Unlimited PowerPoint templates, graphics, videos & courses! Unlimited asset downloads! From $16.50/m
Advertisement
 1. Business
 2. Business

Како да започнете бизнис

by
Difficulty:BeginnerLength:LongLanguages:

Macedonian (Македонски јазик) translation by Stefan Nikolov (you can also view the original English article)

Сакаш ли да си свој шеф?

Ако е така, вие сте во добра компанија. Околу половина од сите возрасни работници веќе поседуваат сопствен бизнис или сакаат да започнат со работа, според истражувањето на Универзитетот во Феникс во САД.

Но, започнувањето бизнис не е лесно. Има многу чекори кои се вклучени, од доаѓањето со цврста правење на пари идеја за собирање на пари, создавање бренд, рекламирање и многу повеќе. Истражувањето на Универзитетот во Феникс откри дека една третина од потенцијалните сопственици на бизниси велат дека се држат назад, бидејќи им треба повеќе образование или обука, или затоа што не знаат доволно за водење бизнис.

Значи во ова упатство, ќе ги разрушам сите чекори кои се вклучени во поставувањето на бизнис, од првичната идеја до почетокот на бизнисот. На крајот, ќе имате многу појасна идеја за тоа што е вклучено во поставувањето бизнис и како можете да започнете. Тоа е голема тема, па јас исто така ќе се поврзувам со други упатства кои одат во повеќе детали во одредени области.

Се разбира, секој бизнис е различен. Во зависност од видот на компанијата што ја стартувате, можеби ќе можете да ги прескокнете некои од овие чекори (на пример, ако тоа е онлајн, домашна работа, нема потреба да пронајдете локација и можеби нема да треба да ангажирате вработени ). Можете исто така да одлучите да завршите некои од чекорите во различен редослед. Помислете на ова како општ образец за отпочнување бизнис, и слободно го менувајте да одговара на вашите сопствени посебни барања.

Значи, ако сте подготвени да научите како да започнете сопствен бизнис, ајде да започнете!

1. Дојди со идеја

Првото нешто што ви треба кога започнувате бизнис е добра идеја. Дури и ако имате веќе нешто на ум, не го прескокнете овој дел: не ви треба само идеја, туку добра идеја.

Впрочем, истражувањата и во САД и во У.К. покажуваат дека околу половина од сите нови бизниси не успеваат во првите пет години. Постојат многу причини за тоа, но еден важен е тоа што многу основачи едноставно не ја погодија вистинската идеја.

Значи, што претставува добра идеја?

Па, тоа не мора да биде нешто сосема ново (иако е одлично ако е тоа!). Она што треба да биде е некако подобро од она што е веќе таму.

На пример, да речеме дека сакате да отворите кафе во вашиот локален град. Нема ништо ново за тоа, но сепак може да биде пристојна деловна идеја ако малку ја рафинирате за да најдете нов агол.

Размислете за тоа: Ако веќе има пет кафулиња во градот и отворете уште еден, зошто луѓето ќе станат ваши клиенти? За да функционира, вашето кафе треба да понуди нешто различно од другите. Можеби ќе има чуден концепт, иновативен дизајн, одлична локација или ќе понуди храна или пијалоци што луѓето не можат да ги добијат на друго место.

Исто така треба да размислите дали сте вистинска личност за работата. Дали имате одредена вештина што другите немаат? Можеби ќе го направите најдоброто манго пијалоци - или можеби имате пристап со такт да го најмите најдобриот манго пијалок производител во градот.

И дали ја имате потребната страст за оваа идеја? Дали ве возбудува толку многу што ќе бидете подготвени да работите 27 часа на ден за да успеете?

Ова упатство за генерирање идеи за стартување нуди добра рамка за да дојдете до солидна бизнис идеја:

Тоа ќе ви помогне да одговорите на прашања како:

 1. За што сте страстни?
 2. Каде е болката?
 3. Како се олеснува оваа болка?
 4. Може да се направи подобро, побрзо или поевтино?
 5. Можете ли да го направите тоа подобро, побрзо или поевтино?

Одвојте време во оваа фаза, внимателно размислете. Вие сè уште не мора да знаете - ние ќе направиме повеќе истражување во следниот чекор - но треба да имате основна идеја за тоа што сакате да направите и зошто вреди да се прави.

Откако ќе имате нешто што ќе ги избрише сите кутии, преминете на следниот дел.

