We want to learn about your experience with Tuts+. Take part to earn $50! Help us out to earn $50! Get Started
Advertisement
 1. Business
 2. Public Speaking

Како да зборувате самоуверено во јавност (како Про)

by
Read Time:10 minsLanguages:
This post is part of a series called Fundamentals of Public Speaking (101) Introduction Guide.
What Are the Life-Changing Benefits of Public Speaking?
How to Overcome Your Fear of Public Speaking

Macedonian (Македонски јазик) translation by Stefan Nikolov (you can also view the original English article)

Нормално е да се плашиш од јавно говорење. Во една студија спроведена помеѓу учениците од бизнис-школата, три од четворицата признаа дека се плашат од јавно говорење. Значи, ако зборувате во јавност сте нервозни, не сте сами.

Знаејќи како да зборувате со доверба во јавноста е важна вештина. Без разлика дали сте бизнис професионалец кој треба да даде презентација, ученик во училиште или некој од кој е побарано да зборува за социјална прилика - сакате вашиот говор да оди добро.  Но, ако никогаш не сте одржале говор пред да бидете загрижени за тоа како да разговарате со публиката.

How to speak in publicHow to speak in publicHow to speak in public
Можете да научите како да зборувате со доверба во јавноста. (Извор на слика: Енвато Елементи)

Со вистинската подготовка, можете да научите како да зборувате во јавност со доверба. Во ова упатство, ќе научите како да донесувате говор со доверба.  Ние ќе обезбедиме чекори кои ќе ви помогнат да се подготвите и да го одржите вашиот говор самоуверено. Плус, ние ќе споделиме некои дополнителни ресурси кои ќе ви покажат како да останете сигурни кога зборувате.

1. Како да ја избереме вистинската тема за вас

Не секоја тема е исправна за секого. Ако сте замолени да зборувате за нешто што немате познавање или искуство, ќе имате потешко време самоуверено.  Доколку имате избор, одберете да зборувате на тема што добро ја познавате и / или сте страстни.

Но, не грижете се, дури и ако сте биле замолени да зборувате на некоја тема што е помалку од идеална за вас, советите во ова упатство сепак може да ве научат како да зборувате со доверба во јавноста.

Покрај тоа, видот на говор кој го избирате влијае на тоа колку сте сигурни. Постојат неколку типови на говори:

 • Информативен говор. Целта на информативниот говор е да ја информирате вашата публика за нови информации. Еден пример би бил говор кој го поучува слушателот за тоа како да направи нешто. 
 • Уверлив говор. Убедлив говор се обидува да го мотивира слушателот да изврши акција или да направи купување. Еден пример би бил продажната презентација. 
 • Говор даден за забава. Гостите често се даваат за да ја забавуваат публиката. На пример, од вас може да биде побарано да дадете тост во кој се слават достигнувањата на еден колега кој е промовиран.

Се разбира, некои говори служат повеќе од една цел. Значи, може да имате говор кој треба да биде забавен, но тоа исто така е наменето да ја убеди публиката.

Некои луѓе се чувствуваат непријатно со одредени видови говори. На пример, многу луѓе се борат со убедливи говори, бидејќи тие се непријатно продаваат. Другите имаат проблеми со говорите кои треба да бидат хумористични.

Без оглед на видот на говор кој сте го замолиле да го дадете, ќе направите подобро (и бидете посигурни) ако сте соодветно подготвени - почнувајќи од чекорот за истражување и пишување.

2. Како да се создаде добро истражуван, добро пишуван говор 

Откако ќе ја одберете темата за говор што одговара на вашата потреба, подготвени сте да создадете говор кој можете да го уверите. Еве три чекори кои ќе ви помогнат да го истражите и напишете вашиот говор: 

Чекор 1. Проучување на вашиот предмет

За да бидете сигурни во вашиот материјал, не заборавајте да ја испитате вашата тема добро. Ако не сте запознаени со темата како би сакале да бидете, ќе треба да дознаете повеќе информации. Еве само неколку можни извори на информации: 

 • Интернет. Има богатство на информации достапни онлајн. За жал, постојат и некои неточни податоци таму. Осигурајте се дека знаете како да препознаете веродостојни информации кога ќе го видите. 
 • Библиотеки. Библиотеките се одличен извор за печатени материјали, а многумина имаат пристап до Интернет. Дополнителен бонус за користење на библиотеката е дека многу библиотеки имаат референтен библиотекар кој може да ве води до потребните материјали.
 • Вашата компанија евиденција. Ако давате говор за вашата компанија, задолжително побарајте ги сите записи и други материјали кои се релевантни за вашата тема. .
 • Други луѓе. Во некои случаи, ќе треба да ги интервјуирате другите луѓе за да соберат информации. Пред да се сретнете со вашите извори, бидете сигурни дека ќе се подготвите со тоа што ќе имате листа на специфични прашања подготвени да ги поставите. 

