Unlimited PowerPoint templates, graphics, videos & courses! Unlimited asset downloads! From $16.50/m
Advertisement
 1. Business
 2. SEO

Основи на оптимизација 101: Како брзо да се оптимизира вашиот веб-сајт за пребарувачки

by
Read Time:10 minsLanguages:
Sponsored Content

This sponsored post features a product relevant to our readers while meeting our editorial guidelines for being objective and educational.

Macedonian (Македонски јазик) translation by Stefan Nikolov (you can also view the original English article)

Не успеа да го оптимизирате вашиот веб-сајт за пребарувачите, и со тоа не успеваат да добиете нови води, клиенти и сообраќај кон вашиот сајт. Така е во модерниот свет на оптимизација и дигитален маркетинг на интернет.

Are you ready to master SEO basics Are you ready to master SEO basics Are you ready to master SEO basics
Дали сте подготвени да ги совладате основите на оптимизација? (графички извор)

SEO се залага за оптимизација на сајтови - тоа е процесот за правење на веб страната и сите нејзини веб страни полесни за вашите клиенти да најдат страници со резултати од пребарувачот (SERPs). Вашиот бизнис ќе се рангира за клучен збор - да речеме "храна за кучиња" - и успешна оптимизација има за цел да го направи вашиот сајт рангиран високо како е можно (барем првата страница на SERPs) за споменатиот клучен збор.

Овој процес може да биде многу комплициран и вклучен, но постојат основни работи што можете да направите токму сега за да го направите вашиот сајт повисок за вашиот специфичен клучен збор. Ова важи ако сте стартување, мал бизнис, или дури и Fortune 500 компанија.

Еве 10 SEO тактики за да ве бркаат таму:

Тактика 1. Разбирање на вашиот бизнис модел

SEO нема да ви помогне ако сте 100% јасни на вашиот бизнис модел.

Треба да одлучувате за неколку важни работи пред да започнете било кој проект за оптимизација и да поставите остварливи цели. Ова е точно дали сте почетник и барате да стартувате нова веб-страница, мал бизнис кој има потреба од редизајн, или Fortune 500 компанија со цел да се фокусира вашиот сајт подобро.

Прво, утврди целниот пазар и вашата целна публика. Поставување на овие две важни прашања ќе се насочат вашиот избор на клучни зборови за вашиот оптимизација процес. Започнете со учење сè што може за пазарот на кој се натпреварувате и кој е вашата целна публика: нивните желби, потреби и желби што ќе ги вози за купување на вашите производи. Откако ќе пристигнете во поголема јасност за кого сакате да продавате и какви видови конверзии сте, може да ги разберете вашите клучни зборови соодветно.

На пример, ако продавате одлични италијански костуми за мажи, тогаш вашиот клучен збор ќе треба да биде поспецифичен отколку само "машки костуми", за да навистина го донесе вашиот сајт повеќе квалификувани води. 

На крајот на краиштата, сакате конверзии од луѓе кои навистина се заинтересирани за купување парична казна италијански машки костуми (и кои, најверојатно, ќе потрошат многу повеќе пари), наместо само луѓе кои сакаат да купат машки костум воопшто.

Тактика 2. Најди ги вашите клучни зборови за целни

Ова е местото каде што вашиот оптимизација процес станува супер-клучен: Еве, каде што ќе се спогоди на долга опашка клучен збор дека цврсто верувате дека вашите клиенти се бараат во мрежата. Ако тие го бараат овој клучен збор, сакате вашиот сајт да биде на врвот на листата во SERPs!

Користете алатка како Google Планер за клучни зборови, за да го најдете клучниот збор што најдобро одговара на вашиот бизнис модел. Или истражувајте збир поврзани клучни зборови за целните.

Google Keyword Planner - Basic SEO keyword research toolGoogle Keyword Planner - Basic SEO keyword research toolGoogle Keyword Planner - Basic SEO keyword research tool
Google Планер за клучни зборови - основен оптимизиран алатка за истражување на клучни зборови.

