Unlimited PowerPoint templates, graphics, videos & courses! Unlimited asset downloads! From $16.50/m
Advertisement
 1. Business
 2. Small Business

Како да започнете бизнис со малку пари

by
Difficulty:BeginnerLength:LongLanguages:

Macedonian (Македонски јазик) translation by Stefan Nikolov (you can also view the original English article)

Отпочнувањето со бизнис е аспирација на секој претприемач што некогаш живеел, како и секој човек кој некогаш бил заглавен во работа од девет до пет години и сака од секојдневната потреба од одговарање на нивниот шеф.   Таа претставува слобода, лидерство, генијалност и одлучност.   На кратко, тоа е нешто што е многу вреднa цел. 

Сепак, постои заблуда околу започнувањето бизнис.  Некои мислат дека треба да имате добар дел од парите за да започнете, но може да започнете бизнис без пари или со многу малку во банката.   Јас го сторив тоа, и така имам многу други успешни претприемачи. 

Она што е важно повеќе отколку да имате многу пари кога ќе започнете е да имате многу генијалност, страст и возење.   Таа исто така се сведува на силата на производот или услугата што ја нудите на клиентите, плус такт со кој го продавате вашиот производ или услуга! 

How to Start a Business With No Money
Започнете бизнис без пари (графички)

Отпочнувањето бизнис со практично нема пари е нагорно искачување, но така едноставно започнува бизнис под било каква состојба.   На крајот, сето тоа се сведува на тоа колку навистина го сакате. 

Имајќи го тоа на ум, да појдеме низ сето она што е од суштинско значење, па знаеш како да започнеш бизнис со малку пари, без разлика дали барате да започнете со фрекфенција, kickstart мал бизнис или дури и да започнете нов почеток. 

1. Смислете неверојатна бизнис идеја

Сите успешни бизниси почнуваат со одлична идеја, бидејќи треба да дознаете дали има пазар и побарувачка за производот или услугата што сакате да ја продадете.   Кога луѓето ќе сфатат дека вашиот производ или услуга ја ублажува нивната болка или проблем, тие ќе се придвижат кон вашиот бренд, но пред тоа се случува извонредна идеја да се роди. 

Земете некои инспирација од познати бизниси, кои веќе се диво успешни.   Стив Џобс од Apple го разбра гениј во правењето комплицирани и високо корисни технолошки производи неверојатно едноставно, така што тие ќе бидат достапни за секого во секое време.   Основачот на Whole Foods, Џон Mackey, ја сфати атрактивноста и побарувачката за здрава, природна храна која се грижи за чувствителноста на луѓето, специјалната диета и благосостојбата на сите страни. 

Двата бизниса дури започнале да живеат во корпоративните животи во ултра смиреност: Работни места и Маки се обидувале да се занимаваат со претприемачи и, во основа, веднаш до ништо кога започнале со нивните вложувања.

Како што можете да видите од нивните примери, сепак, ѕвездената бизнис идеја е коренот на диво успешен бренд.   Научете како да генерирате одлични деловни идеи и да стесните до најдобрите за да продолжите со: 

2. Потпрете се на вашите вештини и тоа што веќе го знаете

Како да започнете бизнис без пари, зависи од самодоверба.  Кога немате поддршка во однос на богатите поддржувачи за финансирање на вашата бизнис идеја, ниеден партнер нема да помогне во рамото на дел од товарот, ниту пак вработените на кого да делегираат, паѓате назад на она што веќе го знаете.   Веќе имаш одредени бизнис вештини изградени во текот на вашиот работен век - сега е совршено време да ги направи да работат за вас!

Најдобар начин да се случи ова е да го започнете бизнисот околу она што веќе го знаете. Ова ви заштедува многу време и напор за да научите нешто сосема ново.   Освен тоа, ова ви заштедува многу пари, бидејќи нема да ви требаат надворешна помош или консултанти за поддршка на вашите операции. 

