Advertisement
 1. Business
 2. Market Research

Како да ги користите повратните информации од купувачи (во вашиот мал бизнис)

Scroll to top
Read Time: 11 min

Macedonian (Македонски јазик) translation by Stefan Nikolov (you can also view the original English article)

Кога првпат ќе го поставите вашиот бизнис, добивањето повратни информации од клиентите обично ти е последното нешто на твојот ум.  Впрочем, што ако сте само мала операција со многу малку клиенти?

Повеќето од вашите енергии ќе бидат насочени кон правење продажба. . Веќе може да се чувствувате како голема победа кога клиентите купуваат од вас на прво место и не бараат враќање на средствата.

Но, добивањето повратни информации е повеќе од само за мерење на задоволството на клиентите.  Ако собереш вистински вид на повратна информација, вашиот бизнис ќе користи многу придобивки, вклучувајќи:

 • Добивање доверба на нови клиенти - Според извештајот на Нилсен, шеесет и шест проценти од луѓето покажуваат дека им веруваат на онлајн рецензии.  Ако вашиот бизнис собира повратни информации преку интернет-страница за прегледување, ќе ви биде полесно да стекнете доверба на нови клиенти.
 • Зголемување на продажбата - истражување објавено во Journal of Marketing Research покажа дека завршувањето на анкетата за повратни информации од корисниците ги зголеми и фреквенцијата на купувања и износот потрошени од купувачите во текот на една година.
 • Поправање на проблеми - Ако добиете негативни повратни информации, тоа може да наштети на почетокот, но тоа е добра можност да ги подобрите деловите од вашиот бизнис што можеби сте ги занемариле.  Ова е особено точно ако работите соло или неодамна лансирате.  Помислете на тоа како бесплатна консултација за да ги исушите сите кенки пред да го зголемите вашиот бизнис.
 • Идентификување на можности - Во зависност од вашата цел за секоја анкета на клиентите, можете да користите повратни информации за да ги идентификувате различните можности што можеби сте ги пропуштиле.  Клиентите може да имаат поинаква идеја за тоа што е вашата единствена продажна точка, тие можат да откријат зошто тие купуваат од вас или да ви кажуваат за производите, услугите и функциите што би сакале да ги видат во иднина.  Ова ќе ги најдете само ако директно ги прашате вашите клиенти.

Со други зборови, добивањето на повратни информации може да ви помогне да го подобрите вашиот бизнис побрзо отколку да го направите тоа без никаков влез од вашите клиенти.  Бидејќи повратните информации можат да бидат толку корисни дури и за помалите бизниси, важно е да знаете како да го соберете стратешки, така што ќе можете да ги зголемите вашите напори

How to Use Customer Feedback ReviewsHow to Use Customer Feedback ReviewsHow to Use Customer Feedback Reviews
Како да се соберат коментарите на клиентите и да се користат повратни информации.  (графички извор)

Во овој сеопфатен водич ќе научите како да го направите токму тоа.  Дознајте кои алатки ќе ги користите за да ги собереш повратните информации, најдобрите типови на прашања кои треба да ги поставите, како да го трансформирате она што го откривате во релевантни препораки, а особено како да ги искористите овие повратни информации за да го подобрите вашиот бизнис.

Кои обрасци за поврат на клиенти треба да ги користите?

Формурите за онлајн повратни информации се најлесно да се користат, особено ако вршите голем дел од вашиот бизнис преку вашата веб-страница или онлајн продавници.  Понекогаш, продавница или продажен канал што го користите може да има своја функција за преглед, како што се Амазон, eBay или Етси.

Но, ако треба да побарате прилагодени прашања и да соберете повеќе статистики, можете да ги користите апликациите за онлајн анкети, како што се SurveyMonkey или Wufoo.  Исто така можете да го користите постоечкиот код за да направите свој.  Или научете како да направите своја анкета користејќи Документи на Google:

Формите за хартија обично се подобри за во продавница или лице-в-лице повратни информации.  Постојат многу шаблони за превземање кои можете да ги прилагодите и испечатите ако сакате да започнете веднаш.

Кои алатки или методи ги користите, важно е дека е едноставно за вашите клиенти да ги разберат и да ги користат.  Во спротивно, нема да добиете многу повратни информации.

Како да ги снимите корисни повратни информации од купувачите

Под дизајнот на вашите повратни форми е нешто поважно: Прашањата.

Нејасни прашања како "Која е вашата повратна информација?"  Или "Како беше нашата услуга?"  Најверојатно ќе добијат нејасни одговори.  Овие прашања нема да ги отворат скриените нешта што им се допаѓаат на клиентите или не им се допаѓаат на вашиот бизнис.

