7 days of PowerPoint templates, graphics & videos - for free!* Unlimited asset downloads! Start 7-Day Free Trial
Advertisement
 1. Business
 2. Logo Design

Што прави добар лого? 7 Најдобри совети за дизајн на логото и упатства

Read Time: 13 mins

Macedonian (Македонски јазик) translation by Andrijana Mitevska (you can also view the original English article)

Добар логос не се направени на небото. Иако би било убаво ако биле, и ако врнеле надолу кон секој дизајнер на newbie кој си ја чеша главата, обидувајќи се да дознае како да направи добро лого. Но, тоа не е како се раѓаат големи логоа.

Aко сте нов дизајнер и имате задача да креирате лого за бизнис, производ или организација, овој напис ќе ви помогне да идентификувате како изгледа добар дизајн на логото, како да излезете со лого и да споделите некои логото дизајн трикови да им помогне на забрзување на логото одлуки процес. Во ова упатство, ќе ги споделам упатствата за лого, заедно со примери за секое упатство од Envato's Placeit Logo Maker.

Видови логоа

Пред да влеземе во она што прави добри логоа, вреди да се земе време да се дефинира што е логото. Логото е суштински симбол кој помага да се идентификува и промовира бизнис, производ, организација, итн.

3 основни форми на лого:

 1. апстрактниот симбол, на пр. Најк swoosh
 2. илустративниот симбол што точно го покажува она што компанијата го прави, на пр. правосмукалка за сервис за чистење на домот
 3. логото на база на фонт, на пр. Кока Кола

Повеќето компании кои користат апстрактни или илустративни симболи имаат тенденција да го комбинираат својот избран симбол со лого на логото на фонт, што го прави нивното лого полесно да се запомни, особено во првите денови пред нивното лого да стане препознатливо самостојно.

7 Совети за создавање на логото

Па сега ќе убијам две птици со еден камен. Одам да ви дадам најдоброто лого за правење совети со примери за добар дизајн на логото од Placeit Logo Maker, така што ќе ги разберете и теоретски и визуелно она што прави добри логоа.

Патем, овие совети за дизајн на логото се однесуваат на сите типови на логоа и на сите видови на бизниси, производи и организации кои ќе користат логоа.

1. Бидете едноставни

Едноставноста е сè кога станува збор за одлични логоа. Едноставно лого лесно се препознава и се сеќава, и лесен за користење на разни стоки:

simple logo designsimple logo designsimple logo design
Кафе бренд лого

2. Направете го тоа незаборавно

Вашето лого е вовед во вашиот бренд, па затоа треба да го идентификувате и разликувате вашиот бренд од други, да го привлечете вниманието на публиката и да оставите позитивен и траен впечаток. Ова е причината зошто и големите логоа се сосема незаборавни:

memorable logo designmemorable logo designmemorable logo design
Градители логото создателот

3. Изберете ги вашите бои внимателно

Бојата игра голема улога во добар дизајн на логото. Го фаќа окото, предизвикува емоции и ги пренесува пораките. начи, важно е да размислите за тоа што сакате да комуницирате со избрани бои кога доаѓате со идеи за дизајн на вашето лого. Еве еден пример за бои кои добро работат заедно:

logo design colourslogo design colourslogo design colours
Gift Logo Maker

4. Пристап тенденции внимателно

Сакате вашето лого да го издржи тестот на времето, па затоа избегнувајте да бидете толку тренди што вашиот дизајн изгледа датира од 10 или 50 години откако сте го создале. Еве еден безвременски дизајн на логото:

logo design trendslogo design trendslogo design trends
Men's Hair Salon Logo Maker

5. Направете го тоа релевантно

Користете бои, фонтови и графики кои ја одразуваат сликата што сакате да ја пренесете вашата компанија. Вие се осигурате дека вашето лого е релевантно кога им дава на гледачите добра идеја за тоа во што е вашиот бизнис:

logo design relevancelogo design relevancelogo design relevance
Clothing Logo Maker for Kids

6. Направете го тоа разноврсна

Логоа треба да работат низ различни медиуми, па затоа треба да можете да ги намалите или да ги намалите и да ги користите во печатена форма или на интернет без да го изгубите нивниот специфичен квалитет. Еве еден добар дизајн на логото, кој исто така е разноврсен:

versatile logo designversatile logo designversatile logo design
Logo Maker for Online Bookstore

7. Користете онлајн ресурси и алатки

Вие не треба да ја скршите банката или да го откриете тркалото за да создадете одлично лого. Постојат корисни онлајн алатки како Placeit's Logo Maker за да ви помогне да направите одлични логоа.  Placeit's Logo Maker е бесплатен и лесен за користење, иако ќе плаќате мала надокнада за да ги преземете висококвалитетните креации на логото:

Placeits Logo MakerPlaceits Logo MakerPlaceits Logo Maker
Placeit’s Logo Maker has a ton of great logos.

