Unlimited Powerpoint templates, graphics, videos & courses! Unlimited asset downloads! From $16.50/m
Advertisement
  1. Business
  2. Writing
Business

Hapat Thelbësorë Për Dorëzimin e Një Artikulli në Një Revistë

by
Length:ShortLanguages:

Albanian (Shqip) translation by Hamdan Veerlax (you can also view the original English article)

Nëse jeni duke kërkuar të jeni shkrimtar i pavarur, bukët dhe gjalpën tuaj ka të ngjarë të dorëzojnë artikuj në revista. Ndërsa emrat e mëdhenj në biznes zakonisht nuk kanë probleme në shitjen e artikujve të tyre, shkrimtarët më pak përvojë duhet të punojnë më shumë në të.

Sidoqoftë, puna e vështirë nuk është domosdoshmërisht e barabartë. Duhet një qasje e mençur për të shitur një artikull në një redaktor revistash. Smarts, së bashku me një ide të madhe artikull dhe këmbëngulje.

Ndiqni këto hapa thelbësorë dhe mos heq dorë, pa marrë parasysh sa herë ju jeni refuzuar.

Zgjidhni revistën e duhur. Ju ndoshta dëshironi të paraqisni në revista për temat që ju jeni shumë të njohur me gjërat që keni shkruar ose keni punuar më parë. Nëse shkoni me tema që nuk dini shumë, do të bëni kërkime shumë më tepër, dhe artikulli juaj ndoshta do të duket paksa më amator. Ju gjithashtu do të dëshironi të zgjidhni revistat që përputhen me tonin dhe stilin tuaj, edhe pse nëse jeni duke filluar vetëm nga ju nuk mund të keni atë luks - mund t'ju duhet të përputhen me tonin dhe stilin tuaj me çfarëdo botimi që do t'ju pranojë.

Revistat e tregtisë. Nëse nuk jeni me përvojë, mund të provoni dhe të mos hyni në një revistë të konsumatorit (ato që shihni në qëndrimet e lajmeve) ... në vend të kësaj, mund të filloni me revistat tregtare. Në vend të një reviste të përgjithshme kompjuterike, për shembull, provo për mags tregtisë kompjuterike. Ata janë përgjithësisht paksa më të lehtë për t'u futur, pasi konkurrenca nuk është aq e ashpër.

Njihni revistën dhe tregun e saj. Nëse përpiqesh të paraqesësh një artikull në një revistë verbërisht, pa ditur shumë për revistën, po harxhon kohën. Propozimi juaj duhet të jetë i përshtatur posaçërisht për atë revistë. Dhe për ta bërë këtë, duhet të bëni një hulumtim të vogël. Filloni me leximin e çështjeve të revistës - kjo do t'ju japë një ide të mirë për atë se çfarë është revista dhe kush është publiku i tyre. Gjeni përsëri çështjet në bibliotekën tuaj lokale ose në internet. Shikoni për të parë nëse shumica e artikujve të tyre janë shkruar nga stafi ose shkrimtarë të pavarur - nëse është kryesisht i pavarur, ju keni një të shtënë të mirë. Gjithashtu shikoni për tonin dhe stilin, sa citate përdorin, dhe nëse artikujt janë joformal ose janë plot me fakte dhe statistika.

Lexoni me kujdes udhëzimet e shkrimtarit. Çdo revistë ka udhëzimet e veta dhe zakonisht renditen në faqen e internetit. Lexoni me kujdes, kështu që nuk bëni gabime menjëherë pas shkopit.

Kanë argumente. Redaktorët po kërkojnë shkrimtarë të lirë të krijuar, jo njerëz që shkruajnë artikullin e tyre të parë. Ju dëshironi të tregoni se keni ndonjë përvojë, me mostrat për të treguar cilësinë e shkrimit tuaj. Lidhu me mostrat e tua (duhet të keni disa mostra të mira në ueb) dhe sigurohuni që ata janë cilësitë më të mira, të kontrolluar për gramatikë, drejtshkrimin, stilin etj. Nëse nuk keni shumë përvojë, duhet të paktën të keni botuar më parë në një letër shkollore, në një buletin të komunitetit, në blogun tuaj, ose diçka të vogël si ajo. Përdorni ato artikuj si mostrat tuaja. Nëse nuk keni edhe aq përvojë, filloni në ato vende së pari.

