7 days of PowerPoint templates, graphics & videos - for free!* Unlimited asset downloads! Start 7-Day Free Trial
Advertisement
  1. Business
  2. Microsoft Excel

Како да вметнете, избришете и скриете нови листови во Excel за 60 секунди

Scroll to top
Read Time: 2 mins
This post is part of a series called How to Use Excel - Quick Video Tutorials (in 60 Seconds).
How to Freeze Panes and Rows in Excel in 60 Seconds
How to Add Links to Excel in 60 Seconds

Macedonian (Македонски јазик) translation by Andrijana Mitevska (you can also view the original English article)

Работа е Microsoft Excel често значи управување со повеќе табели во вашата работна книга. Можете да додадете повеќе листови како начин да ги задржите податоците одделени и чисто презентирани. Во ова упатство, ние исто така ќе погледнеме како да ги скриете и избришете Листовите на Excel по потреба.

Како да вметнете, избришете и скриете листови на Excel брзо

Забелешка: Погледнете го овој краток водич за снимки или следете ги овие брзи чекори кои го комплиментуваат ова видео:

1. Како да вметнете нови листови во Excel

Првото нешто што сакам да ви го покажам е како да внесете нов лист во Excel. Најлесен начин да додадете лист е едноставно да кликнете на ова копче плус тука и ќе видите дека е додаден нов таб.

Add a sheet in ExcelAdd a sheet in ExcelAdd a sheet in Excel
Додавањето нов лист во Excel е брзо.

2. Како да избришете листови во Excel

Можам да кликнете на јазичиња за да се префрлате помеѓу нив и јас исто така може да кликнете два пати на јазичето за да го преименувате како што ме гледате овде. Да имав лист што сакав да го отстранам целосно, би можел само десен клик на неа и да го избришете. Excel ме замоли да го потврдам бришењето и јас ќе продолжам со тоа.

How to Delete Sheets in ExcelHow to Delete Sheets in ExcelHow to Delete Sheets in Excel
Можете брзо да ги избришете листовите во Excel.

3. Како да ги скриете листовите во Excel

Последното нешто што сакам да ви го покажам е како да се скрие лист. Да речеме дека секој месец испраќам извештај до некој со сите мои податоци и пресметки на задната страница. Сакам гледачот да се фокусира на првото јазиче наместо тоа, па ќе ги кријам сите други.

За да го направите тоа, сè што треба да направите е десен клик и изберете Hide. За да го отворите листот, едноставно десен клик и одберете Unhide и одберете го листот и притиснете OK.

Hiding sheets in ExcelHiding sheets in ExcelHiding sheets in Excel
Листите за криење и раскрснување во Excel се лесни.

Привршување!

Ефикасното работење во Microsoft Excel често бара да управувате со повеќе табели во вашата работна книга. Тоа е корисно да знаете како брзо да додавате листови, да ги отстраните и да ги скриете листовите по потреба.

Повеќе Excel туторијали на Envato Tuts +

Нурнете во нашата серија: Како да направите и да ги користите Формулите на Excel (Почетник на Bootcamp). Исто така, најдете повеќе Excel упатства на Envato Tuts + за да ви помогнеме да научите како да работите со формули и податоци подобро во вашите табели за размена. Еве неколку брзи видео упатства за кои ќе се работи:

Запомнете: Секоја алатка за Microsoft Excel што ја учат и работниот процес што го совладувате, толку подобро ќе ги направите табелите.

Advertisement
Did you find this post useful?
Want a weekly email summary?
Subscribe below and we’ll send you a weekly email summary of all new Business tutorials. Never miss out on learning about the next big thing.
Start your 7-day free trial*
Start free trial
*All Individual plans include a 7-day free trial for new customers; then chosen plan price applies. Cancel any time.