7 days of PowerPoint templates, graphics & videos - for free!* Unlimited asset downloads! Start 7-Day Free Trial
Advertisement
 1. Business
 2. Small Business

Како да го користите ShipBob за исполнување на нарачката во e-commerce

Scroll to top
Read Time: 8 mins
This post is part of a series called Easy eCommerce Fulfillment With ShipBob (Quick-Start Guide).
How to Quickly Outsource Fulfillment for Your Shopify Store With ShipBob
Sponsored Content

This sponsored post features a product relevant to our readers while meeting our editorial guidelines for being objective and educational.

Macedonian (Македонски јазик) translation by Stefan Nikolov (you can also view the original English article)

Кога разговарам со претприемачи и сопственици на мали бизниси, има само едно нешто што го слушате од сите нив: времето е секогаш кратко! Во обидот за подигнување на вашата онлајн продавница до својот целосен потенцијал, треба да барате делови од вашиот бизнис што можете да го предадете на оние кои најдобро можат да се справат со нив.

Значи, кога е време да се испорачаат онлајн нарачки на вашите клиенти, времето на печатење на етикети, пакувањето на производи и отпуштањето на пакетите е тешко како што сакате да го поминете своето ограничено време. Ова е причината зошто ќе го превртите исполнувањето на нарачката на ShipBob.

Во ова упатство, ќе ве научам како да добиете максимум од ShipBob, водечки снабдувач на исполнување на налози за е-трговија. Ќе видите дека аутсорсингот на исполнувањето на вашата нарачка е огромна тежина подигната од обемот на работа на повеќето сопственици на мали бизниси.  Плус, вградените алатки за аналитика и известување може да ви помогнат подобро да ги разберете вашите деловни и деловни нарачки. Ајде внимателно да разгледаме:

Зошто аутсорсинг Твојот Нарачка Исполнување?

Со ShipBob, откако ќе бидете поставени со вашата сметка, едноставно ќе го испратите целиот инвентар до нивната локација за складиште, и тие ќе се справат со останатите. Испраќањето на сите ваши инвентар до трети лица ви овозможува да ја поедноставите испораката и да се вратите на водење на вашиот бизнис.

Еве пет мои омилени причини да го превртам исполнувањето на ShipBob:

 1. 1. Бидејќи ShipBob се справува со големи количини на пратки, тие можат да преговараат за превозот попусти со превозници и да поминат заедно со заштеди на трошоците за вас.
 2. 2. Постојат повеќе магацини лоцирани во големите градови низ различни региони во земјата за да го постават вашиот инвентар поблиску до потрошувачите за побрзо време на пресврт.
 3. 3. Лесна интеграција со многу платформи за е-трговија значи дека можете брзо да започнете со ShipBob и тие автоматски ќе добиваат информација за нарачка бидејќи клиентите ќе завршат со проверка во вашата продавница.
 4. 4. ShipBob има доволно магацински простор за да се прошири во било кое време за да се справи со уште поголем инвентар, бидејќи вашиот онлајн бизнис расте, така што не сте постојано во потрага по нов простор за чување на вашите производи.
 5. 5. Алатките за испорака и аналитика во внатрешноста на ShipBob ви помагаат подобро да го разберете вашиот бизнис и да ги задржите важни трендови пред вас.

Има огромен број причини да го превртите исполнувањето на нарачката на професионален провајдер на трети лица, но сакате да ја одберете најдобрата компанија со која ќе соработувате. Научи повеќе:

Како да започнете со ShipBob

ShipBob се интегрира со голем број популарни e-commerce платформи, така што тоа е беспрекорно подесување за аутсорсинг на трети лица исполнување на цел. Ајде да погледнеме како да започнете да ги користите:

Веднаш штом ќе се регистрирате за сметка на ShipBob, ќе ви биде побарано да го комплетирате Волшебникот за брзо инсталирање кое го прави подесување бриз.

Quick Setup ShipBob accountQuick Setup ShipBob accountQuick Setup ShipBob account
Волшебникот за брзо поставување го прави исклучително лесно да се започне со користење на ShipBob за да се справи со испораката на клиентите.