Запомнете дека можете да побарате "да или не" прашања за едноставни идеи, како на пример "Дали мислите дека ќе купите од нас повторно?"  Вие исто така може да прашувате клиенти повеќе прашања за избор, особено ако барате од нив да оценат колку се задоволни со одреден аспект на вашиот бизнис.

Избегнувајте да поставувате прашања на водечки начин, што укажуваат на конкретен одговор на вашите испитаници. . На пример, прашањето "Што мислите за нашите прекрасни дизајни?" Веќе претпоставува дека вашиот клиент мисли дека вашите дизајни се убави.  Прашањето "Зошто ви се допаѓа нашиот бренд повеќе од нашиот конкурент?"  претпоставува дека "вкусот" на вашиот бренд е причината зошто корисниците го избрале.

Наместо тоа, прашајте: "Што ви се допаѓа најмногу за нашите производи?"  И "Зошто сте купиле од нас, а не од нашите конкуренти?"  И нека го одземат од таму.

Имајќи го тоа на ум, еве неколку прашања што можете да ги поставите на вашите клиенти:

1. Општи прашања:

 • Што ви се допаѓа најмногу за купениот производ / услуга?
 • Што ви се допаѓа барем за купениот производ / услуга?
 • Ако има нешто што може да се промени или да се подобри за нашиот производ / услуга, што би било?
 • Колку сте веројатно да го препорачате нашиот бизнис на другите?
 • Каков беше вашиот прв впечаток за нашиот бизнис?
 • Од кого би купиле ако не можете да ги купите нашите производи / услуги?

2. За производи:

 • Колку беше лесно за вас да се движите низ нашата онлајн продавница?  Дали сте во можност брзо да најдете што ви треба?
 • Што би им кажале на другите за производот што го купивте?
 • Како се чувствувате во врска со купувањето?
 • Што мислите за нашата испорака / материјали за пакување?

3. За услугите:

 • Како би го оцениле квалитетот на нашата услуга?
 • Како најдобро да го подобриме типичниот работен ден со тебе?
 • Колку сте задоволни со нашето ниво на комуникација?
 • Како размислувате да работите со нас?

4. За продажба на бизниси:

 • Колку нашиот производ / услуга придонесува за вашиот бизнис?
 • Како вашиот бизнис ќе помине без нашиот производ или услуга?

Горенаведените прашања се премногу за користење на една форма, па изберете само 2 до 5 прашања кои ќе ви ги дадат потребните информации за да го подобрите вашиот бизнис.  Впрочем, можете да ги промените прашањата што ги поставувате со текот на времето како што се менуваат вашите бизнис цели.

Дознај повеќе за тоа како да напишете ефективна онлајн маркетинг истражување:

Она што е одлично за собирање на овие повратни информации е тоа што можете да го користите за да ги покажете клиентските препораки и да направите подобрувања во вашиот бизнис.  Да ги погледнеме следните препораки.

Како да ги користите клиент Осврти како моќни препораки

Откако ќе се соберат дури и неколку одговори, можете да почнете да ги користите како препораки.

Чекор 1 - Изберете ангажирање на коментарите за употреба

Но, не сите коментари на клиентите прават корисни препораки.  Позитивен, но нејасен преглед, како што се "Големата услуга!" Или "Ќе купи повторно" може да биде премногу генерички за да ја поткопа одлуката на секојдневниот посетител.

Наместо тоа, одбереш осврти кои се специфични за видот на услугите или производите што им се допаднале.  Тоа е бонус ако прегледот вклучува приказна или ситуации кои можат да се поврзат, како на пример во овие примери од All Pro Lawn Care:

Example TestimonialsExample TestimonialsExample Testimonials
Пример за препораки

Чекор 2 - Побарајте дозвола

Кога сте ги одбрале одговорите што ќе ги користите, започнете со барање дозвола.  Најдобро е да го направите ова приватно, или преку е-пошта или приватна порака, во зависност од тоа како клиентот ви испратил повратни информации.  Побарајте дозвола веднаш штом ќе можете да добиете одговор, така што нивното задоволство е сеуште свежо во нивните умови.

Можете да напишете нешто како:

"Здраво [клиент]!

Мило ми е да слушнам дека сте имале позитивно искуство со нас, [наведете што им се допаднало за вашиот бизнис].

Во вашиот одговор на нашиот образец за фидбек, го спомнавте [цитираат точни цитати што би сакале да ги користите како препораки].

Го сакавме вашиот одговор толку многу што би сакале да побараме од вашата дозвола да го користиме како сведоштво на нашата веб-страница.   Ова може да им помогне на луѓето со слични потреби да дознаат дали можеме да им помогнеме.

Кажи ми што мислиш!"

Чекор 3 - Поставете ги своите препораки

Ако велат да, бидете сигурни дека кога ќе ги цитирате во нивните препораки, не подарувајте повеќе лични информации отколку што се задоволни.  Ќе го сторат нивното прво име и општа локација (држава или град).  Ако добивате препораки од бизнис, типично е да го наведете името на бизнисот заедно со името и позицијата на лицето за контакт што ве прегледува.

