да се фокусираат на Quadrant Two.

Откако ќе бидете свесни за вашиот проблем, напорна работа започнува со обидот да се поправи. Започнете со тоа што ќе се запрашате секојпат кога ќе се случи нешто во што влегува квадрантот. Ако не е Еден или Двајца, игнорирајте го.

Сега, очигледно ќе има ограничување на износот на Quadrant Three задачи што може да ги игнорирате. И некои работи што вообичаено се нарекуваат Quadrant Three, како одговарање на е-пораки, всушност, може да бидат Quadrant One. Игнорирањето на сите пораки и состаноци е глупаво, но елиминирање на оние што губат време, така што всушност може да завршите работа на Quadrant. Две задачи се патот до успехот.

5. Перфекционизам

Совршена е непријателот на доброто, а перфекционизам е главен ментален блок кој се маскира како позитивен квалитет. Кој не сака да напише совршена е-пошта за продажба или да создаде совршен производ?

Еве нешто. Изработка на нешто совршено, навистина исфрлање на секоја маана, и добивање на сè што е потребно, трае неверојатно време. Потребно е многу време, всушност, дека можам да сметам од една страна на износот на навистина совршени производи што некогаш сум ги доживеал.

Добивање на нешто навистина добро - да речеме, 95% од совршените - потребно е многу помалку време. Секако, се уште ќе има една или две мали чулки, но во најголем дел она што ќе завршиш со е идентично со совршената книга или производ. Ќе знаеш дека грънките се таму, но повеќето луѓе едноставно нема да забележат.

Перфекционизмот често доаѓа од страв од неуспех. Луѓето се плашат да го стават она што го работат во светот и да добијат повратни информации. Без разлика колку е добро, секогаш ќе има некои мразители. Тоа е полесно само да се истакнат неколку недостатоци себе и инсистираат на нивно одредување пред да го ослободи.

Ако се уште работите на копија за вашиот веб-сајт три недели подоцна или вашата презентација е на својата 15-та ревизија, тогаш сте веројатно виновни за перфекционизам. Повеќето неуспешни писатели што ги знам не успеа бидејќи нивниот перфекционизам ги предизвика да ги промашат роковите.

Како да се справите со перфекционизмот

Перфекционизам е тешко да се справи, бидејќи "доволно добро" е толку тешка цел да се дефинира. Една статија напишана за Њујоркер поминува низ многу повеќе ревизии отколку што сака. За статија во Њујоркер, тоа е нормално, но за еден од нашите статии што ќе биде смешно. Се разбира, работите можев да збори малку подобро во овој напис, но навистина, дали уште пет ревизии ќе ги подобрија работите толку многу што добивте сосема друга порака?

И тоа е навистина суштината на справување со перфекционизмот. Секогаш кога ќе се најдете себеси се трошат повеќе и повеќе време polishing деталите чекор назад и запрашајте се дали она што го правиш е материјално подобрување на работите. Ако тоа само ги прави работите поубави или поубави, тогаш прашајте зошто трошите време за нив. Има добри шанси тоа е затоа што сте исплашени да бродувате.

Иако ова е незгодна ситуација, тоа значи дека навистина има само едно решение. Веднаш штом ќе сфатите дека сте перфекционист, затворете ги очите, повлечете го активирањето и едноставно повикајте го она што го работите. Објавете го, испратете е-пошта, дадете презентација и да видите што се случува. Веројатно ќе биде многу подобро прифатено отколку што се плашевте.

Завиткување

Само што научивте како да добиете ментален блок. Ние ви обезбеди со дефиниција на ментални блокови, како и некои чекори за добивање на минатото ментални блокови.

Она што го гледавме денес е само мал избор на начини на кои можеме да ги добиеме на свој начин. Јас намерно избрав пресек на заеднички ментални блокови за да можете да ги видите различните стратегии што се достапни за да се справат со нив. Навистина, сето тоа се сведува на истото:

 • Чекор назад и искрено погледнете што правите.
 • Стави ја структурата или правилата што го минимизираат влијанието на менталниот блок.

Можете да го примените тоа во секој ментален блок што го имате. Само чесно ги анализирам вашите постапки и чувства, а потоа изнајдете начин да го направите за да не влијаат на вашата работа. Зошто да не ги направите првите чекори кон добивање минати ментални блокови денес?

Advertisement
Did you find this post useful?
Want a weekly email summary?
Subscribe below and we’ll send you a weekly email summary of all new Business tutorials. Never miss out on learning about the next big thing.
Scroll to top
Start your 7-day free trial*
Start free trial
*All Individual plans include a 7-day free trial for new customers; then chosen plan price applies. Cancel any time.