7 days of PowerPoint templates, graphics & videos - for free!* Unlimited asset downloads! Start 7-Day Free Trial
Advertisement
 1. Business
 2. Values

Кои се вашите лични вредности? Како да дефинираме и живееме од нив

Read Time: 14 mins

Macedonian (Македонски јазик) translation by Stefan Nikolov (you can also view the original English article)

Живеењето според вашите лични вредности звучи лесно, барем во теорија. Вашите вредности, впрочем, се едноставни работи кои се важни за вас во животот, па затоа треба да биде природно да живеете од нив.

What are valuesWhat are valuesWhat are values
Доаѓањето со листа на лични вредности може да биде предизвик, но разбирањето на вашите вредности е важно. (Извор на слика: Енвато Елементи )

А сепак, многумина од нас постојано живеат според нашите вредности. Дали некогаш сте биле во некоја од овие ситуации?

 • · Некој рече или направи нешто со што силно не се согласува, но не зборуваше за тоа и се чувствуваше срам потоа.
 • · Поставивте цели за себе и не успеавте да ги исполнам.
 • · Вашиот живот или кариера не се решија како што сакавте.
 • · Она што го сакате често се судира со она што треба да го направите или што е "практично".
 • · Вие сте толку зафатени да им угодите на другите луѓе дека не сте сигурни дури и какви се вашите вистински вредности.

Ако некој од овие резонира со вас, тогаш ова упатство ќе ви помогне. Во него, ќе дознаете што се лични вредности и зошто тие се важни. Тогаш ќе ги поминеме сите чекори кои се вклучени во дефинирањето и приоретизирањето на вашите вредности, нивно менување по потреба и живеење од нив за да ги усогласите вашите вредности со вашите вредности.

Кога живеете според вашите вредности, се чувствувате подобро за себе и се повеќе се фокусирате на тоа да работите што ви се важни. Во овој туторијал, ќе видите како да го постигнете тоа.

1. Кои се личните вредности (и зошто тие се однесуваат)?

Да почнеме со дефинирање на лични вредности. Личните вредности се работи кои ни се важни, карактеристиките и однесувањата кои нè мотивираат и ги водат нашите одлуки.

На пример, можеби ја цениш чесноста. Вие верувате во тоа да бидете искрени секогаш кога е можно и мислите дека е важно да се каже што навистина мислите.Кога не зборувате со својот ум, веројатно сте разочарани во себе.

Или можеби ја цениш љубезноста. Вие скокнете во шанса да им помогнете на другите луѓе, и вие сте великодушни да го дадете своето време и ресурси на достојни причини или на пријателите и семејството.

Тоа се само два примери на лични вредности од многумина. Секој има свои лични вредности, и тие можат да бидат сосема различни. Некои луѓе се конкурентни, додека други ја ценат соработката. Некои луѓе ја ценат авантурата, додека други претпочитаат безбедност.

Вредностите важат затоа што најверојатно ќе се чувствувате подобро ако живеете според вашите вредности и да се чувствувате полошо ако не. Ова важи и за секојдневни одлуки и за поголеми животни избори.

Ако ја цениш авантурата, на пример, најверојатно ќе се чувствуваш задушена ако дозволиш да бидеш под притисок од родителите или другите да прават "безбедни" избори како стабилна работа во канцеларијата и домашен живот. За вас, кариерата која вклучува патување, започнување сопствен бизнис или други можности за ризик и авантура може да биде посоодветна.

Од друга страна, ако ја вреднувате безбедноста, се применува спротивното. Она што некои луѓе го гледаат како "сон" можност да патуваат низ светот и да бидат свој шеф може да ве остават чувство на несигурност и желба за посложено постоење.

Сите се различни, и она што го прави едно лице среќно може да остави друго лице да се чувствува вознемирено или да се ослободи. Дефинирањето на вашите лични вредности, а потоа и живеењето од нив, може да ви помогне да се чувствувате исполнети и да правите избор ти среќен, дури и ако тие немаат смисла за другите луѓе. Ќе видите како да го направите тоа во следните делови.

2. Како да ги дефинирате вашите лични вредности

Што те прави да се чувствуваш добро? Тоа е добро место за да започнете кога ќе пронајдете какви се вашите вредности.

Не, "сладолед" не е вредност. Она за што зборуваме е карактеристиките или начините на однесување во светот. Како што видовме погоре, некој што ја цени чесноста ќе се чувствува добро кога ќе ја каже вистината.