Откако ќе ги соберете потребните информации, време е да го организирате

Чекор 2. Организирајте ги вашите информации 

Откако сте ги собрале вашите податоци, време е да започнете да го организирате. Ставете го во ред од најважните до најмалку важни и елиминирајте ги сите информации кои не се навистина поврзани со вашата тема.

 Можеби ќе ви биде корисно да креирате преглед во овој момент. Вашиот преглед не мора да биде комплексен. На пример, вашата контура би можела да вака нешто слично: 

 • Наслов. Направете го тоа привлечно за да го привлечете вниманието на публиката
 • Вовед. Ова само треба да биде неколку реченици објаснувајќи за што зборува вашиот говор.
 •  Листа на главни идеи. За пократки говори, три поени може да бидат доволни.
 • Заклучок. Ова е неколку реченици кои објаснуваат за што зборува вашиот говор.

 Сега, подготвени сте да започнете да го пишувате вашиот говор. Следете ја вашата линија. Започнете со воведот, додадете ги главните поенти, а потоа напишете го вашиот заклучок.  Запомнете дека вашето воведување треба да го привлече вниманието на публиката. Вашиот заклучок треба да содржи повик за акција - особено ако давате убедлив говор.

Исто така, ако користите слајдови за да ја дадете вашата презентација, запомнете дека слајдовите се најефективни ако нема многу текст на нив. Значи, напишете го вашиот материјал користејќи кратки фрази. 

За уште подетални информации за тоа како да напишете ефективна презентација, можете да го зграбиме нашиот бесплатен ebook: Целосно упатство за изработка на одлични презентации, со што детално го опишувате процесот на пишување презентација од почеток до крај. 

Presentation ebook downloadPresentation ebook downloadPresentation ebook download

 Сега, кога сте го напишале говорот, ќе сакате да размислите како ќе го прикажете.

Чекор 3. Копирајте го говорот во професионална презентациска алатка 

Иако може да има некои случаи кога алатката за професионална презентација не е достапна или соодветна, за повеќето ситуации алатката за презентација може да помогне да го олесни вашиот процес на јавно говорење. Многу алатки за презентација, како што се Google Slides или PowerPoint, дури вклучуваат алатки како белешки за звучници и можност за додавање на аудио или видео што ќе ви помогнат да го направите вашиот говор поинтересен.

 Ако користите алатка за презентација за да го одржите вашиот говор, размислете да користите професионален образец за да се осигурате дека изгледот на вашата презентација прави добар впечаток за вашата публика.

Како изгледа вашиот материјал за презентација е важен. Ако вашиот презентација дизајн е непрофесионално или невешт, тоа може да влијае на тоа како вашата публика го гледа вашиот говор.  Плус, ќе се чувствувате подобро и бидете посигурни ако знаете дека вашата презентација изгледа добро.

 Можете да најдете некои прекрасни презентации шаблони на Envato Elements или GraphicRiver. За подетално да ги погледнете некои шаблони за врвни професионални презентации, погледнете ги овие статии: 

Откако ќе го пронајдете саканиот шаблон, подготвени сте да го преземете и почнете да го користите за да го направите говорот што сте го напишале повеќе визуелно атрактивен. Овие упатства може да ви помогнат да научите повеќе за користење на шаблони за да го креирате вашиот говор:

Исто така, не заборавајте да додадете слики на вашата презентација за да ги илустрирате вашите поени. Графиконите, графиконите и фотографиите се ефикасни начини да го задржите вниманието на публиката.  Плус, добрата слика всушност може да му помогне на слушателот подобро да ги разбере вашите поени.

3. Како да ги подобрите способностите за зборување преку пракса 

Сега, кога ја истражувавте вашата тема, го напишавте вашиот говор и го инкорпориравте во професионална алатка, подготвени сте да го дадете вашиот говор - нели? Погрешно! 

Вие навистина нема да можете да зборувате самоуверено во јавноста, освен ако не сте запознаени со вашиот материјал.  Еден од најважните фактори за тоа како да се зборува со доверба е испораката. И најдобриот начин да се одржи говорот со доверба е преку пракса.

Значи, практикувајте го говорот. Колку подобро го знаете вашиот говор, толку посигурен ќе биде. Значи, повторете го говорот.

