Unlimited PowerPoint templates, graphics, videos & courses! Unlimited asset downloads! From $16.50/m
Advertisement
 1. Business
 2. Small Business

Што претставува онлајн маркетинг?

Read Time: 14 mins

Macedonian (Македонски јазик) translation by Andrijana Mitevska (you can also view the original English article)

За малите бизниси, онлајн маркетингот е задолжително. Според истражувањата на Infusionsoft, само 15% од малите бизниси не планираат да направат онлајн маркетинг во 2018 година. Ова значи дека повеќето бизниси, вклучувајќи ја и вашата конкуренција, веројатно ќе вложат напори во онлајн-маркетинг.

Но, започнувањето на вашите онлајн маркетинг напори може да изгледа огромно. Впрочем, постојат многу компоненти за онлајн маркетинг стратегија, а платформите и алатките кои се користат се менуваат цело време. Како да знаете кои онлајн маркетинг канали ќе ги користите? Уште поважно, како знаеш дали твоите стратегии функционираат?

What is online marketingWhat is online marketingWhat is online marketing
Онлајн маркетинг за мали бизниси е важен дел од нивната маркетинг стратегија. (Извор на слика: Енвато Елементи)

Овој туторијал може да ве води низ процесот на избор на вашите стратегии, поставување на вашите први онлајн маркетинг цели и анализирање на вашите резултати. Ајде да почнеме.

Онлајн маркетинг: дефиниција

Пред да земете интернет маркетинг стратегии за вашиот мал бизнис, прво да се запознаете со концептот. Во основа, онлајн маркетинг само значи користење на веб за вашите маркетинг методи, без разлика дали тоа е за рекламирање, продажба или брендирање. Поради таа причина, понекогаш се нарекува интернет маркетинг. За вашиот мал бизнис, исто така можете да користите различни веб-базирани методи, како што се социјалните медиуми, веб-страниците, е-поштата или онлајн продавницата.

Еве некои бенефиции за маркетинг онлајн:

 • Поекономични. Во онлајн-маркетинг, постојат многу можности за да дојдете до публиката за малку или без пари. Тоа е затоа што лесно се разградува, и можете да пристапите до целниот пазар преку постоечките онлајн групи и платформи за социјални медиуми. Вие исто така не треба да бидат ограничени од страна на повеќето физички ресурси, како што се хартија, бидејќи онлајн маркетинг материјали како видеа или графика може да се видат од стотици корисници со мала или никаква промена на трошоците.
 • Мерливи резултати. Постојат многу алатки што можете да ги користите за да дознаете кои маркетиншки канали носат води и продажби. Со присутен маркетинг, од друга страна, тешко е да се следи успехот.
 • Широк дофат. Онлајн маркетинг ви овозможува да ги скршите географските бариери при постигнување целни клиенти. Всушност, можете да наведете глобална публика или барем поширока публика отколку што обично би, ако сте се потпирале само на присутен маркетинг.
 • Насочени маркетинг и рекламирање. Иако може да достигнете поширок пазар со онлајн маркетинг, тој пазар исто така може да биде поконкретен. Онлајн рекламите можат да бидат насочени исклучиво на одредена демографија, за разлика од радио реклама или постер што може да се види од поширока публика, која можеби не потполно потпаѓа под вашиот целен пазар.

Додека онлајн маркетинг може да ви даде горенаведените придобивки, исто така има и некои недостатоци кои доаѓаат со него:

 • Може да биде многу технички. Бидејќи веб е вашиот медиум, многу алатки и методи може да бидат технички. Ако не сте многу технолошки такт или ако не сте сигурни каде да започнете, можеби ќе треба да посветите време за да дознаете повеќе за тоа како да направите онлајн маркетинг себе или да вработате повеќе искусни луѓе за да ви помогнат.
 • Правилата брзо се менуваат. Правилата и трендовите кои го регулираат онлајн маркетингот се менуваат брзо. Ова е причината зошто кога големите платформи како Гугл или Фејсбук објавуваат промена во нивниот алгоритам, продавачите се борат за да останат ажурирани.
 • Помалку личен контакт. Најдоброто нешто за правење продажби во продавница или во одредена локација е дека можете да имате еден-на-еден контакт со многу, ако не и повеќето, од вашите потенцијални клиенти. Ова ви овозможува лесно да формирате поблиски односи со вашите клиенти. За онлајн маркетинг, пораки, социјални медиуми и други форми на веб-базирана комуникација се норма.

Сега, кога сте запознаени и со предностите и недостатоците на онлајн-маркетинг, време е да почнат да размислуваат за стратегиите кои можат да работат за вашиот бизнис.

