7 days of PowerPoint templates, graphics & videos - for free!* Unlimited asset downloads! Start 7-Day Free Trial
Advertisement
  1. Business
  2. eCommerce

Како брзо да се намали напуштањето на онлајн кошницата

Scroll to top
Read Time: 13 mins

Macedonian (Македонски јазик) translation by Stefan Nikolov (you can also view the original English article)

Кога ќе ја стартувате својата прва онлајн продавница, лесно може да се оптимизира продажбата. За мали бизниси, онлајн продавница може да го прошири својот дофат и да ги зголеми своите приходи.  Но, тоа е почеста што тие пропуштаат многу можности да го сторат тоа. Ова е најчесто поради напуштањето на количката - чест проблем со онлајн продавниците.

Што е напуштање на кошничката?

Терминот "напуштање на количката" значи дека посетителот на вашата веб-страница го започнал процесот на купување, но не го следел купувањето.

Можеби тие почнуваат со кликнување на копчињата "Купи сега" на вашите производи или со додавање на ставки во нивната онлајн шопинг количка. . Потоа, тие ја напуштаат веб-страницата пред да завршат трансакцијата. Ако имате доволно од овие недовршени трансакции, вашиот бизнис е протекување добар дел од потенцијалните приходи

Се проценува дека две третини од трансакциите со кошнички се напуштени, според колекцијата на статистички податоци собрани од Baymard Institute.  Ако сте сопственик на мал бизнис, шансите се дека не можете да си дозволите да пропуштите две третини од потенцијалните нарачки. Најдобар начин да се избегне ова е да се користат стратегии кои го намалуваат напуштањето на количката. Овој водич ќе ви покаже како.

How to Reduce Online Shopping Cart AbandonmentHow to Reduce Online Shopping Cart AbandonmentHow to Reduce Online Shopping Cart Abandonment
Дали знаете како да го намалите напуштањето на количката и да направите повеќе онлајн продажба? (Графички извор.)

Како да го намалите напуштањето на онлајн кошницата: 4 едноставни начини

Ако само сакате да ја отворите својата прва онлајн продавница или ако сте нови за e-commerce, препорачуваме прво да ги проследите овие водичи:

Откако ќе ја поставите вашата онлајн продавница, сега е време да го оптимизирате и да го намалите напуштањето на количката користејќи ги следниве стратегии:

1. Политики за испорака во однапред

Најважната стратегија за намалување на напуштањето на количката е да биде однапред за вашите цени и политики за испорака.

Корисниците не сакаат да бидат изненадени од дополнителни трошоци. Една студија од Baymard Institute откри дека најчестата причина зошто луѓето ги напуштаат своите коли што вршат проверка е "дополнителни трошоци се премногу високи". Една студија од FuturePay, процесор за плаќање, има слични наоди.  Тие откриле дека "трошоците за превозот" и "цената на нарачката станаа премногу скапи" беа првите две причини зошто онлајн купувачите ги напуштија своите коли.

Reasons for online shopping cart abandonmentReasons for online shopping cart abandonmentReasons for online shopping cart abandonment
Истражувањето на Baymard Institute резултира со причини за напуштање на онлајн шопинг количка.

Од самиот почеток на шопинг патувањето на вашиот клиент, да ги презентирате со јасни, едноставни информации релевантни за превозот и ракувањето.  Избегнувајте да воведат дополнителни трошоци, политики или збунувачки превозот на последниот чекор. Еве неколку начини да се примени ова:

Имаат бесплатни или стапки за испраќање

Бидејќи дополнителни трошоци се основната препрека за завршување на онлајн трансакциите, отстранете ја оваа бариера нудејќи бесплатен превоз. Обично, бизнисите нудат бесплатен превозот со апсорбирање на трошоците за превозот во нивните цени на производите.