7 Упатства за дизајн на логото

Сега, кога ги покривме седумте атрибути на добар дизајн на лого, ајде да погледнеме како да направиме добро лого. Имајте на ум дека ова не е исцрпна листа на совети за креирање на логото, но сфатив дека овие упатства за логото им олеснуваат на почетниците да влезат во дизајнирање сопствени логоа и да се движат од незнаење каде да почнат да завршуваат дизајн.

1. Појасни ги вашите идеи за дизајн на логото

Првиот чекор што треба да го направите е да започнете да генерирате идеи за лого.

Започнете со чист лист хартија и подели го во три колони. Во првата колона пишувајте придавки кои го опишуваат вашиот бренд и придобивките што ги нуди. Помислете на зборови како:

 • модерно
 • забавно
 • живо
 • здраво
 • смирувачко
 • здраво
 • веродостојно
 • фанки
 • и така натаму

Дозволете си бесплатно да се дружите со идеи за лого.

Движете се кон втората колона и напишете листа или симболи за скици што мислите дека најдобро го доловуваат вашиот бренд и придобивките што ги нуди.  Тие можат да бидат апстрактни или буквално, што претставува идеја или објект. Повторно, дозволете се бесплатно да се дружите. Во овој момент ништо не е ограничено.

Потоа, извадете ги боите, обоени моливи или пенкала и во третата колона на истиот лист хартија креирајте некои боички што ги одразуваат придавките што ги користевте во првата колона. На пример, ако пишувате забавно и жив, тогаш изберете бои што ги поврзувате со тоа што сте забавни и живи. Исто така, ако напишавте придавки како смирувачки и здрави, одберете бои што ги поврзувате со тие придавки.

Земете пауза од 15 минути и потоа вратете се на вашата листа.

Заокружете до три придавки од првата колона за која сметате дека најдобро го опишуваат вашиот бренд. Заокружете до три симболи од колоната два што најдобро го чувствувате вашиот бренд, и конечно од колоната три круга две бои за кои верувате дека најдобро го претставуваат вашиот бренд.

Бојата во дизајнот е огромна тема, но сега еве како да размислувам за користење на бојата во добар дизајн на логото. Без оглед на бојата која сте ја одбрале како главна боја за вашето лого, вашата секундарна боја треба да биде комплементарна боја или аналогна боја.

Забелешка: Боите кои се спротивни едни на други на тркалото за боја се комплементарни бои, на пр. сина и портокалова, додека боите кои се еден до друг на тркалото за боја се аналогни бои.

Користете комплементарни бои ако користите придавки како жив и енергичен за да го опишете вашиот бренд и користете аналогни бои ако сте користеле придавки како спокоен, смирен или хармоничен. Боите како црна, бела, сива и кафеава можат добро да работат со комплементарни и аналогни бои.

2. Проучете други логоа за инспирација

Сега, ќе ги научите сопствените совети за дизајн на лого од набљудување. Побарајте логоа на успешни брендови што ги сакате, и запрашајте се:

 • Каков вид на логото е тоа? Апстрактен симбол, илустративен симбол, логото на фонт, или комбинација на симбол и фонт?
 • Ако логото е комбинација од симбол и фонт, како работат двете? Дали некој на некој начин го обликува другиот? Дали се преклопуваат, се наредени или соседните?
 • Дали е логото незаборавно? Ако е така, кои бои, фонтови или графика се користат за да се издвојат логото?
 • Каква комбинација на бои, фонтови и / или графика комуницира за брендот? Забава, стабилност, иновација или нешто друго?
 • Дали е логото важно за она што организацијата или компанијата го прави?

Кои совети за дизајн на логото научија чисто со следење на одлични логоа? Како можете да ги вклучите најдобрите квалитети или идеи од овие брендови во вашиот сопствен дизајн?

3. Отиди до placeit.com и пријавете се БЕСПЛАТНО!

Сега е време да се фатите за работа. Ќе се играме со Logo Maker at Placeit. Создавач на лого е забавен, практичен, низок стрес за дизајнерите кои ќе ги пробаат различните идеи за логоа, ќе се запознаат со донесување на одлуки за дизајн и ќе разберат како се лоцира логото.

Placeit Logo MakerPlaceit Logo MakerPlaceit Logo Maker
Создателот на логото на Placeit е одличен (и забавен) начин за брзо дизајнирање на логоа.

4. Разгледајте ги шаблоните на логото

Внесете име на лицето, бизнис, производ или организација во која го креирате логото и барате соодветна индустрија со кликнување на паѓачко мени во лентата за пребарување во која се вели Сите индустрии.