2. Идентификување на целниот пазар

За потребите на бизнис потребите како на телото му е потребна храна. Од самиот почеток, треба да разберете кој од тие клиенти најверојатно ќе биде и од каде ќе дојдат. Инаку вашиот бизнис наскоро ќе изгладне.

Значи, следниот чекор е да го идентификувате вашиот "целен пазар" - клиентите што ќе им служат на вашиот бизнис - и да дознаат што сакаат и како може да им го дадете.

На пример, да речеме дека започнувате студио за веб дизајн. Kој е вашиот идеален клиент? Голема корпорација, можеби? Мал локален бизнис? Или можеби сте заинтересирани за дизајнирање веб-сајтови за индивидуални хонорарни преведувачи. . Можеби постои одредено поле што сакате да го специјализирате во дизајнирање портфолио сајтови за уметници и фотографи, на пример.

Во секој случај, целиот ваш пристап кон освојувањето и задржувањето на потрошувачите ќе биде многу поинаков. Значи треба да се разбереш кој е вашиот идеален клиент. Обидете се да бидете што е можно поконкретни - можеби дури и да му дадете на вашиот идеален клиент измислено име и опишете ја таа личност или компанија во детали, за да навистина разберете што сакаат, за проблемите што ги имаат и за тоа како можете да им служите .

Со цел да го разберете вашиот целен пазар, можеби ќе треба да направите дополнителни истражувања. Погледнете го ова упатство кое опфаќа идентификување и продажба на целни клиенти:

Таа дава совети за тоа како да спроведе онлајн истражувања на вашите целни клиенти и кои прашања треба да ги поставите. . Исто така, ќе сакате да ги истражите вашите конкуренти за да видите како тие во моментов служат вашиот целен пазар и како можете да го направите подобро.

3. Креирајте бизнис план

Следниот чекор е да го преземете истражувањето што сте го направиле досега и да го искористите за да креирате бизнис план. Овој план ќе ви даде јасност околу тоа каде се движи вашиот бизнис и од каде ќе дојдат потрошувачите и парите, а исто така ќе биде корисно ако треба да соберете пари или да привлечете инвеститори (ние тоа ќе го покриеме подоцна).

Ќе најдете некои статии кои сугерираат дека, особено во брзо се движат светот на технолошки стартап, не ви треба бизнис план. Главниот аргумент се чини дека работите се менуваат толку брзо што е поважно да иновираат и да експериментираат, наместо да се врзуваат за фиксен план.

Ме вика старомоден, но отпочнувањето бизнис без план ме погодува како рецепт за катастрофа. Да, се разбира, работите ќе се променат, а реалноста веројатно нема да одговара на вашиот план, без разлика дали сте во светот на облак компјутери или манго пијалаци. Но, деловниот план никогаш не бил наменет како фиксен сет на обврски кон кои сте врзани за сите времиња. Тоа е течност, жив документ како што беше дискутирано во ова упатство од нашата Kickstarting Your Online Microbusiness серија:

Затоа, наместо да не правиме план, се чини дека е повеќе разумно да се направи план, а потоа и да се ажурира често.

Како да напишете бизнис план? Можете да користите дефиниција за бизнис план, ако сакате, и едноставно да ги пополните деталите. Или можете да создадете еден од нула, користејќи го својот формат и да го направите како неформален колку што сакате.

Содржината може да варира, но тука се и седумте основни делови што треба да се вклучат, според Националната федерација на независни деловни активности:

 1. Извршно резиме
 2. Опис на компанијата
 3. Производи / услуги
 4. Анализа на пазар
 5. Стратегија и имплементација
 6. Организација и менаџерски тим
 7. Финансиски план и проекции

Првите четири секции треба да течат од истражувањето што веќе сте го направиле: тие се во суштина за опишување на вашата идеја, како ќе изгледа бизнисот и какви производи или услуги ќе ги понудите на кои клиенти.

Вие можеби не сте сосема јасни за вашата стратегија, но не грижете се - како што реков, ова е жив документ. Напиши во она што сега го имате, и да го ажурирате додека напредувате и да добиете поголема јасност. Слично на организацијата и менаџерскиот тим, во ред е ако е само за вас, или ако не знаете кој друг ќе треба да го вработите. Однесувајте се кон бизнис планот како нацрт дека постојано се ажурирате додека добивате повеќе информации.

