Unlimited PowerPoint templates, graphics, videos & courses! Unlimited asset downloads! From $16.50/m
Advertisement
  1. Business
  2. Microsoft PowerPoint

Како да работите со гледните точки на презентацијата во Microsoft PowerPoint

by
Read Time:9 minsLanguages:
This post is part of a series called How to Use PowerPoint (Ultimate Tutorial Guide).
How to Use and Edit PowerPoint Master Slides
How to Add Text to PowerPoint & Make Amazing Text Effects

Macedonian (Македонски јазик) translation by Stefan Nikolov (you can also view the original English article)

Многуте гледни точки на PowerPoint ќе ви помогнат да се подготвите за вашата важна презентација. Ќе менувате низ точките додека ја правите презентацијата, со тоа што секоја гледна точка ќе ви дава нов поглед на вашата презентација.

Сигурно сте навикнати на гледни точки како Normal, но во овој туторијал ќе научите други начини како да работите со вашата презентација  во Slide Sorter точката, покажана овде:

Slide Sorter ViewSlide Sorter ViewSlide Sorter View
Marketofy PowerPoint шаблонот, покажан во точката на PowerPoint Slide Sorter

Совладајте ги PowerPoint гледните точки

Еве ги најпопуларните гледни точки на PowerPoint:

  • Normal View – Почетниот работен простор во PowerPoint, што вклучува сликички за секој слајд и поголем преглед на еден слајд во центарот
  • Outline View – ја покажува вашата презентација воглавно што е одлично за прегледување на содржината.
  • Slide Sorter View – совршена за разгледување на редот на вашите слајдови и им го менува редот.
  • Reading View – преглед во прозорче што покажува како ќе ви изгледа презентацијата заедно со транзиции и анимации.

Како да работите со PowerPoint Views (брз видео туторијал)

PowerPoint е одлична алатка за создавање на презентации. Гледните точки ви овозможуваат да изменувате, да подредувате слајдови, изменувате забелешки и да работите ефикасно вo PowerPoint. Научете како да создавате PowerPoint Views во ова кратко видео

In the rest of this tutorial, I cover more details about the major views in PowerPoint for mastering your presentation files and how to get the most out of them. I also touch on additional views you can use in PowerPoint as well.

Забелешка: Пред да почнеме, разгледајте ги нашите најдобри PowerPoint шаблони на GraphicRiver, го користиме популарниот Marketofy PPT шаблон и Simplicity темата за презентација во овој туторијал

1.        Како да смениш гледни точки во PowerPoint

За да промениш гледни точки, кликни на View копчето во лентата на PowerPoint. Потоа, најди го делот на лево наречен Presentation Views. Овој туторијал ќе ви ги објасни сите овие гледни точки и како да ги користите.

PowerPoint View Presentation ViewsPowerPoint View Presentation ViewsPowerPoint View Presentation Views
Кликнете на Views јазичето во PowerPoint лентата за да ја најдете опцијата да ги промените гледните точки на презентацијата.

Единственото копче што недостига од ова мени е Slide Show, што се користи за да се пушти режимот на цел екран во PowerPoint презентацијата. Иконката за да се влезе во slide show е во долниот десен агол, или притиснете F5 на вашата тастатура за да почнете со презентацијата.

Slide Show view
Влезете во slide show гледната точка со иконката во долниот десен агол на PowerPoint.

Master Views делот (Slide Master, Handout Master и Notes Master) се користи за да ги промените елементите на вашиот PowerPoint Шаблон – не на самата презентација. Овој туторијал ќе се сконцентрира на гледните точки на презентација.

Сега кога научивте како да менувате гледни точки, да дознаеме повеќе за сите различни гледни точки во PowerPoint и зошто треба да работите со нив додека правите презентација.

Kако да користите PowerPoint Normal View

Гледната точка Normal вообичаено е почетната гледна точка за работење во PowerPoint. Ова е за генерална употреба, на која што сигурно сте навикнати.

