Advertisement
 1. Business
 2. Presentations

Како да напишете одличен мотивациски бизнис говор

Scroll to top
Read Time: 11 min

Macedonian (Македонски јазик) translation by Stefan Nikolov (you can also view the original English article)

Во еден момент или друг, веројатно ќе мора да одржите говор. Тоа може да биде за бизнис, или може да биде за училиште. Но, вие не сакате да дадете само говор.  Сакате да го одржите говорот што ќе го запомнат вашите слушатели - говор кој ги мотивира да преземат акција. Со други зборови, треба да знаете како да го зачувате говорот незаборавно. 

Мотивационото говорење е добра вештина. Тоа може да помогне во вашиот професионален и личен живот. Што е најважно, способноста да се даде добар инспиративен говор ви овозможува да влијаете на другите да направат позитивни промени. 

learn how to write a motivational speechlearn how to write a motivational speechlearn how to write a motivational speech
Научете како да напишете мотивациски говор за да им помогнете на другите да направат позитивни промени. (фото извор) 

Во ова упатство објаснуваме како да подготвиме мотивациски говор. Ќе разговараме за она што го прави добар мотивациски говор. Ќе научите како да пишувате инспиративни говори.  Ние исто така ќе истражиме некои од алатките што можете да ги користите за да го направите вашиот говор поефективен. И конечно, ќе дадеме совети како да дадеме мотивациски говор.

Превземи слободен презентација ebook 

Исто така, не заборавајте да го зграбиме нашиот бесплатен ebook: Целосно упатство за правење големи презентации. Тоа ќе ви помогне да го совладате процесот на презентација, од: првична идеја, до пишување, дизајн и доставување со влијание.  

 Free eBook PDF Download Make a Great Presentation Free eBook PDF Download Make a Great Presentation Free eBook PDF Download Make a Great Presentation

Прочитајте за да научите како да направите незаборавни говор кој ги инспирира другите.

1. Како да планирате мотивациски бизнис говор

 Не можете само да скокнете во пишувањето на говорот. Голем мотивациски говор го планира. Еве ги чекорите за планирање што треба да ги разберете: 

Чекор 1. Знај ја твојата публика 

Ако навистина сакате вашиот говор да ги мотивира вашите слушатели, треба да разберете кој се вашите слушатели. Луѓето реагираат поинаку на пораки врз основа на нивните интереси и позадина. 

Исто така, разбирањето на вашата публика е како да дознаете што се заинтересирани за да може да поднесете жалба до тие интереси. Тоа е таа жалба директно до интересите на слушателот што ќе ги мотивира.

Ако сте ученик, веројатно имате почетен почеток во оваа област. Веројатно вашите слушатели ќе бидат други ученици во вашата класа. Можете дури и да знаете некои од нив лично.  Но, сеуште имаш работа да направиш во оваа област. Дознај што можеш за составот на твојата класа. Еве неколку прашања за истражување: 

 • Дали повеќето студенти се со полно работно време или со скратено работно време? 
 • Кој е возрасниот опсег на учениците во класот? 
 • Дали биле во училиштето долго? 
 • Кои се најголем дел од учениците во класата? 
 • Кои се нивните интереси? 

Ако давате деловен говор, можеби не ги знаете лично вашите членови на публиката. Но, сеуште можете да направите некои истражувања за да дознаете малку за нив.

Во зависност од тоа дали вашиот бизнис пазари кон потрошувачите или на други бизниси, веројатно вашата публика ќе биде составена од потрошувачи (јавноста) или од претставници на бизниси. Во секој случај, тука се и некои прашања за истражување: 

 • Ако членовите на публиката претставуваат бизниси, каква е нивната работа? 
 • Ако вашите слушатели претставуваат компании, која е големината и индустријата на тие компании? 
 • Кои се нивните грижи? 
 • Кој е возрасниот опсег на членовите на публиката? 
 • Дали присутните се моментални клиенти, потенцијални клиенти или микс? 