Освен намалување на напуштањето на количествата, бесплатните понуди за превозот најверојатно ќе им помогнат на потрошувачите да трошат повеќе. Истражувањата од компанијата Walker Sands, компанија за односи со јавноста и маркетинг, покажаа дека бесплатен превозот им помага на купувачите да купуваат по повисоки поени.  Во студија на случај од страна на VWO, веб-страница за оптимизација на услуги, откриле дека бесплатната понуда за превозот ја зголеми просечната вредност на нарачката за 7 проценти за онлајн продавница за нега на кожата.

Walker Sands - Results of offering free shipping Walker Sands - Results of offering free shipping Walker Sands - Results of offering free shipping
Резултати од понудата бесплатна испорака. Извор: пешачки песоци.

Сепак, бесплатните понуди за превозот се полесни отколку што се направиле. За многу мали бизниси, нудејќи бесплатен превозот може да се намали во нивниот профит или да ги зголемат цените на производите на начин што повеќе не се конкурентни. Еве некои алтернативни пристапи:

  • Бесплатен праг на испорака. Наместо да нудат бесплатна испорака низ сите нарачки, имате минимална вредност за нарачка што треба да ја добијат потрошувачите ако сакаат да се квалификуваат за бесплатен превоз.
  • Стан испорака. Алтернативно, можете да го изненадите износот на такси за превозот, нудејќи им стапки за испраќање на рамна станица во сите нарачки.
  • Намалена испорака. Вие исто така може да понуди превозот стапки кои се намалени или пониски од очекуваното. На пример, Sportchek, eCommerce продавница за спортски абење, стандардниот превозот е бесплатен за нарачки што чинат помалку од 15 долари за брод.  Доколку вашите цени за превоз се повисоки поради вашата адреса за испорака или видот на превозот што го сакате, ќе мора да платите рамнотежа што надминува 15 долари.
Sportcheck free standard shippingSportcheck free standard shippingSportcheck free standard shipping
Sportcheck нуди бесплатна стандардна испорака.
  • Ограничен бесплатен превозот. Вашата онлајн продавница може да ги направи вашите производи достапни за продажба низ целиот свет, но бесплатната понуда за испорака не мора да биде толку експанзивна. Можете да ги ограничите бесплатните понуди за испорака до одредени земји или региони.  Во примерот подолу од Република Чај, бесплатен превозот е ограничен на домашните нарачки во САД. Таа, исто така, ги комбинира прагот за бесплатна испорака, бидејќи нарачките, исто така, треба да бидат над 59 долари за да се квалификуваат.
Free shipping restricted to US domestic ordersFree shipping restricted to US domestic ordersFree shipping restricted to US domestic orders
Бесплатен превозот е ограничен на домашните нарачки во САД.

Прикажи ја вкупната цена на нарачката

Најчестите причини зошто луѓето ги напуштаат своите онлајн коли не е само превозот сам по себе, туку за вкупните трошоци на нарачката. Од студијата Baymard Institute цитирана претходно, 24 проценти од корисниците се откажаа од коли затоа што "не можев да ја видам / пресмета вкупната цена на нарачката однапред". Со други зборови, едноставно прикажување точна проценка на вкупниот поредок може да помогне да се избегне напуштање на количката.

За да бидете сигурни дека ќе ги изградите вистинските очекувања кај онлајн купувачите, прикажете точна проценка на вкупниот трошок за нарачки во секое време.  Вклучете го данокот, превозот и ракувањето и други давачки. Секој пат кога корисникот додава друга ставка или прави промени во количката, проценетиот вкупен износ треба да се промени соодветно.  3а Threadless, кошула компанија, нивните онлајн шопинг коли автоматски проценуваат дополнителни трошоци и ги фактор во вкупниот:

Threadless online shopping cart estimated totalThreadless online shopping cart estimated totalThreadless online shopping cart estimated total
Интернет-шопинг количка со нишки проценета вкупно.

Исто така има и повеќе рачен пристап, како што е примерот од BucknBear Knives подолу, кој бара од корисникот да ги пополни некои информации за локација за испраќање за да добие попрецизна испорака и даночна проценка:

Estimate based on shipping locationEstimate based on shipping locationEstimate based on shipping location
Проценка врз основа на локација за испорака.