Чекор 4 - Земи го конечното одобрение

За да добиеш конечно одобрување, испратете го готовиот формат на тестаментот како скриншот пред да го објавите на својата веб-страница и прашајте ги дали вашиот цитат изгледа добро за нив.

Како да ги искористиме повратните информации на клиентите за подобрување на вашиот бизнис

Покрај користењето повратни информации и критики на клиентите како сведоштва за маркетинг на вашиот бизнис, исто така е важно да ги користите за да направите промени во вашиот бизнис.  Обрнете големо внимание на одговорите на вашите клиенти на прашања за:

 • Она што не им се допаѓа на вашиот бизнис, производи или услуги,
 • работите што би сакале да ги променат или подобрат,
 • идеи за нови функции или понуди,
 • и жалби и критики.

Ќе знаете што точно треба да го поправите во вашиот бизнис, така што другите дојдовни клиенти нема да ги имаат истите проблеми.  Уште подобар пристап би бил да се поврзете со вашите критични клиенти откако ќе ги направите подобрувањата што ги сакаат и да ги известите колку им е корисен нивниот повратни информации.

Сега фино нагодување на вашиот маркетинг со овие клиенти увид

Повратните информации од потрошувачите исто така може да бидат корисни во вашите маркетинг напори.  Според Сујан Пател, дигитален продавач, тој користел повратни информации од клиентите за да ги подобри конверзиите за својот бизнис за 30 проценти.  Еден од неговите согледувања од повратните информации беше дека и покрај нивните многубројни маркетинг пораки за нивната апликација за распоред, корисниците само се сеќаваа дека "планирањето е лесно".  Како резултат на тоа, тие завршија да се фокусираат само на оваа порака.

Можете дури и да одат на повеќе милји кога станува збор за собирање повратни информации. . Алекс Турбул, основач на GrooveHQ, апликација за помош, закажа повици со над 100 корисници за да ги добијат нивните повратни информации.  Придобивките од овој голем обид вклучуваат: Вклучување на несреќни клиенти во задоволни клиенти, идентификување на нови типови на клиенти кои го купуваат својот производ, фиксни грешки и проблеми со клиентите и ја подобрија нивната маркетинг копија на начин кој навистина е поврзан со нивните клиенти.

Прашања кои ќе помогнат да се разгледаат вашите повратни информации од клиентите

Ако исто така сакате да најдете маркетинг увид во клиент повратни информации, тука се и некои прашања за да се размислува како што одат над нивните одговори:

 • Како вашите клиенти го гледаат вашиот бизнис?  Како се споредува со рекламните пораки што сте ги испратиле досега?
 • Зошто мислите дека купувачите купуваат од вас?  Врз основа на нивните одговори, зошто тие всушност купуваат од вас? Ако има разлика меѓу двете, какви одлуки за маркетинг сте направиле како резултат на вашите претпоставки?  Како би одлучиле поинаку да знаете што знаете сега?
 • Зошто купувачите купуваат од вас, а не од конкуренцијата?  Која е пораката на натпреварот во споредба со твојата?
 • Дали има некакви решенија за потребите или желбите на клиентите кои беа откриени од повратните информации што ги добивте?  Како ќе ги адресирате во вашите маркетинг материјали и копирајте?

Ако само што почнувате, можеби нема да имате над сто корисници за да разговарате, и тоа е во ред.  Барем тоа значи дека не морате да инвестирате колку време во собирањето и анализирањето на повратните информации на клиентите.  Дури и постепеното подобрување на вашиот маркетинг може да се додаде до многу со текот на времето, се додека навистина ги слушате потребите на вашите клиенти.

Секој мал бизнис има потреба од повратни информации од клиентите за да се подобри

Како сопственик на мал бизнис, имате толку многу да стекнете прашувајќи ги вашите клиенти за повратни информации, длабоко разбирање на она што имаат да кажат, и стратешки примена на вашите согледувања за вашиот бизнис. Не само што ќе ви овозможи да формирате добри односите со клиентите, вие исто така може да ја зголемите продажбата и да ги поправите проблемите кога ќе пристигнат.

Задржи овие бенефиции на ум следниот пат кога ќе почнете да чувствувате како инвестирање време во собирање на клиент повратни информации е премногу работа.  На крајот на денот, инвестицијата е достојна за тоа.

Advertisement
Did you find this post useful?
Want a weekly email summary?
Subscribe below and we’ll send you a weekly email summary of all new Business tutorials. Never miss out on learning about the next big thing.
Advertisement
Start your 7-day free trial*
Start free trial
*All Individual plans include a 7-day free trial for new customers; then chosen plan price applies. Cancel any time.