Unlimited PowerPoint templates, graphics, videos & courses! Unlimited asset downloads! From $16.50/m
Advertisement
 1. Business
 2. Marketing

Што е маркетинг кампања? + Како да ги управувам како про

by
Read Time:13 minsLanguages:

Macedonian (Македонски јазик) translation by Stefan Nikolov (you can also view the original English article)

Ако некогаш сте пребарувале социјални медиуми и виделе реклама или користеле купон од еден од вашите омилени марки, тогаш веројатно сте на добивањето на нечија маркетинг кампања. Во суштина, маркетинг кампања е обид на бизнисот да се заинтересираат постоечките или потенцијалните купувачи за одредена понуда.  Ова ја прави маркетинг кампањата само дел од севкупниот маркетинг план, кој ги опфаќа сите маркетинг и рекламни напори на марката и онлајн и офлајн.

Marketing campaignMarketing campaignMarketing campaign
Онлајн реклами и купони може да бидат дел од маркетинг кампања. (Извор на слика: Енвато Елементи)

Секоја кампања, без разлика колку е мала, треба да се извршува што е можно поефикасно и професионално. Ова е местото каде што управувањето со маркетинг кампањата влегува внатре

Во овој туторијал, ќе дознаете за маркетинг и кампања за управување. Плус, ќе споделам шест чекори за да ви помогнам во управувањето со маркетинг кампањите.

Подобрете ја вашата маркетинг кампања со шаблони

Пред да се нурнеме во нашиот главен материјал за маркетинг кампањите, ајде брзо да разгледаме како шаблоните можат да ги подобрат вашите маркетинг материјали.  Прво, дизајнот на вашите маркетинг материјали е важен. Тие треба да бидат привлечни, но сепак професионални за да го привлечат вниманието на целниот клиент.

Одличен начин да бидете сигурни дека имате атрактивни маркетиншки материјали е да започнете со професионално дизајнирани шаблони како што се оние достапни преку Envato Elements.  Envato Elements нуди широк спектар на шаблони за најчесто користени традиционални и дигитални алатки за маркетинг, како што се електронски билтени, веб-банери, теми на WordPress и многу повеќе.  Плаќајте една ниска месечна претплата за добивање неограничен пристап до сите средства на Envato Elements. Еве еден поглед на некои од одличните шаблони за информатори достапни:

Marketing newslettersMarketing newslettersMarketing newsletters
Можете да најдете многу шаблони за аспекти на вашата маркетинг кампања, како што се билтени, на Envato Elements.

Сега ајде да научиме за управување со маркетинг кампањи.

Што е управување со маркетинг кампања?

Ако се обидувате да го дефинирате управувањето со кампањите, тука е она што треба да го знаете. Управувањето со кампањите е суштински намерно процес на планирање, спроведување, мерење и подобрување на вашите маркетинг кампањи.  Клучниот збор тука е "намерно", што значи дека ќе поминувате низ секој чекор од кампањата со конкретни намери.  Дури и ако треба да се прилагодите на ситуации и можности кои се неочекувани или надвор од вашата контрола, менаџментот на маркетинг кампањите секогаш вклучува свесно донесување одлуки.

Овој намерен пристап е од суштинско значење за малите бизниси и маркетинг тимови, бидејќи тие обично имаат помалку ресурси, мрежи и искуство за да извлечат, за разлика од поголемите бизниси или маркетинг фирми.  Додека поголемите компании би можеле да преживеат маркетинг кампањи погрешно, истото не може да се каже за помали тимови. Секоја одлука мора да се направи внимателно, во вистинско време, во рамките на буџетот и со посебна цел на ум.

Управување со маркетинг кампањата во 6 чекори

Треба да следите јасен пат кога управувате со вашите маркетинг кампањи. Системскиот пристап од чекор по чекор ќе ви овозможи да се движите напред со вашите кампањи без да се грижите дали сте направиле доволно истражување или имате доволно ресурси.  Со раководење со вашите маркетинг кампањи од самиот почеток, ќе знаете точно што треба да се случи и кога.