А што се однесува до финансискиот план, ќе го разгледаме тоа во следниот дел.

4. Креирајте финансиски модел

Како што само видовте, финансискиот модел е дел од бизнис-планот, но решив да го растурам во посебен чекор за неколку причини.

Прво, постоењето на финансиски модел е витален чекор. Според студијата на Универзитетот во Феникс што ја споменав претходно, "недостатокот на соодветни финансии" е врвната бариера за деловна сопственост, цитирано од 67% од испитаниците. Еден добар финансиски модел може да ви помогне да ја направите транзицијата од вашата дневна работа во сопственост на бизнисот. Тоа може да ви покаже колку ќе треба да инвестирате и кога можете да очекувате да се пробиете.

И второ, знам дека многу луѓе ќе прескокнат пишување бизнис план, па затоа не сакав да го прескокнат и финансискиот модел. . Ако не планирате ништо друго, направете барем финансиски модел - барем основен.

Ако не си личност за броеви, не грижете се - те покривам со мојот туторијал кој ве води низ како да креирате финансиски модел за вашиот бизнис:

Во тој туторијал, ги прекршувам сите неопходни чекори за креирање на финансиски модел и ви дадам многу едноставен образец на Excel, за да ги следите исто така.

Во суштина, она што се сведува на ова е:

 • Користете ги информациите од вашиот бизнис план за да направите некои претпоставки за тоа колку приходи може да заработите.
 • Наведете ги сите работи што ќе треба да ги инвестирате, и додајте ги сите за да ги пресметате трошоците за стартување.
 • Користете едноставна формула за да ја пресметате точката на прекин.

Како и со деловниот план, финансискиот модел веројатно нема да биде 100% точен: вие сте претприемач, а не уредник на среќа. Така да ги направите најдобрите претпоставки што можете да ги направите во оваа фаза, да добиете идеја за тоа каде се движите, и продолжете со рафинирање и ажурирање како што продолжувате.

И ако немате доволно пари за да започнете токму сега, немојте да очајувате: Подоцна имам дел кој покрива финансирање на бизнис.

5. Изберете име

Сè што работиме до оваа точка е прелиминарно. Ние во суштина ја рафинираме деловната идеја и осигуруваме дека таа ги поминува барем основните тестови: давате услуга или производ што луѓето го посакуваат, а вие може да видите барем еден теоретски начин за правење пари од него.

Доколку сте погодиле било какви црвени знамиња досега, вратете се назад и или ја рафинирате идејата или излезете со нова. Но, ако сте добро да одите, сега ќе почнеме да ставаме месо на коските на нашата идеја.

Првиот чекор е да се дојде до име. Ова може да изгледа едноставно, но има многу да се разгледа од начинот на кој звучи името на тоа колку добро функционира онлајн и како таа ја рефлектира сликата што сакате да ја пренесете.

За целосен преглед на процесот, проверете ја мојата серија за именување на вашиот бизнис, кој го опфаќа процесот на доаѓање со име, проверка на дупликати, тестирање и одлучување врз основа на список на клучни фактори. Можете да започнете со следниов упатство:

6. Креирај бренд

Може да бидете изненадени кога ќе видите дека овој чекор е толку рано. Многу луѓе збунуваат брендирање со маркетинг, и мислам дека станува збор за добивање на зборот. Другите мислат дека тоа е само за вашиот дизајн на лого. Тоа не е.

Вашиот бренд, сосема едноставно, е ветувањето кое го правите за вашите клиенти. Тоа се вредностите што ќе ги извршувате, видот на искуството што ќе го дадете на луѓето, и угледот што сакате да го имате.

Јулија Мелимброзе, коосновач на креативното студио Chocolate & Caviar, напишала упатство за создавање на профитабилен слободен бизнис бренд, во кој таа препорачува да се дефинира вашиот бренд врз основа на три клучни елементи: предлог, личност и цел. Таа, исто така, обезбедува бесплатна работна табела за брендирање.

А бренд, исто така, има визуелна компонента, која помага да се зајакне сликата за која сте одлучиле. Особено изборот на бои, букви и графики може да помогне да се создаде личноста на сликата и брендот што го сакате: забавен и чуден, одговорен и сигурен или нешто друго. За повеќе детали, погледнете го упатството на брендот консултант Грејс Фусел за креирање на сопствени упатства за бренд.

