7 days of PowerPoint templates, graphics & videos - for free!* Unlimited asset downloads! Start 7-Day Free Trial
Advertisement
 1. Business
 2. Goal Setting

Како да се држиме до резолуциите на твојата Нова Година: 6 клучни стратегии за 2019 година

Read Time: 10 mins

Macedonian (Македонски јазик) translation by Stefan Nikolov (you can also view the original English article)

Сега сме само неколку дена во јануари, кога го пишувам ова. Како се одвиваат резолуциите? Дали ви се држи до нив или дали вашите добри намери веќе ја губат војната со жалосното јануариско време?

how to stick to new year resolutionshow to stick to new year resolutionshow to stick to new year resolutions
Многу луѓе не успеваат да ги задржат резолуциите на својата Нова Година. (Извор на слика: Енвато Елементи)

Без разлика дали патувате заедно или веќе се наоѓате на местото на откажување, ајде да погледнеме зошто понекогаш твоите Новогодишни резолуции не успеваат. Тогаш ќе истражиме некои клучни стратегии кои ќе ве научат како да се држите до вашите Новогодишни резолуции.

Зошто не успеваат резолуциите за новогодишните празници?

Ако се прашувате "колку долго трае Новогодишните резолуции?" Одговорот за повеќето од нас е "не долго".

Огромното мнозинство луѓе не успеваат да се држат до своите резолуции. Бројот на луѓе кои не успеваат да ги задржат своите резолуции варира во зависност од која статистика гледате. Некаде помеѓу 8% (според Форбс) и 20% (според US News & World Report) од нас всушност ги постигнуваме: тоа значи дека помеѓу 80% и 92% од луѓето се подготвени да признаат на крајот на годината дека не да го постигнат она што го поставија. Би рекол дека бројот е уште поголем кога ќе факторирате луѓе кои нема да признаат дека не успеале или успеале во многу пониска цел.

Овој неуспех не е само проблем со одлуките на Нова Година. Тоа е општ проблем со целите. Луѓето се навистина лоши при држење кон нив откако иницијалното ослободување на возбудата ќе се истроши. Голем дел од проблемот е во тоа што луѓето навистина се навистина лоши во правењето добри новогодишни резолуции. Тие решаваат да прават работи како:

 • телесната тежина
 • Јади здраво
 • оди во салата пет дена во неделата
 • трошат помалку време на Фејсбук
 • води маратон
 • и безброј други нејасни идеи за самодоверба

Додека сите овие можат да звучат како разумни резолуции, секој од нив е всушност многу осуден на неуспех поради една едноставна причина: тие не се SMART цели.

Како што гледавме во нашето упатство за поставување цели, а исто така и за нашиот водич за добри новогодишни резолуции, добра цел е SMART: специфични, мерливи, остварливи, релевантни и ограничени на време. Значи вашата цел треба да биде:

 • Специфични. Вашата цел е добро дефинирана и јасна. Телесната тежина не е многу специфична. Колку тежина? Од кога?
 • Мерливи. Можете ли да ги следите начинот на кој работите? Што значи "здрав јадење" дури и значи? Дали тоа значи помалку калории, помалку шеќер или повеќе протеини? Или тоа е сечење на преработена храна и млечни производи? Ви требаат броеви.
 • Остварување. Целите треба да се постигнат за вас сега. Ако не сте во навика редовно да вежбате, не решите да одите во салата пет пати неделно. Ќе се изгориш пред да заврши првата недела. Наместо тоа, оди со остварлива цел од два дена во неделата во салата плус една долга прошетка за време на викендите. Како што добивате монтери, можете да одите во салата повеќе.
 • Релевантни. Целите треба да бидат релевантни за вашите пошироки цели. "Поминуваат помалку време на Фејсбук" не е многу добро ако наместо да одат на Instagram или YouTube. Која е твојата вистинска цел овде? Да го искористите вашето време подобро? Потоа пробајте да прочитате 20 страници дневно: вашето време на социјалните медиуми автоматски ќе падне.
 • Временски ограничени. Водење на маратон е достојна резолуција. Одам да се кандидира на полумаратон оваа година (јас апсолутно не се кандидира, па тоа е вистински тест на мојата волја). ). Она што е, сепак, кога ќе го направите тоа? Добро е и добро да се заложите да направите маратон во одреден момент оваа година, но, до времето кога ќе се средите летото, ќе сфатите дека немате доволно време за обука, па дури и ако сте, "Не сака да води маратон на ладен, влажен октомври, па можеби е подобро да остане за 2020 година, а потоа и бам, друга Новогодишна резолуција што ја нагризува прашината. . Клучот е да се избере маратон сега, во одреден момент на почетокот на летото, и да се пријавите, да ја платите таксата за регистрација и да ја означите во вашиот календар.

