Advertisement
 1. Business
 2. Communication

Како да започнете (и да продолжите) разговор со секој  Кои се вашите совети за разговор?

Scroll to top
Read Time: 10 min

Macedonian (Македонски јазик) translation by Stefan Nikolov (you can also view the original English article)

Вистината да се биде во бизнисот е дека тоа е колку за кој знаете како што знаете.   

Може да биде експерт кодер кој дојде со софтвер идеја која ќе се разниша светот, но освен ако не можете да се поврзете со луѓе кои имаат потреба од вашиот софтвер, вашата идеја е безвредна. 

Може да бидете дизајнерски нинџа, но ако не знаете луѓе на кои им треба ново лого или нова веб-страница, ќе се борите да заработат пари од своите вештини. 

Без разлика дали сте хонорар, сопственик на бизнис, претприемач, креативен професионалец, или барате да ги промените патеките во кариерата, знаејќи дека вистинските луѓе ќе бидат огромна помош за да дојдете до местото каде што сакате.

Интернетот ги раздвои многуте бариери кои постоеја. Сега можете да се поврзете со речиси секој од удобноста на вашата канцеларија, без разлика дали тоа е преку е-пошта или со користење на социјални мрежи..  И покрај тоа, состанокот со луѓе лице в лице речиси секогаш создава помоќна врска и посилна врска отколку поврзување на интернет. 

Присуството на настани за вмрежување е еден од најбрзите начини за запознавање на нови луѓе и растење на вашата мрежа. Проблемот е, освен ако не сте природна социјална пеперутка, состанокот со луѓе на настани во мрежа може да биде стресен. 

Повеќето од нас чувствуваат некоја вознемиреност или грижа кога се среќаваме со нови луѓе. Тоа е нормално. Со читање на овој напис, ќе научите како да делувате сигурно во средината на вашите чувства на страв.  Околу 5% од населението се чувствува екстремно вознемиреност во социјалните ситуации. Ако сте еден од 15-те милиони Американци кои страдаат од социјално анксиозно растројство, знајте дека не сте сами.  Што ќе научиш во оваа статија ќе ти помогне, но можеби ќе ти користи и професионална медицинска помош. 

Разговорот е уметност. Некои луѓе се поубедливи во оваа уметност од другите, но без оглед на Вашите сегашни вештини, можете да ги развиете понатаму преку пракса

Едноставен начин да ги подобрите своите социјални вештини и вашата доверба е да научите едноставни тактики за започнување и продолжување на разговорите.  Како некој кој е природно срамежлив, сум го нашол учењето на овие тактики неверојатно корисно во навигацијата за мрежни настани. Сè уште имам долг пат пред да стигнам до разговор. Ќе ми се придружите на патувањето? 

Чекор 1: Знај дека довербата доаѓа со пракса 

Можеби мислите: "Морам да научам како да се чувствувам уверен во себе пред да присуствувам на настанот за вмрежување". 

Ако чекате за доверба да слезе од високо пред да излезете во светот за да разговарате со луѓето, тогаш шансите се, ќе чекате долго време. Наместо тоа, можете да ги прифатите следните две вистини:

 1. Чувството на страв е нормално

Секој чувствува одредено ниво на страв во социјалните ситуации. Можете да го користите ова знаење за ваша корист на неколку начини.

 Прво, наместо да ги туркате своите стравови, можете да ги признаете и да ја прифатите нивната помош.  Чувството на мала количина на страв ви дава енергија што инаку не би ја имале. Можете дури и да научите да уживате во вашиот страв, како што прават луѓето кога се возат со ролери.

 Второ, знајте дека кога ќе влезете во просторија на луѓе, повеќето луѓе постојат како тебе во нивните надежи и стравови. Тие се надеваат дека ќе најдат некој со кого да разговара. Тие се надеваат дека луѓето што ќе ги сретнат ќе ги сакаат.  Тие се надеваат дека ќе имаат интересни разговори, и да се дружат. Како таква, кога му пристапувате на некој да започне разговор, ти си им помага, затоа што сакаат некој да разговара со онолку колку што правиш. 

2. Довербата доаѓа од преземање акција 

Џејмс Јасно ја раскажува приказната за тоа како неговиот кошаркарски тим во средно училиште се бореше да освои единствена игра. Нивниот тренер им помогнал да го најдат својот тек со овие зборови: "Довербата е само прикажана способност". Јасно се одразува: 

Дотогаш јас само претпоставував дека понекогаш сте биле сигурни, понекогаш не сте биле, и тоа беше тоа. Но, ова беше сосема поинаков начин на размислување за тоа.

.Ако можете да ја прикажете вашата способност да направите нешто - без разлика дали тоа беше правење на слободно фрлање, решавање на математички проблем, или продавање на бонбони - тогаш природно ќе се уверите во вашата способност да го направите повторно ... 

