Advertisement
 1. Business
 2. Small Business

Како да планирате успешна стратегија за излез од мал бизнис

Scroll to top
Read Time: 13 min

Macedonian (Македонски јазик) translation by Stefan Nikolov (you can also view the original English article)

Дали вашиот мал бизнис има стратегија за излез?

Можеби мислите дека не ви е потребен еден сега - можеби вашата намера е да продолжите да ја водите вашата компанија успешно многу години подоцна. Но, работите можат брзо да се променат, или во вашиот бизнис или во вашиот личен живот, и плаќа да биде подготвен.

Што се случува ако треба да направите чекор назад од вашиот бизнис поради здравствени или семејни причини? Што ако вашите интереси се промени, или вашата индустрија промени и вашиот бизнис не е толку толку привлечни во својата сегашна форма?

Тоа е чест проблем. Повеќе од половина од сопствениците на мали претпријатија планираат да ги напуштат своите бизниси во рок од десет години, но три четвртини од нив немаат план, според истражувањето на Securian.

Are you ready to plan a successful exit strategy for your small businessAre you ready to plan a successful exit strategy for your small businessAre you ready to plan a successful exit strategy for your small business
Дали сте подготвени да планирате успешна стратегија за излез за вашиот мал бизнис? (графички извор)

Значи, дали сакате да се движите во блиска иднина или само да планирате однапред, ова упатство ќе ве научи како да го составите излезниот план за вашиот бизнис.

Ќе разгледаме што е стратегија за излез и зошто е важно. Ќе се допреме на некои од различните можности за излегување од бизнисот, а потоа ќе продолжиме со чекорите вклучени во планирањето стратегија за излез за вашиот мал бизнис.

До крајот на упатството, ќе биде јасно за важноста на бизнис излез стратегија и да бидат подготвени да се стави еден во место.

1. Што е стратегија за излез?

Прво, да разјасниме што точно е излезната стратегија.

Може да звучи негативно, но тоа не е. Многу сопственици на мали претпријатија се толку фокусирани на растот и успехот што не сакаат да размислуваат за заминување. Но, излезната стратегија не значи дека вашиот бизнис не успеа. Тоа би можело да биде многу успешна и профитабилна - тоа само значи дека ќе продолжите и ќе им дозволите на некој друг да преземе одговорност. Постојат многу причини зошто можеби ќе сакате да го направите тоа, и ние ќе се дојде до оние во следниот дел.

Излезната стратегија е едноставно план за тоа што ќе се случи кога ќе дојде денот дека сакате да го напуштите вашиот бизнис. Тој ја опишува формата која ќе ја преземе транзицијата и ќе ги изнесе плановите за некои од деталите - повторно ќе ги добиеме оние кои подоцна ќе бидат во туториал.

Постојат различни видови на излезна стратегија. Можеби

 • Продадете го вашиот бизнис на поголема компанија или на еден од вашите конкуренти.
 • Продај на приватен капитал фирма или друг инвеститор.
 • Предајте го на член на семејството или продадете го уделот и нека го преземе еден од вашите деловни партнери.
 • Организирајте ги вашите вработени или менаџери да ве откупат.

За да дознаете повеќе за овие стратегии и нивните добрите и лошите страни, видете го мојот претходен туторијал за најефикасните стратегии за излез за вашиот бизнис:

2. Зошто ви е потребна стратегија за излез

Може да го прочитате ова упатство затоа што веќе одлучивте да креирате стратегија за излез - ако е така, слободно прескокнете го следниот дел за да дознаете како да го направите тоа. Но, ако сеуште не сте продадени на идејата, тука е брз поглед на тоа зошто секој сопственик на мал бизнис треба да има излезна стратегија.

Има многу причини зошто можеби ќе сакате да излезете од вашиот бизнис во иднина, но тука се и некои од најчестите:

 • пензионирање
 • Здравствени проблеми
 • промена на интереси
 • неочекувана понуда
 • нов потфат
 • потреба да се соберат пари
 • сакајќи да поминат повеќе време со семејството или да се грижат за некој близок

Овие работи можеби изгледаат многу далеку, но вашите околности може брзо да се променат. Што ако ти треба некој член на семејството? Што ако добиете атрактивна понуда за бизнис утре? Што ако дојде прекрасна можност за да започнете нов бизнис или да заминете сон?

