7 days of PowerPoint templates, graphics & videos - for free!* Unlimited asset downloads! Start 7-Day Free Trial
Advertisement
 1. Business
 2. Email

Што е MS Outlook? (Алатката за софтвер за е-пошта)

Scroll to top
Read Time: 9 mins
This post is part of a series called How to Use Microsoft Outlook (Essential Tutorial Guide).
How to Email Large Files as Attachments in MS Outlook
How to Find Missing Emails in MS Outlook (Where Is My Email?)

Macedonian (Македонски јазик) translation by Stefan Nikolov (you can also view the original English article)

Е-пошта е огромен дел од денот на повеќето луѓе. Според еден извор, просечната деловна личност испраќа и прима над 100 пораки дневно. Ние се потпираме на е-пошта толку многу, што многу од нив постојано го проверуваат - дури и кога сме во бањата или во креветот.

Со толку многу време поминато на е-пошта, очигледно е-мејл пакетот што го избираме е важен. Постојат многу системи за е-пошта, а еден од најпопуларните е Microsoft Outlook.

Дали размислувате за користење на MS Outlook или дали вашата компанија веќе го користи Outlook? Ако е така, треба да знаете за што се користи Microsoft Outlook. Тука ова упатство може да помогне.

Можеби сте свесни дека Microsoft Outlook е пакет за е-пошта кој е дел од пакетот за продуктивност на Microsoft Office. Она што не може да знаете е дека тоа може да направи многу повеќе отколку само испраќање и примање е-пораки.

Во ова упатство, ќе ги научите сите за Outlook. Ние ќе го дефинираме Outlook за вас. Ќе откриете што користи Outlook. Плус, ние ќе разговараме за разликата помеѓу Microsoft Outlook и Outlook.com.

Водич за Inbox Zero Mastery (Бесплатна е-книга за преземање)

Пред да одите понатаму во учењето како да го користите Microsoft Outlook, бидете сигурни дека ќе го дофатите нашиот бесплатен е-книга: The Ultimate Guide to Inbox Zero Mastery. Тоа е спакувано со стратегии за прибирање на сандачиња и совети за убијци за поефикасно управување со вашата дојдовна е-пошта.

Guide to Inbox Zero MasteryGuide to Inbox Zero MasteryGuide to Inbox Zero Mastery

Ајде да дознаеме што е Outlook и како се користи.

Што е пошта е-пошта?

Може да се прашувате што е Microsoft Outlook. Веројатно веќе знаете дека софтверот за е-пошта е вклучен со платена претплата за Microsoft Office. И ќе бидеш во право. Но, Outlook има повеќе можности отколку само е-пошта.

Outlook може да ви помогне да го организирате вашиот распоред со листа на календарот и задачи, да ги чувате информациите за контакт, да праќате потсетници и друго. Не е ни чудо што Outlook често се нарекува менаџер за лични информации (PIM).

Ако размислувате да користите Outlook за вашите организациски потреби и е-пошта, важно е да се разбере дека може да има некои разлики во алатката во зависност од тоа која верзија ја имате.  Outlook е околу од крајот на 1990-тите, и имало многу промени во текот на годините. Со постари верзии, може да има некои разлики во корисничкиот интерфејс и некои од поновите карактеристики може да недостасуваат. За целите на оваа серија упатства, ќе зборуваме за MS Outlook 2016.

Ако немате Microsoft Office, но сакате да го користите Outlook, не грижете се. Можете да користите бесплатна веб-базирана е-пошта на Мајкрософт, Outlook.com.  Веб-верзијата има многу исти карактеристики како и десктопната верзија на Outlook, иако постојат некои разлики. (Ако сте имале Hotmail или Windows Live профил, може да го имате веќе бидејќи тие сметки биле претворени во Outlook.com)

Што е Outlook.com?

Дали знаете разликата помеѓу Outlook.com и Microsoft Outlook?

Многу луѓе се однесуваат на Outlook е-мејл кога тие всушност зборуваат за слободен веб-базиран Outlook.com-мејл софтвер.  Не само што имињата на двата софтверски пакети се слични, тие исто така делат некои функционалности. Но, постојат некои. големи разлики.