Кога почнав да пишувам за пишување, се потпрев на себе колку што е можно повеќе.  Фактот дека јас веќе имав силна и долгогодишна позадина на пишување направив свет на разлики за мене, бидејќи јас не требаше да ангажирам некој да го стори мојот маркетинг, мојот вмрежување, па дури и услуги поврзани со пишување, како уредување на копија. 

3. Напиши бизнис план

Размислете за вашиот бизнис план како пословичен патоказ во вашите претприемачки амбиции.   Без него, вашиот бизнис нема насока, нема мерливи основи или цели, и многу ниски шанси за успех. 

За цврста почетна точка во составувањето бизнис план, погледнете ја нашата детална упатство за пишување на бизнис план: 

Ова ги опфаќа сите основи, а потоа и некои, на здраво бизнис планирање.   Преку него, ќе ги научите пофините точки за пишување на вашиот бизнис план, како што се: 

 • • Како да се поврзеш со обезбедувањето финансирање или заемот. 
 • • Идентификување на вашата целна публика и предлози за вредност. 
 • • Неопходноста од внатрешен и надворешен фокус. 
 • • Основи или делови од планот и нивните улоги. 
 • • Извршувањето на вашиот план во реалниот свет. 

Или можете да создадете помалку формален и пофлуентен бизнис план. Во секој случај, не ви се потребни никакви експерти или консултанти кои ви помагаат! 

Дури и ако не сте вешти писател или никогаш не сте зеле бизнис курс, сепак можете да создадете добро организиран план.   Главниот критериум е да се знае вашиот бизнис внатре и надвор, како и она што е уникатен продажен предлог на вашиот производ или услуга.

4. Одржувајте ниски трошоци за буџетирање за да избегнете прекумерни трошоци 

Една од најважните работи што треба да сте на врвот за време на животот на вашиот бизнис е буџетирањето и книговодството, така што секогаш го извршувате паричниот тек позитивно.  Како млад бизнис, немате пари за да изгориш, па мора точно да ги следиш трошоците од добивањето.

Forego скап сметководствен софтвер како QuickBooks на почетокот; дури и подобри алтернативи за цени како FreshBooks е незаситен за кога започнувате бизнис без пари.   Се што навистина барате е програма за табеларни пресметки (како што се Google Sheets), каде што можете да ги следите деловните приходи и трошоци. 

Не се заплашувајте со табеларни пресметки ако никогаш не сте користеле ниту една.   Нашите практични Вовед во табеларен курс ќе ги користите со доверба брзо.

За дополнителна помош во ефикасното буџетирање, ископајте го нашиот курс за кафе паузирање на брз водич за финансирање на Фрилансер или прескокнете го овој сеопфатен туторијал:                                                                                                             

5. Поставување на вашиот веб-сајт и маркетинг канали

Без разлика дали започнувате онлајн или традиционален бизнис, потрошувачите ќе очекуваат да имате веб-страница.   Без пари за да започнете веб-сајт, можете да зграби слободен WordPress сајт на Wordpress.com. Сепак постојат некои ограничувања со тоа подесување. 

Ако имате мал буџет да потрошите тука, вреди да се инвестира во прифатлива хостинг и поставување на сопствена веб страница.  На тој начин можете да ги додадете сите сопствени карактеристики кои ќе го направат вашиот веб-сајт издвоен - со целосна флексибилност. 

Можете да поставите едноставна веб-страница со една страница или веб-страница на WordPress сами по себе со ниска цена.   Имаме бројни премиум HTML сајтови или Wordpress теми на Envato пазар за да изберете. И ако ви треба помош за поставување, тогаш работиме со еден од нашите веб-дизајнери или развивачи за да го дизајнираме и инсталираме професионално.

Best WordPress Theme
Avada, најпопуларниот WordPress тема на пазарот Envato.

Со поставувањето на вашиот веб-сајт, време е да се изградат вашите маркетинг канали.  Можете да го направите ова за бесплатно или ниска цена.

Социјалните медиуми е еден од белегот на Влезни маркетинг. Ако интелигентно ги карактеризирате страниците за социјалните медиуми на вашиот бизнис, ќе внесете органски сообраќај кон вашата веб-страница.  Ќе возите води кои се многу заинтересирани за производ или услуга на вашиот бизнис.   Ова значи повеќе конверзии и продажби за вашиот бренд. 