"Како што се испоставува, мојот тренер не беше само фрлање на недокажана идеја. Сега постои тело на истражување кое покажува колку е добар овој пристап. " 

Не грижи се да не се чувствувате сигурни. Вашите чувства на страв се нормални. Вие нема да стекнете доверба со седење дома, чекајќи да се појават уверени чувства.  Ќе се зголеми во доверба со ставање на вештини ќе научат од овој напис во пракса. 

Вежбањето на уметноста на разговор ќе ве увери во вашите разговорни способности. Усвојувањето на овој начин на размислување ќе значи дека можете да започнете да започнете разговори и да ја развивате вашата мрежа, иако не се чувствувате сигурни во тоа. 

Чекор 2: Научете едноставни скрипти за започнување разговори 

Можете да присуствувате на настаните за мрежно поврзување и да застанете додека чекате некој да ви се приближи и да започнете разговор.  Но, како што сте научиле во претходниот чекор, само преку доверба ќе стекнете доверба. Започнете со напуштање на вашата зона на удобност и приближување кон некој нов. 

Што треба да кажеш? Бизнис тренер Рамит Сетхи има развиено некои корисни скрипти за започнување разговори. Можете да користите било кој од нив за да разговарате. 

 • Здраво, убаво да те запознаам, јас сум [твоето име].
 •  Што те довело овде?
 • Како знаеш X? [X е името на домаќинот или организаторот] 

Сите овие ќе започнат разговор. Како ги чувате работите од таму?

 Чекор 3: Покажете силен интерес во вашиот партнер за разговор 

Дејл Карнеги, автор на бизнис класиката Како да освојте пријатели и влијателни луѓе, споделија тајна за да бидете добредојдени насекаде: да развиете вистински интерес за другите луѓе. Проширувајќи го овој концепт, тој напиша: 

Ако се стремите да бидете добар разговорник, бидете внимателен слушател. Да бидам интересно, биди заинтересиран. Поставувајте прашања што другите луѓе ќе уживаат во одговарањето. Поттикнете ги да зборуваат за себе и за нивните достигнувања. 

Запомнете дека луѓето со кои разговарате се сто пати повеќе заинтересирани за себе и за нивните желби и проблеми отколку што се во вас. 

За навистина да го разберете вашиот партнер за разговор, вашата цел е да откриете што Дон Габор ги нарекува нивните топли копчиња. Жешки копчиња се теми за кои лицето навистина е заинтересирано.  Секој од нас, без оглед колку сме срамежливи, има свои топли копчиња, и кога ќе се притисне, среќни сме да зборуваме и да разговараме и да разговараме. Како Габор објаснува како да започнете разговор и да направите пријатели:

Топлото копче може да биде работа, нова работа, хоби, цел во кариерата, претстојната посета, спортска активност, лична посветеност на општествена кауза ... [Тие] можат да бидат доживотен интерес, минато фантазија или сегашна фасцинација - што и да се вклучи! Важно е да се најдат жешки копчиња на другите луѓе што е можно поскоро, бидејќи овие силни интереси се исклучително плодни области за одржлив разговор. 

Честопати, партнерите во разговорот ќе ги намалат советите за нивните топли копчиња во разговорот. Тие ќе споменат проект на кој работат или нешто што го прават во нивното слободно време во минување. Ваша задача е да го забележите ова и да дознаете повеќе. 

Понекогаш, може да биде незгодно да ги собереш на жешки копчиња. Во овој случај, може да биде корисно да поставувате конкретни прашања. Прашања кои можат да ви помогнат да ги откриете точните копчиња на вашиот разговор партнер вклучуваат: 

 • Што сакаш да правиш во твоето време? 
 • Што правиш за забава?
 •  Како сакате да се релаксирате? 
 • Кои се твоите хоби? 
 • Дали неодамна сте започнале со нови проекти?

Забелешка: Некои жешки копчиња можат да се покажат толку жешко тие се малку премногу огнени! Во повеќето мрежни контексти, религијата, политиката и личната трагедија се теми кои се оставени сами. Ако ги допрете, ризикувате да бидете изгорени.

 Чекор 4: Спречете го разговорот од застојот 

Многу луѓе прават грешка да зборуваат премногу. Тие доминираат во разговорот и не заборавајте да одвоите време да го слушате нивниот партнер за разговор.  Ако ова сте вие, веројатно не ви треба овој чекор, и најмногу ќе искористите од имплементацијата на чекор 3. 