Спротивно на тоа, истата личност ќе се чувствува лошо за себе кога тие не Кажи ја вистината. Значи, негативните емоции исто така може да бидат добар водич за вашите вредности. Кога се чувствувате разочарани во себе или како да сте измами? Какво однесување доведе до тоа?

Еве уште неколку прашања за да започнете:

 1. 1. Што ти е важно во животот?
 2. 1. Ако би можеле да имате кариера, без да се грижите за пари или други практични ограничувања, што би направиле?
 3. Кога читате вести, каква приказна или однесување има тенденција да ве инспирира?
 4. Каков тип на приказна или однесување те прави лути?
 5. Што сакаш да го смениш за светот или за себе?
 6. На што најмногу се гордееш?
 7. Кога си најсреќен?

Земете празен лист хартија и брзо размислувајте за одговорите на овие прашања. Потоа користете ги овие одговори како водичи за да пронајдете лични вредности.

Во некои случаи, вредностите ќе биде лесно да се пресметаат. Ако напишавте "љубовна врска" како одговор на прашањето за она што е важно за вас, тогаш "љубовта" е важна лична вредност за вас. Ако напишавте "да бидете среќни", тогаш ја цениш среќата.

Другите можеби ќе бараат малку повеќе работа, иако. На пример, ако сте инспирирани од приказни за успешни претприемачи, можеби ја цените определбата или достигнувањата, или можеби тоа е богатство и успех. Ако сте инспирирани од активисти кои се обидуваат да го променат светот, можеби ја цените храброста или интегритетот, или можеби тоа е правда или мир. Обидете се да проверите што точно се работи за оние приказни или искуства со кои се поврзувате.

Листа на лични вредности

За да ви помогнеме, тука е кратка листа на лични вредности.

 1. 1. Достигнување
 2. Авантура
 3. Храброст
 4. Креативност
 5. Зависност
 6. Определување
 7. Пријателство
 8. 3дравје
 9. Искреност
 10. Независност
 11. Интегритет
 12. Интелигенција
 13. Правда
 14. Добро
 15. Учење
 16. Љубов
 17. Мир
 18. Совршенство
 19. Безбедност
 20. Едноставност
 21. Искреност
 22. Спонтаност
 23. Успех
 24. Разбирање
 25. Богатство

Ова во никој случај не е исцрпна листа на лични вредности. Сигурен сум дека може да помислите на многу повеќе. Идејата не е да ги собереш елементите од листата, туку да излезеш со свои, врз основа на сопствените искуства и личноста, па ве молам, користете ги овие како примери за лични вредности, но не се чувствувате ограничени од нив. Нека вашата фантазија се ослободи!

Кога ќе завршите со КОЛЕКТИВНО напад, може да имате половина дузина вредности, или можеби имате огромна листа на десетици. Ако сте во вториот камп, обидете се да ја намалите листата до нешто што може да се контролира - можеби десет вредности што најмногу ви значи. Ако се обидувате да се борите, обидете се да доделите резултати до секој од нив, а потоа да ја сортирате листата по редослед.

3. Како да ги поставите приоритетите на вашите лични вредности

Откако ќе излезете со листа, важно е да ги поставите приоритетите на вашите вредности.

Зошто? Бидејќи приоретизирањето може да ви помогне да добиете уште поблиску до дефинирањето на она што е важно за вас.

Вашата целосна листа на вредности може да вклучува доста различни димензии. Ако ја цениш чесноста, здравјето, љубезноста, авантурата и половина дузина други работи, тоа не ви дава јасна насока. Но, ако ставиш "здравје" на врвот на твојата листа, ќе знаеш дека за секојдневното вежбање и отстранување на брзата храна треба да бидат приоритети. Доколку "авантурата" е на врвот, од друга страна, можеби планира тоа патување во Јужна Америка да дојде прво.

Идеално, се разбира, ќе живеете според сите вредности на вашата листа. Но, вашето време и енергија се ограничени. Приоритет помага да се осигурате дека ги трошите на најважните работи што ќе имаат најголема исплата во вашиот живот.

Затоа, потребно е малку време за да ги промените предметите во вашата листа со помош на системот за бодување што го опфативме во последниот дел. Или можете да ја споредите секоја ставка за возврат и запрашајте се на што ќе работите доколку би можеле да направите само еден. Одвојте време и продолжете додека не завршите со конечниот налог со кој сте задоволни.

4. Како да ги живеете своите вредности со интегритет и да ги користите за да донесуваат одлуки

Имате листа на вредности на лист хартија е убаво, но не менува ништо. За да видите разлика во вашиот живот, ќе мора да почнете да живеете според вашите вредности. Како што видовме, тоа може да биде полесно да се каже отколку да се направи. Значи, во овој дел, ќе разгледаме како да ги искористиме вашите вредности за да го живееме животот и да донесуваме одлуки.