Ако вашиот деловен говор ќе го дадете на јавно место, како што е конференција, побарајте од организаторите на конференцијата да ви дадат демографски податоци за присутните на конференцијата. Ако вашиот говор ќе го дадете на приватна локација, кажете канцеларија на клиентот, научете што можете за компанијата пред да одите.

Без оглед на тоа дали вашата публика е студенти, потрошувачи или бизниси - бидете сигурни дека ги земате во предвид сите културни разлики.

 Чекор 2. Знај го предметот 

Може да мислите дека веќе ја знаете вашата тема, но општото познавање на вашиот предмет не е доволно добро ако сакате да напишете незаборавни говор.  Побарајте ги аспектите на субјектот што директно влијаат на вашата публика. Кога можете, дадете конкретни детали, а не генерализации. 

На пример, велат "75% од нашите клиенти заштедуваат пари во првата година", наместо "повеќето од нашите клиенти заштедат пари".

Не заборавајте да ги предвидите прашањата или грижите што ги имаат вашите слушатели. Истражете ги и пронајдете ги одговорите. План за решавање на најчестите проблеми за време на вашиот говор, но запомнете ги другите прашања во случај да ве прашаат за нив подоцна. 

Исто така, помага да се прикажат графикони и графикони за да се илустрираат и да се поддржат вашите информации. (Повеќе за ова подоцна ...)

 Чекор 3. Имајте визија 

Знајте што сакате вашата публика да направи откако ќе го слушнеш вашиот мотивациски говор и соодветно планирајте го говорот. Целиот говор треба да се фокусира на движење на вашата публика во насока која сакате да ја направите. 

Објаснете зошто предметот на вашиот говор е важен за вашата публика. Опишете како следните чекори можат да направат разлика. Но, биди искрен.  Запомнете, вашата публика нема да се грижи за вашата тема (или да преземе акција), освен ако не ти е гајле. И тие ќе можат да кажат дали ти е гајле. Не можете да мотивирате публика да се грижи за некоја тема за која не ми е грижа.

Кон крајот на вашиот говор, замолете ги вашите слушатели да го направат следниот чекор. Повторно, бидете конкретни. Ако сакате вашата публика да изврши одредена задача, кажете им што е таа акција и објаснете како да го направите тоа.  Ако сакате да направат купување, дајте ги информациите (како што се URL, телефонски број или локација) што им овозможува да го направат тоа купување. 

2. Како да напишете инспиративен говор 

Сега, кога сте направиле некое планирање, подготвени сте да го напишете вашиот мотивациски говор. Еве како да го напишете: 

Чекор 1. Користете резиме 

Преглед ви помага да останете организирани додека го пишувате вашиот мотивациски говор. Вашиот преглед треба да има почеток, средина и крај. 

Започнете со пишување на вовед и заклучок на вашиот говор. Многумина говорници сметаат дека ова е најлесно да се направи за време на чекор чекор. Воведувањето е особено важно затоа што треба да го привлечете вниманието на публиката во него. 

Еве еден добар туторијал за тоа како да се создаде моќен вовед и силен заклучок за вашиот говор 

 Откако ќе го напишете воведувањето и заклучокот на вашиот мотивациски говор, подготвени сте да ги додадете главните точки (или средината) во вашата контура. 

Чекор 2. Останете фокусирани 

Во главните точки на вашиот говор, објасни зошто темата е важна за вашата публика. Еве неколку вообичаени начини да покажете дека вашиот предмет е важен:

 •  Апел до емоциите на публиката или чувството за правда. 
 • Покажете како можат да бидат различни работи. 
 • Објаснете како еден (или повеќе) од проблемите на слушателите може да се реши. 

Додека ги додавате главните поенти кон вашиот преглед, ограничете го бројот на поени што планирате да ги покриете до три точки (или најмногу четири). Премногу поени ќе предизвикаат вашата презентација да се повлече и дури може да го збуни вашиот слушател. 