Откако сте се одлучиле за целните клучни зборови, тоа не е доволно да останете на врвот на вашата оптимизација за играта. Треба да направите заеднички напори за постојано следење на рангот на вашите најважни клучни зборови, ако сакате да го задржите нивното позиционирање.  Имајте на ум дека вашите рангирања на клучни зборови ќе варираат како што поминува времето и не може да биде толку силно колку што некогаш беа. Важно е да преземете дејство кога е потребно за да го задржите нивното позиционирање.

Алатката како Tiny Ranker е само решение што го барате за да осигурате дека вашата видливост на пребарувачите е секогаш најдобро што може да биде.

Tiny Ranker - Powerful Google rank tracker and easy-to-use SEO toolTiny Ranker - Powerful Google rank tracker and easy-to-use SEO toolTiny Ranker - Powerful Google rank tracker and easy-to-use SEO tool
Мали рангер - Моќен Гугл ранг tracker и лесен-за-користење оптимизација алатка

Тактика 3. Следи ги вашите рангови на клучни зборови

Следењето на вашите клучни зборови рангирање е од клучно значење, бидејќи тие никогаш не остануваат исти. SEO е во постојан флукс. Не постои гаранција дека само поради тоа што вашиот сајт се рангираше високо за одредена клучен збор минатиот месец, тоа ќе биде иста приказна овој месец.

Tiny Ranker - Google rank trackingTiny Ranker - Google rank trackingTiny Ranker - Google rank tracking
Малиот рангер - следење на рангот на Google

Малиот рангер нуди одличен рангови алатка за следење, која ви овозможува да ја заобиколите оваа неизвесност и да дознаете точно дали вашите клучни зборови сеуште вршат за вас начинот на кој сакате да ги направите. Откако ќе ги знаете овие информации, можете да ги задржите tweaking вашите клучни зборови за да го подобрите вашиот ВТА пребарувач за да добиете подобри бизнис перспективи во посета на вашиот сајт.

Малиот рангер ви дава до минута оптимизација на податоци, како што се:

 • Дневно ажурирани Google рангирање
 • Споредби на клучни зборови со претходниот ден, недела или месец

Исто така, постои можност да ги следите вашите оптимизирани клучни зборови за рангирање на мобилни уреди, па дури и на неколку различни јазици, што значи дека има многу длабочина на она што можете да направите со оваа алатка, со цел секогаш да ги одржувате вашите SEO рејтинзи толку силни колку што можат.

Tiny Ranker keyword trackingTiny Ranker keyword trackingTiny Ranker keyword tracking
СЛЕДЕЊЕ на клучни зборови за мали рангови.

Тактика 4. Објавување квалитетни содржини

Висококвалитетната содржина добива награда од алгоритмите на Google во однос на рангираните фактори за оптимизација. Затоа треба да ја направите вашата мисија да објавите само квалитетна содржина на вашата страница, ако имате блог, на пример.

врска помеѓу подолга содржина (2.000 зборови и нагоре) и она што Google го смета за "висококвалитетен". Дури има и истражувања кои го потврдуваат ова: 

Нил Пател погледна колку должини на содржина Google ги става своите први 10 резултати во SERPs - не е изненадувачки, тоа беше содржина која беше најмалку 2.000 зборови. Нил дури и сугерира 3.000 зборови; зошто да не се скрши и да се создаде дури и супер-долга содржина? Тоа не може да наштети, според резултатите од SERP за содржината за која било дадена клучен збор. 

Следниот пат кога ќе се чувствувате како да објавувате кратка содржина од пополнувач од 500 или така зборови на вашата страница, размислете двапати. Вашето пребарување рангови може сериозно да бидат казнети од страна на Google и други пребарувачи за создавање несоодветни содржини кои тие не ги сметаат за високо квалитетни.

Тактивни 5. Управување со вашата On-Page SEO

Every страница на вашиот сајт може и треба исто така да се управува ефикасно за правилно оптимизација . Запомнете, тоа не е само целата своја страница што сакате да поврзете високо во SERPs; тоа е, исто така, поединечни веб-страници, кои исто така се појавуваат на пребарувачите. 