Вие исто така може да сакате да добиете некои бизнис картички и други брендирани идентитети отпечатени во оваа фаза, но само ако сте сигурни за вашата брендирање. Ако мислите дека тоа би можело да се промени, слободно би се одржало на овој дел за некое време!

7. Изградба на веб-страница

Сега кога сте го создале вашиот бренд идентитет, време е да го објавите во светот. Дури и ако започнувате бизнис со тули и малтери, клиентите ќе очекуваат од вас да имате веб-локација овие денови - и ќе бидат добавувачи, потенцијални деловни партнери, инвеститори и некој друг со кого можеби ќе треба да се справите.

Постојат неколку различни пристапи кои може да ги преземете, и кој ќе го користите зависи од вашиот буџет, од сцената во која се наоѓате со развојот на бизнисот и брендирањето, како и со вашето ниво на техничка и експертска експертиза.

Ако имате некои технички вештини, можете да купите и инсталирате своја сопствена достапна тема на тема базирана на функционалноста која сакате вашата веб-страница да ја има, како што е трансакциската способност, градење на е-мејл листа или интеграција на социјалните медиуми.

Опциите за прелистување е одличен начин да ја отпуштите имагинацијата околу тоа што е можно. Или започнете веднаш со оваа збирка на најдобро продаваните теми на WordPress.

Ако сте по помошта рака или повеќе прилагодени пристап, можете да ја најмите со дизајнер или инвеститорот да се прилагодите на вашата дигитална повикувачка картичка.

Ако треба да ја добиете вашата веб-страница што е можно побрзо и веројатно нема да имате многу нарачани компоненти, можеби ќе сакате да користите и поосновна веб-страница на градител (како што се препорачани во подолу член):

Ако веќе имате солидна идеја за брендирање на вашата компанија и функционалноста што ја сакате од веб-страницата, тогаш вработувањето на професионален веб-дизајнер е добра опција. Или, ако сте задоволни со пристапот "направи-сам-себе", можете да поставите сайт користејќи WordPress или сличен CMS, дизајнирајќи го од нула или одбирајќи тема на WordPress која се совпаѓа со типот на веб-страницата што ја сакате.

8. Се справи со црвената лента

Отпочнувањето на бизнис може да биде многу забавно, но морам да признаам дека овој чекор не е забавен дел. Кога ќе започнете бизнис, треба да бидете свесни за законите и прописите што важат. Можеби ќе треба да се регистрирате како бизнис со различни владини агенции, можеби ќе треба да добиете одредени лиценци или дозволи, и може да има повеќе документи што треба да ги пополните.

Бидејќи Envato Tuts + е глобален сајт и прописите се разликуваат многу по земја, тешко е да се преиспита тука. Како краток пример, во САД повеќето бизниси треба да аплицираат за УЈП за Идентификациски број на работодавачот и можеби ќе треба да се регистрираат кај државните агенции. Администрацијата за мали бизниси има информации за други деловни закони и прописи кои можат да се применат, како и федерални или државни дозволи и дозволи што можеби ќе ви бидат потребни.

Згора на тоа, исто така треба да размислите за правната структура што е соодветна за вашиот бизнис, и каков вид на бизнис осигурување ви треба, како што е наведено во овие упатства:

9. Подигнување на средствата

Добро, назад кон забавните работи. Ајде да зборуваме за собирање на пари!

Назад во делот 4, создадовме финансиски модел за нашата нова компанија. Но, што ако таа вежба покажа дека немате доволно пари за да започнете бизнис?

Не грижете се - не е невообичаено. Луѓето започнуваат нови бизниси цело време, и тие немаат пристап до големи златни садови. Постојат неколку стратегии што можете да ги користите ако има јаз помеѓу колку пари имате и колку мислите дека ќе ви треба.

Една опција која е особено популарна кај онлајн, услуги базирани на услуги е "подигнување", што значи одржување на трошоците многу ниско и градење на одржлив бизнис брзо и со минимални инвестиции. За да дознаете повеќе за тоа, прочитајте го ова упатство за подигнување на вашето онлајн бизнис.

Но, дури и ако сакате да започнете потрадиционална компанија која бара инвестиции во опрема, простории, суровини и други работи, сеуште имате неколку опции за собирање средства. Ги покрив сите во мојата серија за финансирање на бизнис:

Серијата, исто така, го покрива приватниот капитал и ИПО, но овие опции за финансирање се посоодветни за развиените бизниси отколку за нови стартапи.