Ако ненадејно ги преиспиташ твоите резолуции по читањето на ова, добро! Ние сме тука за да помогнеме. Ајде на некои техники кои ќе ви помогнат да се придржувате кон резолуциите на вашата Нова Година:

1. Проценете резолуции на твојата Нова Година

Првиот чекор е да ги преиспитаме сите ваши новогодишни резолуции. Тоа е лесно да се фатат во "Нова Година, Нова Мене" брзање и залог да се направи милиони различни нејасни работи. Одете преку она што сте решиле да направите и да ги споредите со SMART критериумите погоре. Дали се специфични? Ако не, направете ги специфични. Ако тие не се мерливи, излезе со начин да ги следат. Дали сте сигурни дека можете да ги направите? Ако не, се согласувате за помала резолуција за сега. Дали резолуцијата е релевантна? Дали навистина сакате да ја фокусирате енергијата? Ако не, пресечете го. И конечно, стави некои временски ограничувања внатре Крајот на годината е премногу далеку да биде реален временски рок. Ако сакате да изгубите тежина, поставете си цел од 3 £ во јануари и одете од таму.

2. Изградба Полека

Додека немам податоци за да го поддржам ова, моето лично сомневање е дека огромен број луѓе не успеваат со своите резолуции, бидејќи тие се посветат на нешто смешно, се целосно обесхрабрени кога ќе пропаднат во текот на првата недела или две, а потоа само ќе престанат да се обидуваат . Знам дека ова ми се случило порано.

Еве пример за Новогодишна резолуција што не успеа. Се обидував со години да чувам дневник. Секој пат кога ќе се рестартира, би се поставил цел да пишувам 500 зборови пред појадокот или да свирам триесет минути или некоја друга смешно тешка цел. Она што работел за мене беше да се повлече и да ја постави најлесната цел: да пишувам нешто-што било - во мојот дневник секој ден. Тоа би можело да биде збор, реченица или збор од 2000 зборови за тоа зошто Том Круз е најпознатиот потценет актер на една генерација. Тоа не беше важно додека, во одреден момент тој ден, го отворив мојот дневник, зедов пенкало и напишав.

Сега секојдневно дневник. Со нетрпение го очекувам тоа. Нормално, пишувам околу 20 минути. Повеќето од моите записи се барем неколку стотина зборови. Ако многу повремено пропуштам еден ден, бидејќи патувам, во ред е: возбуден сум да вежбам следниот ден.

Треба да го сторите истото со вашите резолуции. Започнете бавно и работи од таму. Почетокот е често најтешкиот дел. Откако ќе ја достигнете топката, ќе ви биде тешко да престанете. Влезете во навика да одите во салата два дена во неделата и по неколку недели ќе бидете немирни во деновите кога не одите. Тоа е кога да го додадете тој трет ден, потоа четвртиот ден, а потоа конечно, петтиот ден.

3. Не обидувајте се да ги направите сите одеднаш

Има само толку многу што можете да направите одеднаш. Ако вашата листа на Новогодишни резолуции е подолга од листата за купување на намирници, тогаш имате проблем. Тоа едноставно не е можно да се губат телесните тежини, да се стекнат мускулите, да се обучуваат за маратон, да се прекине со пушењето, да се оди на веган, да се чита книга една недела и да се напише романот одеднаш. Треба да се даде приоритет

Наместо користење на Новогодишните резолуции како строга листа на активности кои мора да започнат на 1-ви јануари, претпочитам да ги користам како начин да поставам насоки за годината што следи. Ако сакате да изгубите тежина, стекнете мускули и обучете за маратон, тогаш најдобриот начин за веројатно да направите е да тренирате за маратон на почетокот на летото (што ќе ви помогне да изгубите тежина), а потоа поминете ја втората половина на годината што работи на силна обука. Вие нема да бидете во можност масовно да го зголемите нивото на вежбање истовремено со радикално менување на вашата исхрана, па можеби, наместо да одите по целосна вегана одеднаш, ќе работите за намалување на внесот на месо со текот на времето.

Погледнете ја вашата листа на новогодишните резолуции и одлучувајте што сакате да постигнете сега и што можеби е подобро обработено подоцна во текот на годината. Сега, ова не е дозвола да се пробијат работите по ред: сеуште треба да поставите цели и да имате цврст план за постигнување на таа резолуција подоцна, по можност поткрепен со календарски потсетници.

