7 days of PowerPoint templates, graphics & videos - for free!* Unlimited asset downloads! Start 7-Day Free Trial
Advertisement
  1. Business
  2. Google Sheets

Како да ги следите податоците за акции во Google Листови - Со GOOGLEFINANCE функција

Scroll to top
Read Time: 8 mins

Macedonian (Македонски јазик) translation by Stefan Nikolov (you can also view the original English article)

Диск на Google не е само место за складирање на датотеки; наместо тоа, тоа е моќен пакет за продуктивност на веб-бази. Ова упатство ќе се фокусира на користење на Google Sheets, апликација за табеларни пресметки на Google за работа со податоци за акции.

Резервите претставуваат фракционална сопственост на една компанија. Акциите се тргуваат на берза како Њујоршката берза (NYSE), NASDAQ, Лондонската берза (LSE) и многу повеќе. Можете да купите и продадете акции преку брокери.

Stock Tracking with Google FinanceStock Tracking with Google FinanceStock Tracking with Google Finance
Google Finance е алатка за следење на акции.

Google, исто така, нуди Google Finance како начин за преглед на податоци за акции, вклучувајќи ги и табелите за да ги видите перформансите на компанијата со текот на времето. Најдобриот дел е тоа што Google нуди начин за беспрекорно да ги повлекува податоците од нивната Google Finance услуга во Листови.

Во ова упатство, ќе научите како да ја користите функцијата GOOGLEFINANCE во Google Sheets за да пренесете податоци од Google Finance и да ја вметнете во табеларни пресметки.

За да започнете со ова упатство, осигурајте се дека имате сметка на Google и одете на Google Диск. Направете нов лист и продолжете да читате за да дознаете повеќе.

Зошто да ги следите податоците за акциите?

За многумина, податоците за следење на акции се хоби. Цената на акциите се смета за показател за тоа како компаниите ги извршуваат. Ако сте заинтересирани за успехот на една компанија, може да се внимава на нивната цена на акциите за да се оцени ефикасноста.

За други, инвестирањето во акции е начин да се планира за пензионирање. Многу луѓе купуваат акции, обврзници и взаемни фондови, кои очекуваат да ги зголемат вредносните средства со текот на времето и да ги финансираат своите неработни години.

Google Finance to SheetsGoogle Finance to SheetsGoogle Finance to Sheets
На врвот екранот е прикажана цената на акциите на акциите на Google FInance, додека долниот дел покажува формула во Google Sheets кои автоматски ја увезуваат цената во табела.

Што е најважно: цените на акциите секогаш се менуваат. Ако сакате да ги следите цените на акциите, потребен ви е лесен начин да ги задржите вашите податоци во тек.

Независно од тоа зошто ги следите податоците за акции, врската Google Sheets со Google Finance е најлесниот начин за откривање податоци за акции во табеларни пресметки. Ајде да научиме како.

Како да ги следите акции со GOOGLEFINANCE функција (Брзи Видео упатство)

Проверете го скриншот подолу за да дознаете како да изградите динамична табела за СЛЕДЕЊЕ на стоките во Google Sheets.

За да дознаете повеќе за користење на GOOGLEFINANCE функцијата, проверете го мојот чекор-по-чекор водич подолу.

Добивање податоци од берза

Првото нешто што сакам да го направам при поставувањето на табела за анализа на акции е да изберам компании кои ќе ги разгледувам. Ќе треба да ги идентификувате нивните акции симболи, кои се неколку букви кои ги идентификуваат компаниите на берзите. На пример, симболот на акции на Apple е AAPL, додека симболот на Мајкрософт е MSFT.

Stock Symbol LookupStock Symbol LookupStock Symbol Lookup
Компаниите кои тргуваат на берзи имаат симбол на акции, што е скратена форма на името на компанијата, како што е AMZN за Амазон.

Обично можете да најдете акции симболи за компании со брзо пребарување, или можете да користите алатка како Yahoo Finance Lookup алатката за да најдете акции симболи за компанија по ваш избор.

