7 days of PowerPoint templates, graphics & videos - for free!* Unlimited asset downloads! Start 7-Day Free Trial
Advertisement
  1. Business
  2. Careers

Што претставува групно интервју? +7 совети како да ги победите 

Read Time: 13 mins

Macedonian (Македонски јазик) translation by Andrijana Mitevska (you can also view the original English article)

Вие сте во лоби, чекајќи го вашиот ред да бидете повикани за интервју за работа. Постојат четири други луѓе кои чекаат, но вие не обрнувате внимание на нив, бидејќи сте зафатени со вежбање на одговорите во вашата глава. Потоа работодавачот ве повикува заедно со четирите луѓе кои седат во ходникот, а потоа ве упатува во голема конференциска сала. Излегува дека ќе имате групно интервју, а не еден-на-еден што го очекувавте.

What is a group interviewWhat is a group interviewWhat is a group interview
Групните интервјуа може да бидат напнати, но постојат начини да се подготвите за нив. (Извор на слика: Envato Elements)

Изненадувања како ова не се нечуени, но за среќа тие се случуваат се помалку и помалку поради социјалните медиуми и веб-страници како што е Glassdoor. Во овој пост, ќе дознаете што да очекувате во групно интервју и за тоа како се спроведуваат групни интервјуа.

Два типа на групни интервјуа

Вашето искуство и стратегиите што ќе ви бидат потребни ќе зависат од типот на групното интервју на коешто ќе присуствувате. Ќе разговарате со повеќе претставници од истата компанија, или ќе се натпреварувате против неколку кандидати за истата улога? Прочитајте за да дознаете како работат групните интервјуа и типовите групни интервјуа што можете да ги очекувате.

1. Групни интервјуа и групни активности

Типичното поставување обично е еден интервјуер кој испитува повеќе кандидати. Секој ќе има право да одговори на истото прашање и вашата главна цел е да се издвоите од конкуренцијата. Групните интервјуа со повеќе од десет кандидати, сепак, не секогаш се одвиваат на овој начин, бидејќи нема доволно време за сите да добијат ред. Значи, во овој случај, треба да се најде рамнотежа помеѓу одговарање на многу прашања за групното интервју, како што можете, а не да го монополизира вниманието на интервјуерот.

Некои групни интервјуа исто така вклучуваат активност или задача, каде што се очекува да соработувате со други кандидати за да постигнете заедничка цел поврзана со работата. Во работните места за продажба, од учесниците често се бара да креираат презентација на производите на компанијата, кои потоа ќе бидат прикажани пред целата група, додека програмерските работни места понекогаш вклучуваат задача за дебагирање или мал проект за кодирање.

2. Панел Интервју

Во панел интервју, ќе одговарате на прашања од повеќе интервјуа, кои често вклучуваат претставник од човечки ресурси, вашиот потенцијален шеф, и некој со слична улога. Во споредба со поставувањето опишано претходно, панел интервјуа имаат тенденција да бидат како инквизиција, поради сите следни прашања што ќе ги добиете.

Зошто компаниите користат групни интервјуа?

Групните интервјуа често се прават за работни места во првите позиции, како што се оние во малопродажбата, услугата на купувачи и услугата за храна бидејќи овие улоги се потпираат на способноста на кандидатот да ги реши проблемите, да се смири и да размислува брзо додека се насмевнува.

Тоа не значи дека групните интервјуа се ограничени на горенаведените улоги, бидејќи повеќе работодавци почнуваат да го претпочитаат ова поставување, бидејќи тоа е економично. Поевтино е и побрзо, на крајот на краиштата, да интервјуира десет луѓе одеднаш отколку да разговара со нив поединечно. И бидејќи апликантите ќе треба да комуницираат со другите за време на дискусијата, исто така им дава на работодавачите преглед на тоа како апликантите реагираат во средина која ги тестира нивните вештини за комуникација, лидерство и тимска работа.

