7 days of PowerPoint templates, graphics & videos - for free!* Unlimited asset downloads! Start 7-Day Free Trial
Advertisement
  1. Business
  2. Money

Како да го добиете вашиот мал бизнис од долгови

Scroll to top
Read Time: 13 mins

Macedonian (Македонски јазик) translation by Stefan Nikolov (you can also view the original English article)

Како што споменав во мојот претходен туторијал за позајмување пари за финансирање на бизнис, долгот може да биде моќен начин да се соберат пари за финансирање на раст и експанзија. Големите корпорации и влади го користат тоа цело време за таа цел, а малите бизниси можат да го сторат истото, ако внимателно го управуваат.

Но, како што сите знаеме, долгот исто така може да биде опасен. Ако позајмите премногу, и ако вашиот бизнис не ги извршува, како и очекуваните, вашите долгови за мал бизнис брзо може да излезат од контрола.

Значи ова упатство е за секој чиј бизнис навистина се бори со премногу долг. Ќе дадам некои јасни, едноставни чекори што ќе ги преземете. Научете како да излезете од долг брзо и ставете го вашиот бизнис назад во црно. Ајде да почнеме.

1. Подигнете екстра приходи

Додека деловниот долг може да биде на некој начин посложено да се исплати од потрошувачки долг, на некој начин тоа е полесно. Поединци се често на фиксна плата, со малку изгледи за доведување во екстра, па единственото нешто што може да го направите е да ги намалат трошоците. Како бизнис, од друга страна, исто така, можете да пробате разни тактики за зголемување на вашиот приход.

Вие би можеле да се вклучите во ниски цени промоции, на пример, држејќи специјална продажба со ограничено време или нудат попусти или купони. Ако имате многу инвентар во залиха, тоа претставува пари што се врзани за вашиот бизнис и не е достапен за работи како што се плаќање долг. Продавањето во посебна продажба може да ослободи пари за да ви помогне да излезете од долгови.

И ова се само неколку идеи за брзо зголемување на приходите - постојат многу повеќе работи што можете да направите за да направите повеќе пари на долгорочна основа, како што е поставување на партнерска програма за маркетинг, барајќи упати, користење на маркетинг на содржини и многу повеќе. Дознајте повеќе во овие маркетинг консултации за Envato Tuts +:

2. Побарајте доцна клиенти

Во зависност од видот на бизнисот што го извршувате, можеби ќе треба да почекате некое време за да бидете платени за работата што ја вршите. Студиото за веб дизајн, на пример, може да изврши проект, да го предаде на клиентот, а потоа да поднесе фактура, која клиентот може да ја плати еден месец подоцна.

Овие задоцнети плаќања може да бидат проблематични, но тие исто така можат да обезбедат можност да соберат пари за да ви помогнат да излезете од долгови. Направете листа на извонредни фактури ако веќе не го имате, и почнете да контактирате со сите корисници на листата, почнувајќи од оние кои се извонредни за најдолго време. Додека некои клиенти најверојатно ќе се држат настрана, многу ќе платат кога ќе ве навредуваат, давајќи ви повеќе пари за да се посветат на отплата на долгот.

Можете да помогнете да се осигурате дека вашите идни сметки се плаќаат побрзо следејќи ги чекорите од ова упатство:

Следниот туторијал, исто така, нуди совети за добивање на платени време, иако тоа е наменето за хонорарни преведувачи, многу од советите се однесуваат и на малите бизниси:

3. Исечете или одложите трошоци

Сега, кога ќе влезете повеќе пари, време е да се погледне на другата страна на проблемот: намалување на трошоците.

Cut Small Business ExpensesCut Small Business ExpensesCut Small Business Expenses
Исечете мали деловни трошоци.

Ова може да биде тешко да се направи, бидејќи веројатно веќе веќе трошите пари на работи за кои мислите дека се важни. . Без разлика дали тоа е вработен што сте го ангажирале или маркетинг програма во која сте инвестирале, имало добра деловна причина за тоа, и тешко е да се вратите на тоа сега.