Ако не сте подготвени однапред, овие настани може да бидат огромни. Вие нема да знаете што да правите, какви опции се достапни, колку навистина вреди вашето претпријатие, каква иднина сакате за тоа, и така натаму.

Креирање стратегија за излез едноставно значи однапред размислување за тоа како би сакале да го напуштите бизнисот на крајот. Тоа може да ја отстрани многу неизвесноста и да ве остави добро подготвена да се справи со транзицијата, без разлика дали тоа се случува за две недели или дваесет години.

Па сега да видиме што е вклучено во поставувањето на план заедно.

3. Поставете ги целите

Првиот чекор во планирањето стратегија за излез е јасно за тоа какви се вашите цели, и за себе и за вашиот бизнис.

Сите различни стратегии за излез на располагање имаат свои добрите и лошите страни. Некои опции ви овозможуваат да задржите финансиски влог или различни нивоа на вклученост во бизнисот, било во советодавна или секојдневна улога. Некои му даваат на вашата компанија поголеми шанси да преживеат во својата оригинална форма, додека други можеби ќе видат дека се растурени.

Затоа, запрашајте се што ви е важно:

 • Дали сакате да останете вклучени во бизнисот или да имате чист одмор?
 • Сакате ли да задржите некоја контрола врз идната насока, или сакате да им дадете на новите сопственици слобода?
 • Дали е поважно да ја зголемите финансиската корист или да ја напуштите компанијата во добри раце?

Ова се големи прашања, па обидете се да поминете извесно време размислувајќи за нив - ова не е нешто што можете да го притиснете во непарните половина час помеѓу состаноците. И вашата одлука најверојатно ќе влијае и на други луѓе, па можеби ќе сакате да ги консултирате членовите на вашето семејство, вашите деловни партнери или вашиот персонал пред да донесат одлука.

Ако разговарате со членовите на персоналот, се разбира, ќе треба да бидете чувствителни за тоа како ќе го решите проблемот, така што тие нема да паника за нивната безбедност на работното место. Но, ако се справите со тоа на вистински начин, може да биде одлична идеја да ги вклучите во големите одлуки за иднината на компанијата, наместо да ги држите во мракот.

4. Изберете најдобра опција (и)

Како што видовме во воведот и во претходното упатство за ефективни стратегии за излез, некои од главните опции достапни за вас се:

 • Предајте го на член на семејството.
 • Продава на друга компанија ("трговска продажба").
 • Дали вашиот менаџерски тим купи компанија (управување со откуп).
 • Дали вашите вработени ги здружуваат своите ресурси и купуваат (откуп на вработените).
 • Продадете го вашиот удел на деловниот партнер или друг инвеститор.
 • Поканете инвестиции од приватна фирма.
 • Држи ИПО.
 • Едноставно затворете ги вратите и продавајте ги имотите (ликвидација).

Користете ги информациите што ги составивте во претходниот дел за да го информирате вашиот избор. На пример, ако вашата цел е да ја максимизирате финансиската добивка, продажбата на голема компанија најверојатно ќе биде добра стратегија. Но, тоа може да се види вашата фирма се спои во поголем ентитет и да ја изгуби својата независност, па ако сакате да ја видите компанијата да преживее во нејзината оригинална форма, друга опција како откуп за управување може да работи подобро.

Сите опции имаат добрите и лошите страни, па прочитајте го претходниот туторијал за да дознаете повеќе за тоа што се тие и како да ги измерите.

Ако планирате за непосреден или непосреден излез, тогаш ќе сакате да одберете една опција, но ако планирате поопшто за иднината, можеби ќе сакате да одберете неколку можности. На пример, вашиот "план А" можеби е да го стартуваш бизнисот до пензионирањето, а потоа да поканиш откуп за управување. Но, можеби ќе сакате да ја разгледате можноста за "трговија продажба", така што ако некој направи понуда за вашата компанија или вашите планови за промена во иднина, и вие сте подготвени за таа можност.

