Advertisement
 1. Business
 2. Email Marketing

Како да се подобри вашата е-пошта отворени стапки (10 едноставни начини)

Scroll to top
Read Time: 14 min

Macedonian (Македонски јазик) translation by Stefan Nikolov (you can also view the original English article)

Е-пошта маркетинг е мора да има за секој бизнис со онлајн продавница. Околу 18 проценти од купувањата на продавница за е-трговија доаѓаат од е-пошта, според извештајот на Custora.  Иако органски пребарување и платени реклами за пребарување малку надминуваат e-mail кога станува збор за продажбата, е-поштата сè уште функционира подобро од другите продажни канали, како што се социјалните медиуми и придружните програми.

Chart of e-Commerce orders by marketing channelChart of e-Commerce orders by marketing channelChart of e-Commerce orders by marketing channel
Е-пошта маркетинг води до повеќе нарачки од Филијалата маркетинг и социјалните медиуми.

Плус, вистинската стратегија за е-пошта може да ви даде добар принос на вашата инвестиција.  Извештајот од Кампања монитор покажува дека е-мејл маркетинг може да донесе колку што е 44 $ враќање на инвестицијата за секој потрошен долар. Оваа ROI бројка постојано се зголемува во текот на изминатите 3 години.

Chart for email marketing ROIChart for email marketing ROIChart for email marketing ROI
На рентабилност за е-мејл маркетинг е во пораст.

Поради горенаведените причини, онлајн бизнисите треба да го зголемат нивниот продажен потенцијал преку е-пошта. Првиот чекор во тоа е да бидете сигурни дека луѓето всушност ги отвораат вашите пораки. Ова се мери со отворените стапки на е-пошта.

Во оваа статија, ние копаме во брзи стратегии за тоа како да се зголеми отворена стапка на вашата е-мејл маркетинг кампањи. Ајде прво да погледнеме како да поставите цели за е-пошта со отворени стапки врз основа на реперите на индустријата:

Е-пошта отворени цени 101: Дали вашите маркетинг пораки се ангажираат?

Вашите отворени стапки ви кажуваат процент на претплатници кои ги отвораат вашите пораки. Ова значи дека ако вашата нова eCommerce продавница има 50 претплатници на е-пошта, ако само пет од нив отворат е-пошта што ја испраќате, тогаш таа е-пошта има отворена стапка од 10 проценти.

За малите бизниси кои имаат онлајн продавници и редовно испраќаат е-пошта промоции, ова е добра мерка за тоа колку од вашите води се всушност ангажирање со вашите маркетинг кампањи.

What is a good email newsletter open rate for your businessWhat is a good email newsletter open rate for your businessWhat is a good email newsletter open rate for your business
Што е-пошта информативен билтен отворена стапка треба да се стремите? (графички извор)

Што е добра е-пошта информатор отворен курс за вашиот бизнис? Можете лесно да дознаете колку е добар е-мејл отворени стапки во споредба со други бизниси во вашата индустрија.

Повеќето е-мејл маркетинг софтверски компании објавуваат податоци кои можете да ги користите за да проверите како правиш против реперите на индустријата. Еве линкови до некои од нивните извештаи:

 • Mailchimp има репер извештаи кои ви кажуваат просечни отворени стапки по индустрија и по големина на компанијата. За компании со 1 до 10 вработени, просечната отворена стапка е 21,53 проценти.
 • Кампања монитор извештаи дека за повеќето индустрии, е-мејл отворени стапки паѓаат од 20 до 40 проценти.
 • Константниот контакт ги прикажува просечните индустриски стапки и ги разбива според уредот. Овие можат да бидат корисни репери ако вашите клиенти користат различни уреди за да ги прочитаат своите пораки.

Имајте на ум дека вашите отворени стапки не се поставени во камен. Тие ќе се разликуваат во различните пораки што ги испраќате, а исто така може да се менуваат, бидејќи вашата мејлинг листа станува поголема.

Ако веќе сте водење кампањи за е-пошта, сфатете ја она што е сега вашата просечна отворена цена, пред да примените некоја од советите подолу. Погледнете ги отворените стапки во неколку кампањи и ќе можете да одредите колку е просечната отворена цена.  Потоа, откако сте примениле некои од советите подолу, можете да кажете дали имале влијание. Ако сеуште немате кампањи за е-пошта, користењето на советите подолу може да ви помогне да започнете со оптимизирана стратегија.