Но, ако го читате ова упатство, тоа е затоа што сте достигнале ниво на долг што го задушува вашиот бизнис. Затоа, бидете безмилосни во вашата проценка. Приоритет во оваа фаза е опстанокот на вашата компанија.

Имајте на ум дека, иако е примамливо да ги намалите помалите трошоци, бидејќи тие се полесни, едно големо намалување често е поефективно. На пример, преместувањето на вашиот бизнис на поевтина градба и заштеда на илјадници долари во изнајмување, додека тоа може да биде тешко да се направи, ќе ви овозможи да направите вистинска забава во вашите долгови.

Исто така, помалку болна алтернатива за намалување на трошоците е да ги одложите. Во последниот дел, зборувавме за доцнењето помеѓу работата и добивањето на плати; често, во бизнисот, постои слично одложување помеѓу купување на стоки или услуги и плаќање за нив. Ако сте паметни, можете да го искористите тоа за да ги зголемите вашите парични текови.

Ако имате 30 дена да го решите фактурата, на пример, земете ги целосните 30 дена. Тоа ќе ви овозможи користење на тие пари за еден месец, овозможувајќи ви да плаќате сметки и да имате перница за други, непланирани трошоци. Тоа перниче можеби не изгледа како многу, но може да се додаде ако имате многу трошоци. Ако ви овозможи да исплатите дел од долгот еден месец порано и да заштедите на интерес, вреди да се прави.

Не трошете ги трошоците назад надвор од нивните рокови, иако - тоа е сигурен начин да го извадите односот со добавувачите. Само искористете ја целосната временска рамка што ви е дозволена, и ништо повеќе.

4. Продажба на имотот

Многу мали бизниси овие денови, особено дигиталните бизниси, имаат малку средства. Но, дури и така, секој бизнис има барем некои средства. Можеби имате некоја компјутерска опрема или возило што го користите за вашиот бизнис. Ако произведувате физички производи, најверојатно ќе имате некои суровини и инвентар, како и опрема што ја користите за производство, а можеби и зграда ако поседувате наместо кирија.

Сето ова ќе биде прикажано на билансот на состојба на вашата компанија. И сето тоа претставува пари кои се врзани за вашиот бизнис. Ако го ослободите, можете да го користите за да платите долг.

Се разбира, како што можете да видите од примерите што ги дадов, многу од средствата на бизнисот се од клучно значење за нејзиниот опстанок. Ако ја продадете целата ваша опрема, не можете да произведувате повеќе производи. Така може да биде тешко да се соберат пари тука. Но, можеби има нешто што можете да го направите без, барем како последно средство.

Друга опција е договорот за "продажба и враќање", каде што ја продавате опремата, носејќи пари кои можете да ги користите за да платите долг и веднаш да ги изнајмите повторно. На тој начин, сеуште можете да го користите, но сте разменувале нешто што го поседувате за нешто што го изнајмувате. Тоа не е идеално, се разбира, затоа што ќе мора да ги направите тие редовни исплати да продолжите да го користите, но тоа е начин да се соберат пари во краен случај.Ако

Ако не сте сигурни како да го прочитате вашиот биланс на состојба и разберете што имате средства, прочитајте го ова:

5. Приоритет на заеми за да се исплати

Сега, кога ќе влезете некои дополнителни пари, како го распределувате?

Првиот чекор е да се осигурате дека се грижиш за критичните трошоци на вашиот бизнис и да се осигурате дека не мора да влегувате во поголем долг.

Затоа прогнозирајте го готовинскиот тек на вашиот бизнис за следниот месец или два, осигурувајќи дека имате доволно за да ги покријате сите ваши планирани трошоци, со малку екстра резервирани за непланираните. За детални инструкции за тоа како да го направите ова, видете го делот 2 од ова упатство:

Ако сте во среќна позиција да имате дополнителни пари за да платите долг, тогаш треба да дадете приоритет за тоа кои долгови прво треба да се исплатат.

