Advertisement
 1. Business
 2. Marketing

Како да го продавате вашиот веб-сајт бесплатно во 2019 година (10 совети за промоција)

Scroll to top
Read Time: 14 min

Macedonian (Македонски јазик) translation by Stefan Nikolov (you can also view the original English article)

За мал бизнис, завршувањето на нивната веб-страница е голема работа. Во овој момент, веб-сајтот маркетинг не е загриженост уште. Целта е првенствено да се добие веб-сајтот и работи.

website marketing is importantwebsite marketing is importantwebsite marketing is important
Откако вашиот веб-сајт е нагоре и трчање, следниот чекор е промоција на веб-страница. (Извор на слика: Енвато Елементи)

Но, само затоа што вашиот веб-сајт е до, тоа не значи дека работата е завршена. За да добиете клиенти, треба да бидете сигурни дека луѓето всушност посетат вашиот веб-сајт. Треба да знаете како да ја промовирате вашата веб-страница. Уште поважно, како сопственик на мал бизнис, треба да го направите тоа со мали или без трошоци.

Добрата вест е дека постојат начини за сопствениците на мали бизниси да ја добијат својата веб-страница маркетинг започна бесплатно. Во овој туторијал, научете како да го промовирате вашиот веб-сајт со нашите бесплатни совети.

Бесплатни совети за промоција на Интернет

Ако правиш веб-сајт маркетинг за вашиот мал бизнис тука се десет совети за тоа како да се направи бесплатна веб промоција:

1. Оптимизирајте го вашиот веб-сајт за пребарувачите

Кога корисниците ќе ја најдат својата веб-страница кога бараат нешто преку Google, Бинг или други пребарувачи, вие во суштина добивате бесплатен веб маркетинг. Ова е причината зошто пребарувач оптимизација или SEO е важно - со тоа што се сигурни дека пребарувачите може да се разбере и категоризирате вашиот веб-сајт правилно, вашиот веб-сајт ќе се појави во резултатите од пребарувањето, кога корисниците напишете соодветни клучни зборови. Ова отчукувања плаќаат за пребарување рекламирање не само во однос на трошоците, но исто така и за перформанси. На пример, експертите за оптимизација во MOZ наведуваат истражување од Enquisite, кое покажа дека за секој клик, генериран од платени реклами со резултати од пребарување, органските резултати добиваат осум и пол пати повеќе кликови.

Но, како да знаете дали вашата веб-страница е оптимизирана за пребарувачите? Еден начин да се провери е да се користи оптимизација за алатка за ревизија. Можете да внесете URL-то на вашиот веб-сајт во овие алатки и тие ќе прикажат извештај за тоа како може да изгледа вашиот сајт во резултатите од пребарувањето и колку е ефективен сегашниот SEO на вашиот сајт. . Некои алатки дури прикажуваат листа на работи на кои може да се подобри. Еве некои од бесплатните алатки кои можете да ги користите за да видите дали вашиот сајт недостасува некои клучни SEO измени:

Ако ви треба освежување на основите на оптимизација и како можете да ги извршите промените препорачани од горенаведените алатки, следниве упатства треба да помогнат:

Сепак, тоа помага ако имате SEO во умот да започнете со. Подигање на SEO оптимизиран веб-сајт теми во почетокот може да ве спаси многу проблеми по патот.

2. Започни е-пошта листа

Вие исто така може да добиете бесплатна веб промоција и да започнете да собирате води со креирање на е-маил листа. Ако ова звучи предизвик, знајте дека вреди: за секој долар потрошен на е-мејл маркетинг, добивате враќање на инвестиција од 38 долари, според Здружението за директен маркетинг. Со други зборови, откако ќе го добиете вашиот оптимизација во место, тоа го прави совршен бизнис смисла да се фокусира на е-мејл маркетинг следната.

Додека повеќето е-мејл маркетинг софтвер бара платено членство да се добие пристап до напредни функции, постојат многу работи што можете да направите со бесплатни сметки. Еве некои бесплатни е-мејл маркетинг софтверски планови со кои можете да почнете со:

 • Планот на Mailchimp е бесплатен за до 2.000 претплатници и 12.000 пораки месечно - повеќе од доволно за вашиот мал бизнис. Меѓутоа, нема да добиете пристап до напредните функции за сегментација и тестирање.
 • TinyLetter (исто така во сопственост на Mailchimp) е поедноставна апликација за мејлинг листа која е наменета исклучиво за билтени. Тоа е потполно бесплатно, но нема деловни функции достапни на бесплатен план на Mailchimp.
 • Benchmark, исто така, има бесплатен план за 2.000 претплатници и 14.000 пораки испратени месечно.
 • Мејлерлитот е минималистички и е наменет за мали бизниси. Слободниот план овозможува 1000 претплатници, но можете да испраќате неограничен број на е-пораки месечно.