2. Следете на отворени коли

Понекогаш, можете да ги вратите оние луѓе кои веќе одлучија да ги напуштат своите коли. Овие стратегии за следење може да ги поттикнат клиентите да ги завршат своите трансакции:

Излези за понуди

Може да активирате специјални понуди за да се појават на екранот пред да се обиде да го затвори прозорецот или да го напушти количката.  Овие понуди треба да ги поттикнат корисниците да задржат шопинг или да го завршат процесот на проверка. Понудата е обично попуст или freebie.

Exit offer discountExit offer discountExit offer discount
Излез нуди попуст.

Xero Shoes, на пример, ја прикажува следната понуда за неколку секунди откако сте ја отвориле кошничката за прв пат. За корисниците кои размислувале да ги напуштат своите коли, ваквата понуда би можела да ги поттикне да продолжат со купувањето.

Известувања за е-пошта

Доколку купувачите се обврзани да испратат во нивната адреса за е-пошта, кога прво ги додаваат предметите во нивната количка, можете лесно да испраќате известувања преку е-пошта за да ги потсетите на нецелосни трансакции. Според eMarketer, кликнете преку стапки на напуштање на e-mail известувања за количка може да биде и до 40 проценти.  Стапките на кликнување на купувачите се околу 30 проценти, што укажува на тоа дека некои онлајн купувачи имаат намера да ги завршат своите трансакции кога ќе се потсетат.

Cart abandonment email notification statistics
Статистика за известување за е-пошта на е-пошта.

Во една студија на случај за Peak Design, која продава опрема за фотоапарати на отворено, компанијата бараше да користи е-маркетинг за да закрепне напуштени колички.  За оваа кампања тие го испратија своето прво известување по електронска пошта 30 минути по напуштањето на количката. Тие го следеа ова до 30 часа подоцна со друга е-пошта, овој пат со попуст понуда:

Peak Design email offerPeak Design email offerPeak Design email offer
Пик Дизајн следи е-мејл понуда.

Како резултат на овие пораки, Peak Design успеа да закрепне 12 проценти од напуштените колички со испраќање електронски пораки.

Со други зборови, добивањето на е-мејл адресите на вашите купувачи е од суштинско значење, особено ако сакате уште една шанса за враќање на нивните недовршени трансакции.

Всушност, треба да ги испратите вашите први електронски пораки во рок од еден час од времето кога корисникот ќе го напушти возилото.  Податоците од Barilliance, сервис за оптимизација на е-трговија, покажаа дека најдобриот девизен курс (20,3 проценти) за првиот е-мејл потсетник се случува во текот на првиот час. Ако чекате подолго, ги намалува шансите корисниците да ги завршат нивните трансакции.

3. Направете корисници да се чувствуваат сигурни

Уште една бариера со која се соочуваат корисниците при завршувањето на процесот на исходот е нивната грижа за безбедноста. Истражувањето од FuturePay покажа дека 38 проценти од онлајн купувачите се загрижени поради тоа што веб-страницата не е безбедна или сигурна.

Online shoppers concerns 38 worry about security of websiteOnline shoppers concerns 38 worry about security of websiteOnline shoppers concerns 38 worry about security of website
Загриженост на онлајн купувачот. 38% се загрижени за безбедноста на веб-страницата.

Како ги адресирате безбедносните грижи на вашите клиенти на интернет? Размислете за следниве стратегии:

Користете препознатливи логоа за доверба

Важно е да имате визуелни маркери кои ги потсетуваат корисниците за безбедноста на вашата веб-страница. Овие визуелни маркери се обично значка или печат со слика на заклучување или знак, покажувајќи дека страницата е потврдена.

Повеќето e-commerce продавници користат многу различни значки за доверба. Може да имате печати од SSL (Secure Sockets Layer) од Norton, Symantec и други SSL провајдери, што покажува дека комуникацијата помеѓу вашата веб-страница и прелистувачот на корисникот е шифрирана.