Онлајн маркетинг стратегии за вашиот мал бизнис

Ако сте подготвени да започнете со вашиот он-лајн маркетинг, тука се пет стратегии за интернет-пазар кои добро работат за мали бизниси:

1. Содржина маркетинг

Како што имплицира името, маркетингот за содржината е за користење на содржини како што се видеа, блог постови, статии, аудио и други материјали за маркетингот на вашиот бренд до публика. Сè што од планирањето до создавањето и дистрибуцијата на оваа содржина е дел од маркетинг содржината.

Еден пример за маркетингот на содржината е "The Crop Circle", официјалниот блог на Spikeball, нов тип на игра со топки. Бидејќи играта е релативно нова, луѓето треба да разберат зошто треба да го купат производот и да го играат. Блогот нуди видео и статии кои покажуваат многу различни ситуации. Спајкбол може да се игра, без разлика дали е рекреативен, за обука или за фитнес.

Example of a blog for content marketingExample of a blog for content marketingExample of a blog for content marketing
За маркетинг на содржина, можете да објавувате статии и видеа за различни начини на кои вашиот производ се користи.

Бидејќи содржината маркетинг е главно за создавање на содржини што го привлекува вниманието на вашата публика, најдобро функционира кога е помалку за правење на продажба и повеќе за брендирање и градење на односи. Кога правите маркетинг на содржина, можете да поставите цели како што се:

 • Зголемување на дофат на вашата содржина. Можете да го одредите успехот со да пронајдете дали вашата содржина допира до повеќе луѓе и, за возврат, повеќе луѓе учат за вашиот бренд. Ова може да се мери со бројот на нови посетители на вашата веб-страница со текот на времето.
 • Претворање на повеќе гледачи во води. Можете исто така да користите содржина за да ја продлабочите вашата врска со потенцијалните клиенти. На пример, давајќи им на посетителите на вебсајт бесплатно преземање на е-книги, откако ќе ви дадат е-мејл адреса е добар начин да ги претворите во олово. Во овој случај, ќе го измери бројот на луѓе кои ќе завршат да ви ја дадат својата е-адреса во замена за бесплатно симнување.
 • Градење на односи. Обезбедувањето на постојните клиенти и води со интересни и ангажирачки содржини е добар начин да ги потсетиме на вашиот бизнис, дури и кога сè уште не купуваат ништо. Ова осигурува дека кога тие треба да купат нешто што го нудите, тие ќе го добијат од вас, а не од вашите конкуренти. За да се измери ова, може да се следи колку посетители на вашиот веб-сајт се враќаат, колку често се враќаат, и колку од овие посетители за враќање завршуваат по купувањето.

За да дознаете повеќе за маркетинг на содржина и како да го имплементирате, можете да ги разгледате следните водичи:

2. Социјален медиумски маркетинг

Маркетинг на социјалните мрежи се користи кога ќе се обидете да ги достигнете потенцијалните клиенти преку сајтовите на социјалните медиуми како што се Фејсбук, Твитер, Instagram, Pinterest, Snapchat итн. Типично, бизнисите имаат профил на овие сајтови и исто така купуваат реклами на нив за да осигураат дека нивните мислења или профилите ги гледаат повеќе луѓе.

Јукеттен, компанија за обувки, има околу 20.000 следбеници на Instagram. Тие го користат нивниот профил Instagram не само за да ги презентираат фотографиите на своите производи, туку исто така да покажат како се направени нивните производи и да ги нагласуваат интересите на интересен начин, како во статијата подолу:

social media marketing examplesocial media marketing examplesocial media marketing example
Користете социјални медиуми за да прикажете визуелно ангажирање мислења кои вашата публика не може да им помогне, но да ги разгледаат.

Маркетинг на социјалните медиуми е одличен за следните цели:

 • Зголемување на дофат на вашите пораки. За повеќето платформи за социјални медиуми, ќе можете да го идентификувате бројот на корисници кои ја видоа вашата содржина, како и бројот на корисници кои се ангажирани со тоа коментирајќи, споделувајќи, уживате или други дејства. Исто така, ќе знаете колку корисници го следат вашиот бренд на секоја платформа. Овие броеви можат да ви кажат колку луѓе допираат вашите пораки и, во некои случаи, каква е нивната демографија.
 • Градење на односи. Исто како содржината маркетинг, социјалните медиуми маркетинг ви овозможува да се задржи во допир со вашите клиенти и целни клиенти. Уште поважно, тие можат да ги видат своите мислења на нивните лични временски рамки, мешани со ажурирања од нивните пријатели. Дознајте дали социјалните медиуми градат односи за вас гледајќи како вашите следбеници се зголемуваат со текот на времето и дали вашиот број на клиенти или потенцијални клиенти се зголемува со порастот на вашата социјална медиумска публика.