 Запаметете го говорот ако можете, но ако не можете да запаметите дека вашата алатка за презентација најверојатно има белешки од говорникот.  Ако нема да користите професионална алатка за презентација, во ред е да креирате некои бележни картички кои можете да ги прегледате од време на време. Но, не планирајте да го читате вашиот говор дословно од парче хартија.

Како што вежбате, обрнете внимание на фактори како што се:

 • Колку брзо зборувате. Неискуството звучници често зборуваат премногу брзо, што им отежнува на слушателите да ги разберат. Вежбајте полекада зборувате (но не премногу бавно) и јасно. 
 • Вашето дишење. Некои звучници го задржуваат здивот ако се нервозни. Ако се борите со овој проблем, планирајте ги паузите за дишење кои изгледаат природни. Експериментирајте со ова за време на вашите сесии. 
 • Елиминирајте ги непотребните полнила. Да се ​​ослободиме од непотребни зборови како што се ум, уши, слични фрази. Иако е вообичаено да додавате овие фрази во вашиот говор додека зборувате, тие прават да изгледате нервозни и помалку уверени.
 • Вашето држење. Вашето држење е уште еден фактор кој може да влијае на тоа дали сте сметале за сигурни. Стани исправен, на начин кој се чувствува опуштено и природно за вас. 
 • Јазик на телото. Во ред е да се поместите малку додека зборувате. Направете гестови за раце ако е тоа природно за вас - едноставно не претерувајте. Сепак, бидете внимателни да не се вознемирувате неприродно или да направите премногу неконтролирани гестови. 

Добро е да вежбате го говорот неколку пати пред огледало ако можете. На тој начин можете да видите какви било лоши навикиАко можете да најдете пријател кој ќе ве следи вежбање, тоа е уште подобро.  Тие можат да алармираат за било лоши навики за зборување за кои можеби не сте свесни. Друга опција е да направите видео од еден од вашите вежби, за да можете да видите какви било грешки што ги правите и да ги коригирате.

 Ќе најдете дека колку повеќе го практикувате вашиот говор, толку подобро ќе добиете. Ќе ви биде поудобно затоа што вежбаше - стекнувајќи доверба во јавно говорење.

4. Како самоуверено да зборувате јавно 

Сега кога сте научиле како да зборувате со сигурност преку соодветна подготовка, време е да го дадете вашиот говор. 

Има неколку чекори што можете да ги преземете на денот на говорот за да помогнете да се оди полесно.

На денот на говорот:

 •  Замислете дека вашиот говор е завршен и дека тоа е голем успех. 
 • Облечете се професионално во облека што ве прави да се чувствувате добро за себе. 
 • Пристигнете на локацијата каде што ќе го раскажете говорот.
 • Осигурајте се дека вашата опрема е во добра работна состојба. 

За време на вашиот говор: 

 • Запомнете, вежбавте. Го имате ова. Го можете ова. 
 • Дајте го говорот само како што го практикувате. 
 • Вклучете ја публиката со поставување на прашања. 
 • Ако вашиот говор е особено долг, на публиката им се дава пауза до половина.
 • Продолжете да одите, дури и ако направите грешка. Шансите се вашата публика дури и не забележите. 

Нашата бесплатна ebook за правење презентации, Целосно упатство за правење големи презентации, има уште повеќе совети за тоа како да бидете сигурни во зборувањето јавно.

5. Дознај повеќе за тоа како да зборувате во јавност

Ако јавно говорење е нешто што често го правите или само нешто за што сте заинтересирани да дознаете повеќе, проучете една или повеќе од следните упатства за да научите уште повеќе: 

Направи големи презентации (бесплатен PDF eBook Превземи)

Исто така, имаме совршено дополнување на овој туторијал, кој ќе ве води низ целиот процес на презентација. Научете како да ја напишете вашата презентација, да го дизајнирате како про, и да го подготвите за да ги презентирате силно. 

 Free eBook PDF Download Make a Great Presentation Free eBook PDF Download Make a Great Presentation Free eBook PDF Download Make a Great Presentation

Преземете ја нашата нова книга: Целосно упатство за правење големи презентации. Достапно е бесплатно со претплата на Tuts + Business Newsletter.

Заклучок 

Иако можеби се плашите да зборувате, можете да научите како да зборувате со доверба, следејќи го горе наведениот совет. Сега кога сте научиле како да зборувате со сигурност во јавноста, подготвени сте да дадете успешна презентација. Со среќа!

Advertisement
Advertisement
Looking for something to help kick start your next project?
Envato Market has a range of items for sale to help get you started.