Еве едноставни чекори кои можете да ги завршите во една седница за да започнете да го надминувате исполнувањето на нарачката:

 1. 1. Содржина на интеграција - Поврзете ја вашата продавница која работи на популарна платформа како Shopify, WooCommerce, Амазон или eBay за да започнете да ги интегрирате двете бездруго.
 2. 2. Синхронизирајте ја вашата попис - Стартувајте почетна синхронизација на вашиот инвентар, така што ShipBob знае што инвентар ќе се повлече од вашата продавница.
 3. 3. Подесувања на профилот - Додајте детали за клучот за вашиот бизнис за административни цели.
 4. 4. Поставувања за инвентар - Подгответе се да ја испратите вашата прва испорака на инвентар до ShipBob за да можат да го преземат исполнувањето.

Верувале или не, тоа е тоа! Откако ќе го испратите пописот, тие ќе почнат да земаат нарачки од вашата поврзана продавница и ќе ги испратат до вашите клиенти.

Shopify е една од најчестите eCommerce платформи, и ShipBob има одлична интеграција со неа. Проверете го овој комплетен водич за интегрирање на двете заедно:

Додадена вредност на известување на ShipBob

Откако веќе некое време сте користеле ShipBob, може да почнете да ги искористите алатките за е-трговија и алатките за известување за вашиот бизнис за да ги откриете клучните согледувања.

Оптимизирање на вашиот бизнис е навистина за разбирање на трендовите и што се случува со вашите нарачки. Ова е една од вредностите што ShipBob навистина ги носи на масата кога ја набројувате логистиката.

Ајде да ги разгледаме некои од професионалните извештаи и моќните податоци со коишто ShipBob доведува до табелата:

1. Поглед на таблата

Dashboards често се користи во алатки како начин да се задржи клучни податоци и статистика пред вас. Таблата со аналитички алатки е за одржување на овие клучни показатели пред и по центарот, така што секогаш имате пулс за вашите деловни резултати.

Таблата е она што ќе го видите секој пат кога ќе влезете во ShipBob. Клучни метрики како одложувања на нарачките, вкупно нарачки испратени оваа недела во споредба со минатата недела, а просечното време на транзит ќе ве приклучи.

Dashboard View in ShipBobDashboard View in ShipBobDashboard View in ShipBob
Приказот на таблата во ShipBob навистина ја одржува вашата клучна испорака метрика напред и очигледно, така што секогаш имаат чувство за тоа како ShipBob е вршење, како и начинот на кој вашиот eCommerce бизнис работи.

2. Напредно известување

Дури и ако користите алатка како Shopify или WooCommerce која има вградени можности за аналитика и известување, извештаите и анализата на ShipBob даваат уште повеќе информации, изградувајќи ги врвните податоци.

За да проверите некои од овие извештаи, влезете во вашата сметка на ShipBob и отворете Известување на левата страна, а потоа изберете Advanced Reporting. На сликата подолу можете да видите дека не само што имате претходна историја на приходи, туку прогноза за проектираните идните резултати.

ShipBob reporting dashboardShipBob reporting dashboardShipBob reporting dashboard
Насловната табла со напредно известување на ShipBob има фактички и прогнозирани податоци за да ви помогне да видите каде е вашиот e-commerce бизнис.

Додека се движите надолу, исто така ќе видите погледни бројки за нарачки што се одделени со инвентар, со количината на секоја продадена ставка.

Shipping Dashboard ScreenshotShipping Dashboard ScreenshotShipping Dashboard Screenshot
Во напредното известување, можете да видите количина на пратки, како и графикони и трендови на вашиот превозот перформанси од страна на превозникот, локација на центарот за исполнување и дестинација.

Имајќи пристап до моќна анализа, како овие, ви помага да го разберете вашето онлајн бизнис и клиенти подобро, да забележите важни обрасци и да откриете вистински увид.