Како што стеснувате поени, обидете се да ги рангирате поени од важност од најважните до најмалку важни. Чувајте ја вашата визија на ум за време на овој ранг.  Ранг оние точки кои се однесуваат на вашата визија или цел за говорот повисоко. Другите точки треба да се рангираат пониски.

Ако имате повеќе од четири главни точки на вашиот нацрт нацрт, отстранете ги најниските рангови и фокусирајте се на повисоките, порелевантни поени. 

Чекор 3. Биди разговорно

 Кога вашиот преглед е завршен, подготвени сте да го напишете вашиот говор. 

Додека го пишувате вашиот говор, прифатете го разговорниот тон. Обратете се директно на вашите слушатели. Покажете како секоја точка се однесува на вашите членови на публиката.

 За да се согледаат како попријателски, избегнувајте формален јазик и користете кратки реченици. Целта е да го напишете вашиот говор така што да тече природно и лесно да се разбере. 

Идеално, вашиот говор треба да звучи како да разговарате со некој пријател. Избегнувајте нејасни фрази, правни зборови и други говорни обрасци кои е тешко да се следат.  Ако го предавате говорот на јазик што не е мајчин за вас, можеби ќе треба да примите мајчин јазик за да ви помогне во тоа.

Чекор 4. Кажете една инспиративна приказна 

Некои од најинспиративните говори вклучуваат инспиративни приказни. Приказни може да ја илустрираат вашата визија за вашата публика на конкретен начин. 

Но, биди реален. Публиката може да забележи лажна приказна. Позитивните студии на случај и инспиративните примери може да бидат мотивирани. Значи, добра идеја е да ги вклучите овие ако ги имате. 

Ако можете да добиете цитати што ги поддржуваат поени на вашиот говор, користете ги исто така. Публиката сака да ги слушне искуствата на вистинските луѓе. Уште подобро, снимете и репродуцирајте кратки видеа (минута или две), каде што клиентите или другите ги споделуваат своите искуства.

 3. Како да направите говор зачувување со шаблони и слики 

Сега, кога сте напишале еден незаборавен говор, време е да се повлече целата презентација заедно. Ќе го направите ова со доведување на вашиот мотивациски говор во алатка за презентација и инкорпорирање на графика и други медиуми. Следете ги овие чекори:

 Чекор 1. Изберете алатка за презентација

Алатката за презентација која ја користите за да ја дадете вашата презентација е важна. Некои алатки се полесни за користење од другите. И не сите алатки за презентација се достапни на сите места.  Осигурајте се дека местото каде што ќе го дадете вашиот мотивациски говор ја поддржува презентациската алатка која имате намера да ја користите. Ако не сте сигурни, прашајте. 

Ако од вас се бара да користите одредена алатка за презентација - на пример, ако сте ученик - тогаш одлуката за тоа која алатка за користење е лесна.  Но, ако можете да користите било која презентација алатка ви се допаѓа, може да се прашувате кој да го изберете. Постојат многу опции на располагање. Овој напис споредува три од најпопуларните алатки за презентација:

Откако ќе одберете алатка за презентација, проверете дали можете да го користите. Нашите PowerPoint водич за учење и нашиот водич за учење на Google Слајдови може да ви помогне брзо да забрзате. 

Чекор 2. Користете Шаблони 

Откако ќе ја одберете вашата алатка за презентација, време е да размислите како ќе изгледа вашата презентација. Сакате да биде привлечно, но професионално. Невешт, непрофесионален дизајн го одвлекува вниманието од вашата порака. Избегнувајте го следново:

 • користејќи премногу различни фонтови 
 • ставајќи премногу на еден слајд 
 • судир на шеми за бои 

Се разбира, можете да дизајнирате сопствен шаблон за презентација за вашиот мотивациски говор. Но, тоа може да потрае неколку часа - особено ако не сте професионален дизајнер.