Групни совети за интервју и стратегии за подготовка

Без разлика дали сте пред многу интервјуери или вие против други кандидати, не можете да си дозволите да имате свој простор. Мора да останете алармирани во текот на целото тешко искушение, дури и ако не сте оној што зборува, затоа што ако изгледате глупаво кога сечие внимание е насочено кон вас е двапати посрамно во секоја група. Користете ги стратегиите подолу за да се подготвите за следното групно интервју, за да не бидете фатени во тесно со ова ново искуство за барање работа.

1. Спроведување на соодветна внимателност кон интервјуерот (ите)

Ова важи и за двата вида групни интервјуа, но тоа е особено важно во поставувањето на панел бидејќи знаењето на позицијата на интервјуерот ќе ви помогне да ја разберете нивната точка на гледање кога станува збор за прашањата за групно интервју што тие ги поставуваат.

Што да барате:

  • Полн назив на интервјуерот
  • Позиција во компанијата
  • Сè што ќе го скрши мразот
  • Зошто тие вработуваат
  • Ниво на образование

Додека можеби немате шанса да ги истражите членовите на панелот пред групното интервју (особено ако групното интервју е изненадување), ако внимателно слушате додека членовите на панелот се запознаваат, можете да научите многу за секој член.

2. Поздравете ги и интервјуата и кандидатите поединечно

Пристигнете на местото на настанот порано, а потоа запознајте се со интервјуерот и со сите други учесници. Да, ова вклучува и други кандидати.  Ова не само што го крши мразот, туку исто така е добар начин да ги дознаете имињата на сите, па можете да ги користите кога ќе им се обратите за време на интервјуто.  Можеби мислите дека обраќањето на друг апликант по име не е важно, но на интервјуерот ова покажува дека имате добри вештини.

3. Бидете пријателски, но бидете вистинити за вашите осуди

Тенденцијата да се оди заедно со толпата е силна во било која група за поставување. Со пријателите и семејството, луѓето често задржуваат статус кво за да избегнат аргументи, а истото важи и на работното место.  Само на работа, работодавците бараат луѓе кои не се срамат од аргументи, бидејќи тоа е неопходна особина за лидерство.

Немојте да се колебате да го "занишате бродот" во групни интервјуа ако верувате во вашиот одговор и имате солиден аргумент. Можеби не аплицирате за лидерска улога, но ова е добар начин да се издвоите во дискусија, каде што луѓето се согласуваат со најпопуларното мислење.  Ако се плашите да бидете премногу силни, поставете го вашиот контра-аргумент како прашање. На пример, наместо да тврдите дека консензусот на групата за стратегија за продажба е погрешен, прашајте: "Дали оваа тактика за продажба секогаш функционираше за вас?" Полесно е да се праша групата за мислење, отколку да им се каже дека не се во право .

 4. Слушајте повеќе отколку што зборувате

Во типично интервју, сите групни прашања за интервјуа се специјално за вас, но во групни интервјуа морате да чекате на ред. Користете го ова време на мирување за да слушате што другите кандидати велат, за да можете да излезете со подобар одговор кога ќе разговарате.

Не ги прекинувајте другите кандидати и интервјуерот, дури и ако имате нешто добро да кажете, бидејќи тоа само ќе ве натера да изгледате агресивно.

5. Вклучете ги сите во вашите одговори

Повторувањето на истиот одговор како и другите апликанти нема да ви помогне да се издвоите. Ако ги слушате другите кандидати, можете да ги изградите своите идеи со додавање на сопствените мисли на крајот.  Кажете нешто како: "Мислам дека (Името) е во право, мораме да го преформулираме одговорот на другиот апликант, но исто така мислам дека треба да ги (додадеме вашите идеи тука)."

Можете исто така да го направите ова во поставување на панел ако покажете разбирање за двоумењето на панелистот пред да го решавате нивното прашање. На пример, можете да кажете: "(Име на панел-лист), јас го разбирам вашето двоумење за мојата (за што не се согласуваат со или како во претходниот одговор), бидејќи компанијата (зошто мислите дека комисијата не се согласува). Меѓутоа, ако сметате дека треба (објаснете го вашиот контра-аргумент). "

Ако сте пристигнале рано и поминале извесно време во разговор со други кандидати, можете исто така да ги вртите во тие разговори за вашиот одговор ако се релевантни. На пример, ако и двајцата сте веб-развивачи, можеби сте разговарале за Регулативата за заштита на општите податоци (GDPR) и како тоа влијае на веб-локациите што ги градите или одржувате. Кога интервјуерот ќе ве праша што правите за да останете актуелен со промените во индустријата или за неодамнешен или предизвикувачки проект, можете случајно да ја внесете вашата дискусија за GDPR.

