7 days of PowerPoint templates, graphics & videos - for free!* Unlimited asset downloads! Start 7-Day Free Trial
Advertisement
 1. Business
 2. Income

Како да направите поголема добивка од изворите на пасивни приходи

Read Time: 10 mins
This post is part of a series called How to Create Passive Income (Complete Beginner’s Guide).
How to Make Residual Income for Financial Independence

Macedonian (Македонски јазик) translation by Stefan Nikolov (you can also view the original English article)

Во претходниот туторијал, разгледувавме како да го претворите вашиот пасивен приход - приход кој е исклучен од вистинската работа - во вистинско богатство за да можете стануваат финансиски независни .

И покрај тоа што е достојна цел, исто така има многу што да се каже за да се осигурате дека вашите постоечки извори на пасивни приходи ќе работат ефикасно и ќе генерираат колку што е можно поголем профит. Во ова упатство, ние ќе го направиме токму тоа.

Are you ready to optimize your passive income sourcesAre you ready to optimize your passive income sourcesAre you ready to optimize your passive income sources
Дали сте подготвени да ги оптимизирате вашите пасивни извори на приходи? ( фото извор )

Дали сте подготвени да ги оптимизирате вашите пасивни извори на приходи? ( фото извор )

Најлесен начин да заработите повеќе пари од вашите проекти за пасивни приходи често е да не се обидувате да продавате повеќе, туку наместо тоа, тоа е да бидете сигурни дека сè работи колку што е можно поефикасно. Опасните пари лесно се зачувуваат, а донесувањето нов бизнис може да биде тешко.

1. Погледни за потрошени трошоци

Првиот чекор за оптимизирање на вашите пасивни извори на приходи е да барате очигледни потрошени трошоци. Ова може да биде ништо. Еве неколку примери:

 • · Дали планот за хостирање плаќате за повеќе од вашиот блог во моментот?
 • · Дали трошите богатство на реклами на Фејсбук и гледате многу малку враќање?
 • · Дали плаќате за врвни услуги кои се корисни кога го истражувавте проектот но, сега кога се работи и работи, не ви требаат?
 • · Дали имате виртуелен асистент на држач кој не го користите?
 • · Дали сте хостинг вашите датотеки во скапа локација како Амазон S3 кога услуга како Dropbox ќе направам?
 • · Дали маичките што ги употребувате во вредност од дополнителни $ 2 на единица над друга?

Има илјадници повеќе можни начини на кои можете да трошите нешто од 20 долари месечно, до десетици илјади долари годишно. Седнете со изјавите на деловните банки и поминете низ сите трошоци и проверете дали има поевтина алтернатива што би ја доставила истата услуга.

Дури и ако нема достапна поевтина услуга, можеби ќе можете да добиете подобра услуга од вашиот тековен оператор. Контактирајте ги и кажете дека размислувате да се префрлите на конкурент. Прашајте дали тие ќе можат да ви понудат подобра стапка за возврат за престој. Ќе бидете изненадени од тоа колку компании ќе кажат да.

2. Барате работи за автоматизација

Како што гледавме во туториал како да престанете да тргувате со вашето време за пари , секој час од вашиот ден е вредно. Откако ќе го продадете за пари, никогаш не можете да го вратите назад. Кешот е само една од работите што можете да ги потрошите на проекти за пасивни приходи; исто така можете да го губите вашето време. Тие треба да бидат пасивно после се.

Во текот на една недела или две колосек секој час поминуваат за секој извор на пасивен приход. Забележете го она што го правите, колку време е потребно, и колку пати го правите тоа. По една недела или две, време е да извршите целосна ревизија на вашето време.

Она што обично ќе го најдете е дека има неколку задачи кои заземаат поголем дел од вашето време. Овие би можеле да бидат работи како:

 • · Распоред на реклами на социјални медиуми.
 • · Одговарање на кориснички прашања.
 • · Поправање грешки.
 • · Плаќање изведувачи или услуги.

Откако ќе добиете листа за тоа како го трошите вашето време, ќе започнете да го автоматизирате и да се извлечете од равенката.

Ако поминете неколку часа секоја недела распоред реклами, купи ги во подолги блокови. На тој начин, ќе треба да поминете неколку часа на секои три недели. Може да пропуштите малку повеќе дополнителни приходи, но заштеда на време ќе биде огромна.