10. Изградба и тестирање на вашиот прв производ или услуга

Пред да одите во живо и да започнете да ги продавате вашите производи и услуги до светот, добра идеја е да ги тестирате на мал размер.

Да го направите тоа на овој начин може да ви помогне да ги идентификувате проблемите и да ги поправите рано, пред да потрошите многу пари за производство на големи размери и пред да ризикувате да ја оштетите вашата поширока репутација.

Можете да прочитате повеќе за тоа како функционира процесот во следниот агилен туториал за градење на производи, кој ги разгледува концептите како што се агилниот развој, развивање на минимален одржлив производ (MVP) и посно принципи за стартување:

Истите принципи може да ги примените и на услужните бизниси. Ако поставувате студио за фотографија, на пример, предадете бесплатни фотоснимки на ограничен број луѓе во замена за чесни повратни информации. Дури и ако сте сигурни во своите вештини, може да има нешто во процесот на завршување на професионална задача што треба да ја изеде.

Клучот за успехот на овој процес е учење и адаптирање. Чувајте ја мантрата "Build, Measure, Learn" и уверете се дека ги давате вашите производи или услуги темелно тестирање и дека сте отворени да ги менувате колку што е потребно пред да ги ослободите во поширокиот свет.

11. Најдете локација

Ако почнувате онлајн бизнис, овој чекор може да не важи за вас. . Но, многу бизниси имаат потреба од физичка локација, а наоѓањето на вистинскиот е важен чекор

Она што е во право за вас зависи од видот на бизнисот што го започнувате. Ако станува збор за малопродажен бизнис, кој се потпира на купувањата на стимуланси, главната локација може да направи голема разлика во продажбата. Во тој случај, можеби вреди да се плаќа повеќе за изнајмување на простор со многу минување низ нозете и малку директна конкуренција.

Ако, од друга страна, само ви е потребна канцеларија или простор за производство и складирање на производи што ги продавате онлајн или преку други канали, тогаш можеби ќе можете да се откажете од трендовската локација и да заштедите пари со изнајмување во постара зграда или повеќе -во-начин поставување.

Во двата случаи, постојат многу други фактори кои треба да се разгледаат, вклучувајќи дали имате простор за иден раст, без разлика дали ќе можете да привлечете вработени да работат таму, колку сте блиску до добавувачите, какви локални даноци и регулативи се, и така натаму. УС Мал бизнис администрација нуди неколку корисни совети.

12. Вработи вработените ако тоа е потребно

Ова е уште еден чекор кој нема да важи за сите бизниси. Ако сте среќни да поставите како операција со едно лице, слободно пропуштајте ја оваа Но, ако треба да ангажирате вработени, веројатно ќе биде доста застрашувачки чекор.

На пример, постојат многу правила што треба да ги почитувате кога ќе станете работодавач, како што е правото на осигурување, правилно се поставуваат за даноци на плати и обезбедуваат безбедно работно место. Постојат правила за тоа што можете да го поставите и во интервјуата.

Прочитајте го ова упатство за вработување на вашите први вработени за да дознаете повеќе за овие теми и да добиете совети за наоѓање на вистинските луѓе, да ги интервјуирате и да ја соберете вашата понуда:

13. Поставете ги вашите сметки

Одржувањето на точни финансиски извештаи е основен услов за водење бизнис. Неуспехот да го стори тоа може да ви донесат проблем со даночните власти, а во секој случај тоа е само лоша деловна практика - ако немате јасна, точна слика за тоа колку пари течат во и надвор од вашата компанија, сте победиле нема да може да донесува вистински одлуки за своето здравје и раст.

За среќа, ова не е тежок чекор. Постои плетеница на сметководствени апликации и софтверски системи таму, како што се QuickBooks, FreshBooks, NetSuite и Xero, за да се именуваат само неколку. Многумина од нив нудат бесплатни испитувања, па ги земајте за вртење и видат кој најдобро функционира за вас.

Исто така напишав упатство наречено Книговодство 101 за да ве запознаам со основите на книговодството со двоен запис и подготвувајќи ги финансиските извештаи:

Исто така има и тутор за колеги во насока на хонорарни преведувачи, кои ја прескокнуваат книговодствената теорија и се фокусираат само на минимум што треба да знаете за снимање на деловни трансакции.