На левата страна во PowerPoint Normal гледната точка се сликичките на секој слајд. Можете да кликнете на секое од нив за да се префрлите таму и да ги завлечете за да им го смените распоредот во страничната лента.

Normal View in PowerPointNormal View in PowerPointNormal View in PowerPoint
Гледната точка Normal вашите слајдови се сликички на левата страна со огромен работен простор на центарот за работа на селектираниот слајд.

Краток совет за користење на PowerPoint Normal гледната точка: Донесете ја стрелката од маусот преку линијата што ги дели центарот и левата страна. Тој ќе се претвори во двојна стрелка, и може да ја менувате големината на истиот за да се промени и големината на сликичките од страна.

Resize Sidebar in Normal View in PowerPointResize Sidebar in Normal View in PowerPointResize Sidebar in Normal View in PowerPoint
Донесете ја стрелката од маусот помеѓу левата страна и центарот и завлечете за да ја зголемите или намалите големината на сликичките во страничната лента.

Користам normal гледна точка во секоја нова презентација. Тоа е генерална гледна точка од која што почнувате со вашите презентации. Центарот се користи за создавање и стилизирање на вашите слајдови, а исто така лесно можете да шетате од слајд во слајд од страничната лента.

That's where Slide Sorter view comes into play. Откога ја додадов содржината време е да размислам за нејзиниот распоред.

Користење на PowerPoint Outline View

Outline гледната точка во PowerPoint ја покажува вашата презентација во традиционална форма, лесна за читање. Оваа гледна точка ги става вашите главни работи во страничната лента.

Outline View in PowerPointOutline View in PowerPointOutline View in PowerPoint
Outline гледната точка ги содржи вашите главни работи, извлечени директно од вашите слајдови, покажани во страничната лента.

Кога ќе се префрлите во Outline гледната точка, страничната лента се префрлува на содржината на вашите слајдови. Таа не го покажува целиот текст од слајдовите, туку само главните работи од вашата презентација. Можете да кликнете два пати на лентата во текстот за да го обновите слајдот.

Ја користам Outline гледната точка за да ги разгледам главните работи што мојата презентација треба да ги има. Додека работам во неа, се прашувам неколку прашања:

  • Дали ми се главните идеи јасни?
  • Дали да се сконцентрирам на нив, а не на деталите?

Outline гледната точка е совршена за оваа прилика, бидејќи ги става само клучните работи во страничната лента.

Slide Sorter View во PowerPoint

Ја средивте содржината во гледната точка normal, сега време е да размислите за редот во кој ќе презентирате.

Slide Sorter гледната точка е добар начин за да ги прераспоредите слајдовите во PowerPoint презентацијата. Кликнете на Slide Sorter за да влезете во оваа гледна точка.

PowerPoint Slide Sorter ViewPowerPoint Slide Sorter ViewPowerPoint Slide Sorter View
Slide Sorter гледната точка ги става сите ваши слајдови во формат лесен за гледање и може да ги влечете и пуштате сликичките за да им го смените распоредот.

Кога ќе се префрлите на Slide Sorter гледната точка, сите ваши слајдови ќе бидат како сликички на центарот. Можете да ја менувате големината на истите со зумирање и да ги гледате во посакуваната големина за да се чита содржината.

Zoom Slide Sorter ViewZoom Slide Sorter ViewZoom Slide Sorter View
Земете го слајдерот во PowerPoint за да ја смените големината на слајдовите.

Одличната работа е тоа што може да ги влечете и пуштите овие сликички за да им го промените распоредот во презентацијата. Често сум изненаден колку тоа влијае на истата.

Има презентациски принцип наречен НН или „најважното најнапред“. Воглавно, почнете со најглавната работа во целата презентација. Публиката може нема да има трпение или внимание доволно за да следи повеќе презентации до заклучокот.

Кога ќе се префрлите на slide sorter гледната точка, одлично време е да се примени НН принципот. Осигурајте се дека најглавното е на почетокот на презентацијата.  Ако сте го ставиле него, длабоко во срцето на презентацијата, завлечете ги и преместете ги најважните работи на поблиску до почетокот.

