7 days of PowerPoint templates, graphics & videos - for free!* Unlimited asset downloads! Start 7-Day Free Trial
Advertisement
 1. Business
 2. Goal Setting

8 причини зошто поставувањето на гол е важно за 2019 година

Read Time: 10 mins

Macedonian (Македонски јазик) translation by Stefan Nikolov (you can also view the original English article)

Може да се прашувате, зошто поставувањето на цели е важно?

Поставување цели е една од најважните работи што можете да ги направите ако сакате да ги постигнете работите во вашиот личен или деловен живот.

Со крајот на годината што доаѓа, фокусот на повеќето луѓе почнува да се свртува навнатре. Тешко е да не се размислува за она што сте го постигнале оваа година, кога секој друг напис е заокружување на најдобриот совет од 2018 година.

why are goals importantwhy are goals importantwhy are goals important
Дознајте за важноста на поставената цел ако сакате да ги завршите работите во 2019 година. (Извор на слика: Envato Elements)

И додека гледате назад и разгледувајќи го она што сте го постигнале во 2018 година, е добра идеја, уште поважно е да се надеваме на 2019 и да почнеме да размислуваме за она што сакате да го постигнете тогаш. Сега, ајде да се нурнеме и да размислиме колку е важна поставеност на целта и зошто треба да го направите сега.

Преглед за тоа како да поставите цели

Ние претходно објавивме целосна туториал за тоа како да поставите цели во вашата работа и личен живот, но јас ќе рекапирам најважното однесување овде: секоја цел што треба да ја поставите треба да биде SMART: специфични, мерливи, достапни, релевантни и ограничено време. Тоа е:

 • Специфични. Вашата цел е јасна и добро дефинирана. "Намали тежината" или "заработи пари" е непотребна како цел, наместо тоа, треба да биде нешто како "внесете полумаратон во мај, за да можам да изгубам килограми" или "да научам некои нови вештини од Envato Tuts + за да можам слободна и прави пари".
 • Мерливи. Можете ли да го измерите успехот на неуспехот? Губењето на унца е технички губење на тежината. Да се ​​плати едно пени се уште заработуваат пари. Целите треба да бидат мерливи за да имаат вистинска шанса за успех.
 • Остварување. Најлошите цели што можете да ги поставите се неостварливи. Имам 28 години - тоа е премногу доцна за мене да започнам кариера во НАСА. Не е важно што цели ги поставив, станувајќи астронаут не е само во мојата иднина. Бидете сигурни дека целите што ги поставивте се остварливи за вас.
 • Релевантни за вашите пошироки цели. Малите цели треба да ве одведат кон поголеми цели. Ако сакате да добиете промоција во работата, тогаш треба да се погледнете во upskilling или изнаоѓање начини да преземете повеќе одговорности. Не земајте цели што ве одведат во погрешна насока.
 • Временски ограничени. "Еден ден" е ист како никогаш. Вашите цели не можат да бидат нејасни и отворени. Тие едноставно нема да се случат. Наместо тоа, треба да се стави реално ограничување на времето за сите цели што ги поставивте. Во зависност од целта, тоа може да биде нешто како една недела, еден месец, шест месеци, па дури и една година.

За повеќе информации за тоа како да поставите цели, проверете ја целосната статија. Сега, да преминеме на некои причини зошто е важно да поставите цели:

1. Цели ви даваат насока

Една од причините цели се толку важни е тоа што тие ви даваат насока. Кога имате јасно поставени и добро дефинирани цели, тие прават многу одлуки лесно. Вие не треба да потрошите размислување за ментална енергија за одредени насоки на дејствување, бидејќи тие не ги исполнуваат вашите цели.

Ако вашата цел е да изгубите две фунти овој месец и да бидете надвор за оброк со пријателите и да изберете помеѓу мрсна плескавица или пилешка салата, тогаш е прилично јасно која опција треба да ја земете. Слично на тоа, во професионален контекст, ако вашата цел е да работите кон промовирање и да имате избор помеѓу помагање на вашиот шеф да го подготви својот PowerPoint колона за конференција или да се напие со пријател, тогаш едноставно е да се одлучи.

Со поставување цели како ова, вие во суштина можете да го поставите своето одлучување за автопилот, кој има убав двоен ефект за да ве направи поголема веројатност да ги постигнете своите цели и да ви дадете повеќе време и енергија за да се фокусирате на преземањето на поактивни акции што треба да ги преземете постигне своите цели.

