7 days of PowerPoint templates, graphics & videos - for free!* Unlimited asset downloads! Start 7-Day Free Trial
Advertisement
  1. Business
  2. Microsoft PowerPoint

Како да направите SWOT анализа PowerPoint слајдовите со PPT шаблони

Scroll to top
Read Time: 10 mins

Macedonian (Македонски јазик) translation by Stefan Nikolov (you can also view the original English article)

Сите сме виновни за тоа што понекогаш имаме "заслепи" во нашето работење и работа. Ние стануваме толку зафатени со тоа што може да биде предизвик да зумираме и да видиме поголема слика, целосна проценка на ситуацијата. Но, ако пропуштите да видите целосен случај, веројатно ви недостасуваат начини да го развивате вашиот бизнис.

За среќа, постојат пробни и вистински процеси кои можете да ги користите за да најдете увид. Една од најпопуларните техники е SWOT анализа. СВОТ анализа ги разгледува силните страни, слабостите, можностите и заканите на ситуацијата.

SWOT Larger IconSWOT Larger IconSWOT Larger Icon

Ако сте на место за проценка на ситуацијата и презентирање на таа анализа, веројатно е дека ќе треба да изградите SWOT анализа PowerPoint слајдови. Најдобро е ако можете да го фокусирате поголемиот дел од вашето време на анализата и да не се врзете во PowerPoint.

Затоа ние ќе ги користиме шаблоните на SWOT анализата во PowerPoint. Ќе започнете со претходно изграден SWOT слајд, додадете го увидот и завртете со слајд што ќе се уверите во презентирањето. Во ова упатство, ќе ве научам како да ги користите овие SWOT шаблони за PowerPoint за да ја покажете вашата проценка. Ајде да почнеме

Што е SWOT анализа?

Како што споменав во воведот на оваа статија, SWOT анализата се фокусира на четири клучни фактори

  • Силни страни. Кои предности имате во вашата ситуација? Можеби тоа е вашата техничка експертиза или силни индустриски врски што другите ги имаат. Потсетувајќи се дека имаш сили, а потоа со оглед на тоа како да се направи најголем дел од нив е од клучно значење!
  • Слабости. Кои се мртвите точки во вашиот бизнис? Што вашата конкуренција ќе направи подобро од вас? Прикажани се овие слабости
  • Можности. Без разлика на тоа што услугите што ги нудите или на производите што ги градите, веројатно има идеја во задниот дел од твојот ум дека сè уште не сте ги истражиле. Ова може да биде лансирање нови производи, да ја развивате вашата работа со постоечки клиент и многу повеќе. Искористете ги можностите во SWOT, за да знаете каде да го насочите вашиот бизнис.
  • Закани. Закани за вашиот бизнис може да бидат внатрешни или надворешни. На пример, внатрешна закана би била дека немате одреден степен на вештини или техника што ја бараат потрошувачите. Надворешните закани би можеле да бидат промени во индустријата, така што клиентите ќе одберат типови на производи кои не ги нудите. Во секој случај, покажувајќи ги овие закани може да помогне да се создаде план за затворање на празнините.

SWOT анализите се популарни бидејќи тие интуитивно имаат смисла. Секоја ситуација во вашиот бизнис има одредено ниво на секој од овие елементи. Креирање на SWOT ќе ви помогне да ја видите сликата.

Еве неколку примери на SWOT анализи кои можете да ги користите за да добиете инспирација и да дознаете повеќе за тоа како да ја поставите ситуацијата во вашиот слајд:

  • Bplans има одлична листа на фиктивни SWOTs кои можете да ги користите за да дознаете повеќе за формат
  • Проверете ја оваа верзија на SWOT на Apple, споделена на SlideShare
  • Палубата на Рон Фехер за подготовка на лична SWOT анализа содржи информации за тоа како да се процени и исто така има одлични примери за тоа како треба да изгледа.

Причината поради која SWOT анализата е толку корисна е тоа што таа изложува ситуација од секој агол. Секако, секоја ситуација има сила, но исто така има и свои закани. И вашата компанија или група може да имаат слабост, но тоа е само можност да се подобри. Водење на SWOT анализа може да ви помогне

Ако сакате да дознаете повеќе за деловната стратегија и како да процените ситуација, проверете ги двата упатства подолу. Дејвид Мастерс има одлична статија за тоа како да извршува анализа на ситуацијата и "да види околу аглите" за можностите и заканите во бизнисот. Дали делото на Кени е целосен поглед на процесот на анализа на SWOT и тој ќе ги прекрши во чекори што може да се управуваат:

Пронаоѓањето на SWOT анализа може да ви помогне да копате длабоко и да размислите за вашиот бизнис. Како и обично, напорна работа е во реално зумирање и разбирање на ситуацијата. Повеќе природен дел треба да се изгради слајд што ги покажува вашите наоди. Ајде да научиме како да ги создадеме тие.