5. Направете план

Откако ќе одлучите за опција или опции да ги извршуваат, ќе сакате да направите детален план.

Како ќе се случи транзицијата? Кои чекори ќе бидат вклучени?

Елементите на план за цврст излез

За да имате ефективен план, ќе ви требаат одредени детали.

Првиот е вреднување на компанијата. Колку чини вашиот бизнис? Ова е особено важно да се знае во случај на продажба, но исто така е релевантно и во други ситуации. Дури и ако го пренесувате бизнисот до член на семејството или бизнис партнер, ќе треба да ја знаете неговата вредност, со цел да ги пресметате даночните импликации, колку е вреден вашиот влог и така натаму.

Еден сметководител може да ви помогне во тоа. Или, исто така, можете да добиете неколку совети од ова упатство:

Потоа ќе треба да планирате прелиминарни чекори. Ова е она што ќе го направите пред да се случи транзицијата. Клучен дел од тоа ќе биде да ги добиете сметките на компанијата во ред, ако тие веќе не се. Може и да сакате да го подготвите бизнисот за пренос на сопственост на други начини, како што се:

 • поедноставување на процесите
 • продажба на несуштински бизниси
 • наплата на побарувања
 • отплата на долгови
 • отстранување на какво било преплетување помеѓу вашите лични финансии и оние на бизнисот
 • ангажирање тим експерти за да се справи со излезот (види подолу)

Тогаш ќе треба да направите план за сукцесија. Ова изложува што ќе се случи во случај на промена на сопственоста. Ако ја напуштате компанијата, кој ќе ја преземе вашата работа? Одете во детали тука, и сметка за сè што правиш во рамките на компанијата. Слично на тоа, ако другите директори ќе заминат со вас, како ќе бидат заменети? Или, пак, ако планирате да останете вклучени во компанијата, какво конкретно изгледа тоа учество? Како тоа ќе функционира?

Идејата овде е да се исплани колку што е можно поцелосно за постоењето на компанијата по излегувањето. За повеќе совети за ефективни процеси за планирање, погледнете ја нашата колекција на упатства за планирање на Envato Tuts +.

Формирајте тим

Излегувањето од бизнис е голем настан, а особено ако е голем или комплексен бизнис, процесот може да биде доста комплициран. Постојат даночни импликации и за вас и за бизнисот. Ако продавате на друга компанија, најверојатно ќе ви треба помош со наоѓање купувач, добивање сметки во форма, помагање на потенцијалниот купувач да ги испита тие сметки до степенот потребен, да ја организира правната документација, да ги извести соодветните органи, и така натаму.

Значи, најверојатно ќе ви требаат услугите на сметководител и адвокат на минимум, и ако правите нешто како купување од приватен капитал или трговска продажба, може да имате корист од ангажирање брокер или консултант со искуство во уредување на таквите договори .

Ако планирате долг пат, се разбира, вие не треба да ги ангажирате тие луѓе токму сега. Но, тоа помага да се направат некои истражувања и да се најдат некои можни кандидати, така што нема да треба да почнувате од квадратни кога ќе дојде време за да ја ставите вашата стратегија за излез во практика.

Размислете за лични финансии

Имајќи излезна стратегија е деловна одлука, но тоа е исто така лична одлука. Тоа ќе влезе во ново поглавје во вашиот живот, без разлика дали тоа е пензионирање, нов бизнис или нешто друго. Така, исто така, ќе треба да ги планирате вашите лични финансии за да бидете сигурни дека сте подготвени.

Ако сакате да се пензионирате, дали имате доволно зачувани? Една анкета покажа дека речиси 70% од самовработените лица редовно не штедат за пензионирање. Ако вашиот бизнис е успешен, можеби ќе можете да ги користите средствата од продажбата за да го финансирате вашето пензионирање, но опасно е да се потпрете на тоа - што ако имате неколку лоши години или сте погодени од економска рецесија и вредноста на вашата компанија паѓа или се бори да најде купувач? Има смисла да се воспостават алтернативни планови.