Со личен долг, тоа е едноставно прашање на рангирање на нив со каматна стапка, но со бизнис, тоа е малку поинакво.

Првите што треба да обрнат внимание треба да бидат оние што влијаат врз вашите клучни деловни односи. Ако сте паднале назад со исплата на платите на вашите вработени или други придобивки, се грижи за тоа пред да направите нешто друго. Вие не може да очекувате луѓето да вежбаат за вас, ако сте зад нив со нивната плата.

Следно, се грижи за сите задоцнети сметки од клучните добавувачи. Како што споменав порано, не мора да ги плаќате веднаш - всушност, одложувањето на плаќањето може да биде добра стратегија за подобрување на вашиот готовински тек и ослободување на повеќе пари за да се исплати долгот. Но, доцнењето треба да оди до најновиот рок определен од добавувачот. Ако сте поминале подалеку од тоа, исплати ги овие извонредни фактури што е можно поскоро.

И двете од овие долгови може да не ве чини интерес, но тие ќе ве чини нешто повеќе неопипливо и уште поважно - вашата репутација. Значи приоритет оние и слични долгови прво.

Потоа, исплати ги сите долгови кои ќе имаат сериозни последици за вашиот бизнис, ако тие не се расчистат. На пример, даночните власти може да наметнат сериозни казни ако не успеат да платат на време. И, исто така, можеби ќе сакате да се фокусирате на одреден долг кој е обезбеден со вредно обезбедување или за кое вие ​​или друго лице дадете лична гаранција.

После тоа, тоа е случај на рангирање на вашите долгови со каматна стапка и прво фокусирање на највисоката каматна стапка. Фокусирајте ја целата ваша енергија со тоа што ќе ја платите таа, само со минимални плаќања на сите други. Потоа, кога тој се исплати, преминете на следниот на листата и така натаму.

Некои експерти советуваат да се фокусираат на долгот со најнизок износ, идејата е дека можете брзо да ја отплатите и да се чувствувате напредок, а истовремено ослободувате повеќе пари за да ги намалите следните. Има одредена психолошка привлечност кон ова, но финансиски, има повеќе смисла да се фокусира на долговите што ве чини најмногу во смисла на интерес и казни.

6. Контакт доверители

Културно, во многу земји има голема стигма околу долгот. Значи, кога ќе се предадеме на долг, можеби ќе се чувствуваме засрамени и не сакаме да го признаеме проблемот или да се соочиме со него.

Со бизнис, има дополнителен проблем што толку многу зависи од појавата на успехот. Ако признаете дека се борите, другите луѓе што прават бизнис со вас или инвестираат во вашата компанија може да се преплашат и да се свртат кон друга компанија која изгледа како побезбеден влог.

Но, кога станува збор за отплата на долгот, чувањето на вашите проблеми кон себе може да биде контрапродуктивно. Ако зборувате и се соочувате со проблемот, можеби ќе можете да ја подобрите вашата ситуација.

Кредиторите, на пример, може да бидат отворени за преговарање за подобри услови. Велат дека ја должите банката 10.000 долари. Банката не сака вашиот бизнис да помине, што значи дека тие ги губат целата 10.000 долари. Тие можеби ќе сакаат да ви дозволат да ги вратите парите назад во подолг временски период, така што плаќањата се податливи, или во некои случаи можеби ќе бидат подготвени да прифатат помалку пари отколку што должите. Од нивна гледна точка, подобро е да се добие дел од 10.000 долари назад, или да се вратат 10.000 долари подоцна отколку што се очекуваше, отколку да се добие ништо воопшто.

Така подигнете го телефонот, организирајте средба со вашите доверители и проверете дали можете да преговарате за подобри услови. Тоа можеби не е можно, но од друга страна може да се добие пријатно изненадување. Секако дека вреди да се обиде.

