Advertisement
 1. Business
 2. Resumes

Како да напишете голема страница за резиме

by
Read Time:10 minsLanguages:

Macedonian (Македонски јазик) translation by Stefan Nikolov (you can also view the original English article)

Назад кога го користев MS Word беше вистинска вештина што мојот учител од средно училиште ни зададе задача да креираме биографија.

Тој ни даде листа на работи кои треба да ги вклучиме во нашата биографија:

 • ·    Име и контакт информации
 • ·    Цел на кариера
 • ·    Образование
 • ·    Историја на работа
 • ·    Вештини
 • ·    Референци

Бевме слободни да ги користиме фонтовите, форматирањето и другите ефекти што ги сакавме во резимето се додека сме вклучени сè во таа листа. Тој сепак сакаше да ги научиме различните карактеристики на процесорот за текст, на крајот на краиштата.

Како средношколец со ограничена работна историја, биографијата ги реферира моите соученици и имав главно наши наставници. Се чувствуваше глупаво, но сепак ги наведовме - главно затоа што нашиот компјутерски учител нè поттикна да го сториме тоа.

Назад референци беа вообичаени во резимеа, како што беше фразата " Референци достапни на барање."   Сега, кога ќе прашам работодавци и тренери за кариера кои знам за вклучување на референци во продолжение, генералниот консензус е голем " НЕ ".

Кога да се вклучат референци

Некои огласи за работа вклучуваат инструкции за апликантите да ги вклучат референциите при испраќањето на апликацијата. Ако е така, треба да ги следите нивните упатства.

Во повеќето случаи, сепак, референците не треба да бидат вклучени во вашата биографија бидејќи работодавците нема да им требаат додека не го скратат изборот на два или три кандидати. Значи, подобро е да го користите дополнителниот простор   да ги нагласи вештините и достигнувањата поврзани со работата , бидејќи тие ќе бидат покорисни во споредба со еден куп имиња и броеви во прелиминарната фаза на апликацијата.

За повеќето читатели, ова треба да одговори на вашето прашање кога е прифатливо да се вклучат референци во биографија. Но, ако сеуште не сте сигурни или убедени - за тоа што треба да преземете, подолу е листа на добрите и лошите страни за вклучување на референци за да можете сами да одлучувате.

Предности на вклучување продолжи референци

 • ·    Референца од добро позната компанија или менаџер во вашата индустрија може да изгледа импресивно на потенцијалните работодавци.
 • ·    Обезбедување референции однапред покажува на работодавачите дека сте сигурни да добиете позитивна препорака од вашите претходни колеги и менаџери.
 • ·    Тоа им дава на работодавачите идеја за тоа на кого сте биле одговорни, што е важно за високи и извршни улоги, бидејќи тоа им овозможува да проверат дали корпоративната структура на вашата претходна организација е слична на нивната.

Недостатоци на вклучување на референци на вашата биографија

 • ·    Таа зазема простор на вашата биографија, која би можела да биде доделена за достигнувања и искуства кои ќе ги убедат регрутерите на вашата соодветност за позиција.
 • ·    Луѓето што ги избравте како референци може да добијат неочекувани повици од работодавци, рекламни агенти и други трети страни кои не се директно поврзани со компанијата за која аплицирате. Ова може да се случи ако аплицирате за улоги преку масивни табли за работни места или префрлете ја својата биографија во онлајн-продолжи банките каде што луѓето можат слободно да ги пребаруваат резимеата.
 • ·    Референтните проверки може да се направат без ваше знаење. Ако вашиот судија не очекува повик, тој или таа можеби не е подготвен да зборува за вашата способност за улогата и вашите предности како кандидат.    Може да завршите со добивање на просечна или нејасна препорака ако судијата е во брзање.
 • ·    Можете да го промените вашиот ум за тоа кој да го вклучите како референца подоцна, и ќе изгледа сомнително ако кажете дека сакате некој друг.

Како да додадете препораки за продолжување

Еве еден комплетен водич за тоа како да се наведат референци на продолжување на вистинскиот начин.

1. Изберете ги Правите упатства

Изберете луѓе кои можат да зборуваат во должина за вашите вештини и достигнувања во претходната работа, како што се претходните менаџери или соиграчи со знаење од прва рака за вашите способности при работа.

За свежи или неодамна дипломирани студенти, можете да изберете од вашите професори, тренери и советници. Сепак, не ги набројувајте членовите на вашето семејство, дури и ако сте помогнале во водењето на семеен бизнис.