Користете ги вашите вредности за поставување цели

Прво, да ја погледнеме големата слика. Дали живеете според вашите вредности во вашиот живот како целина? Дали изборот во вашата кариера ги одразува вашите вредности? Како за вашите активности надвор од работа? Дали си го трошеш времето за работи кои ти се важни?

Ако не, не грижете се - сосема е честа за нашите животи да се разликуваат од нашите вредности за секој број причини. Еве како да се вратат работите на вистинскиот пат.

За секоја од вашите вредности направете листа на работи што би можеле да ги направите за да ги ставите овие вредности во пракса. На пример, ако напишете "Учење", можете да се вратите на колеџ и да го завршите степенот за кој секогаш сте сонувале. Или можете да се посветат на читање книга секоја недела на тема за која се грижите. Или би можеле да земете онлајн курсеви за обука или да се регистрирате за часови во вашиот локален образовен центар за возрасни. Има толку многу можности.

Немојте да се ограничувате со практични размислувања во оваа фаза. Само запишете можности, дури и ако мислите дека не можете да си ги дозволите или немате време. Направете листа на работи што сте ги направиле може да се живее според твоите вредности.

Треба да завршите со долга листа на можни акции за секоја вредност. Следниот чекор е да ги направиме во цели следната недела, месец, година, а можеби и подолго. За детални инструкции за тоа како да го направите тоа, погледнете ги следниве упатства:

Ако веќе имате цели што сте ги поставиле претходно, исто така ќе треба да направите уште еден чекор. За секоја цел, запрашајте се дали се усогласува со некоја од вашите лични вредности. Ако не, зошто го правиш тоа? Освен ако не е многу добра практична причина, избришете ја и фокусирајте се наместо на новите цели што ви помагаат да живеете според вашите вредности.

Донесува одлуки според вашите вредности

Живеат вашите вредности е за повеќе од големите, долгорочни цели, сепак. Исто така, се работи за мали, секојдневни одлуки. Во моментов, дали реагирате на ситуации на начин што се усогласува со вашите вредности?

Ако го цениш сочувството, на пример, дали редовно покажуваш сочувство кон другите, или понекогаш излегуваш на суд и обвинувај? Ако го цениш здравјето, дали секогаш се грижиш за твоето тело, или понекогаш јадеш хамбургери наместо булгур?

Тоа не е секогаш лесно да ги направите вашите акции усогласени со вашите вредности. Ништо од сила на навика до намерно итно задоволување може да биде доволно моќно да нè натера да ги заборавиме тие добри намери и да дејствуваме на начин кој не ги одразува нашите вредности.

Имате многу техники достапни за да ви помогне да ги промените вашите реакции и да живеете свесно во согласност со вашите вредности. На пример, можете:

 • · Направете навика да ја читате листата со вредности секое утро кога ќе се разбудите.
 • · Визуелизираме еден ден претстои и планирајте како ќе живеете според вашите вредности во текот на денот.
 • · Отпечатете ги вашите вредности и чувајте ги блиску до вас за да се повикате во текот на денот.
 • · Направете ги позадината на вашиот мобилен телефон или компјутер.
 • · Поставете потсетници за да се појавуваат на вашиот телефон.
 • · Секогаш кога ќе се најдете себеси од вашите вредности, анализирајте ја ситуацијата потоа и запрашајте се што можеше да направи поинаку.

Можете да најдете многу повеќе идеи во следниве упатства. Иако неколку од нив се за продуктивноста, која е различна од живеењето според вашите вредности, некои од техниките за надминување на одвлекувањето и следењето на добри намери се релевантни овде.

Можни пречки за надминување

Досега звучи доста едноставно, нели? Па зошто толку многу од нас се уште се борат да живеат според нашите вредности?

Понекогаш станува збор за недостаток на јасност или незнаење за тоа кои се вашите вредности. Вежбите за вредности во овој туториал треба да се справат со тој проблем доста ефективно.

Но, постојат и други можни бариери. Што ако вашите лични вредности станат во конфликт со оние на вашето семејство или поширокото општество? На пример, може да ја цениш толеранцијата, но општеството во кое живееш може да стои доста силно против толеранцијата, барем на одредени групи.