За да се постигне ова, имате една од главните карактеристики на Tiny Tracker да дојдат до вашата помош. Нејзината на-страница оптимизација за анализа / оптимизација алатка е идеален за давање на некој од стартап и малите бизниси да Fortune 500 компании длабоко увид во тоа како точно тие можат да се оптимизира нивната целни страници за зголемување, целокупната видливост на Google.

On page SEO optimization toolsOn page SEO optimization toolsOn page SEO optimization tools
На страница оптимизација алатки за оптимизација

Еве како работи: Едноставни икони во својот кориснички интерфејс ви кажуваат конкретно кои од вашите клучни зборови бараат подобрување, а кои се веќе оптимални начинот на кој тие се. 

Виталните оптимистички фактори на рангирање како наслов на тагови, мета описи и текстови се внимателно проверени преку ова анализа и корисни предлози се нудат, па можете да ги оптимизирате вашите страници и да ги добиете рејтингот што го сакате. 

Tiny Ranker SEO suggestionsTiny Ranker SEO suggestionsTiny Ranker SEO suggestions
Ranker SEO предлози 

Tactic 6. Направете вашиот сајт просечен веб корисник на FastToday 

(читај: вашиот потенцијален купувач) е навикнат на брз искуства, било на десктоп или мобилен. Ова очекување доведе до тоа Google неодамна да го објави за прв пат дека брзината на страницата сега ќе биде ранг-фактор за мобилен во неговиот индекс. Ова е двојно влијание: прво, посетителите ќе отскокнување од вашата веб-страница, ако вашиот сајт е бавен затоа што тие не сакаат да чекаат.

Ова е двојно влијание: 

 • прво, посетителите ќе отскокнување од вашата веб-страница, ако вашиот сајт е бавен затоа што тие не сакаат да чекаат.
 • Второ, вашите оптимизација за ВТА се сега, исто така, ќе бидат казнети ако брзината на вашиот сајт не е на исто ниво!

Но, што е доволно брзо за денешните корисници и посетители?

 Според SEMrush, ништо побавно од 2 секунди. Јас ќе истакнам дека повторно: Ако вашиот сајт се вчита во просек страница побавно од 2 секунди, шансите се одлични дека вашите посетители ќе отскокнување и вашиот оптимизација ВТА ќе преземе хит.

Еве неколку совети како да го направите вашиот сајт побрзо: 

Тактика 7. Не користете Неодобрени оптимизација за тактики. 

Скептизер јасно од тактиките за оптимизација на кои Google се нафрлува, а вашите рангирања ќе бидат многу поздрави. Не е сè што изгледа како да може да им помогне на вашата SEO рангирање, всушност, ќе го стори тоа, особено бидејќи Google е конечниот арбитер за она што претставува оптимизација тактики кои се легитимни за пласман во резултатите од пребарувањето.

Не секоја оптимизација тактика е легитимна. Ајде да ги разгледаме оние кои се осудени како "црна шапка" и дека треба да ги избегнувате: 

 • Преслушување со клучни зборови: ова е кога претерано ги користите вашите клучни зборови во вашата содржина на начин кој ја попречува природната читливост. 
 • Реклами за рекламирање: Премногу реклами на вашите страници се проблем. Тие се наметливи и го уништуваат корисничкото искуство за вашата публика. 
 • Употреба на линкови: Кога ќе купите линк што најверојатно не е релевантен за вашата содржина само за да добиете backlink, тоа ќе му наштети на вашиот оптимизација за рангирање. 

Тактика 8. Преглед на вашата оптимизација за конкуренција

не стее единствениот бизнис во вашата индустрија. Всушност, најверојатно не сте лидер на пазарот во вашата индустрија, што дополнително ја зголемува потребата за зачувување на она што вашите конкуренти го прават, SEO-мудар. 

Competitor surveillance featureCompetitor surveillance featureCompetitor surveillance feature
Опција за надгледување на компетентните карактеристики на компетентниот надзор

Друга многу корисна карактеристика на Tiny Ranker е опцијата за надгледување на конкурентите, која ви овозможува да видите кого се натпреварувате за рангирање на пребарувачите. Вие не сте единствениот бизнис што се натпреварувате за вашите целни клучни зборови. 