Убавината на социјалните медиуми е дека е потполно слободно да се регистрирате на најголемите социјални мрежи како Фејсбук, Твитер, Instagram, YouTube и Pinterest и да ги користите за да го продадете вашиот нов бизнис.                                                                                                           Студиите постојано ја докажуваат ефективноста на оваа маркетинг стратегија.

Сè што е потребно е постојано да објавувате високо-квалитетни, главно непромотивни содржини насочени кон вашата индустрија на вашите социјални медиумски канали, за доследно да донесат квалитетни води и да го развиваат вашиот бизнис.                                                                                                                                                                           

6. Користете единствени извори на финансирање

Постојат извори на финансирање на располагање што можеби не сте слушнале претходно.   Важно е да ги искористите сите можности да добиете парична инфузија ако е потребно. 

Сега, кога имате одлична идеја и функционален бизнис план, можете да пристапите кон бизнис инкубатор. Ако сте прифатени во таква програма, ќе добиете финансирање на помош за основите за кои треба да се води бизнис: канцелариски простор, заеднички служби за административна поддршка итн.  Многу пати, овие инкубатори се спонзорирани од универзитети, колеџи и организации за економски развој.   Добивањето финансирање за областа на вашиот бизнис може да биде огромна помош, особено кога сте сиромашни во пари. 

Друга идеја е да се пристапи кон програма за забрзување на бизнисот, но оваа апликација е применлива само ако веќе сте имале стабилна фаза на стартување и се заглавени во секојдневните активности ... но без да имате визија за звук, долгорочно планирање.                                                                                                                                                                               . Бидејќи сеуште ќе има потреба од пари, дури и ако сте постабилни, но се уште е млад бизнис, вреди да се разгледа програмата за забрзување. 

Ако започнувате слободен бизнис, тогаш веројатно може да започнете без надворешно финансирање, но ако започнувате поголем мал бизнис или стартување, тогаш може да се бараат надворешни ресурси.   Сеуште можете да добиете финансирање, без да имате пари за да започнете.  Прочитајте преку нашата сеопфатна бизнис финансирање серија или да започнете со овој туториал:

7. Bootstrap и Инвестирајте во капиталот на Sweat

Пот капиталот (или подигнување) е во основа напорна работа и труд што го ставате во отпочнување и водење сопствен бизнис.  Нема апсолутно никаква замена за тоа кога започнувате бизнис без пари или мал буџет.  Потсетете се на себе за да ги направите работите што би ги платиле другите за да направите ако можете да си дозволите тоа. 

Не само што ова ве научи на вредноста на работната етика, но bootstrapping ви заштедува пари, додека сеуште ви дозволува да го развивате вашиот мал бизнис. 

Кога бев пионер на copywriter, јас се користат за пристап до бројни локални бизниси во моето соседство за да ги прашате дали им требаат напишани маркетинг материјали.   Допрев до б корисноста по бизнис и се одбиваше доста, но јас се држев до тоа и војував на-бавно и донесував нови клиенти.  Беа потребни голем број отфрлања за да ги добијам моите први клипови за моето портфолио. 

Не само што ова ме научи на основните лекции за тоа како да ги добијам моите први клиенти без рекламирање долари за да трошат, но исто така и песната и одлучувањето што е потребно за пробив. 

Дознајте повеќе за тоа го правам сам без надворешно финансирање во нашиот Bootstrapping Твојата онлајн бизнис водич или започнете со ова упатство:

8. Изведување на сите улоги во вашиот бизнис

Овие врски во гореспоменатиот пот капитал, особено кога само притискате да го добиете вашиот нов бизнис надвор од земјата.  Со малку или без пари, сеуште не можете да ангажирате луѓе и да ги делегирате за да извршите некои извршни аспекти на вашиот бизнис, оставајќи слободно да всушност заработите повеќе пари со поголемо внимание при продажбата на повеќе од вашиот производ или услуга.                                                                                                                                              

Мора да бидете едно лице покажува колку што можеш, барем во раните денови на твојот бизнис.  