Ако потрошите многу време како одговор на клиентските прашања, идентификувајте најчестото прашање и напишете ЧПП. Поставете автоматски одговор кој испраќа било кој клиент кој ве контактира со најчесто поставуваните прашања. Наведете ги дека ако не им се одговори на нивното прашање, да одговорите на е-поштата. Игнорирај ги сите пораки кои не одговараат на автоматски одговор на најчесто поставувани прашања.

Ако сѐ уште трошите време за одредување грешки, размислете за ангажирање на инвеститорот да влезе и да даде целосна ревизија. Тоа може да биде скапо, но тоа ќе го реши проблемот еднаш засекогаш.

Ако земате време од вашиот ден рачно да префрлувате пари на изведувачите или да ги внесете деталите за вашата кредитна картичка во веб-страниците, запрете. .Поставете директни задолжувања од вашата банкарска сметка до изведувачите. Пријавете се за подолги претплати со веб-страниците. Финансиските трансакции се една од најлесните работи за автоматизирање.

И продолжи да оди низ секоја акција што ја преземате во бизнисот вака. Најдете начин да се направи сето тоа да работи без ваша директна инпутација. Пасивен , се сеќавам. . Штом еднаш сте добро подесени сè еднаш, почнете да го следите вашето време повторно, но овој пат, во подолги интервали како 3 месеци. Кога трите месеци се нагоре, вратете се повторно и процените сè повторно

Зголемување на враќањето

Откако ќе ги отсечете потрошените пари и време, можете да почнете да гледате како да го развиете бизнисот ако сакате да го зголемите профитот. Ова ќе го реинвестира вашето време во задачи кои не можат лесно да се автоматизираат, но тоа е голем дел од генерирање пасивни приходи.

1. Отстранете го триењето на клиентот

Оптимизирање на вашата страна на работите е само еден начин да се зголеми профитот на вашите пасивни извори на приходи. Друга е да ги оптимизиратеработите на страната на купувачот.

Седнете со неколку луѓе на кои им верувате и побарајте од нив да го поминат процесот на купување на вашиот производ додека зборуваат за тоа како го наоѓаат искуството. Бидете сигурни дека тие се обраќаат на работи како што се:

 • · Колку е лесно да се најде она што тие го бараат?
 • · Дали им се даваат повеќе информации отколку што се задоволни?
 • · Дали е потребно премногу долго?
 • · Дали се изненадени или разочарани од која било точка на процесот како дополнителни даноци или такси кои се нанесуваат на крајот?

Исто така можете да користите податоци од вашата веб-страница и да ја анализирате продавницата за да откриете во кој момент во процесот луѓето ја напуштаат продажната инка.

Откако ќе имате добра идеја за она што, ако има, има проблеми со вашиот процес на продажба, време е да започнете оптимизирање . Влезете и отстранете ги работите со кои луѓето имаа проблеми. Дали ви се потребни три страници на веб-страницата или дали ќе бидат доволни? Дали цените навистина се расчистуваат напред?

Вие исто така може да сметате дека инвестирате во софтвер за тестирање на AB кој ќе тестира две различни верзии на вашата страница и ќе ги оцени разликите.Ако не сте сигурни што поставување на копчиња, таг или попуст има најдобар ефект, тоа е одличен начин за да дознаете.

Треба да ги направите работите што е можно поедноставни за луѓето да купуваат. Добивањето повеќе луѓе кои изгледаат веќе се заинтересирани за купување да го направат купувањето е полесно отколку да добиете повеќе луѓе за да го разгледате вашиот производ.

2. Пробајте нови маркетинг стратегии

Маркетинг е секоја активност што ја правите за да го промовирате вашиот производ. Тоа е сè, од блогирањето на гостите до прикажување реклами на социјалните медиуми. Ако главно сте ја ограничиле вашата инвестиција во маркетинг на една или две области, погледнете некои од другите и пробајте ги. Тие не сите ќе работат, но некои можат.

Еве неколку идеи:

 • · Стартувај реклами на Google, Facebook, Twitter и соодветни под- Reddits .
 • · Достигне до блогерите во вашиот лажат и им нудат гостин блог.
 • · Поставете affiliate програма. Дојдете до блогерите и побарајте од нив да се придружат.
 • · Започнете со подкаст со интервјуирање на успешни луѓе поврзани со вашиот извор на пасивни приходи.
 • · Испратете ги претходните клиенти и им ги нудат 10 долари (или попуст или што и да е) за секој нов клиент што го упатуваат.