Со проверка на рангот на вашите конкуренти, вие сте овластени да дознаете кој е вашата најсилна конкуренција. Ова значи дека можете да направите прилагодувања и подобрувања на вашите сопствени клучни зборови за да добиете позитивно влијание врз вашите рангирање. 

Оваа функција исто така ви овозможува да додадете свои конкуренти, ако знаете за одреден конкурент во вашата индустрија што треба да го следите навистина тесно. 

Tiny Ranker competitor rankingsTiny Ranker competitor rankingsTiny Ranker competitor rankings
рангирање 

Tactic 9. Означете ги вашите Слики Правилно 

Како што означувате вашите слики може да имаат драматично влијание врз вашите оптимизација за рангирање.

За жал, многу бизниси едноставно го занемаруваат овој витален аспект на оптимизација со целосно заборавање да го вклучите сите важни ALT атрибути како што тие испраќаат различни слики за нивната содржина. Сепак, пребарувачите не можат ефикасно да ги видат вашите слики; сите што можат да направат е всушност да го прочитаат текстот ALT со цел да се разбере точно за што се работи сликата! 

Кога прецизно ги опишувате вашите слики, тоа ќе трае долго за да ги поврзете во пребарувања на Google Слики, со што ќе ви помогнете да ја видите вашата оптимизација на видливоста на целата страница. 

На пример, сликата на сочно и наводнување стек не треба само да биде обележан како "храна". Тоа не е сосема доволно специфично за видливоста на оптимизација. Означете слика слична на ова со нешто сосема описно како "голем стек со путер служел на бела чинија". 

Тактика 10. Оптимизирајте го вашиот сајт и страната 

2017 е. Никој не сака да се движи низ страница што изгледа како да била изградена со GeoCities од доцните 90

Друг значаен фактор за рангирање на оптимизација за оптимизација е вашиот веб-дизајн, бидејќи веб-дизајнот влијае на важни фактори како што се корисничкото искуство, севкупната употребливост и информациската архитектура (прочитајте:колку логично и ефикасно се објавуваат информации за страница за поддршка на целта на наведената страница

Согласно речено, ако вашиот сајт е тешко да се движите, го прави тешко за посетителите да се најде она што тие сакаат, и изгледа неестетички, тоа ќе се намали во оптимизација за рангирање.

Да се ​​создаде сајт со одличен дизајн, го направите ова: 

 • Бидете минималистички.
 •  Употребете добра информациска архитектура. 
 • Користете бел простор. 
 • Отстранете ја содржината за полесно читање.
 •  Употребете контраст во боја за да ги потенцирате повиците за акција. 
 • Прикажете ги вашите контактни информации каде што е лесно да се видат. 
 • Создајте навигација за навигација.
 •  Притиснете ја корисник искуство.

Кога ќе ги инкорпорирате сите овие елементи за дизајнирање, дизајнирате саjт кој е во тек со она што луѓето го очекуваат кога ќе посетуваат било кој сајт на веб денес. Како резултат на тоа, вие само помагате во сопствената причина за оптимизирање на оптимизација на вашиот сајт! 

Креирање на веб-страница оптимизирана за оптимизација е полесна отколку што мислите

Aко сте целосно нови за оптимизација и за веб, тогаш може да изгледа застрашувачки да се грижи за сите овие специфики за да осигурате дека вашиот бизнис ќе се најде на Интернет. Во реалноста, тоа не е сè што е предизвик да го оптимизирате вашиот бизнис сајт за пребарувачки машини. 

Едноставно да го поставите приоритетот за тоа што е вашиот бизнис и кој е вашата целна публика, да добиете паметна алатка како Tiny Ranker за да направите некои од тешките дигалки за вас и да бидете прецизен во вашиот оптимизација за следење и подобрувања.

Со текот на времето, ќе видите вистински, корисни резултати на вашиот сајт качување во ВТА ​​за вашата избрана клучен збор (а) - опиплива овошје на вашата SEO труд!

Advertisement
Advertisement
Looking for something to help kick start your next project?
Envato Market has a range of items for sale to help get you started.