7 days of PowerPoint templates, graphics & videos - for free!* Unlimited asset downloads! Start 7-Day Free Trial
Advertisement
 1. Business
 2. Freelance

Како да поставите ефективни цели за вашиот хонорарен бизнис

Scroll to top
Read Time: 11 mins

Macedonian (Македонски јазик) translation by Stefan Nikolov (you can also view the original English article)

Ако некогаш сте работеле за компанија, големи или мали, веројатно сте виделе дека поставувањето цели е нешто што тие го сфаќаат многу сериозно.  Многу компании посветуваат големи количини на време на поставување на целите и целите за годината - не само за целокупната компанија, туку и за секоја поделба во неа, и за секој вработен во секоја одделенија - а потоа и за мерење на напредокот кон тие цели на крајот од година.

Сепак, според моето искуство, повеќето хонорарни преговарачи немаат тенденција да посветат речиси исто толку енергија на поставените цели и задачи.  Ние тврдиме дека мислиме на она што го правиме како бизнис, но често немаме друг план освен "да добиеме повеќе клиенти".

Значи ова упатство има за цел да ви покаже зошто треба да поставите јасни, ефективни цели за вашиот хонорарен бизнис и како да го направите тоа. Ќе започне со испитување на придобивките од поставување на јасни цели, а потоа ќе ве однесе низ практични чекори за одлучување за вашите приоритети, утврдување на добро дефинирани цели и следење на вашиот напредок.

Компаниите разбираат дека јасни цели се критична компонента за постигнување поголем успех, раст и профит.  До крајот на ова упатство, ќе го разберете истото и ќе имате јасна претстава за тоа како можете да се движите напред со цели кои ви помагаат да го однесете вашиот бизнис на следното ниво.

1. Зошто Фрилансер има потреба од јасни цели

Иако го искористив примерот на компаниите што поставуваат цели, вашата ситуација како слободна пракса не е сосема споредлива.  Голема компанија може да има илјадници вработени расеани насекаде низ светот, и треба да постават јасни цели како начин да се осигураме дека сите се повлекуваат во вистинската насока.

Како фрилансер, тоа е само вас, и веќе знаете што треба да направите.  Значи, не ви требаат цели, нели?

Погрешно.

Лесно е да се мисли дека затоа што си продавница за едно лице, не мора да поминувате низ формален процес на поставување цели.  Но, всушност, ви се потребни само колку Ситигруп или ГЕ.  Еве зошто.

Цели ви помагаат да растете

Како слободна пракса, може да биде многу тешко да се надмине одредена точка.  Има само толку многу часови во една недела, и откако ќе бидете целосно резервирани со работа, лесно е да се навикнете да одите на работа, да ги исполнувате роковите и да прифатите дека сте достигнале "плафон" во однос на заработувачката .  Со други зборови, силно се трудите само да застанете.

За некои луѓе, тоа може да биде добро.  Ако го сакате она што го правите, и сте задоволни со износот на пари што го создавате, тогаш можете само да продолжите како што сте.

Но, процесот на поставување цели може да открие други желби, како што се зголемува вашата заштеда или има повеќе време да поминат со вашето семејство.  Ако тоа е случај, тогаш статус квото нема да го скрати.  Ќе мора да постигнете раст.

Постојат многу начини да се постигне ова, се разбира, како што се:

 • креирање е-книги, видеа или класи што ги продавате од вашата веб-страница, давајќи си приход кој не е врзан за часовите што ги внесувате
 • подигање на вашите стапки
 • се преселувате во модел на агенција, каде што се занимавате со дел од работата на други луѓе, наместо да правите се што е самите
 • нудејќи нови, повисоки услуги

Постојат многу други можности, се разбира, во зависност од бизнисот во кој се наоѓате. Поентата е дека со цел да растете, треба да размислувате стратешки и да го промените начинот на кој работите, што е нешто што веројатно никогаш нема да размислете ако не сте земале време за да поставите цели и приоритети.

Поставување на цели те тера да чекор назад

Како слободна пракса, можете да поставите своја агенда.  Немате шеф кој ви кажува што да работите секој ден - наместо тоа, вие сами одлучувате.

Барем, тоа е идеализиран поглед на слободниот живот.  Во реалноста, начинот на кој го поминувате денот сè уште е во голема мера утврден од други луѓе - тоа е само тоа, наместо шефот, тоа е вашите клиенти. Мора да го исполните тој итен краен рок за еден клиент и да одговорите на тие пораки од друга и да побарате појасна кратка порака од таа агенција која никогаш не изгледа да знае што сака.

Вашиот ден е полн, и сте зафатени со работа ... но дали работите на вистинските работи?

Впрочем, постојат две важни мерки: итност и влијание.  Опасноста за хонорарни преведувачи е тоа што секогаш завршувате со најитните работи, запоставувајќи ги работите кои би имале поголемо влијание врз вашиот бизнис, но немаат крајниот рок.