Kërkoni ose dorëzoni? A paraqisni një artikull të kompletuar apo dërgoni së pari një pyetje për të parë nëse revista është e interesuar? Përdorni faqen e internetit të revistës dhe udhëzimet e shkrimtarit si një udhërrëfyes, por në përgjithësi nëse jeni i ri, ndoshta dëshironi të paraqisni një artikull të kompletuar, kështu që ata do të dinë që jeni mjaft mirë. Përndryshe, nëse jeni me përvojë, një pyetje do t'ju kursejë disa kohë. Nëse dërgoni një artikull të kompletuar, sigurohuni që redaktori të dijë se po e dërgoni atë "mbi anën e pasm" ... industria botuese flisni për një artikull të padëshiruar.

Emaili fillestar. Emaili fillestar që dërgoni në një redaktor është i ngjashëm me letrën e mbulimit që shkrimtarët përdorën për të dërguar (para se të bëhej e-mail me komunikim të çastit dhe më pak formal). Toni juaj duhet të jetë profesional, por ju duhet ta mbani atë mjaft të shkurtër, pasi redaktorët janë të zënë dhe nuk kanë shumë kohë. Shko në pikën ... tregoni se kush jeni, çfarë doni të bëni për ta dhe pse kjo do të ishte një ide e mrekullueshme për revistën. Bëni një përmbledhje me një paragraf (shih më poshtë), dhe jepni lidhje me disa shembuj të shkrimit në rrjet. Ju duhet vetëm 2-3 shembuj të vërtetë të mirë -- mos dorëzoni portofolin ose blogun tuaj. Mos harroni të përshtatni emailin tuaj në revistë, duke përfshirë shkrimin e mostrave, ide, ton dhe kështu me radhë.

Në internet. Disa revista kanë forma web për kërkesa. Unë do të sugjeroj që t'i përdorni ato, pasi ata e bëjnë më të lehtë për redaktorin nëse plotësoni të gjitha informacionet e kërkuara.

Sinopsisi. Kjo është në thelb ideja juaj e artikullit në një paragraf. Duhet të tregojë stilin që planifikoni të përdorni dhe të kapni vëmendjen e redaktorit në një farë mënyre. Sigurohuni që të keni një kënd. Mos shkruani vetëm për web 2.0, për shembull - si do të jetë artikulli juaj ndryshe nga qindra të tjerë në temë? Jini të ndryshëm, të jeni të ri, të jeni më të mëdhenj, të keni tregime personale. Mos shkoni jashtë bordit në gjatësi - mbani atë të shkurtër dhe në pikën.

Ndiqe. Përhershmi paguan në këtë industri. Nëse dërgoni një propozim një herë dhe presin që redaktori të kërcejë me rastin e punësimit, ju keni qëndrim të gabuar. Dikush me ide të mira dhe këmbëngulje do të jetë më tërheqës për një redaktor. Nëse nuk do të dëgjoni pas disa ditësh (ose mund t'i jepni një javë nëse dëshironi), dërgoni një email të pastër dhe të shkurtër pasues. Nëse ende nuk po dëgjoni, ndiqni përsëri. Pas katër herë, ndoshta mund të ecni përpara.

Dorëzimi në botime të shumta. Nuk konsiderohet praktikë e mirë për t'u paraqitur në botime të shumta në të njëjtin treg në të njëjtën kohë. Nëse dëshironi të blini një artikull në një revistë, mos e dërgoni edhe tek konkurrentja e tyre. Megjithatë, nëse revistat janë në tregje krejtësisht të ndryshme - për shembull në vende ose qytete të ndryshme - mund të ikni me të. Nëse jeni refuzuar nga një revistë, megjithatë, ju jeni të lirë të shkoni në tjetrën. Edhe më mirë, dorëzoni propozime të ndryshme për artikuj të ndryshëm në botime të ndryshme në të njëjtën kohë, kështu që ju keni disa topa në ajër në të njëjtën kohë, në vend që të prisni një top në një kohë që të zbrisni.

Kërkoni para. Nëse është artikulli juaj i parë, mund të jesh i lumtur që të botosh falas. Pas kësaj, megjithatë, duhet të kërkoni para. Ndoshta jo në emailin fillestar, por definitivisht në emailin e dytë. Nëse ju shkoni me qëndrimin se nuk ju intereson të paguani, do të dilni si amator. Dhe kjo do të dëmtojë shanset tuaja.

Mos kini frikë nga refuzimi. Gjithkush refuzohet, madje edhe shkrimtarët më të mirë. Dhe nëse nuk jeni akoma një shkrimtar i themeluar, ndoshta do të merrni disa herë refuzuar. Ajo vjen me territorin. Thjesht pranojeni dhe vazhdoni të provoni.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Looking for something to help kick start your next project?
Envato Market has a range of items for sale to help get you started.