Тоа, рече, за некои од нас (вклучувајќи го и мене) главната борба е да се знае што да се каже за да се спречи разговорот да не дојде до ќор-сокак. Непријатно е да стоите наоколу, зјапајќи во пијалок, чекајќи вашиот партнер за разговор да каже нешто.  Пробавте да земате силен интерес за нив, но поставувајте премногу прашања како сослушување. Имајќи го тоа на ум, што можете да направите кога разговорот ќе се затвори?

 Најдобриот пристап е да преземете превентивни мерки пред да стигнете до ѕидот. Постојат неколку стратегии што можете да ги користите за ова. 

 1. Активно слушање: Дајте целосна внимание на она што го кажува другото лице, и кога ќе завршат, одразуваат назад она што го кажаа. Откако ќе се одрази назад, можете да го инјектирате сопственото мислење за она што го кажале.  Оваа стратегија е корисна, бидејќи ви дава нешто да каже. Исто така, кога ќе рефлектирате назад, создавате одбојник од кој вашиот партнер за разговор може да продолжи.
 2. Селективно самоослободување: Ова е стратегија што ја научив од книгата на Гаел и Стјуарт Линденфилд, Уверенето вмрежување. За да ја искористите оваа стратегија, во разговорот "личните информации" нежно ги испуштате.  Вообичаено, во разговорот треба да ги испуштите сопствените топли копчиња. Кога знаете дека имате настан за вмрежување или партија што доаѓа, добро е да направите ментална листа на вашите жешки копчиња кои сте подготвени да ги откриете.  Разговорот е двонасочна улица, а откривањето на информации за себе му дава на партнерот за разговор можност да го заземе топлото седиште и да ви поставува прашања. 

Што е со тоа ако удриш во ќорсокак? Имаш две опции. Една од нив е да се збрка назад кога разговорот беше жешко.  Помислете на топлото копче што беше пуштено во разговорот на кој не успеавте да продолжите, и вратете се на него. "Значи спомнавте [...]. Кажи ми повеќе за тоа. " 

Исто така е можно дека разговорот стигнал до крајната точка. Ако тоа е случај, време е да се направи доброто излегување.

 Чекор 5: Нацртајте го разговорот на затворање

Вмрежување не е брза датира. Можете да имате длабински, значајни и долги разговори со луѓето што ги среќавате. Тоа, рече, колку повеќе луѓе ги среќавате, толку повеќе ја проширувате вашата мрежа. 

Што треба да направите кога сакате да излезете од разговор, за да можете да продолжите да запознавате некој друг?

 Рамит Стихи има корисни сценарија за ова, што е: 

 • Беше прекрасно да се запознаам, благодарам за разговор. 

Сети укажува дека јазикот на телото и тонот на гласот, исто така, значат дека е крај на разговорот. 

Ако сакате да бидете особено благодатни, пред да направите излез, можете да сумирате што сте научиле од вашиот разговор. Барајќи визит картичка на другиот, или нудење на своја сопствена картичка, исто така прави убав близок и покажува дека сте го ценете разговорот. 

За особено ентузијастички партнери за разговор, можеби ќе треба да дадете причина за излегување од разговорот. Ова може да биде:

 •  Би сакал да разговарам со [име на лице] пред да замине. 
 • Се поставив цел да запознавам пет нови луѓе денес. 
 • Одам да се упатив кон шведската маса за да земам некоја храна. 
 • Јас само што сфатив дека е 7.30. 

Морам да одам и да се јавам. Алтернативно, можете да го запознаете вашиот разговор партнер со некој друг што го знаете во собата пред да го направите доброто излегување. 

Сега повторно сте слободен агент, повторно се враќате на чекор 2 за да започнете нов разговор. Чувајте вежбање, и вашата доверба ќе расте и растат. 

Сакате да го разгледате она што сте го научиле од оваа статија? Ние ги составивме практични, преземање на измамници листи на скрипти и стратегии. 

Разговорот е нешто за што сите ние учествуваме, секој ден. Би сакал да слушнам за тоа како да направите најголем дел од разговорите и што ќе направите за да бидете уверен комуникатор. 

 • Кои стратегии ги користите за надминување на нервите во социјални ситуации? 
 • Како да започнете разговори? 
 • Кои прашања ги користите за да дознаете за вашиот партнер за разговор? 
 • Што правите кога разговорот ќе удри во ѕидот? 
 • Кои се вашите врвни совети за доброто излегување? 

Те молам оди напред и споделете ги своите стратегии во делот за коментари.

 Ресурси 

Графички кредит: Разговор дизајниран од Хеди Асади Џулаи од Проектот за именки.

Advertisement
Did you find this post useful?
Want a weekly email summary?
Subscribe below and we’ll send you a weekly email summary of all new Business tutorials. Never miss out on learning about the next big thing.
Advertisement
Start your 7-day free trial*
Start free trial
*All Individual plans include a 7-day free trial for new customers; then chosen plan price applies. Cancel any time.