Велат дека создавате лого за компанија за облека наречена The CoatHanger. Само внесете го името во лентата и изберете облека од паѓачкото мени.  Сите шаблони дизајнирани специјално за облека компании ќе се појави со името на CoatHanger на нив.

Прегледајте ги шаблоните и одберете го она што најмногу ви се допаѓа. Не грижете се за боите или фонтовите во овој момент - само погледнете во целокупниот дизајн.

5. Отворете го логото создателот

Кога ќе кликнете на одбраниот шаблон, тој ќе се отвори во логото на создателот. За мојот пример, го избрав шаблонот за моден стилист на логото на дизајнот прикажан овде:

Fashion Stylist Logo MakerFashion Stylist Logo MakerFashion Stylist Logo Maker
Модерот на стилски логото на модата е добра основа за нас да создадеме лого за целите на ова упатство.

6. Прилагодете го вашиот лого шаблон

Сега можете да го прилагодите вашиот шаблон за лого, колку или колку што сакате, врз основа на придавките и боите што ги идентификувате во Појаснете ги идеите за дизајн на логото. Придавките што ги користам за оваа облека се "женски", "модерни" и "шик".

Можете да почнете насекаде, но да почнеме со контролите на десната страна и да работиме од дното нагоре. Прво, ние ќе ја избереме бојата на позадината. Погледнете во Разјаснете ги идеите за дизајн на логото.  Кои бои сте избрале за вашето лого? Ова е добро време да ги пробате да видите што ви се допаѓа. Можете да го користите изборот на бои за да пробате различни нијанси на избраните бои додека не пронајдете оној што резонира.  Ако позадината не е дел од вашиот дизајн на лого, тогаш направете го тоа бело или транспарентно. За мојот пример, ја сменив бојата на позадината со боја на лаванда која мислам доста женски:

Fashion Stylist Logo Maker lavendarFashion Stylist Logo Maker lavendarFashion Stylist Logo Maker lavendar
Fashion Stylist Logo Maker со различни бои.

Преместете се од поставувањето за позадина, прелистувајте ги графика и барате оној што е најблиску до вашите идеи од Clarify Your Logo Design Ideas. Имајте на ум дека може да најдете графичка, која не е ништо слично на оние што ги кружеле, но работи дури и подобро отколку што прават за вашето лого. Тоа е она што се случи со мојот пример - барав палто фатено на ветрот, но најдов одличен график за закачување што ми се чинеше дека ја задржав мојата придавка "шик":

logo design graphicslogo design graphicslogo design graphics
Fashion Stylist Logo Maker со различна графичка слика.

Графиката дојде во мошне мал мој дизајн, па затоа ја кликнав и влечев до големина за која мислам дека работеше најдобро. Ова ме доведува до уште една одлична карактеристика на логото на создавачот - можете да ги преуредите и да ги промените големината на некоја од елементите, и ако не ви се допаѓа она што сте го направиле, можете да го притиснете копчето за распоред на ресетирање пронајдено во горниот десен дел од вашето лого дизајн и започнете повторно.

Конечно, изберете боја за вашата икона. Ако сте одбрале да одите со бела или транспарентна позадина, сега е време да ја изберете вашата главна боја за вашата графичка слика.  Избрав бело, затоа што сакав графиката да се истакна на позадината на лавандата:

white logo graphicwhite logo graphicwhite logo graphic
Како што можете да видите, бела графичка се истакнува на позадината на лавандата.

Сега преминете кон контролите од лево и работите од врвот до дното. Овде можете да додадете текст и да го промените стилот и бојата на фонтот.  Експериментирајте со расположивите фонтови додека не пронајдете некого за кој сметате дека најдобро ги претставува вашите придавки од Појаснете ги вашите идеи за лого. Во мојот пример, решив да го задржам постоечкиот фонт што го добив овој шаблон, бидејќи мислев дека тоа претставува моја придавка "модерна" без да биде премногу студена, но ги сменив боите. Следно, јас додадов тигар "Мода и стил" под името на бизнисот и го смени фонтот и неговата боја:

logo colour and tagline changeslogo colour and tagline changeslogo colour and tagline changes
Експериментирање со бојата на фонтот и сликата.

Многу почетници мислат дека искусни дизајнери седат и излегуваат со тони идеи за дизајн на лого и го погодија вистинскиот дизајн во една седница. Ова едноставно не е случај. Добрите дизајни се развиваат од експериментирање, трпеливост и пракса.  Затоа, немојте да се фрустрирате ако вашиот дизајн не функционира првпат. Убавината на производителот на логото и овие упатства за лого е дека можете да играте колку што сакате додека не излезете со добар дизајн кој ќе работи за вас. Само притиснете го ресетирање и почнете повторно кога ќе заглавите. Ова е алтернативен дизајн што го создадов со поместување на работите и менување на боите во заднина:

alternative logo design ideaalternative logo design ideaalternative logo design idea
Еве уште една варијација на логото врз основа на моден стилист логото создателот.