Можете исто така да имате ознаки за акредитација од Бирото за подобар бизнис, Google Trusted Store и други, покажувајќи дека вашиот бизнис е потврден. Има дури и доверливи фоки кои се само графика или икони на брави, без да бидат акредитирани од трета страна.

Но, повеќето онлајн купувачи не се приврзани за разликите меѓу овие доверливи пломби. Всушност, повеќето корисници често одат од блискоста на брендот или организацијата на логото.  Една студија од Conversion XL покажа дека на најголемите доверливи доверливи имиња им припаѓале печати од познати брендови како PayPal, Norton и Google.

Most trusted sealsMost trusted sealsMost trusted seals
Најпознат значки.

Додека вашата онлајн продавница треба да биде технички безбедна, сепак треба да ги уверите клиентите на начин што тие го разбираат.  Добијте познати брендови на вашите безбедносни беџови, така што вашите корисници ќе можат да се чувствуваат посигурни во ставањето информации за нивните кредитни картички во вашите форми.  Имајте го ова на ум кога ја креирате вашата e-commerce продавница.

Истакнати индикатори за безбедност во делот за исплата

Колку е поблизу корисникот да испраќа податоци за плаќање, толку повеќе треба да ја нагласите безбедноста на вашиот сајт. Во студијата за употребливост на Бајмард Институтот, Бајмард откриле дека корисниците имаат доверба во деловите од процесот на проверка кои се најблиску до доверливите пломби - дури и ако другите делови се подеднакво безбедни.  Тие, исто така, открија дека корисниците, кога купуваат сајтови на помалку познати брендови, почесто ги загрижуваат ако нема визуелни знаци кои ја нагласуваат безбедноста.

Решавањето на овие проблеми значи нагласување на безбедносни значки и карактеристики во близина на делот за исплата на процесот на исходот. На пример, GrowlerWerks, онлајн продавница која продава опрема за микробранови, ги потсетува корисниците дека трансакциите се безбедни и криптирани само додека внесуваат нивните информации за плаќање.  Би можело да биде подобро ако препознатливите пломби на доверба исто така се наоѓаат до формата за плаќање, но за сега иконата за мали катанци покрај бројот на кредитна картичка мора да се направи.

Trust seals at checkout exampleTrust seals at checkout exampleTrust seals at checkout example
Довербата е запечатена на пример за проверка.

Процесот на плаќање треба да биде бесплатен

Конечно, вашиот веб-сајт треба да биде ослободен од грешки или грешки, особено во рамките на процесот на исходот. Студијата на Baymard Institute покажува дека 22 проценти од онлајн купувачите ги напуштаат своите коли бидејќи веб-страницата имала грешки или се урна.

За да избегнете грешки и грешки, проверете го целиот процес на проверка од почеток до крај. Следење на барем една трансакција. Исто така, користете и десктоп и мобилни уреди.  Сите такси за трансакција или трошоците за превоз, што треба да ги платите за време на овој тест, се само мала цена за да се осигура дека вашата онлајн продавница брзо и без грешки.

4. Поедноставување чекори за чекови

Мало е веројатно дека корисниците ќе поминат низ проверка ако се потребни неколку чекори за да стигнат таму. Од студијата Baymard Institute, "премногу долг / комплициран процес на проверка" беше третата најчеста причина зошто луѓето ги напуштија своите онлајн коли.  Со други зборови, минимизирање и поедноставување на чекорите за чекови може да им помогне на луѓето да се чувствуваат попријатно со завршувањето на нивните трансакции. Еве неколку совети како да се постигне ова:

Отстранете ја задолжителната регистрација на сметката

Онлајн купувачите не сакаат да регистрираат нови сметки на веб-страница само за да го проверат купувањето. Триесет и пет проценти од онлајн купувачите не ги следат трансакциите, бидејќи од нив се бара да креираат сметка на страницата, според студијата на Baymard Institute.  Слична анкета од Visual Website Optimizer исто така покажа дека 23 проценти од онлајн купувачите се откажуваат од коли затоа што "морале да создадат нова корисничка сметка".