4. Добијте сметка за сметка и месечно

Друга причина поради која се сомневам дека многу луѓе не успеваат во резолуциите на својата Нова Година е дека тие едноставно забораваат дека ги направиле. Знам кога седнав оваа година да се вратам на тоа каков што минатата година бев изненаден кога видов дека, о, да, решив да се качувам на највисоката планина во Ирска. Тоа беше очигледно летна работа, но, до моментот кога беше всушност лето, целосно ќе заборавив на тоа. Јас лесно можев да резервирам воз и отидов и го направив тоа во текот на еден викенд - тоа е ридот да не се качи - но тоа едноставно не ми преостануваше да го направам тоа.

Ова е причината зошто две важни работи се важни:

 • accountabilibuddies
 • месечни осврти

Една сметка е едноставно она што звучи како: пријател кој ве држи одговорна. Нормално, ќе најдете близок пријател, секој кажува еден со друг вашите резолуции и залог да се задржи едни со други на прав и тесен. Тоа е многу потешко да се плеткаш кога мораш да го признаеш тоа на некој друг. Можете дури да ги користите услугите како Stickk за да им помогнете.

Месечните прегледи се слични. На крајот од секој месец треба да се повлечеш, да видиш што беа твоите Новогодишни резолуции, и да видиме колку си добар кога ги постигнавте. Дали го изгубивте тежината овој месец? Дали сте стигнале до салата колку што сакавте? Ако не, тогаш треба да оцените што не беше во ред и да погледнете како да го поправите за следниот месец.

5. Не успеа, и се движи

Повеќето луѓе кои не се придржуваат до своите резолуции не успеваат до февруари. Успеа во неколку неуспеси и само се откажаа. Тешко е да се дојдеш до салата кога си уморен, имаш работа да се направи, и тоа е мрачно. Секогаш ќе има денови кога ќе дојде нешто неочекувано - можеби ти си болен или ќерка ти - и, и покрај сите твои добри намери, нештата не се во право. И знаеш што? Тоа е во ред.

Тоа е супер важно да се признае тоа. Во ред е да не успее. Она што е важно е што правиш понатаму. Ако ви се фатат во надолна спирала затоа што неколку пати оваа недела сте ја пропуштиле салата, тогаш никогаш нема да се вратите назад. Наместо тоа, треба да размислите зошто не успеавте, прости си и продолжите. Ако вашите резолуции се навистина премногу тешки, ги преиспитаат и да ги направат повеќе остварливи.

6. Никогаш не е предоцна да започнете

Океј сега е сега, не сте размислувале за резолуциите на твојата Нова Година во месеци; па што? Новата година е само пригодно време да се разгледаат нештата, но тоа е далеку од единственото време од годината кога можете да започнете да градите добри навики. Само затоа што тоа е јуни и сте ги игнорираа вашите резолуции за неколку месеци, тоа не значи дека треба да чекате до следната Нова Година пред да одлучите да се подобрите.

Наместо тоа, земете акции, поставите неколку паметни цели и почнете денес. Не утре, не следниот понеделник, не следниот месец: денес.

Дознајте повеќе за продуктивноста

Наведувањето како да ги задржиме резолуциите на Нова Година може да ви помогне да бидете попродуктивни. Ако сакате да дознаете повеќе за тоа како да го подобрите вашето продуктивно, имаме повеќе статии за Envato Tuts + за да ви помогнеме. Еве само неколку од нив:

Изберете добри новогодишни резолуции оваа година

Сакам да ја користам Новата година како време да се погледне назад, да размислувам и да ги поставам целите и многу други луѓе да ги направат премногу. Работата е, важно е да се задржи позитивниот став за самоподобрување во текот на целата година. Новогодишните резолуции се за живот, не само за празниците.

Само што научивте како да се држите до Новогодишните резолуции. Најголемо отварање е дека резолуциите се само цели. Можете да ги поставите во секое време. Можете да ги поставите во секое време. Само бидете сигурни дека тие се SMART: специфични, мерливи, остварливи, реални и временски ограничени. Прегледајте ги месечно и ќе бидете изненадени од тоа колку напредок почнувате да го направите.

Advertisement
Did you find this post useful?
Want a weekly email summary?
Subscribe below and we’ll send you a weekly email summary of all new Business tutorials. Never miss out on learning about the next big thing.
Scroll to top
Start your 7-day free trial*
Start free trial
*All Individual plans include a 7-day free trial for new customers; then chosen plan price applies. Cancel any time.