7 days of PowerPoint templates, graphics & videos - for free!* Unlimited asset downloads! Start 7-Day Free Trial
Advertisement
 1. Business
 2. Public Speaking

Што е главен говор? (+10 совети за звучници за моќно доставување)

Scroll to top
Read Time: 10 mins

Macedonian (Македонски јазик) translation by Stefan Nikolov (you can also view the original English article)

Замоленоста да се одржи воведниот говор може да биде малку застрашувачка, особено ако никогаш не сте дале претходно. Можеби дури и се прашувате: што е главната адреса?

Воведни говори се важни и од нив се бара да дадат главен разговор може да бидат одлична можност за вас и вашиот бизнис.  Затоа , ако ве прашаат, размислете да ја искористите можноста. Но, прво, ќе треба да научиш малку повеќе за воведни говори.

keynote speakerkeynote speakerkeynote speaker
Главен говорник може да биде некој кој е многу постигнат во својата област. (Извор на слика:   Енвато Елементи )

Во овој краток туторијал, ние ќе го покриеме она што треба да знаете за давање на воведна порака. Ќе ви обезбедиме клучна дефиниција за адреси.    Ќе ви обезбедиме некои добри воведни примери за говор. Плус, ќе покриеме десет совети кои ќе ви помогнат да станете подобар главен говорник.   

  За вредни совети за тоа како да создадете Екслузивно презентација, задолжително преземете ја нашата бесплатна eBook:   Целосно упатство за изработка на одлични презентации .   Тоа ќе ви помогне да го совладате целосниот процес на презентација.

Perfect presentation ebookPerfect presentation ebookPerfect presentation ebook

Што е главен говор?

Значи, најверојатно се прашувате што е воведниот говор и како се разликува од кој било друг говор што може да го дадете.    Вообичаената адреса обично се дава за да ја поставите темата за некој настан. Примерите може да вклучуваат главен говорник на деловна конференција или дури и гостин говорник на дипломирањето.

Воведни звучници понекогаш се познати личности или дури и познати личности. Во други случаи, во зависност од публиката, тие може да бидат само оној кој е многу постигнат во својата област.  Крајните говорници често се платени за нивните услуги, а професионалниот главен говорник кој е на побарувачката може да заработи доста. Дури и ако никогаш порано не сте дале почесна порака, се бара да му дадете една и чест и одлична можност.

Воведни говори обично се базираат на сопствените искуства и знаења на говорникот. Тие исто така може да вклучуваат   мотивациони и инспиративни елементи.Ефективните воведничари често го користат и раскажувањето на приказни.    Но, најважниот фактор за успехот на главната порака е ангажманот на публиката.Воведниот звучник треба да го привлече вниманието на публиката и да го постави тонот за целиот настан.

Ако се обидувате да дознаете за одреден вид јавно говорење, може да помогне сослушувањето на пример.    Еден добар пример за добар воведниот говор доаѓа од Опра Винфри, кој на почетокот од 2018 година ја одржа конференцијата за USC Annenberg школа за комуникација и новинарство. Можете да го слушате својот говор за себе:


За уште повеќе примери на ефективни говори, од кои многу од нив би можеле да послужат како главни адреси, ќе го проучуваат овој преглед на некои од моите омилени Тедски разговори:

Како да направите вашата презентација да стои со слајдшоу

Ако воведниот адреса што ќе ја дадете ќе вклучува презентација на слајдшоу, треба да бидете сигурни дека слајдшоуто е најдобро што може да биде.   .  Дел од ефикасно користење слајдшоу е да бидете сигурни дека вашиот дизајн на презентација е атрактивен и привлечен. Очигледно, ова може да биде тешко ако не сте професионален дизајнер.

За среќа, има некој лесен начин да се создаде привлечна слајдшоу дури и ако не си дизајнер.   Envato Елементите е одличен начин да се најдат убави презентации шаблони за секоја потреба.    Овие професионално дизајнирани шаблони ќе помогнат вашиот слајд-шоу навистина да издвоите. Плус, ќе можете да преземате фотографии на фотографии, WordPress и веб-шаблони, графики и повеќе-сите за една рамна стапка!    Преземете онолку колку што ви треба толку често колку што ви треба. Ова е само тип на услуга зафатен професионални потреби.

Но, дури и ако сте сигурни дека ќе ја дадете само една презентација и немате потреба од некое од останатите средства достапни преку Envato Elements, ние сеуште сте покривале. Можете да купите едно прифатливо, еднократно преземање на   професионален шаблон за слајдшоу   преку GraphicRiver .