2. Цели ви даде начин да ги следите напредокот

Ако се прашувате за целта да имате цели, размислете за ова. Целите се навистина моќен начин за следење на вашиот напредок и личен раст. Редовно седнувате и гледате колку сте блиску до постигнување на своите цели - или колку цели сте запознати - можете да видите во кои области од вашиот живот сте наследни и каде што ви треба малку повеќе работа. Вие исто така ќе можете да видите кои акции се исплаќаат најмногу врз основа на тоа колку брзо или лесно сте ги постигнале своите цели.

На пример, ако вашата цел во текот на последните три месеци е да изгубите две фунти месечно, тогаш сега треба да биде околу шест килограми полесни. Ако сте, тоа е одлично, добро сте на вашиот пат кон постигнување на вашата поширока цел за губење на тежината. Ако не, тогаш треба да размислите каде тргнете погрешно и што можете да направите за тоа.

Исто така, можете да ги користите целите - или да ги постигнете - да прогнозирате во иднина. Ако сте изгубиле шест килограми во последните три месеци, треба да бидете уште шест фунти полесни во уште три.

3. Цели Одржувајте одговорност

Друга една од главните цели на целите е тоа што тие ве одржуваат одговорност за вашите постапки. Ако сте решиле дека сакате да направите нешто, треба да ги преземете чекорите потребни за да го постигнете тоа. Ако постојано не ги исполнувате своите цели тогаш знаете дека треба да работите уште потешко и да се борите против активностите што ги преземате, кои не ги исполнуваат вашите цели. Исто така е точно спротивното: ако лесно ги погодувате своите цели тогаш најверојатно ќе треба да се преиспитате повеќе. Целите не треба да бидат премногу лесно достапни; ако се, тогаш тие не се навистина цели.

Со поставените цели, не можете да лажете за себе. Кога искрено размислувате, ќе можете да видите дека:

 • Вие или преземате акции кои ќе ве приближат до вашите цели и ќе ги постигнувате.
 • Ги преземате активностите што ве приближуваат до вашите цели, но целите ви се нереални, па не ги постигнувате.
 • Вие не ги преземате активностите неопходни за да ги постигнете вашите цели.

Вие не можете да извикнете со нејасни изговори за лоши недели или стрес.

4. Цели се мотивираат

Друга причина за важноста на поставувањето цели е тоа што постигнувањето цели е неверојатно мотивирање. Секој од нив е победа.. Ако одлучивте пред шест месеци дека сакате да создадете 500 долари месечно во пасивен приход, а потоа, шест месеци подоцна, ќе заработите дополнителни $ 500, ќе се чувствувате со право - горди на себе. . Го ставивте во работа и постигнавте нешто што сакавте да го постигнете. Исто така, ќе бидете многу повеќе мотивирани да го наместите вашиот следен сет на цели и да излезете и да се обидете да ги постигнет

Дури и малите цели се мотивираат. Вие не треба секогаш да снимате за месечината. На пример, ако сакате да изгубите тежина, ќе го истурате газот во салата, а потоа, на крајот на неделата, ќе бидете полесна, ќе се чувствувате прилично добро - и треба. Правиш што одлучи да направиш.

Со користење на цели за да го обликувате својот живот, можете да си ги дадете многуте овие мали победи кои ве држат на вистинскиот пат. Без цели, тоа е премногу лесно да се само брег од непромислена акција до непромислена акција, никогаш не навистина постигнувајќи го она што мислите дека сакате.

5. Цели Ви помагаат да ги надминете менталните блокови

Постојат многу различни ментални блокови како блок на писателот, одложувања, неоправдан приоритет и перфекционизам. Поставувањето цели може да ви помогне да ги надминете овие точки на качување.

Земете одложување. Ако трошите премногу време на Фејсбук, Твитер, Јутјуб или Инстаграм, кога треба да работите, тогаш можете да го користите поставувањето на целта за да се вратите на вистинскиот пат. Започнете со поставување на софтвер за следење на време и поставување на цел на помалку од 30 минути од социјалните медиуми во текот на работниот ден. Запомнете, целта мора да биде специфична, мерлива, остварлива, релевантна и ограничена со времето: помалку од 30 минути на ден се сите пет, додека обидот да се оди директно за нула не е многу остварлив.

Со цел во место и начин да ги пратите на тоа, ќе бидете подготвени да се обратите на вашето одложување. На крајот од секој ден ќе можете да видите дали успеавте да ги задржите вашите социјални медиуми да се користат на помалку од половина час. Ако не, добро направено! Дај си туп на грб и да уживаш во тоа мало возбудување на победата и лична гордост. Ако не, тогаш треба да погледнете зошто не сте, и обидете се повторно следниот ден.