За да дознаете повеќе за отворени стапки на е-пошта и други основни е-мејл маркетинг, можете да ги проверите следниве упатства:

10 брзи начини за подобрување на вашата е-пошта отворени цени

Ајде да погледнеме како да ја зголемиме отворената стапка на вашиот е-мејл маркетинг. Користењето и тестирањето на следните техники може да ви помогне да ги оптимизирате вашите отворени стапки, дури и ако само започнувате со вашиот е-мејл маркетинг:

1. Користете марка "Од" Име

"Од" името на вашите пораки е името претплатници ќе видите кога ќе добиете е-пошта од вас. Најдобро е да користите име - бизнис име или име на лице - кое вашите корисници веќе ги идентификуваат со вашиот бренд.  Препознатливото име на испраќачот е главната причина зошто луѓето ги отвораат пораките, според истражувањето на Литмус и Флуент. Ова е добар начин за подобрување на вашата отворена цена од е-пошта.

Statistics on what makes people decide to open an emailStatistics on what makes people decide to open an emailStatistics on what makes people decide to open an email
Името на испраќачот или името им помага на корисниците да одлучат дали да отворат е-пошта или не.

Повеќето бизниси го користат своето деловно име стандардно, кое функционира ако вашите претплатници се сеќаваат на регистрирање за вашата деловна мејлинг листа.  Ако сакате да изгледате попривлечно, понекогаш можете да го користите името на испраќачот, а потоа да го именувате името на компанијата. Следниве примери го прават токму тоа:

Examples of sender namesExamples of sender namesExamples of sender names
Освен следењето на горенаведените примери, можете исто така да го користите само името на вашето име како име на испраќачот.

Меѓутоа, ако вашиот бренд е личен бренд кој е тесно идентификуван за вас, би било најдобро да се придржувате на вашето име, а не на вашиот бизнис. На крајот на краиштата, треба да го тестирате вашиот пристап за да видите кој име на вашите претплатници е поверојатно да му верувате.

2. Користете директни линии на предмет

Додека е-мејл маркетинг често може да вклучи многу креативност, особено во копија и дизајн, предметната линија не е место за тоа.

Истражувањата од MailChimp покажуваат дека едноставни, директни линии на теми се меѓу оние со најдобри отворени стапки. Серија експерименти од предметната линија од Маркетинг Шерпа пронајдоа слични резултати, со конкретни, јасни линии на содржини кои постојано ги надминуваат креативните.

Subject line experiment resultsSubject line experiment resultsSubject line experiment results
Практични линии на ликови имаат тенденција да ги надминуваат креативните.

За дополнителни совети за тоа како да напишете насловна предметска линија, прегледајте го следното упатство:

3. Напишете ја Вашата тема на предметот во наслов

Друга работа што можете да ја тестирате е употребата на капитализација во предметните линии. Според Yesware, повеќето пораки се праќаат во типичен случај на реченица.  Но, со користење на насловниот случај, не само што може да ги подигнете вашите отворени стапки, туку и да ги зголемат вашите стапки на одговор.

Chart showing open rates for subject lines in title case sentence case and lower caseChart showing open rates for subject lines in title case sentence case and lower caseChart showing open rates for subject lines in title case sentence case and lower case
Предметите на насловите за наслов можат да ги зголемат вашите отворени стапки за приближно 4 проценти.

Насловот случај само значи капитализирање на првата буква од секој збор на една фраза, слично како што би ти е титулата на филм или книга.  Единствените зборови што обично не треба да ги капитализираат се написи, сврзници или кратки предлози. Следниве примери покажуваат предметни линии во насловот, означени со жолта боја.

Examples of title case in email subject linesExamples of title case in email subject linesExamples of title case in email subject lines

Ако сте навикнати да пишувате предметни линии во случај на реченица, направете следниот тест за сплит за да видите дали променливите случаи влијаат на вашите отворени стапки. Потоа, ќе знаете кој стандард на случај да го користите следниот пат кога ќе испратите маркетинг-мејл.