Иако делови од секој чекор може да се разликуваат во зависност од вашата кампања, управувањето со маркетинг кампањи обично поминува низ следните фази:

Чекор 1. Анализа на потребите на потрошувачите

Првиот чекор е подобро да го разберете вашиот клиент. Ова може да вклучи истражување на купувачи, ако веќе не сте го направиле тоа, да создадете лични купувачи и да ги разгледате видовите на клиенти кои вашите конкуренти имаат тенденција да ги имаат.  Целта на овој чекор е да се разјасни кои се твоите целни клиенти, бидејќи поголемиот дел од вашите маркетинг одлуки ќе зависи од него, од содржината на вашите маркетинг материјали до каде и кога ќе рекламирате.  Ова се некои од процесите за управување со кампањите кои можеби ќе треба да ги поминете за време на овој чекор:

 • Дефинирајте ги вашите целни клиенти. Ако немате напишан профил за кои се вашите идеални клиенти, сега е време да започнете. Треба да ги знаете нивните основни демографски информации, како што се возраста, локацијата и индустријата.  Психографските детали, како што се нивните ставови, однесувања и ставови, исто така, ќе ни помогнат. Можете да го користите овој туторијал за дефинирање на вашата целна публика како почетна точка.
 • Креирај клиенти на клиенти. За разлика од претходниот метод, клиентските личности не се само листа на технички информации за вашите целни клиенти - тие се повеќе како ликови кои ги претставуваат различните пазарни сегменти на кои се насочвате.  Има повеќе раскажување приказни вклучуваат во купувачот личности, со што вашите целни клиенти изгледаат пореални.  Во примерот подолу од HUCACE (преку HubSpot), тие го создадоа ликот на "Тина", менаџер за човечки ресурси кој има проблеми со ангажирањето врвни таленти. Ако сакате да направите свој личен клиент, можете да го консултирате ова упатство.
Buyer persona exampleBuyer persona exampleBuyer persona example
Личностите на купувачот помагаат во зацврстувањето на вашите целни клиенти.

Ако ви требаат дополнителни упатства за оваа фаза, проверете ги следниве упатства:

Чекор 2. Постави цели за маркетинг кампања

По дефинирањето на вашата публика, време е да поставите цели за вашата кампања. Овие цели треба да ги имаат следните две карактеристики:

 • Времетраење. Треба да има проценето краен рок за постигнување на целта. Ова е така што кога ќе го креирате вашиот маркетинг план, можете да ги наброите потребните чекори што ви се потребни за да ја достигнете целта пред крајниот рок.
 • Едноставно да се измери. Би требало да биде многу едноставно и објективно да откриете дали сте стигнале до целта или не.  На пример, "да биде популарна продавница за извезени копчиња" е нејасна. Наместо тоа, можете да се одлучите за "да имате 50 нови клиенти" или "да добиете 20 нови прегледи со пет ѕвездички".

Со креирање на мерливи и временски цели, на вашата листа може да имате едно или повеќе од следниве:

 • Зголемување на бројот на продажби за 50 проценти за четири недели.
 • Двоен годишен профит до крајот на годината.
 • Добијте 100 нови претплатници на нашата мејлинг листа за две недели.
 • Намалување на поврат на производот и враќање на средствата за 20 проценти за три месеци.

Додека го следите наредниот чекор за создавање на вашиот маркетинг план, вашите цели може да се променат. Ова е совршено во ред, бидејќи можете да ги ресетирате своите цели додека добивате повеќе информации и наведете ги чекорите потребни за да ги остварите.  Но, најдобро е да имаш конкретна цел во раните фази на управување со вашата маркетинг кампања. Ова ќе ви даде првичен фокус потребни за да ги планирате следните чекори.

Чекор 3. Планирајте ја вашата стратегија за маркетинг кампања

По идентификувањето на вашата публика и цели во првите два чекори за управување со маркетинг кампањи, веќе сте почнале на широки потези на вашиот маркетинг план.  Знаеш кого ќе стигнеш и што сакаш да постигнеш. Сега, со пишување на маркетинг план, можете да појасните кога и како ќе го направите тоа.

1. Изберете ги вашите маркетинг канали

Прво, разјасни како ќе се изврши на вашиот маркетинг план. Ова ги вклучува маркетинг каналите што ќе ги користите.  Овие канали би можеле да бидат онлајн, како на пример преку е-мејл маркетинг, маркетинг на социјални медиуми или маркетинг содржина. Вие исто така може да изберете присутен канали како реклами за печатење, постери, флаери, радио реклами или маркетинг на настани.