Со разгранување во нови маркетинг области, ќе ги зголемите шансите на нови луѓе да ја откријат вашата работа.

3. Оценка на рентабилност на секоја маркетинг кампања

Тестирањето на нови маркетинг канали е добра идеја за еден месец или така, но после тоа, треба сериозно да размислите како се случува. Вреди да се обиде нешто, но ако нешто не работи, треба да го пресечете.

Одете преку секој извор на маркетинг кој сте го користеле и обидете се да го поврзете со голем број производи кои сте ги продале. За некои работи како affiliate линкови или Фејсбук реклами, ова ќе биде лесно. За гости блогови и кориснички теренски, може да биде сложена.

Дознајте како да ги следите вашите рентабилност за маркетинг и социјални медиуми во овие Envato Tuts + упатства:

Треба да разберете колку време и пари сте потрошиле за секој извор на маркетинг и пресметајте колку профит е донесен. Ако тоа ве чини повеќе за маркетинг за секој клиент, или сериозно преиспитајте ја таа опција или пресечете ја. Ако тоа ви чини помалку на клиент, тогаш тоа е добро враќање на вашата инвестиција.

Откако ќе ги идентификувате можностите за маркетинг кои имаат позитивен ROI, време е да започнете да се обидувате да го зголемите профитот. Некои нешта можат да имаат линеарна врска помеѓу трошењето и профитот: ако секој $ 1 што трошите за реклами ви носи во $ 1.50, само чувајте пари во реклами. Очигледно ќе достигнете лимит во некоја точка каде што ќе престане да биде линеарен, но може да биде многу повисока од вашата тековна реклама.

Други работи можеби не се линеарни. Можеби трошење на 100 долари за реклами ви добива 150 долари, но трошењето 150 долари за реклами ви дава само 151 долари. Треба да се играте наоколу и да пронајдете оптимална точка каде што ќе го добиете најголемиот тресок за вашиот товар.

Што маркетинг работи најдобро во секој даден момент ќе се промени во текот на годината. Божиќната продажба секогаш е можно, на пример. На секои неколку недели, преиспитајте како го прави вашиот маркетинг. Ако нешто повеќе не работи, повторно го одрекува или прекине. Ако нешто сеуште носи позитивен ROI, зголемете ја трошењето .

4. Додади слични производи

Откако ќе ја завршите работата за да создадете еден производ или друг извор на пасивни приходи, може да биде брзо и лесно да го пресвртувате во слични, сродни производи. Можеби можете да го понудите во различни големини, бои , формати (и дигитални и физички, маици и елеци и сл. ). Ако сте напишале книга, не е премногу работа за да ја претворите во аудио-книга. Ако имаш дизајн маица маица, зошто да не го претвориме во постер?

Сите овие едноставни иновации се засноваат на работата што веќе сте ја направиле и не додавате премногу во начинот на дополнителна работа.

5. Додајте нови производи за постоечки клиенти

Постоечките клиенти се често најдобри клиенти.

Веќе сте инвестирале во добивање на нивниот бизнис, па сè друго што тие го купуваат, е надвор од фиксните трошоци, чист профит.

Освен ако не продавате нешто инхерентно за еднократна употреба, веројатно нема да го купат истиот производ повторно. Меѓутоа, тие би можеле да бидат заинтересирани за производи кои се надградуваат на вашата веќе постоечка работа на понапредно ниво.

Ја разгледавме оваа идеја подетално во упатствата за проценка на вашите идеи за пасивни приходи за можности и како да генерирате повеќе извори на пасивни приходи .

Завиткување

Кога станува збор за генерирање на повеќе профит од вашите извори на пасивен приход имате две добри опции: намалување на отпадот и зголемување на вашиот приход.

Започнете со беззакожно отстранување на отпадот; сакате да извршите посно и ефикасно работење. Откако ќе го направите тоа, почнете да барате начини да добиете повеќе посетители, да добиете повеќе конверзии, да ги натежите луѓето да купат повеќе и да ги вратите постоечките клиенти.

Advertisement
Did you find this post useful?
Want a weekly email summary?
Subscribe below and we’ll send you a weekly email summary of all new Business tutorials. Never miss out on learning about the next big thing.
Scroll to top
Looking for something to help kick start your next project?
Envato Market has a range of items for sale to help get you started.