Еве што треба да знаете за разликите помеѓу MS Outlook и Outlook.com:

 1. Цена. MS Outlook е дел од вашата платена претплата за Microsoft Office, која исто така го вклучува и најновиот софтвер на Office. Outlook.com, е бесплатен веб-базиран e-mail пакет со некои од карактеристиките на Outlook.
 2. Реклами. MS Outlook нема реклами. Интерфејсот Outlook.com, од друга страна, има видливи реклами (иако тие се сведуваат на минимум).
 3. Вашиот сопствен сервер. Outlook може да биде конфигуриран да работи на свој сервер за пошта, што го прави идеален за компании и организации. Outlook.com работи на интернет.
 4. Големина на Inbox. Корисниците на Outlook.com имаат простор за складирање до 15 GB. Корисниците на MS Office 365 добиваат 50 GB меморија за почеток. (Корисниците на Outlook кои работат со сметка на Microsoft Enterprise може да имаат уште поголем простор.)  
 5.  Големина на прилогот. Ограничената граница за големината на датотеката за Outlook.com е 20 MB. За бизнис Outlook сметки, комбинираната датотека граница, исто така, започнува со 20 MB. Можете да научите како да управувате со големи прикачувања на е-пошта во Outlook со ова упатство.
 6. Техничка поддршка. Outlook.com не вклучува телефонска поддршка, иако можете да контактирате со поддршка преку контакт форма. Вие исто така може да најдете одговори на вашите прашања тука.  Меѓутоа, со последните верзии на MS Office (кој вклучува Outlook), сепак, можете да стигнете до професионален телефон по телефон.

Сепак, ако барате основен бесплатен e-mail пакет за да ги задоволите вашите потреби Outlook.com може да одговара на сметката. За споредба помеѓу Outlook.com и Gmail (друг бесплатен е-мејл пакет) го проучувате ова упатство:

Забелешка: Освен ако не е поинаку наведено, ова упатство се однесува на Microsoft Outlook (достапно со Microsoft Office), а не веб-базиран Outlook.com. Иако, некои функции функционираат и за е-платформите.

Предности на Microsoft Outlook

Ако користите Microsoft Outlook за вашите е-пошта или информации за управување со потреби, честитки. Тоа е солиден избор - и не си сам.  Според "Мајкрософт" од броевите има повеќе од една милијарда корисници на Microsoft Office низ целиот свет. Тоа значи дека има многу корисници на Outlook.

Постојат некои дефинитивни бенефиции за користење на Microsoft Outlook во споредба со другите даватели на е-пошта. Еве само неколку:

 • Популарен во многу големи организации. Истражувањата од iDatalabs укажуваат дека над 40.000 компании користат Microsoft Outlook низ целиот свет. Што значи тоа е дека ако разберете како да го користите Outlook, веќе имате корисна вештина за многу работни места.
 • Добро работи со MS Exchange. Размена на Microsoft е сервер на ниво на претпријатие кое го користат училишта, бизниси и други големи организации.
 • Компатибилен со популарниот софтвер. Се разбира, Outlook работи беспрекорно со Microsoft Office. Но, исто така работи добро со многу други додатоци достапни преку продавницата на Microsoft.
 • Вклучува организациски алатки. Дури и без додатоци, Outlook ги вклучува сопствените организациски алатки како адресар и календар.
 • Добра безбедност. Outlook има многу безбедносни карактеристики. На пример, тој нуди две-фактор за автентикација, шифрирање на пораки и можност за неодамнешна активност на сметката.
 • Техничка поддршка. Мајкрософт нуди техничка телефонска поддршка (дополнителни трошоци за некои планови), која е достапна 24/7. Ако имате проблем, ова е огромна предност.

За што се користи Microsoft Outlook?