 Подобар план е да се користи претходно дизајниран професионален образец, како оние што се достапни преку Envato Elements или Envato Graphic River.  Со претходно дизајниран шаблон, ќе добиете употреба на шаблон дизајниран од професионален дизајнер кој може да се прилагоди за вашите специфични потреби. За да добиете идеја за тоа кои видови шаблони се достапни, погледнете го овој напис: 

Чекор 3. Изберете ги вистинските слики

Добра презентација исто така треба да содржи фотографии, графикони и графикони за поддршка на поени кои се прават. Моќните слики можат да поттикнат емоции и да ја доловуваат имагинацијата на вашите слушатели. Тие можат да играат голема улога во ефективен мотивациски говор. 

Сепак, сликите што ги користите во вашата презентација мора да бидат професионални за да бидат ефективни.  Невешти графикони или слабо фокусирани слики прават лош впечаток и одземаат од вашата ефикасност. Бидете сигурни дека сите слики што ги додавате во вашата презентација се со висок квалитет. 

Ако се прашувате каде да најдете квалитетни слики, не изгледајте повеќе. Ќе најдете широк спектар на фотографии и други типови слики на Envato Elements. 

4. Како да се подготвите да го дадете вашиот мотивациски говор 

Откако ќе завршиш да го ставаш говорот во алатката за презентација, можеби мислиш дека е подготвен да го дадеш. Ти не си. Следете ги овие чекори за да направите финални подготовки за да го дадете вашиот мотивациски говор: 

Чекор 1. Прегледајте и ревидирајте

 Без разлика дали сте студент или претставуваат бизнис, грешките во вашиот инспиративен говор прават да изгледате лошо. Прегледајте ја вашата презентација внимателно за да се осигурате дека нема грешки во неа. Еве неколку вообичаени грешки:

 • дизајн грешки како сечење на графиката од работ на страница или зборови кои течат надвор од работ на слајд 
 • фактички грешки, како што се пренасочувањето на цитат или грешки кои ја прават статистиката неточна 
 • правописни и граматички грешки и други грешки 

По внимателно разгледување, поправете какви било грешки што ги најдете пред да го дадете вашиот инспиративен говор. 

Чекор 2. Пракса 

Откако ќе бидете сигурни дека презентациските слајдови се бесплатни, време е да вежбате да го дадете вашиот говор. Колку повеќе вежбате, толку поудобно со тоа ќе бидете. 

Практиката е исто така важна, бидејќи може да ви помогне да процени колку долго ќе биде вашата презентација. Пракса исто така може да ви помогне да го добиете пејсањето во право.  Откако ќе го практикувате говорот неколку пати, можеби ќе одлучите да направите неколку помали прилагодувања на вашиот инспиративен говор, така што ќе ви биде полесно да го дадете. 

Научете како да избегнувате некои општи грешки во презентацијата и откријте други совети за презентација во овие упатства: 

Дознај повеќе за правење големи презентации 

Преземете го Целосното упатство за правење големи презентации eBook сега бесплатно со претплата на Tuts + Business Newsletter. Добијте ги вашите идеи формирани во моќна презентација која ќе ја придвижи вашата публика!  

 Free eBook PDF Download Make a Great Presentation Free eBook PDF Download Make a Great Presentation Free eBook PDF Download Make a Great Presentation

Заклучок 

Сте научиле како да подготвите мотивациски говор. Вашите говори сега треба да бидат незаборавни и поефективни во постигнувањето на вашите слушатели.  Сега кога сте научиле како да ги инспирирате вашите слушатели, подготвени сте да го дадете вашиот мотивациски говор. Со среќа!

Advertisement
Did you find this post useful?
Want a weekly email summary?
Subscribe below and we’ll send you a weekly email summary of all new Business tutorials. Never miss out on learning about the next big thing.
Advertisement
Start your 7-day free trial*
Start free trial
*All Individual plans include a 7-day free trial for new customers; then chosen plan price applies. Cancel any time.