Ако сакате да започнете со маркетинг на вашиот бизнис на социјалните медиуми, проверете ги следниве упатства:

3. Е-пошта маркетинг

Е-пошта е уште еден важен канал за онлајн маркетинг. Во принцип, секој е-мејл што го испраќате на постоечки или потенцијален клиент може да се смета како е-мејл маркетинг. Меѓутоа, кога продавачите се однесуваат на е-мејл маркетинг, тие обично значи создавање на мејлинг листа и испраќање маркетинг пораки на таа листа.

Астроухаус, компанија која ги произведува производите за писатели, има е-маил билтен кој испраќа промоции, новости за производи, совети за пишување и "The Freewrite Digest", преглед на статии релевантни за писателите. Силна е-пошта маркетинг кампања е исто толку различни, мешајќи промотивни, забавни и едукативни содржини.
Email marketing examplesEmail marketing examplesEmail marketing examples
Е-пошта маркетинг кампањи може да вклучуваат образовни пораки (лево) или промотивни пораки (десно).

Еве ги целите што е-мејл маркетинг може да ви помогне со:

 • Градење на односи. Исто како маркетингот за содржини и маркетинг на социјалните медиуми, е-поштата е корисна за градење на односи, особено затоа што е доставена на вашата публика лично. Постојат многу различни начини за мерење на односите што ги формирате преку е-пошта, вклучувајќи колку од вашите претплатници ги отвораат своите пораки. Можете исто така да измерите колку од оние кои ги отвораат пораките завршуваат со кликање на линковите во нив или преземање други дејства како што се препраќање на е-пошта или купување.
 • Конвертирање на води во клиенти. Е-мејл маркетинг е одличен начин да се соберат линкови. Овие води ќе бидат ваши претплатници на вашата е-пошта ажурирања. Но, тоа исто така може да ви покаже колку од вашите клиенти завршуваат да плаќаат клиентите. Можете да го измерите ова со гледање колку продажби добиете од вашата кампања за е-пошта секогаш кога праќате промотивна е-пошта.

За да дознаете повеќе за тоа како да се соберат вашата сопствена мејлинг листа и да испратите е-пораки со голема конвертирање, проверете ги следниве упатства:

4. Реклами со исплата при кликање

Рекламирањето со исплата на кликање (ППЦ) е модел на онлајн рекламирање кој ви овозможува да купувате реклами кои ги плаќаат за секој пат кога корисникот ќе кликне на една од овие реклами. Повеќето пребарувачи имаат своја ППЦ рекламна мрежа, како што се Google AdWords или Bing реклами од Microsoft.

Подолу е пример за тоа како може да изгледа рекламата за ППЦ. Ако некој корисник сакал да купи марки онлајн и користел пребарувач за да бара каде би можеле да ги купат, првите резултати од Google се ППЦ реклами.

Examples of PPC adsExamples of PPC adsExamples of PPC ads
ППЦ рекламите се често први резултати кога барате производ, услуга или тип на бизнис во пребарувачите.
Бидејќи рекламите за ППЦ чинат пари, тие најдобро се користат кога вашите цели се директно поврзани со враќањето, како што се:
 • Зголемување на нови продажби или нови клиенти. Можете да направите вашите ППЦ реклами да доведе директно до поединечни страници на производи или страници со категорија производи. Потоа, одреди колку корисници кои кликнуваат на вашите реклами завршуваат со купување.
 • Зголемување на води. Можете исто така да користите реклами ППЦ за да донесат нови води во продажната инка. Рекламата може да ги доведе директно до страница со форма на доловување. Потоа можете да одредите колку од луѓето кои кликнале на рекламите завршиле пополнување и испраќање на формуларот.

Ако сте заинтересирани да користите реклами ППЦ како дел од вашата стратегија за онлајн маркетинг, овој водич за AdWords може да ви помогне да ви дадете идеи за тоа како да започнете.

5. Оптимизација на пребарувачот

Оптимизацијата на оптимизација или SEO е процес во кој оптимизирате вашиот сајт, за да бидете сигурни дека тоа се појавува во резултатите од пребарувањето, кога луѓето бараат со клучен збор, релевантен за вашиот бизнис.

Еве како функционира: Да речеме дека корисникот има потреба од одреден производ или услуга, како што е уредување. Тие може да одат на Google за да пребаруваат "уредување", да ја додадат нивната локација во условите за пребарување, и листа на резултати ќе излезе. SEO е во основа напори на бизнисот да се осигура дека тие ќе излезе како високо како е можно на листата на тие резултати.