PowerPoint Notes Page View 

Говорните забелешки се едни од моите омилени алатки во PowerPoint. Наместо да ги пишувате на картички можете да ги додадете на секој слајд. Можете да ги додадете од Normal гледната точка или од Notes Page гледната точка.

Најдоброто од се, овие забелешки не се видливи за вашата публика кога ќе презентирате. Можете да ги испринтате, или ќе бидат видливи во Presentation View. (за кратко повеќе за тоа)

Notes Page View in PowerPointNotes Page View in PowerPointNotes Page View in PowerPoint
Забелешките се наоѓаат под слајдовите во PowerPoint Notes гледната точка и може да кликнете два пати на текстот под слајдот за да ги обновите.

Кога работите во оваа гледна точка ќе ги видите забелешките што сте ги додале во еден слајд, веднаш под него. Можете исто така да кликнете два пати на кутијата и да додавате забелешки набрзина. Овој преглед го прикажува она што ќе го имате кога ќе ги испринтате вашите забелешки.

Ако сакате да дознаете повеќе за ова, проверете го 1 минутниот туторијал за тоа како да ги употребите белешките на говорникот во ваша корист.

Кога да ја користиме Reading гледната точка

Откога ќе ги средите редоследот, содржината и забелешките во вашата презентација време е да прегледаме што вашата публика ќе види cо PowerPoint Reading View.

Reading View in PowerPointReading View in PowerPointReading View in PowerPoint
Reading view is a full-window preview of your presentation, including transitions and animations. Reading гледната точка е преглед на целосен екран на вашата презентација, заедно со транзициите и анимациите.

Штом ќе влезете во оваа гледна точка, вашата PowerPoint презентација ќе го покрие целиот прозорец. Можете да ги користите стрелките на тастатурата за да менувате слајдови.  Како што одите низ презентацијата PowerPoint ќе пушта било какви транзиции и анимации што сте ги додале на слајдовите.

Уште една одлична употреба за Reading гледната точка е тоа дека ако ја праќате презентацијата на публика што ќе ја гледа од нивен уред, кажете им да ја пуштат во оваа гледна точка. На тој начин ќе сте сигурни дека ќе ја видат целосно, заедно со транзициите и анимациите.

Оваа гледна точка треба да биде последен чекор додека ја правите презентацијата. Секогаш поминувам низ сите слајдови за да се осигурам дека се` е како што очекувам.

За да ја напуштите Reading гледната точка, притиснете на Escape копчето на тастатурата. Има уште една гледна точка што треба да се спомене.

Presentation View во PowerPoint

Presentation гледната точка се користи кога споделувате PowerPoint лента со слајдови со публиката. Во практика таа е слична на Reading гледната точка. Користете ја кога сакате да споделите.

Presenter View in PowerPoint
Presenter гледна точка во PowerPoint

Една опција што вреди да се забележа е “Use Presenter View” што може да се пушти од Slide Show прозорчето. Одлична е за два екрани како на пример кога користите друг монитор. Екранот ќе покаже преглед на слајдот како и забелешки и другиот слајд.

Presenter View in PowerPointPresenter View in PowerPointPresenter View in PowerPoint
Presenter гледната точка ви дава одличен преглед на вашиот екран што ќе го гледа публиката. 

Краток преглед и продолжете да учете

Гледајте на различниве гледни точки во PowerPoint како различни начини да ја гледате вашата презентација. Можете да ја градите во Normal, да го промените редоследот на слајдовите во Slide Sorter, да прегледате содржина во Outline View и потоа да ја прегледате цела во Reading View.

PowerPoint понекогаш добива лоша репутација како неефективна алатка, но кога се користи правилно, одлична е за градење визуелна помош за твојата презентација. Ако сакате да дознаете повеќе за PowerPoint, погледнете ги изворите подолу.

Имате прашања за PowerPoint? Прашајте ме во коментарите.

Advertisement
Advertisement
Looking for something to help kick start your next project?
Envato Market has a range of items for sale to help get you started.