Кога првпат го започнав делото за пишување, не можев да ангажирам помошник-виртуелен или на друг начин - да ги направам основите на администрацијата за мене , па јас со задоволство направив сè од управувањето на задачата на клиентот и минав низ е-пораки до  книговодството сите од себе.  Немав избор и сакав да бидам самостоен претприемач, па затоа си направив голем дел од тежувањето.  

Само на крајот, како што почнав да зарабодувам пари, конечно можев да ги купам алатките што ми беа потребни за да го организирам моето работење подобро и вработи луѓе да направат некои од повеќе обични елементи на бизнис и маркетинг менаџмент.                                                                                                                                                                        

Рано во вашиот бизнис можеби ќе треба да пополните широк спектар на улоги, барем додека вашиот бизнис не гради малку парични текови и интензитет. 

Можете да започнете бизнис со малку пари

Можете да започнете бизнис со малку да немаме пари на ум, вашиот прв бизнис не треба да биде премногу комплициран или светот да се менува за да најде клиенти и да стане успешен.   Ако можете да идентификувате група на клиенти која има потреба, тогаш можете да скокате и да ја наполните.   Еве неколку едноставни бизниси што можете да ги почнете без многу пари:  

 • 1. Хонорарно - Дали хонорарно пишување, веб дизајн, графички дизајн или маркетинг.  Ако имате лаптоп, и вистински вештини, можете да аплицирате за работни места преку Интернет и да почнете да добивате работа на клиентот.   Прочитајте го нашиот водич за да започнете со фриленсинг
 • 2. Виртуелен асистент - Зафатените професионалци треба некој што може да ја провери нивната е-пошта, да следи телефонски повици, да резервира авионски резервации, да ги ажурира своите календари, да управува со административните должности и да го задржи својот личен и професионален живот во ред.                                                                         Можете да започнете само со компјутер и минимално искуство во канцеларијата.  Исто така, можете да работите од дома.
 • 3. Сликање куќи - Некои држави не бараат да имате дозвола дури и да започнете компанија која договара бои (проверете кај вашите локални власти).  Понатаму, можете да добиете евтини резерви и да ги дознаете пофините точки на сликање од гледање на некои видеа на YouTube. 
 • 4. Чување на миленици  - Друг лесен бизнис да се влезе, миленичиња седи вклучува да се грижи за луѓето миленичиња, кога тие се далеку.  Таа, исто така може да вклучува земање домашни миленици за прошетки.   Како и со куќарското сликарство, тоа е бизнис, каде што не треба многу надземни за да започнете.   Започнете со вашите пријатели и семејство, добијте добри препораки и препораки од нив за вашата работа и започнете со проширување. 
 • 5. Туторинг - Туторинг е област во голема побарувачка меѓу средношколците и колеџите. Друг бизнис кој не бара многу пари за да започнете, сè што навистина ви е потребно е владеење на предметите што сакате да ги предавате и начин за рекламирање на вашите услуги.   Можете да ги извадите рекламите на Craigslist или веб-сајтовите каде што можете директно да стапите во контакт со луѓе на кои им е потребна туторство.  

Еве уште 50 мали бизниси, можете да почнете со малку време и пари.  Исто така, можете да започнете бизнис на страна, дури и додека работите со полно работно време. 

Заклучок

Започнете бизнис без пари не е некој сон на цевки што го гледате само во филмовите.   Тоа е респектабилна амбиција што може да ја реализирате со следење на чекорите во ова упатство.   Тоа ќе потрае многу напорна работа и посветеност, но, на крајот, тоа е вредно и исклучително наградуван за свој сопствен шеф.  

Кога започнувате со ништо, единственото нешто на кое може да се потпрете е вие.  Заедно со одлучност, со силна работна етика и солидна бизнис идеја, можете да направите вашата аспирација да се оствари. 

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Looking for something to help kick start your next project?
Envato Market has a range of items for sale to help get you started.