За темелна листа на маркетинг канали што треба да ги вклучите во вашиот план за маркетинг и кампања, погледнете ги следниве упатства:

2. Изберете ги правилните метрики

Треба да изберете метрика што одговара на вашите цели. На пример, ако вашата цел е да ја зголемите продажбата, можете да ги одберете следните показатели за да ви помогнете да ги следите тоа: бројот на онлајн продажби, бројот на нови регистрации на купувачи, бројот на корисници кои се враќаат и процентот на купувачи кои решаваат да купат повеќе производи.  Од друга страна, ако вашата цел е да стане попознат бренд во вашиот град, можете да го измерите зголемувањето на бројот на следбеници на Фејсбук што сте ги добиле од вашиот град, доменот на вашите социјални медиумски постови или број на нови упатувања на клиенти што ги добивате од постојните клиенти.

За офлајн маркетиншки канали, како што се флаери и печатени реклами, можете да користите купони кодови за да ги следите продажбите и да ги добивате преку вашата кампања. На вашите материјали за печатење, можете исто така да ја вклучите адресата на страницата за притискање за вашите води да ја посетите на интернет, така што е полесно да ги следите.

Ако ќе управувате со дигитална маркетинг кампања, тука се и некои водичи за метрика што би можеле да ви бидат корисни:

3. Напишете го вашиот план

Ставете ги сите овие заедно во еден единствен документ: вашите маркетинг канали, мерките што ќе треба да ги проверат вашите резултати, како и алатките и другите ресурси потребни за вашата маркетинг кампања.  Ова ќе служи како план на вашата кампања. Вашиот план може да биде во вид на посно, минималистички план или дури и целосно дизајнирана PowerPoint презентација.

Бидејќи вашите цели се временски, најдобро е исто така да го напишете вашиот план во форма на календар.

Чекор 4. Распредели ги ресурсите на кампањата

Откако сте сигурни за вашиот маркетинг план, можете да почнете да го следите со распределба на вашиот буџет, време и други ресурси за да се осигурате дека кампањата се извршува како што вие го предвидувавте.

На пример, тука се неколку од задачите кои може да имаат потреба од делегирање во вашиот тим, во зависност од вашите планови за маркетинг кампањи:

 • Управување со проекти
 • Пишување
 • Графички дизајн
 • Видео
 • Управување со сметки на социјалните медиуми
 • Анализа на веб-страница
 • Анализа на социјалните медиуми
 • Флаер дистрибуција
 • Медиуми / односи со печатот

Што се однесува до вашиот буџет, тука се и некои трошоци што најверојатно ќе ги направите во текот на вашата кампања:

 • Онлајн алатки (како на пример за управување со социјалните медиуми, аналитика, е-мејл маркетинг, итн)
 • Трошоци за рекламирање, без оглед дали се традиционални медиуми или онлајн
 • Трошоци за печатење
 • Консултантски / договори за изведувачи
 • Изнајмување места (за настани или фокусни групи)

Бидејќи малите тимови обично имаат ограничен буџет, постојат начини да бидете сигурни дека кампањата е што е можно поекономична. Откако ќе направите листа на сите ваши трошоци, можете да најдете начини да ги намалите трошоците.  На пример, наместо ангажирање на графички дизајнер за да ги направите вашите флаери, можете да се одлучите за шаблон за готовиот флаер на мал дел од трошоците.  Можете исто така да започнете со ефтини маркетинг кампањи, како што се креирање на студии на случај или прегрупирање на некои од вашите стари содржини. Или, ако можете да најдете бесплатни онлајн алатки кои се способни да го направат она што ви треба, можете да ги користите наместо платени алатки. Следните водичи исто така може да ви помогнат да ги распределите вашите ресурси и да го насочите вашето внимание поефикасно:

Чекор 5. Изврши ја вашата маркетинг кампања

Со вашиот план, буџет и тим во место, време е да се следи со вистинската фаза на маркетинг. Ова е кога ќе ја видите вредноста на соодветен маркетинг и управување со кампањи - со секој чекор што ќе биде изложен и закажан, сè што треба да направите е да се држите до него.