Еве еден важен трик за дизајн на логото. Ако навистина сте фрустрирани и вашиот дизајн се случува никаде, продолжете. Ако се движите по страната, ќе видите повеќе идеи за лого. Ќе ги видите вашите избрани бои и фонтови кои се применуваат на различни стилови на лого, или можете да пробате една од страшните пресетувања кои нудат уште повеќе идеи за дизајн на логото:

Fashion Stylist Logo Make presetsFashion Stylist Logo Make presetsFashion Stylist Logo Make presets
Шаблоните на логото доаѓаат со дефиниции за да ви помогнат со вашиот дизајн.

Еве уште една опција што ја испробав.

other good logo design optionsother good logo design optionsother good logo design options
Seamstress Logo Design Template

Најдобро од сè, како што го дизајнирате вашето лого, можете да ја искористите најсовремената алатка за макети на дното на страницата, која го покажува вашето лого во низа реални сценарија.

logo design visualisation baglogo design visualisation baglogo design visualisation bag
Paper Bag Mockup of a Woman Holding a Shopping Bag

7. Преглед и преземање

Откако ќе ги завршите вашите прилагодувања и сте задоволни со вашиот дизајн, кликнете на копчето за преземање на врвот на екранот и преземете го вашиот дизајн за мала надокнада. Ако сакате да влезете во лого дизајн долгорочно, тогаш месечниот план може да биде најдобар договор за вас. Со него можете да креирате и да преземате што повеќе дизајни, како што сакате, да ги испечатите и да живеете со нив малку пред да одлучите кој навистина работи за вас.

logo design visualisation signlogo design visualisation signlogo design visualisation sign
Round Sign Mockup Hanging from Outside a Store

Како да направите добро лого со Envato Elements

Ние не сме сосема завршени со совети за правење на логото. Извонредно како логото на производителот Лојт, тоа не е единствената опција за создавање одлични логоа.  Ако имате малку искуство со Adobe Illustrator или Photoshop, тогаш Envato Elements има тони одлични шаблони за да ви помогне да креирате логоа.

How to Make a Good Logo With Envato ElementsHow to Make a Good Logo With Envato ElementsHow to Make a Good Logo With Envato Elements
Envato Elements има илјадници шаблони за лого на располагање.

Сега, ајде да погледнеме неколку шаблони за дизајнирање на најавите на Envato Elements:

1. Моден лого шаблон

На пример, го најдов логото на логото што може да се искористи како алтернатива на логото што сум го дизајнирал за пример за пример за бизнис облека споменат погоре. Има чист, модерен дизајн, а датотеките се. Eps и лесни за уредување со свои детали.

Fashion Logo Template

2. Ateh: Негативно лого на просторниот авион

Ова е прекрасно лого за компанија во авионската или туристичката индустрија. Шаблонот е прилагодлива eps-датотека која користи организирани слоеви за да може лесно да ги менува боите, формите, текстовите, типовите на фонтот, позициите и големини без да го намали квалитетот на резолуцијата.

Ateh: Негативно лого на просторниот авион

3. Шаблон за логото на податоци

Овој образец е доволно разновиден за да се користи за различни бизниси или организации. Шаблонот доаѓа во пет варијации во боја спакувани во датотеки ai и eps, и двете се целосно прилагодливи.

Шаблон за логото на податоци

Ова се само неколку од многуте големи шаблони на логото на располагање на Envato Elements, и можете да преземете онолку колку што сакате за една ниска месечна цена.

Дизајнирајте го вашето сопствено лого денес

Учење како да се направи логото од нула е доста предизвик, но со помош на овие упатства за лого и алатки кои ви се на располагање како логото на производителот Placeite и готови шаблони на Envato Elements, никогаш нема да треба да размислите како повторно да излезе со добар дизајн на логото.

Следете ги овие совети за донесување на логото, проверете ги шаблоните и информирајте ни се во коментарите подолу, кога сте направиле совршено лого за вашите потреби и кои од алатките што ги користевте. Би сакале да слушнеме од вас.

Advertisement
Did you find this post useful?
Want a weekly email summary?
Subscribe below and we’ll send you a weekly email summary of all new Business tutorials. Never miss out on learning about the next big thing.
Advertisement
Scroll to top
Start your 7-day free trial*
Start free trial
*All Individual plans include a 7-day free trial for new customers; then chosen plan price applies. Cancel any time.