Или можеби се соочувате со конфликт помеѓу вашите лични вредности и практичната ситуација во која се наоѓате. Може да ја цените креативноста, но имате членови на семејството за да се грижите, па не можете да ризикувате да се качите уметничка кариера. Или може да ја цениш чесноста, но чувствувате дека постојат одредени лаги што треба да ги кажете за да ги зачувате важните врски, да ја задржите својата работа или што и да било друго.

Овие се важни бариери, и тие вреди да се рефлектираат сериозно. Но, вреди да се запомниме дека постојат многу начини за живеење на вашите вредности, а вие не мора да ги отфрлате сите компромиси и да ги игнорирате практичните размислувања.

На пример, сосема е можно да се живее според вредноста на чесноста, а исто така да се вметне предупредување како "... се додека мојата искреност не повреди други луѓе". Тоа ќе помогне да се зачуваат тие важни врски. И ако мора да бидете нечесни за да ја задржите вашата работа, можеби тоа е сигнал дека, на долг рок, треба да пронајдете нова работа. Но, на краток рок, не треба да бидете отпуштени со тоа што го кажувате вашиот шеф точно што мислите. Можете да компромис за сега, додека се движите на долг рок кон решение кое е повеќе во согласност со вашите вредности.

Ако вашите вредности станат во конфликт со оние на другите или поширокото општество, може да се соочите со некои потешкотии, но сепак можете да живеете со интегритет во вашиот сопствен живот. Ако ви дозволуваат околностите, можете да се борите и да го промените општеството според вашите сопствени верувања. Погледнете многу херои од историјата како Сузан Б. Ентони или Мартин Лутер Кинг, Џуниор, и ќе најдете луѓе чии лични вредности дошле во конфликт со оние на своето време. Но, ако не се чувствувате спремни за таква борба, тогаш би можеле да одлучите да се фокусирате на сопствените постапки и на живеење според вашите сопствени вредности, без предизвикување на оние околу вас кои живеат поинаку.

5. Како да ги прилагодите и промените вредностите кога е потребно

Вашите лични вредности не се поставени во камен. Додека некои од вашите основни вредности најверојатно ќе останат исти во текот на целиот живот, други може да се променат кога ќе се променат животните околности или едноставно како што стареете и почнете да имаат поинаков поглед на она што е важно. Или дури и ако вредностите остануваат исти, редоследот по кој им се приоретизирате може да се смени.

На пример, отпочнувањето на семејството и децата кои треба да се грижат може да предизвика да ја вреднувате безбедноста и финансиската стабилност многу повеќе отколку што сте направиле кога сте биле единствени. Или развод може да резултира со обновена желба за слобода и само-откривање.

Значи, вреди да се проверуваат редовно за да се види дали се промениле вашите вредности. Повторете го процесот на КОЛЕКТИВНО напад, набројување и приоретизирање и проверете дали вашите резултати се различни.

Колку често треба да го направите ова? Најмалку еднаш годишно веројатно е добра идеја, и секогаш кога ќе поминете низ голем живот, како загуба на работа, ужалување, болест, развод, итн.

Се разбира, исто така ќе сакате да продолжите да ги читате вашите вредности и да ги повикувате многу редовно отколку еднаш годишно, и ако во секое време забележите дека нешто едноставно не се чувствува исправно, можете слободно да ги ревидирате вашите вредности тогаш и таму.

Откако ќе излезете со вашата нова листа, преиспитајте ги своите цели и преработете ги каде што е потребно за да ги одрази вашите нови или новоприоритетни вредности. И почнете да ја користите вашата ревидирана листа на вредности за да го информирате и насочите вашиот секојдневен живот, како што беше дискутирано во претходниот дел.

Заклучок

Во ова упатство сме покриени многу, и се надевам дека сега сте многу појасни за тоа што се лични вредности, зошто тие се важни и како можете да направите подобра работа за живеење во согласност со вашите вредности.

За да прочитате повеќе за вредностите, но од бизнис, а не од лична перспектива, погледнете ги следниве упатства:

Следниот чекор, ако не сте веќе, е да ги ставите лекциите од ова упатство во пракса. Започнете размислување, правете листи, давате приоритети на вашите вредности и поставувајте цели вредни за цели. Потоа почнете да живеете според вашите вредности од ден на ден, од месец до месец и од година во година.

Advertisement
Did you find this post useful?
Want a weekly email summary?
Subscribe below and we’ll send you a weekly email summary of all new Business tutorials. Never miss out on learning about the next big thing.
Scroll to top
Start your 7-day free trial*
Start free trial
*All Individual plans include a 7-day free trial for new customers; then chosen plan price applies. Cancel any time.