Кога ќе ги споредувам компаниите, ќе вметнувам листа на акции симболи во лист на Google во колона:

List of Stock SymbolsList of Stock SymbolsList of Stock Symbols
Започнете со најавување на листа на акции симболи во колона од вашиот лист.

Во Google Sheets, можеме да ја користиме функцијата = GOOGLEFINANCE за да увезете податоци за акции. За да започнете, кликнете во ќелија и почнете да ја пишувате функцијата.

Нема потреба да го напишете целосното име на компанијата за секој симбол на акции. Ајде да ја напишеме нашата прва = GOOGLEFINANCE функција за да го погледнеме симболот на акции и да внесеме име на компанијата. Еве ја формулата што ќе ја користиме:

= GOOGLEFINANCE (симбол на акции, "име")

Во примерот подолу, ја користам формулата на ќелијата А2 за да одговараат на "Фолксваген АГ" на симболот на акции VLKAY. Потоа, само повлечете ја формулата надолу за да го повлечете името на компанијата за секој симбол на акции.

Сега, кога ги фативме симболите на акциите и компаниите што ги следиме, ајде да добиеме некои финансиски податоци за нив.

Тековна берзанска цена

За да добиете цена на акциите, користете ја GOOGLEFINANCE формулата на следниов начин:

= GOOGLEFINANCE (симбол на акции, "цена")

Можете да напишете симбол на акции во загради или да ја дадете формулата на ќелија со симбол на акции за да ја повлечете цената. На сликата подолу, ќе видите како ја користам формулата и го повлекувам за да ја добијам цената на акциите за секоја компанија.

Google Finance Stock PriceGoogle Finance Stock PriceGoogle Finance Stock Price

Цената што ја вметнува Google Sheets е моменталната цена на акциите, и ќе се освежи кога ќе се отвори табела.

Цена на акциите од одреден датум

Што ако сакате да заклучите во цената на акциите за одреден ден, или да побарате што е залихи во минатото? Ние можеме да го сториме тоа во нашата електронска табела.

Ајде да ја искористиме оваа формула за да ја доближиме цената на акциите на Амазон на 1-ви февруари:

=GOOGLEFINANCE("AMZN","price",date(2017,2,7))

Stock Price at DateStock Price at DateStock Price at Date
Оваа формула добива не само цената на акциите во близина, туку и датумот.

Забележете дека оваа формула создава мрежа со дополнителни податоци, вклучувајќи заглавие "Датум" и "Затвори", како и датумот и цената на затворањето.

Ако сакате само да ја затворите цената, ние ќе треба да ја заокружиме нашата формула во INDEX и да ја повлечеме само долната десна кутија (цената.) Еве формула што можете да ја користите:

= ИНДЕКС (GOOGLEFINANCE ("AMZN", "цена", датум (2017,2,7)), 2,2)

Јас едноставно ја завиткав формулата со INDEX, а потоа ставам ", 2,2)" на крајот на формулата за да се повлече само цената на акциите без заглавјата.

Historic Stock PriceHistoric Stock PriceHistoric Stock Price
Завршете ја вашата формула со INDEX за специфично да ја повлечете само цената на акциите.

Цена Историја за берза

Претходно споменав дека цената на акциите ги одразува перформансите на компанијата и идните очекувања. Следење на цената на акциите во текот на еден период на време е одличен начин да се разбере како инвеститорите ја гледаат компанијата.

Еве ја функцијата што можете да ја користите за да ја добиете ценовната историја на една акција:

= GOOGLEFINANCE ("F", "цена", ДАТУМ (2017,1,1), ДАТУМ (2017,2,11), "ДНЕВЕН")

Да ја раздвоиме таа формула:

  • Формулата се отвора со омотот стандарден = GOOGLEFINANCE.
  • "F" во загради ја кажува функцијата да добива податоци за Форд, нашите акции на избор.
  • Следно, му ја даваме функцијата атрибут на "цена" за да одредиме дека сакаме цената во одреден временски период.
  • Потоа, ќе го одредиме почетокот и крајниот датум за да добиете.
  • Конечно, ставив "DAILY" во загради за да им кажам на Листовите дека сакаме да добиеме дневни резултати од акции.