6. Одговорете први секогаш

За да се ​​издвоите, треба да го дадете најдобриот одговор или да бидете првиот што ќе ги сподели своите мисли. Бидејќи е невозможно да гарантирате дека секогаш ќе го имате најдобриот одговор во групната поставка, ќе ви биде полесно да се издвоите ако сте први што ќе одговорите на прашањето. Се разбира, ова треба да го направите само еднаш за да не изгледа како да ги блокирате другите апликанти.

7. Бидете сигурни во јазикот на телото и гласот

Групираните интервјуа се во корист на харизматичниот и уверениот, па брадата нагоре, грбот опуштен и насмевка  кога ќе одговорите. Вашиот глас нека биде јасен и со ист тон, не дозволувајте да затрепери додека одговарате, бидејќи тоа само ќе им даде на другите апликанти шанса да ве прекинат.

Прашања за интервју за заедничка група

Прашањата поставени во групни интервјуа се слични на оние што се поставуваат во еден-на-еден интервју; единствената разлика можеби е дека нема да добиете разјаснување на прашања за информациите за вашата биографија, освен ако не сте поставени во панел. Подолу се наведени некои од групните прашања за интервју што можете да ги очекувате:

1. Како соработниците ќе ве опишат?

Размислете за придавките што ќе ги користат вашите колеги за да го опишат вашиот став на работа, а потоа тие придавки поткрепете ги со примери кои се извлечени од искуство. На пример, можете да кажете: "Моите соработници би ме опишеле како прилагодлив, бидејќи немам проблем да работам со различни луѓе. Јас одлично се согласувам со сите. "

2. Што ве мотивира?

Сара Тејлор, менаџер за набавка на таленти и развој на ѕидот, Einhorn и Chernitzer, вели дека ова е едно од нивните прашања за групни интервјуа. Таа додава: "Најдобар начин да се одговори на ова прашање е да бидете искрени. Ако го сакате чувството за остварување, тоа е одлично. Ако сте управувани од пари, поседувајте го. "

Ова прашање ѝ овозможува да ги запознае кандидатите на лично ниво, така што нема смисла да лажете за тоа што ве мотивира. Најверојатно ќе биде очигледно ако во секој случај дадете обичен или лажен одговор и тоа само ќе го направи интервјуерот сомнителен.

3. Зошто се пријавивте за оваа работа? Зошто оваа компанија?

Наведете конкретни причини зошто сте одбрале да аплицирате за таа работа. Обидете се да не ги фокусирате своите одговори на платата или придобивките што ги нудат иако тоа може да го направи интервјуерот да претпостави дека ќе заминете откако ќе добиете подобра понуда. Зборувајте за мисијата, производите или индустријата на компанијата, и пронајдете начин да ги споите со вашите лични интереси.

4. Како може вашите вештини и искуства да ја продолжат мисијата на нашата компанија?

Како и прашањето погоре, овие тестови се за тоа дали сте или не сте имале време за истражување на позадината и целите на компанијата.

Робин Шварц, генерален секретар на МФГ Џобс, вели дека "одговорот на кандидатот е добар показател за нивната доверба во унапредувањето на мисијата на компанијата и до одреден степен, колку е ангажиран тие ќе бидат на своите работни места откако ќе бидат ангажирани".

Кога е можно, поврзете ги своите одговори на ова прашање со постигнувањата или вештините наведени во вашата биографија. Ако не можете јасно да ги поврзате позадината, целите или визијата на компанијата во вашето резиме, сега е време да го прилагодите за работата за која аплицирате. Овој водич ќе ви покаже како да го направите тоа.

5. Како целите на вашата кариера се вклопуваат во оваа компанија?