4. Чувајте го навремено

Кога ги пишувате темите, нагласете ја навременоста на содржината на вашата е-пошта, особено ако испраќате понуди или покани.  Нагласувајќи ја итноста на итноста, брзо ќе ја подобрите брзината на е-пошта. Следниве примери на предметната линија имаат елемент на навременост, означен со жолто:

Examples of timely subject linesExamples of timely subject linesExamples of timely subject lines
Додавањето на рокови и зборови како "кршење" или "итно" може да помогне да се донесе чувство на непосредност на вашите пораки.

Зошто додавате навремени зборови неопходни за вашата предметна линија? Податоците од HubSpot откриваат дека пораките со "утре" во насловната линија имале 10% поголема отворена цена. Можете исто така да користите зборови како "Дневен" или "Неделен" за да ги зголемите отворените стапки.  Исто така можете да ја нагласите непосредноста со користење на зборот "алармирање", што може да донесе отворање од 61,8%. Студијата на MailChimp имаше слични наоди, откривајќи дека зборовите чувствителни на време имаат тенденција да ги зголемат отворените стапки.

Using time sensitive words helps increase email open ratesUsing time sensitive words helps increase email open ratesUsing time sensitive words helps increase email open rates
Користејќи време осетливи зборови, помага да се зголемат отворените стапки на е-пошта.

5. Оптимизирајте го вашиот преглед текст

Покрај името "од" и "Subject line", не заборавајте да го оптимизирате прегледниот текст. Исто така познат како текст пред-насловот, ова е фрагмент на текст кој се појавува како преглед на е-поштата кога корисникот гледа во нивното сандаче.

Examples of pre-header textExamples of pre-header textExamples of pre-header text
Текстот за преглед на секоја е-пошта е обележан со жолто. Тие често ја продолжуваат темата, покажуваат специјални понуди или вклучуваат персонализација.

Бидете внимателни при изборот на вашиот преглед текст, бидејќи вашите претплатници ќе го користат за прикажување на пораки за релевантност. Тестирањето на различни типови на преглед текст ќе ви каже што најдобро функционира за да ги примами вашите претплатници да ги отворат вашите пораки.  Една студија на случај од Маркетинг експериментите покажа дека билтенот бил во можност да ја зголеми нивната е-пошта се отвора за 30 проценти преку тестирање на нивниот преглед текст.

Иако не постои тврдо правило за тоа што треба да ги содржат текстовите за прегледување, можете да ги тестирате следниве типови на копии и да видите кои ги подигнуваат вашите отворени стапки:

 • Краток преглед на телото на е-пошта
 • Персонализација со додавање на името или локацијата на претплатникот (видете го погоре примерот на Сали)
 • Дополнителна продажна копија
 • Кодови за купони и јасни понуди
 • Продолжување на предметната линија (видете го примерот од Експрес)

Колку текст вашите претплатници го гледаат во прегледи ќе зависи од клиентот за е-пошта што го користат. Литмус, сервис за проверка на е-пошта, има едноставен водич за тоа колку корисници на преглед на текст можат да гледаат во зависност од нивниот е-пошта клиент.  Можете да ги проверите вашите статистики за е-пошта за да ги видите софтверот и уредите што ги користат претплатниците и да го користите како водич. Општо правило е да не надминува 40 карактери.

6. Персонализирајте ја е-поштата

Нека вашите претплатници се чувствуваат како да ви испраќате содржина која е прилагодена на нивните потреби, наместо масовна е-пошта. Ова е затоа што малку персонализација може да оди долг пат кон подобрување на вашата е-пошта отворена цена.

Една студија од Experian Marketing Services покажа дека едноставно додавање на првото име на примачот во предметната линија на е-пошта може да ги зголеми отворените стапки над индустриските репери.  Во просек, лифт во отворени стапки може да биде до 29 проценти, но резултатите во голема мера зависи од вашата индустрија. Приходите по е-пошта исто така се зголемија за 73 проценти.

Email open rate lifts as a result of personalizationEmail open rate lifts as a result of personalizationEmail open rate lifts as a result of personalization
Повеќето индустрии имаат корист од персонализирање на нивните е-пошта линии на теми.