Но, тоа не значи дека нема да се соочите со какви било предизвици. Како и секој друг проект, ретко е да се изврши маркетинг план од почеток до крај без работа.  За мали тимови, уште поголема е веројатноста дека ќе наидете на проблеми со недостаток на персонал, премин преку вашиот буџет или премногу преоптоварен со кампања која има поголем опсег отколку што можете да управувате.  Поради ова, најдобро е да бидете активни во управувањето со вашата кампања во текот на оваа фаза. Еве што треба да размислите:

 • Редовни извештаи за статусот. Во зависност од должината и обемот на вашата кампања, треба да закажете редовни извештаи за статусот, за да знаете дали сè е завршено добро и навремено.  Овој водич за извештаите за статусот може да ви помогне и вашиот тим да создаде едноставни и веродостојни извештаи.
 • Осигурајте се дека вашиот тим е мотивиран. Лесно е за еден мал тим да биде преоптоварен од некој проект, особено ако се справуваат со многу аспекти на проектот одеднаш.  Поради ова, треба да се осигурате дека секое лице во тимот има соодветна мотивација и продуктивност да оди со своите задачи. Овие основни упатства за управување може да ви помогнат да го направите ова:
 • Рано решавање на проблеми. Кога брзате да ја завршите кампањата и немате мала помош, тоа е примамливо да одложувате секогаш кога ќе се појават проблеми или предизвици.  Но, токму поради вашиот мал тим, не можете да си дозволите самостојно да оставите проблеми и да ги оставате. Во спротивно, веројатно ќе го направите проблемот поголем и потешко да се реши.  На пример, ако маркетинг кампањата со која управувате вклучува купување на реклами на Фејсбук, и ќе забележите дека не сте го достигнале целниот ангажман за овие реклами во рок од една недела од вашата кампања, а потоа работите на подобрување на вашите реклами што е можно поскоро.  Ако не, ќе продолжите да плаќате за рекламниот простор што не е ефективен и има низок принос на инвестицијата. Користете анализа на root причини за да го пронајдете излезот од вакви проблеми.

Чекор 6. Измерете ги резултатите од вашата маркетинг кампања

Ова е дел од управувањето со маркетинг кампањите што сите чекаме - резултати. Сите брендови, особено малите тимови, треба да знаат дали вредеше времето и пари потрошени за кампањата.  Претходно во фазата на планирање, сте биле во можност да поставите и појасни цели. Сега, ќе треба да знаете за сигурно дали сте стигнале до нив.

Откако сте ги одбрале целите за кампањата (чекор 2) и избравте вашата метрика за вашиот маркетинг план (чекор 3), време е да ги преиспитате.  Дали сте успеале да ги достигнете целите и насочените показатели? Без разлика дали сте успешни или не, користете ги вашите резултати за да ги информирате вашите последователни кампањи.

Освен конкретните цели и броеви, треба да ги разгледате и другите аспекти на вашата кампања, како што се:

 • Како секој член на вашиот тим успеа да се справи со зададената задача
 • Ако сите ваши испораки се завршени на време
 • Сите неочекувани проблеми или предизвици кои дојдоа
 • Сè што можеше да направи подобро или поинаку

Ако треба да ја пријавите статистиката на кампањата до надзорник или клиент, професионалната презентација ќе помогне да се докаже ефективноста на вашата кампања. Употреба на професионално дизајнирани шаблони за презентација на аналитика, како што е овој дефиниција за PowerPoint и овој основен образец, се добро место за почеток.

Имајте на ум дека мерењето на резултатите од вашата кампања не мора да се одржи на крајот. Всушност, ако ги следите резултатите и напредокот на патот, ќе бидете во можност полесно да се прилагодите во случај на проблеми или можности.

Процесот на управување со вашата маркетинг кампања

Поставувањето на ефективен процес за маркетинг и управување со кампањите може да изгледа како многу работа, но сметајте го како начин за оптимизирање на вашето веќе ограничено време и ресурси. Следејќи ги горенаведените чекори, ќе бидете во можност да се фокусирате повеќе на успехот со вашата актуелна кампања, наместо да се занимавате со итни случаи или да се грижите за резултатите.  На крајот на денот, солидна кампања за управување е колку што е потребно како уметничко дело и копија од вашите маркетинг материјали.

Advertisement
Advertisement
Looking for something to help kick start your next project?
Envato Market has a range of items for sale to help get you started.