Сега кога знаете каде да најдете добри шаблони за слајдшоу, можеби се прашувате кои шаблони треба да ги одбереш. Образецот подолу може да помогне:

Сега кога разговаравме како да користиш слајдшоу за вашата воведна порака, време е да разгледаме неколку совети за да дадеме подобар главен говор.

Совети за звучници за давање главен говор

Ја внесувате вашата воведна порака заедно и треба да бидете сигурни дека тоа е ефективно. Но, тоа е подолго време откако сте дадовте говор, или можеби ова е вашиот прв. Како можете да бидете сигурни дека вашиот говор е успешен?

Еве десет совети за јавни звучници кои ќе ви помогнат да испорачате моќна воведна адреса:

1. Запознајте ја вашата публика

Разбирањето на вашата публика е од витално значење за секој јавен говорник, но тоа е особено важно за воведни звучници, бидејќи од витално значење е да воспостават врски со нивната публика, а исто така затоа што го поставија тонот за целиот настан.    Значи, што е можно порано во подготовката за говор, размислете на кого ќе зборувате . Прилагодете го говорот на нивните потреби и интереси. Запрашајте се овие прашања:

 • ·    Кој ќе го слуша овој говор?
 • ·    Што веќе знаат?
 • ·    Што треба да знаат?
 • ·    За што се заинтересирани овие слушатели?

Ако не знаете ништо за вашата публика, обидете се да го прашате лицето за контакт кој ве покани да зборувате.

2. Дали вашето истражување

Ако сте биле замолени да одржите воведниот говор, има добри шанси дека веќе сте запознаени со вашата тема. Но, не го земајте тоа знаење здраво за готово.   Двојно проверете ги вашите факти. Исто така, побарајте нови случувања и вклучете ги сите релевантни ажурирања за вашиот материјал. Обрнете посебно внимание на информации кои ќе ви бидат корисни за вашите слушатели.

3. Кажете приказна

Раскажувањето приказни е одличен начин за поврзување со публиката. Ако имате лични искуства што вашата публика може да ги поврзе со тоа да ги претворат тие во приказна, честопати може да ви помогнат да ја вклучите вашата публика.    Дури и ако немате лични искуства, можеби ќе можете да ги споделите искуствата на другите.    На пример, споделување на приказната за тоа како клиентот успешно ја совлада пречката може да ги инспирира вашите слушатели - особено ако тие се соочуваат со слична пречка.

4. Размислете за давање интерактивна презентација

Додавањето на интерактивен елемент на вашата гласовна порака е уште еден начин да го привлечете вниманието на вашата публика.    Постојат неколку видови на интерактивни елементи што можете да ги додадете, вклучувајќи добивање повратни информации од публика во реално време и инкорпорирање на Q & A сесија во вашата презентација. За да дознаете повеќе за интерактивни презентации, прегледајте го ова упатство:

5. Вежбајте го говорот

Како и секој друг говор кој би можел да го дадете, треба да вежбате воведниот говор додека не сте многу запознаени со материјалот. Настојувајте да ја знаете вашата тема за говор толку добро што можете да зборувате за тоа без вашите белешки ако ви е потребно. Како што вежбате, користете ги презентациските белешки или нацртите како поттик, наместо да го читате вашиот говор.    Ако е можно, вежбајте го говорот пред некој пријател или член на семејството кој е подготвен да даде повратни информации. Следниве упатства вклучуваат список за вежбање говор кој би можел да биде корисен:

6. Надминајте го својот страв

Дали идејата за добивање пред публиката и зборувањето ве прави непријатно? Па, сигурно не сте сами.    Студии   од Националниот институт за здравство (и други извори) покажаа дека дури 77% од широката јавност може да се плаши од јавно говорење.    Со воведна порака стравот и притисокот понекогаш се поголеми, бидејќи презентацијата е таков составен дел од настанот.    За среќа, постојат методи кои можете да ги користите за надминување на стравот од јавен говор, почнувајќи од позитивен авто-разговор до јазикот на телото и многу повеќе. Во туториал подолу ќе откриете преку 20 начини да се борите против стравот од јавно говорење:

7. Останете фокусирани на целта

Ако давате говор, лесно е да се расеате. За жал, ако залутете премногу далеку од вашата тема, најверојатно ќе го изгубите интересот на вашите слушатели.    Ова е местото каде што вашите белешки за звучници може да бидат особено корисни. Бидете сигурни дека белешките на звучниците се видливи (и користете доволно голем фонт за лесно читање).    Ако го изгубите темпото или чувствувате дека сте тргнале од темата, не плашете се од кратка пауза додека ја проверувате вашата линија. Можете да дознаете повеќе за креирање белешки за звучници на вашата презентација алатка во овие кратки упатства:

8. Биди краток

Избегнувајте преголема разработка на темата на вашата воведна адреса. Можете да го направите ова со наведување на секоја точка еднаш проследено со вашите придружни детали за таа точка (вклучувајќи слајдови и други визуелни помагала).    Потоа, сумирајте ја точката и преминете кон следната точка. Ако очекувавте публиката да реагира на точка и тие не реагираат на начинот кој го очекувавте, одолеете на искушението да се вратите преку поентата.    Конечно, кога вашата презентација е завршена, можете да ја вратите главната цел на говорот. Да бидеш краток и да се фокусираш, а публиката ќе те цени за тоа.

9. Добивај доволно спиење

Најверојатно веќе се сомневате дека не сте во најдобар случај кога одите без да спиете.    Сега науката го поддржува она што секогаш сте го посомневале - недостаток на спиење   негативно влијае на вашата изведба. Затоа, стори сé што е можно за да спиеш добро ноќе пред твојот главен разговор.    Но, тоа може да биде полесно да се каже отколку да се направи - особено ако сте на деловна конференција каде што има искушение да останете до доцна дружење и посета со колеги и потенцијални клиенти Постојат неколку практични чекори што можете да ги преземете, дури и кога сте патуваат, за да го подобрите спиењето. Ќе најдете некои од овие чекори во ова упатство:

10. Сподели го онлајн

Откако вашата воведни адреса е завршена, сеуште можете да имате корист од тоа. Еден начин да го направите тоа е да го споделите вашиот говор онлајн.   Споделувањето на говорот преку интернет ви помага да достигнете поголема публика отколку што првично зборувавте. Постојат неколку начини да го споделите вашиот говор онлајн, вклучувајќи:

 • ·    YouTube.   Овој популарен сајт е корисен за споделување видео презентации.
 • ·    Vimeo.   Друга страница што може да ви помогне да споделите презентација во живо.
 • ·    Фејсбук живее.   Можете да ја пренесувате вашата презентација преку Facebook.
 • ·    Други социјални медиуми . Можете да вклучите врска кон вашата презентација на повеќето други сајтови на социјалните медиуми.
 • ·    Вашиот веб-сајт . Вклучувајќи видео на свој веб-сајт може да биде одличен начин да ги импресионира клиентите и потенцијалните клиенти.
 • ·    SlideShare . Ако вашата воведна адреса вклучува презентација на слајдшоу, можете да ја споделите на SlideShare .
 • ·    Е-пошта . Можете исто така да споделувате линкови до вашиот воведниот говор преку е-пошта.

За да дознаете повеќе за споделувањето на вашата воведна адреса, проучете ги овие упатства:

Направи големи презентации ( бесплатен PDF eBook Превземи )

Исто така, имаме совршено дополнување на овој туторијал, кој ќе ве води низ целиот процес на презентација. Научете како да ја напишете вашата презентација, да го дизајнирате како про, и да го подготвите за да ги презентирате силно.

Free PDF eBookFree PDF eBookFree PDF eBook

Преземете ја нашата нова книга:   Целосно упатство за изработка на одлични презентации .   Достапно е бесплатно со претплата на Tuts + Business Newsletter.

Вашиот Takeaways

Веднаш добивте воведна дефиниција и некои примери за одлични воведни говори што треба да ги следите. Сега, кога ќе разберете што е клучна адреса и зошто е важно, ќе сакате да ја направите вашата воведна порака колку што е можно подобро.

Дури и ако никогаш не сте дале претходно говор, можете да ги користите советите од говорникот во овој напис за да ја дадете најдобрата воведна адреса што можете.    Откако ќе ја завршите вашата воведна презентација, не заборавајте да ја споделите за максимално влијание. Ако сте ги уживале советите во ова упатство, исто така можете да уживате во нашето   Основи на јавното говорење Водич за учење .

Дали ви дадовте воведниот говор? Кои совети или совети ќе ги додадете за другите?

Advertisement
Did you find this post useful?
Want a weekly email summary?
Subscribe below and we’ll send you a weekly email summary of all new Business tutorials. Never miss out on learning about the next big thing.
Start your 7-day free trial*
Start free trial
*All Individual plans include a 7-day free trial for new customers; then chosen plan price applies. Cancel any time.