На сликата подолу, ќе видите дека резултатите се прикажуваат на редови на табела:

Price History of StockPrice History of StockPrice History of Stock
Формулата внесена погоре дава листа на дневни цени на акции со текот на времето.

Сега имате листа на цената на акциите со текот на времето. Вие навистина може да внесувате некое времетраење, а листови автоматски ќе ги зграпчат податоците од Google Finance. Од таму, лесно е да се претворат податоците во табели директно во вашата табела.

Stock history to chartStock history to chartStock history to chart

Имаме голема рачка на цената на акциите сега. Ајде да погледнеме во некои други моќни финансиски податоци што можеме да ги дофатиме во Листовите.

Сооднос на цените (P / E)

Коефициентот на цена или заработка, или P / E соодносот е честа метода за вреднување на компаниите. Таа ја дели цената на акциите на компанијата со своите приходи. Често прифатен принцип за вреднување на акциите е дека високиот P / E сооднос за акциите укажува на иден раст.

За да добиете сооднос P / E за акции од Google Finance, користете ја следнава формула:

= GOOGLEFINANCE (симбол на акции, "pe")

Во примерот подолу, јас ќе го добијам P / E соодносот за акции користејќи референца за ќелијата, со примерот што би бил формулата:

= GOOGLEFINANCE (A3, "pe")

PE ratio typedPE ratio typedPE ratio typed

Потоа, јас едноставно ќе ја повлечам формулата надолу за да го најдам соодносот за сите мои избрани акции.

PE Ratio for list of stocksPE Ratio for list of stocksPE Ratio for list of stocks

Како го читате бројот P / E ratio? Мора да ги анализирате сличните компании за да ги направат значајни. За акции во индустриите за повисок раст, како што се технологијата (на пример, Google или Facebook) ќе имаат повисоки стапки на P / E од комуналните претпријатија, на пример.

Ако сте заинтересирани за тоа како се пресметуваат P / E стапки, проверете ја оваа дефиниција од Investopedia.

Последна 52-неделна ниска и висока

Некои акции се движат многу во текот на годината. Тоа помага да се внимава на тоа како тие флуктуираат.

За да ја добиете највисоката цена што ја постигнала акцијата во последните 52 недели, користете ја следнава формула:

= GOOGLEFINANCE (симбол на акции, "high52")

Можете исто така да добиете најниска цена за која акцијата се затворила во последните 52 недели:

= GOOGLEFINANCE (симбол на акции, "low52")

На сликата подолу, можете да видите како сум ги применил овие формули на листа на акции:

Јас често се грижам за тоа каде што акциите тргуваат во однос на неговите високи и ниски поени. Ако сакам да земам профит и да продадам акции, се обидувам да се осигурам дека не е на ниско ниво.

Овие формули се само неколку од достапните атрибути кои Google Sheets може да ги повлече од Google Finance. Користењето комбинација од овие фактори може да ви помогне да ги следите тие клучни финансиски односи и истражувачки компании - без разлика дали се забавуваат или профитите.

Преиспитување и продолжување на учењето

Во ова упатство, користевте Google Sheets за да поставите табеларна табела за следење на акции. Без разлика дали се приближувате кон ова како хоби, вежба за учење или потенцијален извор на приход, Листовите имаат лесна интеграција со Google Finance за следење на акции по ваш избор.

Дали сте избирач на акции во изработка? Дали користите Google Sheets или друга алатка за следење на вашите податоци? Дозволете ми да знам во коментарите.

Advertisement
Did you find this post useful?
Want a weekly email summary?
Subscribe below and we’ll send you a weekly email summary of all new Business tutorials. Never miss out on learning about the next big thing.
Advertisement
Start your 7-day free trial*
Start free trial
*All Individual plans include a 7-day free trial for new customers; then chosen plan price applies. Cancel any time.