14. Земи го зборот

Се сеќавате на почетокот на почетокот, кога реков дека на бизнис потребите на клиентите како на телото му е потребна храна? Па, ова е точката каде што почнуваме да ги донесуваме тие клиенти.

Имајќи добра идеја, одличен бренд, веб-страница и солиден прв производ е прекрасен почеток, но за да започнете да правите продажба, треба да им кажете на луѓето за сите тие работи.

За среќа, имаш неколку опции.

Градење на е-мејл листа е одличен прв чекор-чита оваа серија на е-мејл маркетинг за сеопфатен водич за тоа зошто е-мејл маркетинг е важно, како може да се изгради листа на е-пошта, и како можете да направите најдобро да го користите со испраќање ефективни пораки кои ги прима луѓето да ги отворат и да преземат акција.

Вие исто така може да користите платено рекламирање, било преку услуга како Google Adwords или преку социјални медиуми, на пр. Фејсбук. За повеќе информации, погледнете го ова упатство за пишување на рекламна реклама за рекламирање кликвания, или оваа на онлајн-базирани онлајн маркетинг. И таму е исто така видео серија за маркетинг на вашиот нов онлајн бизнис.

Не заборавајте повеќе традиционални методи, како што се лице-в-лице вмрежување, партнерство со други локални фирми, добивање наведени во директориуми, пишување за локални публикации и многу повеќе. За нив пишував во туториал за начини за добивање на локални клиенти кои не се интернет-базирани:

Конечно, еден од најдобрите начини на создавање зуи е да го направите некој друг за вас. Луѓето се опкружени со рекламирање и самопромоција и природно се сомневаат во тоа, но чесно споменување од доверлив весник, блог или друг медиум ќе му даде на вашиот нов бизнис новооткриен кредибилитет. Дознајте повеќе за добивање новинари да пишуваат за вашата компанија.

15. Стартувај!

Конечниот чекор, се разбира, е да се започне.

Ова е одлична можност да генерирате некои зуи околу вашата нова компанија со настан или промоција. Имајте на ум дека иако започнувањето на вашиот бизнис е важно за вас, тоа нема да биде од голем интерес за многу други луѓе, па за да ги привлечете луѓето заинтересирани веројатно ќе треба да му дадете пресврт.

Размислете за водење на примамлив подарок, или нудење на вашите производи / услуги со огромен попуст на денот на лансирање. Размислете за тоа што ќе ве направам да обележите страница или чуруликам за тоа или да го споделите преку е-пошта. Што можете да им понудите на луѓето што ќе бидат возбудени како што сте за лансирањето?

Настанот за лансирање може да биде одличен начин за запознавање на луѓето, привлекување на потенцијални клиенти и привлекување внимание исто така. Тоа може да биде нешто евтино и весело во вашата продавница или на локално место, или можете да се обидете да направите голем поздрав со започнување на индустриска конференција или друг голем настан и обидувајќи се да ги зграби некои од нивните публика. Можете да прочитате повеќе за генерирање на почетниот зум за стартувањето во ова упатство:

Заклучок

Па тоа е тоа! Ги поминавме сите чекори кои се вклучени во започнувањето бизнис, од првичната идеја до денот на лансирање.

Се разбира, лансирањето на денот е само почеток: целосно одржување на бизнис во текот на подолг рок е друга тема. . Но, со ова упатство и дополнителните ресурси со кои сум поврзан во целост, ќе можете да поставите цврста основа за вашиот нов потфат и да ви дадете најдобра шанса за успех.

За повторување, тука се главните чекори:

 1. Дојди со идеја.
 2. Идентификувајте го целниот пазар.
 3. Креирај бизнис план.
 4. Креирај финансиски модел.
 5. Изберете име.
 6. Креирај бренд.
 7. Изградба на веб-страница.
 8. Се справи со бирократијата.
 9. Подигнете средства.
 10. Изградба и тестирање на вашиот прв производ или услуга.
 11. Најдете локација.
 12. Вработи ги вработените доколку е потребно.
 13. Поставете ги вашите сметки.
 14. Земи го зборот.
 15. Лансира!

Се надевам дека сте го нашол овој водич за започнување бизнис полезен. Ве молиме да ги споделите вашите сопствени успешни приказни или совети во коментарите подолу, или на форумот на Envato заедницата.

Графички кредит

Икона на зградите дизајнирана од Роналд Вермајјс од Проектот за именки.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Looking for something to help kick start your next project?
Envato Market has a range of items for sale to help get you started.