Откако ќе ја изберете бесплатната е-маркетинг услуга која ќе ја користите, можеби ќе треба да четкате за тоа како да започнете со собирање претплатници. Следниве упатства може да ви помогнат со тоа:

Ако треба да ги израмниш своите е-пошта маркетинг напори, добивање на професионално дизајнирани одговора е-мејл шаблони за вашиот бизнис може да помогне да ја добиете вашата порака низ добро. Ова е особено точно ако имате онлајн продавница. Можете да почнете со нешто како Магазин, е-мејл дефиниција поставена од Envato Elements, која работи со повеќето е-маил маркетинг софтвер. Исто така, можете да пребарувате низ други шаблони за е-пошта кои се достапни за да го пронајдете оној што работи со вашиот бренд.

Website promotion with email marketingWebsite promotion with email marketingWebsite promotion with email marketing
Земете некоја бесплатна веб-промоција користејќи е-мејл маркетинг шаблони, како што е овој е-мејл дефиниција поставена од Envato Elements.

3. Дојдете до блогери

Кога само започнувате со вашиот веб-сајт маркетинг и немате публиката, еден од начините за брзо растење на вашата публика е да ја позајмите публиката на некој друг. Можете да го направите тоа преку создавање врски со блогери или influencers дека вашата целна публика има тенденција да го следат. Крајната игра овде е да се развие врската доволно добро за да завршат разгледување на вашите производи, да го споменат вашиот бизнис или да ви дадат место за блогирање на гости (видете врв # 4 подолу).

За да најдете блогери во вашата индустрија, можете да користите алатка како бесплатна верзија на FollowerWonk. Да речеме дека имаш онлајн продавница за органска храна. Едноставно пребарување на органска храна, а FollowerWonk ќе излезе со листа на корисници на Твитер со зборовите "органска храна" во нивната био. Започнете да ги следите овие корисници и да ги запознаете преку нивните мислења. Во следната година, бидете во потрага по можности да се допрат до нив.

how to promote your website for free with influencershow to promote your website for free with influencershow to promote your website for free with influencers
Најди ги influencers и блогери вашата целна публика има тенденција да го следат на FollowerWonk.

Некои од начините на кои можете редовно да допрат се следниве:

 • Одговори на нивните јавни мислења кога имате дополнителни информации за да понудите, или ако можете да одговорите на нивните прашања.
 • Коментирајте ги своите постови на блогови за да се запознаат со вас (ако нивниот софтвер за блогирање ви овозможува да креирате профил, можете да го користите вашето бизнис име како вашето корисничко име и да додадете врска до вашата веб-страница на вашиот профил).
 • "Како" или да ги споделат своите мислења во социјалните медиуми секогаш кога тоа е релевантно.

Запомнете: да достигнете само ако можете да бидете корисни, и не го правите тоа за секој пост што го прават. Откако ќе воспоставите врска со нив, можете да понудите да испраќате бесплатен примерок од вашите производи за преглед или да препорачате свој бизнис секогаш кога ќе побараат релевантни препораки.

4. Блогирање на гости

Дали сте вешт писател? Ако е така, можете да добиете некоја бесплатна веб-страница промоција од гостин блогирање. Ова значи склопување тема на тема или идеја на блог релевантен за вашата целна публика и, кога е одобрен, можете да го напишете статијата за објавување на блогот.

Кога вашиот напис ќе биде објавен, ќе имате можност да ја спомнете вашата веб-страница во вашата био или дури и во содржината на вашата статија. Секој кој потоа ја чита вашата статија и сака да дознае повеќе, ќе заврши кликнување на линковите до вашата веб-страница. Плус, имајќи нови дојдовни линкови до вашата веб-страница може да помогне во оптимизацијата на пребарувачот.

За да започнете со блогирањето на гостите, побарајте онлајн публикации или блогови или кои би можеле да имаат корист од вашиот увид или искуство. Прегледајте го веб-сајтот за контакт информации за склопување идеи за статии. Потоа можете да се јавите на уредникот или сопственикот на блогот и да им наметнете идеја за статија. Еве некои упатства кои можат да помогнат со тоа:

Бидејќи вашата статија ќе ја достигне публиката на блогот, толку е поголема публиката на блогот, толку подобро за вашиот бизнис. Теренот само за блоговите кои се добро познати, имаат живи коментари за делот, или имаат големо следење.