Меѓутоа, не морате да ја ограничите персонализацијата на предметната линија. Можете да додавате имиња на претплатници и на копија на телото на е-поштата. . Во примерот подолу од Работилницата, билтен за хонорарни преведувачи, не само што е-мејл адресирање на претплатникот по име, телото копија започнува во второто лице, со што содржината изгледа повеќе лична и специфична за читателот.

Example of personalized body copyExample of personalized body copyExample of personalized body copy

Не го занемарувајте персонализирањето на текстот пред насловот. Примерот подолу, од козметичката компанија Sally Beauty, претплатникот може да го видат нивното име во е-поштата. Ова ја прави понудата изгледа посебно упатена до читателот.

Example of personalized pre-header textExample of personalized pre-header textExample of personalized pre-header text
Без персонализирана пред-заглавје, горенаведената е-пошта изгледа како друга генеричка понуда.

7. Не праќајте повеќе од еднаш неделно

Освен тестирање и оптимизирање на елементите на самата е-пошта, исто така можете да работите на вашата фреквенција на испраќање. Впрочем, не сакате да ги исклучите вашите претплатници со испраќање на е-пораки премногу често.  Тие може да се откажат или, уште полошо, да ве известат за спам. Вие исто така не сакате да испратите толку ретко што претплатниците забораваат на вашиот бизнис.

Клучот е да се најде "слатка точка". Ова може да варира во зависност од вашиот бизнис, индустрија и клиенти. Но, можете да имате добра почетна точка со испраќање неделно.  Анкетата од Маркетинг Шерпа покажа дека 86 проценти од потрошувачите сакаат да добиваат месечни промотивни пораки, а околу 60 проценти сакаат да ги добијат неделно.  Сепак, помалку од 10 проценти сакаат да примаат пораки двапати неделно, а само околу 15 проценти сакаат да ги примаат секојдневно. Ова значи дека ако почнете со испраќање неделно, не ризикувате да ги ставите вашите претплатници.

Bar chart of email frequency preference Bar chart of email frequency preference Bar chart of email frequency preference

Вие исто така можете да го користите софтверот за е-пошта за да ги подесите вашите корисници според претпочитањето на е-пошта.  Кога ќе ја пополнат формуларот, прашајте ги претплатниците колку често сакаат да добиваат е-пораки од вас. Користете ги нивните одговори како упатство за тоа колку често ќе праќате е-пошта секој сегмент.

8. Испрати поздрави електронски пораки

Добредојдовте електронските пораки обично се првиот е-мејл што го испраќате на претплатникот, при што ги дочекувате во вашата листа откако ќе ја потврдат нивната е-адреса. Често, зборовите "Welcome" или "Thanks for joining" се наоѓаат во насловот.

Бидејќи главната цел на добредојде е да додадете личен допир, ние често не мислиме на нив како трансакциски. Вистината е дека добредојде пораки се меѓу највисоката вредност пораки вашиот бизнис може да го испрати.

Истражувањето од Experian Marketing Services покажа дека добредојде пораки четири пати повисоки отворени стапки во споредба со промотивни пораки. Нивните отворени стапки ги надминуваат барањата на индустријата.  Што е уште поважно, тие се отвораат кон вистински трансакции: просечниот приход од добредојдени пораки е осум пати повисок од редовните промотивни пораки.

Chart of open rates of welcome emails vs promotional emailsChart of open rates of welcome emails vs promotional emailsChart of open rates of welcome emails vs promotional emails
Добредојдовте пораките имаат отворена цена која е четири пати повисока од редовните промотивни пораки
Можете да ги извлечете максимумот од високите отворени стапки на добредојдени пораки преку поттикнување купување. Подолу примерот од Thrive Market, онлајн продавница за органска храна, нуди попуст од 15 проценти добредојде со бесплатен превоз.
Example of a welcome emailExample of a welcome emailExample of a welcome email
Овој пример за поздравување на е-пошта го покачува читателот да го "Шопирај сега" со попуст

9. Користете мобилен-пријателски образец

Дали некогаш сте ги отвориле пораките на телефон или таблет и откриле дека не се вчитале правилно? Вие не сакате истото да се случува со вашите претплатници.