Интервјуерот не е заинтересиран за вашите планови за кариера тука, па немојте само да го ограничите вашиот одговор на тоа каде сакате да бидете во неколку години. Наместо тоа, поврзете ги вашите професионални цели со вештините што сакате да ги научите и предизвиците што сакате да ги надминете како дел од вашата работа.

Интервјуерот е заинтересиран само за она што можете да го направите за компанијата, а вашите потенцијални унапредувања на работата не е во нивна корист, па мора да го формулирате вашиот одговор на начин кој јасно ја артикулира вашата вредност како кандидат.

6. Што би сториле ако видите дека некој од вработените краде?

Ова е прашање што најчесто го поставуваме во интервјуа за групните работи на Кол. Не се споменува како интервјуерите претпочитаат апликантите да одговорат на ова прашање, но безбедно е да се каже дека очекуваат кандидатите да кажат дека или ќе се соочат со крадецот или ќе ги пријават во управувањето.

Погледнете ги овие водичи за информации во врска со вообичаените прашања за работа и однесувањето.

Ако треба да ја ажурирате вашата биографија пред вашето интервју, можете да најдете многу одлични шаблони во овој напис:

4 Типични прашања поставени по групна активност или симулација на работа

Друга ситуација на групен разговор вклучува групна активност или симулација на работа. Овие типови групни интервјуа можат да му помогнат на работодавачот да види како работите во тим. Еве некои вообичаени прашања што може да ви бидат поставени по групна активност или работна симулација:

1. Што го направи вашиот тим успешен?

Одолејте му на искушението да се фалите за вашите идеи и за индивидуалниот придонес. Прашањето тука е она што го направи тимот успешен, "тим" е клучен збор, па фокусирајте го вашиот одговор на нештата што ги направил вашиот тим како целина. На пример, и покрај ограничените ресурси, можеби вашата група добро комуницирала и се охрабрувала меѓусебно во текот на активноста, па така можете да го споменете тоа.

2. Кој бил Вашиот придонес кон тимот?

Океј, сега можете да зборувате за вашиот придонес кон задачата. Покажете ги вашите решенија за решавање проблеми, комуницирање и организирање вештини секогаш кога е можно, но немојте да ги барате овие вештини, освен ако не можете да опишете како сте ги користеле за време на активноста. Инаку, вашите соработници би можеле да ве предизвикаат и тоа би можело да биде непријатно.

3. Како би ве опишале членовите на тимот?

Ова е слично на прашањето за групното интервју наведено погоре; само во овој случај не можете да лажете или претерувате во вашите одговори, бидејќи вашите соработници можат да ги оспорат вашите барања. Држете се до вистината. Меѓутоа, може да се фокусирате на позитивните аспекти на она што тие би можеле да мислат за вас. На пример, може да бидете најценети во групата, па наместо да велите дека тоа може целосно да го поставите на позитивен начин.

4. Како се справивте со предизвиците со кои се соочивте во активностите на групата?

Објаснете како останавте мирни кога работите не функционираа добро во вашата група. На пример, што направивте кога двајца членови од вашата група не можеа да се согласат што да прават? Споменете како се справивте со фактот дека сте имале ограничено време и ресурси за да ја завршите групната активност.

Продолжение

Испратете белешка за благодарност по интервјуто кое вклучува дел од разговорот кога сте кажале незаборавен одговор или дури и шега. Ако некој во таа просторија беше добро подготвен како што беше во текот на интервјуто, може да се обложите дека ќе испратат и писмо за благодарност, бидејќи знаат колку е тешко за интервјуерот да се сети на сите од тоа интервју. Испраќањето на благодарност е само уште еден начин на кој можете да му помогнете на интервјуерот да се потсети на вашето лице и, се надевам, на вашите одлични одговори.

Advertisement
Did you find this post useful?
Want a weekly email summary?
Subscribe below and we’ll send you a weekly email summary of all new Business tutorials. Never miss out on learning about the next big thing.
Scroll to top
Start your 7-day free trial*
Start free trial
*All Individual plans include a 7-day free trial for new customers; then chosen plan price applies. Cancel any time.