5. Добијте можности за интервју

Друг начин да се добие бесплатен веб маркетинг е да се направи себеси достапен како ресурс лице за интервјуа. Овие интервјуа може да бидат од списанија, весници, блогови, локални ТВ-емисии, радио емисии, онлајн публикации, онлајн видео-емисии или подкасти. Колку е порелевантно местото за вашиот бизнис, толку подобро. Еве неколку начини на кои можете да ги пребарувате можностите за интервју:

 • Побарајте подкасти, онлајн видео емисии и локални медиуми кои ја покриваат вашата индустрија или градот / локацијата на вашиот бизнис. Контактирајте ги и претставете себе си на домаќинот како можна идна интервјуирачка. . Наведете причини зошто би биле добри ресурси лице. Ако можете, погледнете ги претходните епизоди / статии и што би можеле да додадете ако сте биле интервјуирани за таа конкретна епизода / статија.
 • Користете алатки како Помош репортер надвор или извор на шишиња и наведете себе си како предмет експерт во својата област. Овие алатки им помагаат на новинарите и блогерите да стапат во контакт со експерти, и ако тоа сте вие, веројатно ќе можете да го спомнете вашиот бизнис или веб-страница.

6. Бидете корисни во онлајн заедниците

Друг начин да го промовирате вашиот веб-сајт е да понудите совети, одговори и увид во онлајн заедниците кои вашата целна публика има тенденција да се придружи. Започнете со пребарување за онлајн форуми или групи кои ги покриваат проблемите со кои се обидувате да ги решите со вашите производи и бизниси. На пример, ако извршите продавница за домашно милениче, можете да ги погледнете форумите за грижа за домашни миленици. Или, ако обезбедите веб дизајн услуги за малите бизниси, можете да барате онлајн форуми за сопственици на мали бизниси и претприемачи.

how to promote your website in online groupshow to promote your website in online groupshow to promote your website in online groups
Пребарување на Google за форуми или онлајн групи на вашата тема може да даде многу можности за промоција на веб страната.

Исто така, можете да ги посетите широки групи за дискусија и да барате подгрупи таму каде што се дискутираат домаќините за вашата тема. Еве некои сајтови, кои можете да пробате:

 • Quora. Квора е прашање и одговор сајт. Тука може да најдете многу категории, вклучително и тривијални, индустриски и тековни настани.
 • reddit. Reddit е домаќин на многу форуми, познати како "подредди", за одредени теми. Ако насочувате публика во одредена индустрија или имате посебно хоби, можете да се обидете да барате подреденија во таа тема.
 • Размена на магацини. Размената на стек е слична на црвеното, но нивните најактивни заедници имаат технички аранжман.
 • Фејсбук групи. Постојат групи на Фејсбук за речиси секој интерес, хоби и демографска група. Само направете пребарување на Фејсбук за типот на групата што сакате да ја достигнете, а шансите се дека ќе видите десетици примери.
 • Групи на Скопје. Бидејќи LinkedIn е веб-страница за социјално вмрежување за професионалци, групите тука имаат тенденција да бидат базирани на индустријата и професијата.
 • HackerNews. HackerNews е веб-страница за социјални вести која се фокусира на технолошка старт-ап заедница. Ако се фокусирате на технолошки стартапи и претприемачи, програмери или компјутерски научници, оваа заедница е за вас.
Free website promotion in Facebook groupsFree website promotion in Facebook groupsFree website promotion in Facebook groups
Пребарувајте ја вашата тема или целни демографски на Фејсбук и најверојатно ќе најдете многу групи за да придонесете.

За оваа техника да работи, треба да им помогнете на другите членови без секогаш да ги туркате вашите деловни производи. Одговорете на нивните прашања, предлагајте совети и да придонесете за групни дискусии. За да извлечете максимум од оваа техника, додадете своја бизнис-страница во вашиот потпис на форумот или да го користите името на вашето име како име на профилот.

7. Креирајте Квалитетен дел од евергрин содржината

Тоа е примамливо да се посветат на блог кога прво ќе го стартувате вашиот веб-сајт, но, како сопственик на мал бизнис, започнувањето и одржувањето на блогот може да биде одземаат многу време. Но, тоа не значи дека не треба да пуштите никаква содржина. Наместо тоа, креирајте висококвалитетна зимзелена содржина што може да ја споделите помеѓу вашите потенцијални клиенти. Ова може да биде видео, бела хартија, eBook, извештај, статија за долга форма или инфографски.

Кук Смартс, услуга за планови за оброци, редовно издава висококвалитетни зимзелени содржини кои имаат тенденција да одат вирусно. Нивните инфографики се едноставни, но информативни, што го олеснува нивното брендирање да ги гледа нивната целна публика - луѓе кои се заинтересирани за храна, но немаат време да подготвуваат обробени оброци.