3. Управување и Следење Инвентар

ShipBob, исто така, ви дава одличен увид во нивоата на инвентарот, поделувајќи ги во кофи со статистички податоци за клучните инвентар, вклучувајќи ги и "Во парк", "во транзит", "нарачана назад" и многу повеќе.

За да ги видите овие податоци, скокнете во Инвентар> Инвентар статус менија. Она што го сакам за овој став е тоа што лесно можете да ги сортирате инвентарните колони за да ги разберете инвентарните броеви по локација и повеќе.

Inventory Status in ShipBobInventory Status in ShipBobInventory Status in ShipBob
Менито за статус на инвентар ги покажува клучните податоци за нивоата на залихи за секоја ставка што ја продавате.

Користете ваков изглед за да ви помогне да внимавате на инвентарот што е на ниско ниво. Со тој став, ќе знаете што ви треба да го испратите на ShipBob. Можете исто така да поставите точки за известување за пренасочување за да бидат предупредени кога е време за обновување.

4. Проверка на статусот на нарачката

Бидејќи ShipBob е справување со испораката на вашите предмети на клиент  важно е да го користите нивниот интерфејс за следење на статусот на нарачки со клиентите во случај да се појават какви било прашања  (иако тие исто така ги испраќаат овие податоци назад кон вашите клиенти и вашата продавница еднаш се испраќаат

Можете да скокнете во гледањето на сите нарачки со кликање на Orders on на ShipBob менито. Изберете од Обработка, Завршено или ОД Држете нарачки за да ја видите листата на нарачки за дадениот статус.

List of Orders in ShipBobList of Orders in ShipBobList of Orders in ShipBob
 Можете да ја видите комплетната листа на нарачки и пребарување врз основа на критериуми од административниот панел на ShipBob. 

Откако ќе го пронајдете редот дека сте заинтересирани, едноставно кликнете на ID број за да ја видите комплетната листа на детали. Ќе ги видите сите податоци за превозот, броевите за следење (автоматски додадени од ShipBob) и многу повеќе.

За да дознаете повеќе за поединечна нарачка, едноставно кликнете на ID бројот за да ги видите повеќе детали. 

Individual Order Details in ShipBobIndividual Order Details in ShipBobIndividual Order Details in ShipBob
Прегледајте детали за поединечен налог со кликнување на ID.Таму, можете да ги проверите информациите за следење и многу повеќе 

Сите овие различни ставови ќе ве стават во седиштето на возачот за разбирање на вашиот бизнис. Не само што ShipBob ја презема напорната работа да ги нарачува нарачките на вашата онлајн продавница на клиенти, но анализата ви помага да го разберете вашиот бизнис подобро од кога и да е, така што ќе можете да донесувате информирани одлуки

Што е следно? Обиди се со ShipBob за исполнување на нарачката на е-трговија

Од сите, аутсорсинг делови од вашиот онлајн бизнис е за ослободување на вас за да го направите она што го прави најдобро.

Многумина од нас сопственици на мали претпријатија постојано се чувствуваат испружени додека учат како да прават секоја задача за нашиот e-commerce бизнис. Компаниите не можат да ги набројат работите што се најдобри во нив, како развој на производи, или ризикуваат да изгубат конкурентна предност.

Но, едно нешто што сигурно може да го нарачува аутсорсинг на друг оператор е логистиката од трети лица и исполнувањето на е-трговија. Искористете ги предностите од тие можности да ги нарачувате деловите од вашиот бизнис, кои најдобро ги вршат посветени професионалци.

Можеби размислувате дека сега е вистинското време да започнете со користење на услуга како ShipBob за исполнување на наредбата за е-трговија. Тие имаат логистички надолу и ќе ви овозможат да се фокусирате на одгледување на сопствената основна дејност.

Advertisement
Did you find this post useful?
Want a weekly email summary?
Subscribe below and we’ll send you a weekly email summary of all new Business tutorials. Never miss out on learning about the next big thing.
Start your 7-day free trial*
Start free trial
*All Individual plans include a 7-day free trial for new customers; then chosen plan price applies. Cancel any time.