Како да користите SWOT шаблони во PowerPoint

Времето е суштинско кога подготвуваш СВОТ анализа. Вашиот шеф или клиент (дури и ако сте ваш клиент) е подготвен да ги добие препораките за да можат да ги започнат следните чекори за да се справат со тоа.

Затоа секогаш почнувам со SWOT дефиниција за PowerPoint. Тие се лесно достапни како дел од претплатата на Envato Elements, услугата за сите што можеш да ги преземете за креативните материјали.

SWOT on Envato ElementsSWOT on Envato ElementsSWOT on Envato Elements
Envato Elements има длабока библиотека на шаблони за презентација за практично било која цел, вклучувајќи ги и шаблоните на SWOT анализата за PowerPoint.

Како дел од претплатата на Elements, ќе добиете пристап до илјадници PowerPoint шаблони кои ќе заштедат безброј часови во процесот на дизајнирање. Најважниот дел од SWOT анализата е содржината што ја креирате, а аутсорсингот на дизајнот на слајдовите на дизајнер ви заштедува време.

За среќа, не мора да ангажирате дизајнер секогаш кога сакате да креирате SWOT анализа во PPT. Наместо тоа, одберете претходно изграден SWOT шаблон за PowerPoint, додадете ги вашите детали и подготвени сте да презентирате! Овие SWOT шаблони веќе ја повлекуваат решетката и имаат задни страни за вашите наоди.

Постојат и други опции за шаблони на SWOT анализата за PowerPoint. Можете исто така да ги купите шаблоните еден-на-време од GraphicRiver. Ако веќе знаете точно што имате на ум, ова може да биде рентабилно решение за изградба на SWOT анализа во PowerPoint.

GraphicRiver SWOT Analysis TemplatesGraphicRiver SWOT Analysis TemplatesGraphicRiver SWOT Analysis Templates
GraphicRiver е алтернатива за pay-as-you-go, која исто така има и масивна библиотека на PowerPoint шаблони за заштеда на часови во фазата на дизајнирање.

Ако дефиниција на SWOT анализа не е токму она што сте го имате на ум, проверете ги двете упатства и обрасци подолу за да дознаете повеќе за други деловни центрични слајдови:

Како да направите SWOT анализа во PowerPoint

Сега, кога ги разгледавме опциите за сајтови каде што можете да најдете SWOT анализа на PowerPoint шаблони, ајде да избереме еден од нив и да ја изградиме анализата.

Ќе го користам шаблонот SWOT Analysis PowerPoint со соодветно име преку Envato Elements. Овој избор има седум различни палети на бои и повеќе слајдови во секоја верзија што ја покажуваат моќта на SWOT.

SWOT Analysis PowerPoint template on Envato ElementsSWOT Analysis PowerPoint template on Envato ElementsSWOT Analysis PowerPoint template on Envato Elements
Шаблонот за анализа на SWOT е посветен на изградбата на четири-квадрантска анализа за вашиот деловен случај.

Во ова упатство, ќе создадам примери на студии за да демонстрираат SWOT техники. Јас ќе користам различни слајд дизајни кои ќе ви помогнат да направите брза SWOT анализа и лесно да ги креирате слајдовите.

1. Основен SWOT

Јас често се одлучав за форма преку функцијата, а слајдот 15 во презентацијата е совршен начин да го направите тоа. Помалку дизајн и повеќе содржини е најдобриот начин да се привлече вниманието кон вашите заклучоци наместо дизајнерските елементи.

Во овој пример, едноставно користете ги секој од четирите правоаголници за да ги пополните компонентите на анализата. Едноставно е тоа:

Basic SWOT exampleBasic SWOT exampleBasic SWOT example
Пополнете ги секој од четирите сопственици на податоци за да ја ажурирате вашата SWOT анализа.

Нема многу за користење на овој слајд, кој ви помага да ја завршите вашата презентација кога времето е суштинско.

2. Графичкиот SWOT

За повеќе визуелен пристап, проверете го слајдот 17. Ова сè уште ги има четирите главни места и категорија што сте ги очекувале во SWOT анализата. Таа има речиси лист-форма која го користи секој од четирите делови како начин за мерење на ситуацијата:

The Graphic SWOTThe Graphic SWOTThe Graphic SWOT
Оваа форма налик на лист е повеќе визуелен начин да се прикаже SWOT и да изгледа уште подобро кога ќе го анимирате во фази.