Запрашајте се овие прашања при изборот на луѓе за вашите референци:

 • ·    Кој од овие луѓе работи во истата индустрија во која сакам да работам?
 • ·    Кој од овие потенцијални референци има најмногу знаење за вештините и искуството што ги поседувам, а тоа е исто така важно за мојата цел работа?
 • ·    Која од моите референци има најголемо влијание во индустријата? Кој ја има највисоката позиција?

Кога е можно, креирајте разновидна група судии, а не само директни супервизори, за да им дадете на позадина шашките целосна идеја за тоа кој сте како кандидат.Вклучете менаџери од други одделенија, клиенти, врски од други компании, и секој што го пријавувате тоа не ве надгледуваше директно.

2. Како да побарате некој да ви биде професионална референца

Колку повеќе опции имаш, толку полесно ќе биде да се обезбеди насочена листа на референци за време на процесот на апликација.    Немојте само да ги наведете имињата на сите за кои мислите. Можеби ќе завршите да добивате толку-толку препорака ако некој во вашата листа добива изненадувачки повик за проверка за вас.

Повикајте или испратете по е-пошта секоја потенцијална референца за да ја добиете дозволата. Потсетете ги за тоа како сте работеле заедно и да се изградите за вашите тековни патеки за кариера, пред да ве прашате дали може да послужат како професионална референца.

Рамкајте го вашето барање на начин што ќе му овозможи на лицето лесно да го одбие вашето барање.    На пример, можете да кажете " Дали би рекле да служам како референца во моето тековно пребарување на работа? Јас среќно ќе ви послужи како ваша референца, следниот пат кога ќе ви треба нова работа. "

Ако ви треба помош за пишување на е-пошта која ќе го убеди некого да биде вашата професионална референца, проверете ги упатствата за пишување е-пораки подолу:

3. Како да наведете референци за продолжување

Напишете ги вашите референци на посебна страница прикачена на крајот од вашата биографија. Еве ги сите информации што треба да ги вклучите за секое лице на вашата листа:

 • ·    Целосно име
 • ·    Наслов на работа
 • ·    Вашиот претходен работен однос со референцата, вклучувајќи го и нивниот претходен назив за работа, ако тие веќе биле промовирани
 • ·    Име на работодавачот
 • ·    Адреса на компанијата
 • ·    Телефонски број за упатување
 • ·    Работа е-пошта адреса на референца

Ако вашата препорака претпочита да примате повици само во одредено време, исто така треба да ги вклучите тие информации на вашата листа.

Не вклучувајте лична адреса на вашиот судија. Вашиот судија можеби не Ви благодари што ги споделите сите свои лични информации, и веројатно е дека контролорот во позадина ќе ги контактира преку пошта за полжав.

4. Како да форматирате референци за продолжување

Вашата страница за референци треба да биде форматирана на ист начин како и вашето резиме и писмо. Следете ја истата стил ориентација и форматирање како и другите документи за барање работа.    Еве страница биографија референци   креиран од Енвато Елементи продолжува со препораки:

resume references templateresume references templateresume references template
Образец за   продолжете со референтната страница   сликата тука е достапна преку Envato Elements.

  Можете да најдете повеќе одлично   продолжи со шаблони за референтни страници   на GraphicRiver . Дали вашата резиме, покровителство и референтната страница немаат јасен формат или дизајн? Проверете повеќе шаблони за дизајн што се лесни за формат тука:

5. Идеален број на референци

Сега може да се прашувате, колку референци на резиме?

Бидејќи човечки ресурси или оној што ја извршува проверката во позадина, ќе има ограничено време да спроведе проверки на позадина за секој кандидат, препорачливо е да поставите само три до пет стратешки избрани луѓе во вашата листа.

Многу е веројатно дека ќе бидат контактирани само три лица во вашата листа, но подобро е да вклучите пет така што лицето кое ја спроведува проверката ќе има други опции во случај првите три да бидат недостапни или недостапни од која било причина.

Совети за пишување на резиме страница за референци

Откако ќе ги собрате вашите информации, подготвени сте да започнете со пишување. Еве неколку совети како да напишете референтна страница за резиме:

1. Не користете ја фразата " Референци достапни по барање"

Ова е очигледно за работодавци и целосно губење на простор во вашата биографија. Користете го доделениот простор за уште една ориентација или вештина ориентирана кон достигнување.