Ние веќе се осврнавме на некои од употребите на Microsoft Outlook, но тука е поцелосна листа:

 • Е-пошта. Ова е веројатно најосновна употреба на Outlook. Користете го за да испраќате и примате е-пораки.
 • Календар. Користете го вградениот Outlook календар за распоред и следење на вашите состаноци и состаноци. Можете дури и да закажете потсетници за себе. Календарите исто така може да се делат.
 •  Адресар. Никогаш не губете информации за контакт повторно. Outlook не само што ви овозможува да чувате информации за е-пошта за вашите контакти, но исто така и други информации, како што се телефонски броеви и поштенски адреси.
 • Листа со обврски. Можете да го користите MS Outlook за да поставите листа на задачи за себе. 
 • Следи испратените пораки. Можете да побарате потврда за порака што ја испраќате која ви кажува дали пораката е примена или прочитана. (Ова варира во зависност од системот за е-пошта на примачот.) 
 • Испрати прилози. Ако имате слики или документи што треба да ги испратите, можете да ги прикачите на е-порака.
 • Распоред ресурси. Ако користите Outlook на работа, контролирајте кој користи конференциски сали или споделена опрема со додавање на нив на состаноци. 
 • Сортирајте пораки користејќи правила. Алатката за правилата на MS Outlook е практичен начин за автоматско извршување на повеќе задачи, но тоа е во најдобар случај кога се користи за филтрирање и архивирање на пораки автоматски. 
 • Додајте графички елементи. Користејќи ја способноста на MS Office за Smart Art, можете да додавате слики во телото на вашите пораки и да ги прилагодувате од е-поштата.
 • Споделете ја работната површина со е-пошта. Имате проблем со апликација? Оваа малку позната опција ви овозможува да снимите екранот од е-пошта и да ја вметнете во вашата порака. 
 • Имајте разговори во живо. Канцеларијата комуникатор ви овозможува инстант порака вашите контакти, ако тие се на располагање. 

И, се разбира, постојат многу други начини за користење на Outlook. Веројатно може да помислите на неколку употреби кои се специфични за вашата ситуација.

Започнете со MS Outlook 

Ако го користите Outlook во вашето училиште или работно место, веќе може да ви биде поставено. Или може да ви биде побарано да работите со специјалист за ИТ во вашата организација за да поставите е-пошта на Outlook.

Ако сте мал бизнис, самостоен професионалец или ако поставувате Outlook за домашна употреба, зависи од вас да го поставите вашиот систем за е-пошта. Овие инструкции од Microsoft може да ви помогнат да ја поставите вашата e-mail сметка поставена.

Откако е поставена е-поштата на Outlook, ова детално упатство ви покажува како да ја напишете вашата прва е-пошта:

Можете да најдете дополнителни Outlook упатства во нашата серија на водичи за учење, како да го користите Microsoft Outlook (Essential Tutorial Guide). Постојат два начина да се користи водичот за учење:

 1. Одете преку секое упатство за поцелосно совладување на користење на MS Outlook.
 2. Изберете и одберете само Outlook упатства што ви се потребни или кои ве интересираат.

Како да ги направите пораките од Outlook попрофесионално

Откако ќе почнете да го користите Microsoft Outlook како пакет за е-пошта, ќе сакате да бидете сигурни дека вашите е-пораки се професионални што е можно повеќе, за да направите добар впечаток. Еве листа на е-мејл вежби што ќе ве научи како да напишете професионални пораки на различни теми:

Повеќе корисни совети и стратегии за е-пошта

Не заборавајте да се пријавите на Tuts + Business билтенот и да го дофатите нашиот бесплатен eBook: Најдобар водич за Inbox нулта мајсторство.Тоа е спакувано со стратегии за прибирање на сандачиња и совети за убијци за поефикасно управување со вашата дојдовна е-пошта. 

Free Inbox Zero eBookFree Inbox Zero eBookFree Inbox Zero eBook

Заклучок

Како што откривте, MS Outlook е моќна софтверска алатка за е-пошта на Pro-mail. Сега, кога објаснивме што е Outlook и за што се користи Outlook, ги имате потребните информации за да одлучите дали е за вас. 

Без разлика дали одлучите самостојно да го користиш Microsoft Outlook или да работиш за компанија која користи Outlook, има некои дефинитивни придобивки за користење на Microsoft Outlook во споредба со другите даватели на е-пошта. 

Зошто да не започнете денес?

Advertisement
Did you find this post useful?
Want a weekly email summary?
Subscribe below and we’ll send you a weekly email summary of all new Business tutorials. Never miss out on learning about the next big thing.
Advertisement
Start your 7-day free trial*
Start free trial
*All Individual plans include a 7-day free trial for new customers; then chosen plan price applies. Cancel any time.