7. Уживајте пријатели и семејство

Позајмувањето повеќе пари за отплата на долговите ретко има смисла, но може да биде добра идеја ако сте позајмиле од пријателски извори. Може да завршите со замена на банкарски долг со висок интерес за заем од вашиот братучед кој доаѓа со нула или ниска камата и со поголема флексибилност за отплата.

Се разбира, опасноста е тоа што може да се стави голем притисок врз вашите пријателства или семејни врски ако работите тргнат наопаку. Значи, треба да ги третирате овие кредити професионално, да изготвите договор и да ги специфицирате условите и распоредот на отплата. И треба да се држите до тие услови. Иако овој долг најверојатно ќе биде на дното на вашата приоритетна листа за плаќање на рамнотежата, сепак е важно да направите какви било плаќања на кои сте посветени.

За повеќе информации за овој тип на заем, погледнете го следново упатство:

8. Размислете за консолидација на долг

Како и со личниот долг, бизнисите исто така можат да аплицираат за заеми за консолидација на долгови. Идејата е дека наместо да се заработи пари на десет различни кредитори, ќе земете еден заем кој ви овозможува да ги отплатите сите други.

Но, бидете внимателни, бидејќи таму постојат измамници во светот за консолидација и реструктуирање на долгови. И постојат и само кредити за консолидација на долгови кои не се многу добра зделка. Понекогаш можеш да платиш многу такси за една компанија да ги прави истите работи што можеше да си ги направил.

За таа да биде достоен за тоа, треба да правите помали месечни исплати на крајот на сето тоа. Поентата не е навистина да има еден долг наместо неколку, туку да има еден долг што ве чини помалку од сите други. Значи направете ги вашите суми, и бидете сигурни дека сте во подобра позиција по консолидацијата отколку што сте биле порано.

9. Добијте втора работа

Ако вашиот бизнис се бори, не сакате да одвоите време од него и да се фокусирате на други работи. Но, ако сте очајни да го отплатите долгот, би можеле да размислите да ги користите своите вештини за да добиете хонорарна работа за да соберете дополнителни пари.

Можеби имате некои веб дизајн вештини, на пример. Вие може да понуди да дизајнирате веб-страници за други компании за да направите некои екстра пари. Или можете да дизајнирате теми на WordPress и да ги продавате на Envato Market.

Добивањето нова работа со полно работно време веројатно не е добра идеја, бидејќи едноставно нема да имате доволно време да се посветат на враќање на вашиот бизнис на вистинскиот пат. Но, вреди да се размислува да се направи малку хонорарна работа, или да се произведуваат некои дигитални средства за да се продаде на онлајн пазари.

Заклучок

Долг е како дополнителна тежина - лесно да се стекне, но тешко да се изгуби. Сепак, во ова упатство, сум разгледал неколку чекори што може да ги преземе за да се ослободите од долгови. Мал бизнис долг може да биде штетно, но тоа не мора да биде осакатување.

Во ова упатство, фокусирав на брзи решенија за да соберам пари и да платам долг. Hаучивте некои стратегии за да зголемите дополнителни приходи, да ги намалите трошоците, да ги поставите приоритетите на долговите и друго.

Но, се разбира, кога непосредната криза е под контрола, исто така, ќе сакате да се испита како бизнис влезе во оваа ситуација. Високиот долг обично е симптом на други проблеми. Затоа користете ги деловните упатства тука во Envato Tuts + за да ви помогнеме да ги дијагностицирате и третирате овие проблеми. Можете да почнете со овие:

Преземете акција врз она што сте го научиле денес за тоа како брзо да излезете од долг или барем да почнете да правите позитивен напредок за да почнете да плаќате долг на вашиот мал бизнис. Дозволете да знаете за вашите предизвици во коментарите подолу.

Advertisement
Did you find this post useful?
Want a weekly email summary?
Subscribe below and we’ll send you a weekly email summary of all new Business tutorials. Never miss out on learning about the next big thing.
Start your 7-day free trial*
Start free trial
*All Individual plans include a 7-day free trial for new customers; then chosen plan price applies. Cancel any time.