Без оглед на менталниот блок, постои начин да се користи поставување цели за да се заобиколи или преку неа.

6. Цели Ви помагаат да работите со она што навистина го сакате

Акциите зборуваат погласно од зборови. Ако има една цел што ја поставувате секоја година и никогаш не успеете да постигнете, или дури и да направите да влезете, тогаш треба да направите чекор назад и навистина да ги процените вашите приоритети. Има многу работи што луѓето претпоставуваат дека треба да сакаат и затоа велат дека ги сакаат, но никогаш не ги поддржуваат со какви било активности.

На пример, тоа е една работа да се каже дека сакате да станете дигитален номад, способен да работи од далечина од каде било, но сосема друго е да ги преземете чекорите потребни за да го постигнете тоа. Има прилично јасна рамка:

 • Развивање на вештини кои ви дозволуваат да работите првенствено од лаптоп компјутер.
 • Најдете компанија која вработува луѓе од далечина или оди на свој начин како слободна пракса.
 • Патувајте низ светот, работејќи како што правите.

Но, ако ви се допаѓа местото каде што живеете, ако ви се допаѓа вашата куќа и вашиот партнер и вашето куче, а вие не ја следите рамката погоре, можеби вашата цел не треба да биде да стане дигитален номад. Можеби она што навистина го сакате е да видите некои од егзотичните локации кои дигиталните номади ги објавуваат на Instagram. Ако тоа е случај, тогаш вашата цел веројатно е да се зголеми платеното одмор или дозвола да земете еден месец неплатено отсуство. Треба исто така да погледнете поставување на заштеда цел да се добијат пари заедно за вашето патување.

Тоа е целите што не ги постигнувате, или навистина, дури и не се обидувате да ги постигнете, кои се најсветли. Гледајќи го она што не сте го постигнале и зошто навистина може да ви помогне да одлучите што навистина сакате, а не она што го велат.

7. Годишниот крај е добро време за ресетирање

Нема апсолутно никаква причина да не можете да го преиспитате својот живот и да поставите цела грешка на нови цели на случаен вторник во мај, но повеќето луѓе не. Наместо тоа, повеќето луѓе - вклучувајќи ги и мене - наоѓаат произволни рокови како родендени и Нова Година за да биде најдобро време за нивно поставување. Тие ви даваат цврста, предвидлива линија во песок, како "од први јануари, јас повеќе не сум пушач".

Иако има многу причини да поставите цели во секое време од годината - сите причини погоре! - Има смисла само да се потпреме и да го прифатиме крајот на годината. Секогаш има многу големи ресурси, како оваа статија, за да ви помогнеме, а повеќето други луѓе барем размислуваат што сакаат да направат за да растат како личност. Тоа е добро време да го направите тоа.

8. Јануари е тивко и здодевно

Од друга причина крајот на годината е добро време да се постават целите е дека јануари е, во најголем дел, тивка и здодевна. Секој е изгорен од проширената сезона на одмор и ако сте на северната хемисфера, тоа е студено и темно. Има помалку одвлекување отколку во други периоди од годината.

Со тоа, ако сте сериозни за постигнување на личен раст, тогаш не можете да го направите вообичаеното нешто од неуспехот од Вашите Новогодишни резолуции до 2 февруари. Треба да продолжите со поставување и држење кон вашите цели. Откако ќе се истроши вашиот почетен ентузијазам, треба да процениш што правиш и да размислиш како можеш да се задржиш себеси мотивирани да останеш на патот.

Конечни мисли

Поставувањето на цели е, изненадувачки, една од најважните работи што можете да ги направите ако сакате да постигнете големи, важни работи. Најдобрите работи треба да се заработат.

Едноставно сте научиле колку е важно да поставите цели. 2019 е одлично време да започнете да поставувате цели и да работите кон она што сакате да го постигнете. И кај Envato Tuts +, тука сме да помогнеме. Зошто не поставите цели за себе за новата година?

Advertisement
Did you find this post useful?
Want a weekly email summary?
Subscribe below and we’ll send you a weekly email summary of all new Business tutorials. Never miss out on learning about the next big thing.
Advertisement
Scroll to top
Start your 7-day free trial*
Start free trial
*All Individual plans include a 7-day free trial for new customers; then chosen plan price applies. Cancel any time.