2. Наведете ги вашите најдобри референци на почеток

Не сите ќе бидат контактирани на вашата страница за референци, така што има смисла да ја организирате вашата листа за да ги поставите приоритетите на вашите " обожаватели " прво. Се разбира, треба да бидете сигурни дека секој од вашата листа може да даде позитивна препорака, но ако сте искрени, сигурен сум дека можете да одберете која од вашите референци најверојатно ќе ви даде импресивна препорака.

3. Подгответе ги вашите упатства за повикот

Подгответе ги вашите контакти за проверка на позадината веднаш штом ќе ви дадат дозвола да ги вклучите како професионална референца.    Дајте им информации за работата за која конкурирате за да им помогнете, како што се должностите на работното место и потребното искуство. Ова ќе им помогне да дојдат до приказни кои ја поврзуваат вашата претходна работа и вештини со оние што се бараат во вашата целна работа.

Еве пример за е-пошта која можете да ја испратите до вашите референци:

"Здраво Џон,

Ви благодарам уште еднаш за тоа што се согласивте да бидам една од моите професионални референци за моето барање работа. Како што знаете, јас аплицирам за [Наслов на работа] во [Име на компанијата]. Еве линк до нивната реклама за работа: [URL].

Подолу се дадени главните вештини и работни обврски потребни за оваа позиција:

[Копирајте и ставете ги потребните вештини и искуство, врз основа на објавувањето на работното место].

Јас го дадов вашиот работен телефонски број и е-мејл адреса до регрутер, па ве молам очекувајте да ве контактираат (проценка на денот што го даде регрутер).

Јас навистина ја ценам вашата помош со моето барање работа. Ако има нешто што можам да го направам за вас за возврат, ве молиме не двоумете се да побарате.

Со почит,

Кара "

Ако поминало некое време откако сте работеле со вашата референца, можете да приложите копија од вашата биографија со е-пошта за да ги потсетите на вашата историја на работа.

4. Секогаш наведувај нови референци

Не го наведете вашиот шеф пред осум години. Менаџерот за човечки ресурси може да се запраша зошто немате некој кој може да ви даде позитивна препорака сега.   Се разбира, ако сеуште се наоѓате во истата компанија која работи под исто лице, тогаш листата со нив е во ред. Но, ако сте се преселиле, пронајдете некој друг да биде вашата референца.

Осигурете се дека информациите за контакт на сите ваши референци се ажурирани, така што проверката за позадина не се одложува, бидејќи една од вашите референци не може да се постигне.

5. Донеси листа на референци за интервјуто

Донесете дополнителна копија од вашата биографија и листа на вашите референци за интервјуто, за да можете да му ја предадете на интервјуерот ако побараат тоа. Подобро е да го имаат отколку да бидат фатени неподготвени.

6. Направете листа на доверливи референци за доверливи податоци за работа

Велат дека најдобро време да барате работа е кога веќе го имате, и има вистина во ова, бидејќи не сте под притисок за тоа каде ќе следи вашата следна плата. За жал, не можете да ги користите вашите моментални соработници и менаџери за вашите референци.

Ова е местото каде што има резервна листа на референци влегува внатре Ова се луѓе со кои сте работеле во неодамнешното минато, но кои немате никакви врски со вашиот сегашен работодавач.

Ви благодариме на вашите референци

Дури и ако изгледа како осамена задача, потрагата по работа е процес на давање и земање кој се потпира на голем број луѓе. Вашите контакти, вашата мрежа, претходни колеги и референци играат улога во овој процес.

Значи, кога ќе се вработите, секогаш испратете му благодарам белешка на вашите референци за да покажете колку ги цените нивните напори да ви помогне да пристапите на работа. Додека тие не одат на интервју или напишете своја биографија за вас, тие имаат рака да го утврдат вашиот кредибилитет кај работодавците.   Многу малку луѓе испраќаат благодарам белешки, па тоа оди долг пат во зајакнувањето на вашите професионални врски.

Зошто не креирате страница за резиме денес?

Сега, кога сте научиле неколку совети како да направите референтна страница за резиме, зошто да не започнете денес?    Како што ви кажав погоре, шаблонот за препораки за продолжување може да ви даде одличен почеток на професионален документ. Можете да најдете некои око-фаќање   продолжи со референтните дизајни   на GraphicRiver и Енвато Елементи .

Advertisement
Advertisement
Looking for something to help kick start your next project?
Envato Market has a range of items for sale to help get you started.