Истото важи и ако планирате да излезете од други причини. Новите вложувања ќе имаат потреба од пари, бидејќи ќе им треба време да посетуваат семејни работи или лични цели. Направете некои проценки за она што е потребно, и започнете да пренасочувате дел од вашиот личен приход секој месец на штедна книшка посветена на исполнување на таа цел.

6. Чекор назад

Независно од која стратегија за излез, која ќе ја одберете, тоа ќе значи или помалку ангажман за вас или воопшто не.

Значи, за транзицијата да биде успешна, треба да сфатите начин за компанијата да работи без вас. Често ова може да биде проблем за малите бизниси, во кои сопствениците можеби почнале да прават сè за себе. Дури и откако ќе ангажираат други вработени, може да биде тешко да се повлече, и многу претприемачи се наоѓаат во справувањето со сè, од продажбата до сметките на компанијата.

Ако планирате да го продадете вашиот бизнис, ова може да биде значително црвено знаме за потенцијалните купувачи. Компанијата може да биде успешна, но ако нејзиниот успех зависи од вашата лична вмешаност и напор, што ќе се случи кога ќе заминете? Никој не сака да купи компанија чија вредност е управувана од едно лице.

Слични проблеми постојат и со други стратегии за излез. Ако сакате да му го предадете бизнисот на член на семејството, може да им дадете отровна чашка доколку компанијата нема процеси за да функционира ефикасно без вас. Ако планирате да им дозволите на вашите менаџери или на персоналот да ве откупат, тие ќе треба да бидат способни да управуваат без вас.

Значи, ако планирате да излезете од бизнисот во блиска иднина, треба да ја процените вашата улога во компанијата и да преземете итни чекори за отстранување ако премногу правите. Обучете го вашиот персонал за да го преземете од вас, предајте ги клучните функции на вашите менаџери и документирајте ги процесите вклучени така што секој може да го преземе без да треба да праша што да прави. Колку побрзо ќе ја започнете транзицијата, толку подобро.

Дури и ако не планирате да го напуштите бизнисот многу години, да направите чекор назад и да им дадете поголема одговорност на своите вработени, сепак често може да има многу придобивки. Тоа им дава повеќе чувство на сопственост, а тоа ви овозможува да се фокусирате на поважно стратешко дело, наместо да бидете фатени во секојдневни минути.

(Ако немате вработени, сеуште можете да видите дали има функции што можете да ги нарачувате или автоматизирате. Или, во најмала рака, документирајте што правите така што некој друг лесно може да го превземе.)

За повеќе информации за придобивките од делегирањето и како да го направите тоа, погледнете го следниов упатство:

Заклучок

Честитки! Сега сте подготвени за успешен излез.

Во ова упатство, ние разгледавме што е стратегија за излез и зошто е важно. Потоа го опфативме процесот на составување стратегија за излез од почеток до крај.

Како и со секој процес на планирање, се разбира, исто така е важно повторно да се ревидира тој план во иднина, за да може да се земат предвид променливите околности и да се осигура дека планот е сеуште релевантен.

За некои сопственици на мали претпријатија, составувањето на стратегија за излез може да биде болен процес - тоа е предвидување на денот кога веќе нема да бидете таму на чело на компанијата што сте ја изградиле.

Затоа може да бидете во искушение да го избегнете или одложувате. Но, се надевам дека ова упатство го направи процесот попознат и помалку застрашувачки и ви помогна да го направите следниот чекор, всушност, да поставите план. Ако имате било какви прашања или коментари, слободно да ги оставите подолу!

Advertisement
Did you find this post useful?
Want a weekly email summary?
Subscribe below and we’ll send you a weekly email summary of all new Business tutorials. Never miss out on learning about the next big thing.
Advertisement
Start your 7-day free trial*
Start free trial
*All Individual plans include a 7-day free trial for new customers; then chosen plan price applies. Cancel any time.