Видео, особено кога евоцира силни емоции, исто така може да работи и како зимзелена содржина. Purple Feather, агенција за copywriting во Глазгов, создаде допир видео реклама која покажа моќта на зборови. Во видеото, една жена можела да му помогне на просјакот да добие повеќе донации со менување на зборовите на неговиот знак. Рекламата сега има повеќе од 27 милиони прегледи на YouTube.

Со други зборови, кога креирате содржини кои би можеле да го привлечат вниманието на потенцијалните клиенти, се фокусира на квалитетот и на квантитетот. Кога вашата содржина е со висок квалитет и ја споделувате во вистинските канали, на вашата целна публика нема да биде тешко да го забележат и да го завршат наоѓањето на вашиот бизнис.

8. Поднеси до онлајн директориуми

Додека жолти страници не се толку често користени како што беа пред две децении, онлајн бизнис директориуми можат да работат навистина добро за веб промоција. Во суштина, вашето бизнис име, адреса, веб-страница и други информации за контакт го поднесувате на онлајн бизнис-директориумот. Тие потоа ќе го вклучат вашиот бизнис во нивните огласи, со што вашата веб-страница и бизнис ќе бидат видливи во резултатите од пребарувањето.

Еве неколку онлајн директориуми кои можете да ги доставите до:

9. Испрати порака за печатот

Со вашиот нов веб-сајт и трчање, можете да почнете со маркетинг на веб-сајтот, оставајќи им на новинарите и другите заинтересирани страни да знаат дека сте започнале. Можете да го направите ова со пишување на соопштение за јавноста најавувајќи го лансирањето на својата веб-страница и правејќи ја приказната интересна, почнувајќи со она што го прави вашиот бизнис уникатен. Ова може да биде твојата призната приказна, начинот на којшто ги извозите вашите производи, или било која друга важна содржина релевантни за вашиот бизнис. Потоа, побарајте новинари или публикации во вашето подрачје, наоѓајте ги нивните информации за контакт за печатот и испратете го вашето соопштение за печатот.

Исто така, можете да ги користите следниве услуги за да го испратите вашето соопштение за печатот бесплатно:

Имајте на ум дека горенаведените услуги, исто така, ги плаќаат услугите за пишување и дистрибуција на печатот. Сепак, нивните бесплатни планови можат да ви овозможат да го добиете вашето печатот таму, па дури и да имате врска кон вашиот нов веб-сајт.

10. Додај вашиот веб-сајт на вашиот е-пошта потпис

Конечно, исто така можете да го промовирате вашиот мал бизнис веб-сајт со додавање на вашиот e-mail потпис. На тој начин, сите пораки што ќе ги испратите ќе имаат повик за акција за да ја посетите вашата веб-страница. Освен тоа што е бесплатно, ова е исто така многу едноставен начин да ги споделите со луѓето да знаат за вашиот сајт.

Еве неколку совети за креирање релевантни потписи за е-пошта:

Ако сакате потпис за е-пошта со одлични визуелни елементи што одат со вашиот бренд, дефиниција за дизајн може да помогне. Проверете го шаблонот за е-пошта за е-пошта под името Brandifystudio на Envato Elements ако сакате многу опции:

website marketing through email signatureswebsite marketing through email signatureswebsite marketing through email signatures
Користете е-пошта потписи кои се рефлектираат на брендирање на вашиот мал бизнис. 1000 е-пошта потписи од Envato Елементи е одличен извор на е-маил потпис шаблони.

Но, ако барате потписи за е-пошта кои се одговорени и ќе изгледаат подеднакво одлични и за мобилни и за десктоп, нивното одзивно пакување со е-пошта може да биде подобра опција.

website promotion through email signatureswebsite promotion through email signatureswebsite promotion through email signatures
Шаблоните за етикетирање со е-пошта, како што е овој пример од Envato Elements, изгледаат одлично на различни платформи и уреди.

Интернет маркетинг: Започнете за 2019 година

Прв сообраќај кон вашиот веб-сајт е од суштинско значење. Повеќе уникатни посетители на вашата веб-страница привлекува, толку повеќе потенцијални клиенти ќе имате. Но, тоа не мора да биде скапо.

Вие само научивте некои основи за тоа како да продавате веб-страница. Откако ќе го користите комбинација од горенаведените совети за промоција на веб страници, потенцијалните клиенти ќе можат да го пронајдат вашиот веб-сајт. Зошто не започнете ја вашата веб-страница маркетинг денес?

Advertisement
Did you find this post useful?
Want a weekly email summary?
Subscribe below and we’ll send you a weekly email summary of all new Business tutorials. Never miss out on learning about the next big thing.
Advertisement
Start your 7-day free trial*
Start free trial
*All Individual plans include a 7-day free trial for new customers; then chosen plan price applies. Cancel any time.