За сите ваши претплатници да го видат предвидениот текст за преглед и телото на е-пошта, вашите шаблони треба да бидат прифатливи за мобилни уреди. Според "Литмус", се отвора мобилен телефон за 56 проценти од е-поштата.  Ова значи дека вашите клиенти најверојатно ќе се соочат со вашата е-пошта на нивниот мобилен уред, наместо на нивната работна површина.

Litmus mobile open rates chart compared to desktop and webmailLitmus mobile open rates chart compared to desktop and webmailLitmus mobile open rates chart compared to desktop and webmail
Литмус мобилни отворени стапки, во споредба со десктоп и веб-пошта.

Ако не ги дизајнирате вашите пораки со мобилен телефон, вашите претплатници може да се сетат дека вашите пораки секогаш изгледаат "скршени" кога се отвораат. Потоа, тие не се разликуваат за редовно да ги отвораат вашите пораки.  Потоа, тие не се разликуваат за редовно да ги отвораат вашите пораки.  Бидете сигурни дека правилно го поддржувате мобилниот телефон, кој во голема мера ќе ја подобри отворената цена на е-пошта ако ова е моментално исклучено.

Ако сакате подготвено решение, можете да пробате да користите шаблони за е-пошта, како што се Carma или Ecom. Двете шаблони се компатибилни со повеќето поголеми софтверски програми за е-пошта како MailChimp и Campaign Monitor.

Mobile-friendly email template EcomMobile-friendly email template EcomMobile-friendly email template Ecom
Образец за е-пошта на е-пошта, Е-пошта.

Можете да пребарувате преку професионални е-мејл маркетинг шаблони на ThemeForest за да го пронајдете вистинскиот за вашиот бизнис. Или, почнете со нашиот куриран избор од најдобрите:

10. Сегментирајте ја Вашата е-пошта

Конечно, на вашите отворени стапки, исто така, можат да бидат засегнати од тоа како сегментирате вашата листа за време на вашите кампањи за е-пошта. Дали вообичаено праќате ист е-мејл на сите ваши претплатници, или пак го менувате малку во зависност од критериумите како што се нивната локација или историја на купување?

Ако никогаш порано не сте се обиделе да направите сегментирање на кампања за е-пошта, најдобро е да започнете со тестирање сега. Податоците од MailChimp покажуваат дека сегментираните е-маил кампањи имаат 14 отсто повисока отворена стапка од несегментираните кампањи.

Еве различни типови на стратегии за сегментација на листи, можете да се обидете на вашата следна кампања:

 • По локација, област или град
 • Со нивниот датум на претплата
 • Врз основа на тоа дали тие се клиент кој плаќа или не
 • Врз основа на фреквенцијата на купување
 • Врз основа на претплатнички ангажман (колку често тие ги отвораат, кликнуваат или препраќаат вашите е-пораки)
 • Според различни купувачи личности

Запомнете дека не треба да се заложувате на еден тип на сегментација за целата е-пошта маркетинг напори.  На пример, откако ќе пратите кампања за е-пошта, сегментирана од локација, можете да пробате сегментирање со фреквенција на купување на вашата следна кампања. Овие тестови ќе ви дадат поголем увид во тоа како подгрупите на вашите клиенти ќе одговорат на вашите пораки.

Зголемете ја вашата е-пошта Отвори цени како Про

Ако тоа е вашиот прв пат обидувајќи се да ги оптимизирате вашите маркетинг напори за е-пошта, опциите може да изгледаат огромно. Фокус прво на подобрување на вашите отворени стапки. На тој начин, можете да бидете сигурни дека клиентите ги отвораат своите пораки на прво место.

Иако во ова упатство имавме десет совети, не е неопходно сите да се користат истовремено. Едноставно почнете со тестирање на една од горенаведените техники. Ако тоа функционира, продолжете да го користите.  Ако не, проверете ја следната техника што изгледа важи за вас. Со текот на времето, најверојатно, ќе достигнете отворена каматна стапка која покажува дека вашите претплатници се желни да слушнат од вашиот бизнис.

Advertisement
Did you find this post useful?
Want a weekly email summary?
Subscribe below and we’ll send you a weekly email summary of all new Business tutorials. Never miss out on learning about the next big thing.
Advertisement
Start your 7-day free trial*
Start free trial
*All Individual plans include a 7-day free trial for new customers; then chosen plan price applies. Cancel any time.