Затоа толку многу веб-дизајнери никогаш не се обидуваат да ги ажурираат нивните веб-страници, зошто фотографите честопати прават снимки со кои никогаш не биле задоволни.  Тие знаат дека овие работи се важни, но тие се премногу зафатени со сите работи кои се многу итни.

Поставувањето цели ги присилува да се повлече и да одлучи што е навистина важно за вашиот бизнис, така што ќе можете да бидете сигурни дека работите на вистинските нешта, а не само на најитните.

Целите ќе ве одговорат

Поставувањето цели е едно, но нивното следење е уште поважно. Ако го сфаќате процесот сериозно, ќе имате постојан дневен потсетник за тоа на што треба да работите, и како се вклопува со поголемата слика.

Ќе разговарам повеќе за одговорноста и како да продолжам понатаму, но за сега само разберете дека тоа е моќна корист од поставувањето цели, помагајќи ти да се мотивирате да постигнете повеќе отколку што претходно сте ги правеле.

2. Одлучување за вашите приоритети

Па, како да поставите ефективни цели?

Започнува со одлучување за вашите приоритети.  Приоритетите не се исти како целите: додека целите се специфични, насочени цели, приоритетите се пошироките желби на кои сте стремат.

Што ви е навистина важно во животот?  Каков вид на живот и кариера би сакале да имате? Кои се најважните работи што сакате да ги постигнете?  Кои се најважните работи што сакате да ги постигнете?  Ова се големи прашања кои треба да ги одговорите пред да почнете да поставувате цели.

Постојат многу начини за тоа, но мојот омилен е да се сликам себеси во различни точки во иднина:

 • една година од сега
 • пет години од сега
 • десет години од сега
 • на крајот од мојот живот

Кога реков "слика себе", јас навистина го правам тоа.  Јас всушност ќе го опише еден типичен ден во мојот посакуван иден живот: куќата во која живеам, што правам, кој е со мене, како изгледа ликот на сцената.  Сметам дека тоа ми помага да бидам навистина јасен.  Ако сте визуелно наклонети, можеби ќе сакате да ја исцртате сцената, да ја насликате или да создадете колаж користејќи слики што сте ги грабнале од веб.

Обидете се да ги покриете не само работата, туку сите аспекти од вашиот живот.  Поентата на вашата работа е да го поддржите вашиот живот, и, сепак, идејата е да одлучите што е навистина важно за вас. Затоа, размислете не само за постигнувањата на работата, туку и за начините на живот и за врска.  Тоа може да помогне да ги презентирате информациите во пајажина или "животно тркало" на следниов начин, да го оцените вашето задоволство во секоја област и да направите целосна, избалансирана тркала.

Life wheel showing balance in each area of lifeLife wheel showing balance in each area of lifeLife wheel showing balance in each area of life
График благодарение на Пол Ларети

3. Формирање јасни цели

Сега, кога ние сме јасни за големата слика, ајде да станеме поспецифични.  Погледнете ги приоритетите што сте ги поставиле, и започнете да ги ублажувате работите што треба да ги направите за да го ставите вашиот бизнис во посакуваната состојба.

Започнете со долгорочни цели: што сакате да постигнете во вашиот бизнис во следните пет години?  Целите треба да бидат инспирирани од вашата визија за вашиот живот како целина, но треба да бидат специфични за вашиот хонорарен бизнис.  Кои нови услуги сакате да ги започнете?  Дали сакате да ги зголемите вашите стапки на одредено ниво или да ги намалите вашите часови до одредена точка?

Имајте на ум добро познатиот акроним SMART, осигурувајќи дека вашите цели се:

 • специфични
 • мерливи
 • постигнат
 • реален
 • време-врзани

Нема да потрошам многу време на ова, бидејќи е доста добро познато.  Но, како брз пример, "заработи повеќе пари" не е SMART цел.  Но, "да се зголеми приходите од данокот за 25% до декември 2016 година" ги брише сите кутии.

Кога ќе ги разработите вашите долгорочни цели, почнете да работите наназад, приближувајќи се до денешен ден.  Што треба да постигнете во следната година за да се поставиме за исполнување на вашите петгодишни цели?  Потоа скршнете ги своите цели за една година од месец до месец, така што точно знаете што треба да направите секој месец за да ги достигнете целите на годината.

Потоа можете да ги скршите вашите месечни цели надолу во неделни цели, а вашите неделни цели долу во дневни цели.  На тој начин, можете да бидете сигурни дека она што го правите денес е хранење во вашите долгорочни цели и да ве приближи до животот што го сакате.

Се разбира, вашите дневни цели ќе ги вклучуваат и итни работи - роковите, пораките, фактурите и другите работи што само треба да се направат.  Но, обидете се да бидете сигурни дека секој ден, исто така, вклучува и извесно време за целите кои се водени од вашиот процес на долгорочно планирање.

Една друга клучна точка за целите е тоа што колку сте поблиску до денешен ден, толку повеќе вашите цели треба да вклучуваат само резултати кои можете лично да ги контролирате.  За долгорочни цели, во ред е да вклучите некои работи што сакате да ги постигнете, дури и ако не сте сосема сигурни како да го направите тоа.  Но, за краткорочни цели како месечни или неделни цели, треба да бидат само работи кои можете да ги контролирате.