Shopping cart abandonment reasons
Причини за напуштање на количката.

Бидејќи веб-страницата за е-трговија за мали бизниси не може да си дозволи да изгуби една третина од потенцијалните трансакции, најдобро е да се направи избор за регистрација на сметката наместо тоа.

Во примерот подолу, Finn Utility, онлајн продавница која продава летачка опрема, има опција за регистрација. Додека купувачите сеуште може да се регистрираат за сметка, тие исто така може да проверат без да го сторат тоа:

Option to checkout without an accountOption to checkout without an accountOption to checkout without an account
Опција за проверка без сметка.

Користете помалку од 8 формати

Просечниот процес на проверка содржи 14,88 полиња за формулари, според студијата за употребливост на Baymard Insitute.  Но, нивните студии за следење на око покажаа дека колку е поголем бројот на полиња за форми, толку е послабо употребливоста на искуството со исходот. Тие откриле дека "целосно оптимизиран проток на исход може да биде краток од 7 полиња на формула".

Reduce your number of checkout form fieldsReduce your number of checkout form fieldsReduce your number of checkout form fields
Намалете го бројот на полето за формула за исправка за подобри резултати.

Можете да ги намалите формите на полињата со тоа што имате едно поле за целосно име на купувачот или колапсирање на изборни полиња како што се "Адреса 2" или "Име на компанијата" (видете подолу). Исто така можете да ја оставите адресата за фактуриране да се сруши ако корисникот избира дека платежното и адресите за испраќање се исти.  Овие техники ја намалуваат визуелната неред и го прават процесот на исходот да се појави што е можно поедноставно.

Reducing checkout form fields Reducing checkout form fields Reducing checkout form fields
Намалување на формуларите на формуларот за исплата. Извор: Baymard.com.

Користете индикатор за напредок

Исто така помага да им даде на корисниците идеја за тоа колку долго процесот на исходот е и во кој чекор тие во моментов се наоѓаат. Бар за напредување или индикатор може да помогне.

Истражувањата од Универзитетот во Торонто откриле дека луѓето претпочитаат да имаат индикатори за напредокот на корисничкиот интерфејс кога ќе завршат некоја задача.  Во сплит тестот спроведен од страна на LeadPages, формуларот за добивање со бар за напредок имаше 28 проценти повеќе конверзии од оној без. Ако корисниците знаат колку чекори се оставени во процесот на исходот, тие можат да се чувствуваат помалку преоптоварени и да се фокусираат на задачата која ја имате.

Вашиот индикатор за напредок не мора да биде комплициран. Mollyjogger, онлајн продавница за надворешна опрема, има едноставен напредок бар во процесот на исходот.  Над формата е линија на текст што ги покажува различните чекори: Информации за клиентите, Метод на достава и Начин на плаќање. Делот со задебелени, темни букви го идентификува чекорот за чекови во кој сте во моментов.

Mollyjogger progress text Mollyjogger progress text Mollyjogger progress text
Mollyjogger напредок текст.

Не дозволувајте напуштање на Интернет кошничката да му наштети на вашиот бизнис

Кога станува збор за затворање на продажбата на вашата онлајн продавница, секогаш можете да направите подобро. Можете да ги победите шансите и не мора да пропуштите на повеќето од вашите потенцијални нарачки.  Започнете со тестирање на еден или два од горенаведените совети и мерете ги резултатите за себе. Откако ќе го следите во повеќето од горенаведените стратегии, вашите конверзии ќе бидат повисоки и бизнисот може да расте поголем.

Advertisement
Did you find this post useful?
Want a weekly email summary?
Subscribe below and we’ll send you a weekly email summary of all new Business tutorials. Never miss out on learning about the next big thing.
Start your 7-day free trial*
Start free trial
*All Individual plans include a 7-day free trial for new customers; then chosen plan price applies. Cancel any time.