SEO exampleSEO exampleSEO example
Добар оптимизација гарантира дека вашиот бизнис ќе биде меѓу првите неколку резултати кога целни клиенти бараат производи и услуги што ги нудите.

Во горниот пример, резултатите вклучуваат врски од Google Maps, Yelp, Facebook и веб-страниците на бизнисите. Бидејќи се базира на сообраќај од пребарувачите, SEO најдобро функционира за следните цели:

 • Добивање на сообраќај во вашата инка. Ако барате да ја пополните продажната инка со води, оптимизација може да им помогне на потенцијалните клиенти да го откријат вашиот бизнис преку пребарувачите. Можете да го измерите ова со следење на бројот на посетителите на веб-страниците што ги добивате од пребарувачите, клучните зборови што ги користат и што прават на вашата веб-страница откако ќе стигнат таму.
 • Зголемување на нови продажби или клиенти. Можете да направите оптимизација на вашите страници на производи или услуги, фокусирајќи се на клучни зборови со високи намери за купување. Во примерот за уредување, наместо да прави оптимизација за генерички клучни зборови како "landscaper во [вашата локација]", можете да додадете намера за купување на овие клучни зборови како "да ангажирате учител во [вашата локација]" при планирањето на вашата стратегија за оптимизација. Можете да ги пратите ако вашите напори за оптимизација се навистина доведување во клиенти со тоа што гледаат колку од продажбата се од луѓе кои ја посетуваат вашата веб-страница преку пребарувач.

За да започнете на основите на оптимизација, проверете го овој сеопфатен туторијал за оптимизација за почетници.

Мерење на успехот на Вашите онлајн маркетинг кампањи

Додека една од придобивките од онлајн-маркетингот е способноста да ги следите резултатите од вашите кампањи, многу мали бизниси се уште се борат во оваа област. Извештајот на Infusionsoft за мали бизнис-трендови покажува дека 46% од претпријатијата не знаат дали нивните стратегии за дигитален маркетинг функционираат, додека 17% знаат дека не работат. Избегнете да бидете еден од овие бизниси со следење на овие правила:

 • Осигурајте се дека податоците што ги следите е директно поврзана со вашите цели. Како го мерете вашето враќање на инвестицијата за секоја маркетинг стратегија главно зависи од стратегијата што ја користите и од целите што сте ги избрале. На пример, ако се обидувате да дознаете дали вашите онлајн маркетиншки стратегии носат води, се фокусираме на клучните показатели кои го покажуваат статусот и изворите на овие води. Во е-мејл маркетинг, ова ќе биде бројот на претплатници. За маркетинг на социјалните медиуми, ова може да биде бројот на следбеници на вашата сметка на Фејсбук.
 • Следете ги промените во вашите податоци со текот на времето. Не можете само да ги погледнете броевите што ги следите секогаш кога ќе се чувствувате како и да очекувате да научите нешто за тоа како работат вашите маркетинг-напори. Треба да следите како овие бројки се менуваат секоја недела, месец, четвртина или година. На пример, денес знаејќи дека имате 100 претплатници на е-пошта не ви кажуваат многу. Но, ако знаете дека во изминатите три месеци добивте само пет нови претплатници, тогаш треба да ја промените вашата стратегија за да бидете сигурни дека ги чувате овие води редовно.
 • Сите податоци не се корисни. Додека го следите успехот на вашите кампањи, ќе видите дека за секој канал што ќе го одберете, ќе има десетици достапни метрики за да ги следите. Повеќето од нив ќе бидат ирелевантни за вашите цели. Се фокусира на една до три метрика што е важно и заборавете го остатокот за сега, без разлика колку е примамливо да следи сè. На пример, ако сакате да знаете дали вашата стратегија за оптимизација носи нови посетители на вашата веб-страница, треба да го разгледате бројот на нови уникатни посетители од пребарувачите. Нема потреба да опседнат за тоа колку време тие престојуваат на вашата веб-страница или кои уреди ги користат.

Ако сакате да дознаете повеќе за тоа како можете да ја измерите ефективноста на вашите маркетинг кампањи, следниве упатства може да ви покажат:

Одете понатаму со онлајн маркетинг

Сега кога имате онлајн маркетинг дефиниција, подготвени сте да го користите за вашиот мал бизнис. Онлајн маркетинг може да изгледа огромно, особено ако сте нови за него. Но, ако сте цврсти за своите цели, измерете го вашиот успех и земете го еден маркетинг канал во еден момент, наскоро ќе го најдете вашиот бизнис просперитетна онлајн.

Advertisement
Did you find this post useful?
Advertisement
Looking for something to help kick start your next project?
Envato Market has a range of items for sale to help get you started.