Еден одличен прилог на овој слајд може да биде додавање на анимации, така што секој "лист" на SWOT доаѓа во фази. Ако не сте запознаени со анимации во PowerPoint, проверете го упатството подолу:

3. Внатрешен и надворешен SWOT

Претходно во ова упатство, споменав дека СВОТ треба да ги разгледа внатрешните и надворешните фактори. Понекогаш, вашите најзначајни закани се во вашата компанија, а други времиња доаѓаат од конкурентите.

Затоа може да помогне да се подготват неколку SWOTs кои ги споредуваат внатрешните и надворешните фактори. Тука доаѓа и слајдот 22. Ми се допаѓа стилот на дрво дијаграм за овој слајд како начин да ги поделите овие фактори:

Slide 22 SWOT TreeSlide 22 SWOT TreeSlide 22 SWOT Tree
Користете SWOT анализа во форма на разгрането дрво за споредување и контраст на внатрешните и надворешните фактори.

Помагањето да ја разделите вашата анализа на овој начин може да им помогне на публиката да разбере што има во вашата контрола и што не е. Размислете за овој слајд ако сакате да ги одделите силите на вашиот бизнис.

4. Квантифициран SWOT

SWOT анализите обично користат "меки" фактори кои тешко можат да се пресметаат, но дефиницијата за слајд 40 има сосема поинаков пристап. Ако работите во поле кое се потпира на пресметки како финансии или инженеринг, можеби ќе бидете вклучени да креирате SWOT анализа со приложените бројки:

The Quantified SWOTThe Quantified SWOTThe Quantified SWOT
Овој слајд може да се искористи за да се измери завршувањето на секоја фаза од SWOT анализата или да се покаже вашето разбирање за секоја област како процент.

Исто така, можете да го користите овој слајд за да го прикажете статусот на продолжената SWOT анализа, со доделување процент на завршување на секоја од четирите главни категории.

5. SWOT на личноста

Една форма на SWOT анализа е да се одрази лично и да подготви SWOT. Доколку имате многу вложувања и интереси, SWOT може да придонесе за поволно гледиште за себе, така што знаете како да растат и на што да работат.

Во овој пример, ајде да користиме слајд седум како начин да го покажеме ова на забавен начин. Има цртан лик со личност која одговара на секој од четирите квадранти во SWOT анализа. Прилагодете го секој од нив со внимателна саморефлексија за одличен личен SWOT:

A Personal SWOT ExampleA Personal SWOT ExampleA Personal SWOT Example
Користете личен SWOT анализа дефиниција во PowerPoint за внимателен само-преглед за тоа како веќе сте ексел и што можете да направите за да продолжите со растот.

Ако ликот на слајдот не одговара на вашата личност, размислете да скокате назад на Envato Elements и да изберете карикатура илустрација како овој бизнисменски дизајн, на пример. Исфрли ги тие илустрации во и престо! Вашиот слајд одговара на вашата личност.

Примери како ова покажуваат апсолутна разновидност на користење на претходно дизајнирани шаблони преку Envato Elements. SWOT анализата слајдови не мора да одговара на еден стилски мувла. Користете било кој од дизајните во образецот да ви се допадне ова за да помогнете во проценката на ситуацијата.

Започнете ја SWOT сега

Ако сакате да го развиете бизнисот и да видите која насока да ја преземете, SWOT анализата е одличен процес за преземање. Разбивање на вашата ситуација во овие четири категории се комбинира за вистински бизнис увид.

Ако сакате да научите други техники за да изградите PowerPoint презентација, проверете ги упатствата подолу. Овие избори се некои од најдобрите техники за работа професионалци да ги применат PowerPoint шаблоните во деловниот свет:

Преземете ја нашата (бесплатна) е-книга за правење големи презентации

Ако сте следеле заедно во ова упатство за тоа како да направите СВОТ анализа во PowerPoint, најверојатно, исто така, би можеле да имате корист од учењето повеќе за тоа како да креирате ефикасни презентации. Ако сте заинтересирани да научите повеќе за правење презентации, имаме само ресурс за тоа!

Земи нашата eBook: Целосно упатство за правење големи презентации. Достапно е за преземање за Free со претплата на Tuts + Business Newsletter.

complete guide to making great presentationscomplete guide to making great presentationscomplete guide to making great presentations

Изградба на SWOT анализа денес со SWOT матрица шаблон во PowerPoint

Ако треба да изградите SWOT анализа во PowerPoint, не одложувајте понатаму. Скокни до Elements или GraphicRiver за да земете соодветен PowerPoint шаблон кој веќе има најголем дел од напорна работа направена за вас.

Advertisement
Did you find this post useful?
Want a weekly email summary?
Subscribe below and we’ll send you a weekly email summary of all new Business tutorials. Never miss out on learning about the next big thing.
Start your 7-day free trial*
Start free trial
*All Individual plans include a 7-day free trial for new customers; then chosen plan price applies. Cancel any time.