Целта на "зголемениот приход" што ја споменав претходно е добра за долгорочна цел, на пример.  Но, за месечна цел, подобро е да заминете за нешто како "Подигнете пет нови клиенти, цитирајќи повисоки стапки отколку што сум во моментов полнење." Тоа ќе придонесе за зголемување на вашиот приход и е целосно под ваша контрола.  Без разлика дали навистина го добиете бизнисот е долу на самите клиенти, затоа немојте да ги направите вашите краткорочни цели зависни од активностите и одлуките на другите.

И конечно, вашите цели треба да ве возбудуваат.  Премногу често, нашите денови се водени од списоци на задачи кои се повеќе за обврски од желбата.  Одлучувајќи за вашите најдлабоки животни приоритети, поставување амбициозни долгорочни цели и врзување на вашите краткорочни цели кон нив, ќе се осигурате дека дури и ако она што го правите токму сега не е толку возбудливо, сте го поврзале со нешто поголема, визија за видот на животот што го сакате.  Тоа помага да се генерира некој ентузијазам, клучна состојка за да се направат работите.

4. Следење

Овој дел ќе биде доста краток, бидејќи има толку многу различни начини за следење на вашите цели, и навистина не е важно кој ќе го користите.  Единствено важно е да го сторите тоа и да го правиш тоа редовно.

На пример, ги следам моите цели во едноставна старомодна тетратка.  Ми се допаѓа ритуалот на пишување на сето тоа, и трошење време со компјутерот исклучен и мојот ум се фокусираше на она што јас се обидувам да се постигне. Секогаш во неделата (или понеделник наутро, ако не можам да се пречи во неделата) да ги разгледувам моите цели од минатата недела, да го проверам мојот напредок, да ги прочитам моите долгорочни цели и да ги поставам целите за неделава. Потоа ги внесувам секојдневните задачи во апликацијата Momentum во Хром, така што ќе ги видам секогаш кога ќе отворам нов таб.

Но, ако сакате, постојат безброј апликации и програми и шаблони кои можете да ги користите, како што се GoalsOnTrack, Coach.me, Lifetick или едноставни задачи и апликации за управување со задачи.

Она што е важно е дека вие изберете метод, постави редовен распоред и редовно ги посетувате своите цели.  Се сеќавате на "R" во "SMART", особено за да бидете сигурни дека не преоптоварувате и дека сте внимателни со себе, ако пропуштите некоја цел, како што секогаш ќе се случи.  Животот е непредвидлив, така што вашите цели треба да бидат прилагодливи Поентата е да се движите во вистинската насока, а не да се претепате ако не успеете.

Ако навистина се обидувате да останете на вистинскиот пат, би можеле да размислите за изнаоѓање партнер за одговорност, некој што го повикувате или редовно испраќате по е-пошта, за да се заложат за своите цели и да го пријавите вашиот напредок.

Или постави награди за себе, можеби ветувајќи себеси дека ако ја исполните својата цел, ќе се наградувате себеси со нешто што ќе уживате - оброк, можеби, или прекорно шише вино, или дури само слободен ден.  Што и да си можеш да си го дозволиш, и што ќе те мотивира да ја завршиш работата.  Мито работи.

Следните чекори

Можеби сте забележале дека не е јануари.  Повеќето цели за поставување на цели и планирање се напишани во јануари, за да се совпаднат со кратки распукани на луѓето со надеж во пресрет на новогодишните резолуции.  И повеќето од овие големи цели и планови се заборавени од Денот на вљубените.

Ова го пишувам во јуни затоа што сакам да размислите за поставување цели на поинаков начин.  Сакам да се исклучите од новата година на серијата на диети и фитнес членство, и мислам на тоа, наместо како бизнис активност, нешто што треба да направите за здравјето на вашиот хонорарен бизнис.  И мислам на тоа како долгорочна активност, нешто што ќе го задржите недела, седмично, месец по месец, година по година.

Ако го направите тоа во право, поставувањето и следењето на целите нема да зазема многу време - всушност, ќе ослободи време за вас.  Тоа ќе ве задржи фокусирани на навистина важни работи во вашиот живот и во вашиот бизнис, осигурувајќи дека ќе поминувате време на задачи кои ќе го движат вашиот бизнис напред и ќе ви помогнат да постигнете успех во она што навистина ви е важно.  Значи започнете денес!

Ресурси

Графички кредит: Постигне икона дизајнирана од Хуан Гарсес од Проектот за именки.

Advertisement
Did you find this post useful?
Want a weekly email summary?
Subscribe below and we’ll send you a weekly email summary of all new Business tutorials. Never miss out on learning about the next big thing.
Advertisement
Start your 7-day free trial*
Start free trial
*All Individual plans include a 7-day free trial for new customers; then chosen plan price applies. Cancel any time.