7 days of PowerPoint templates, graphics & videos - for free!* Unlimited asset downloads! Start 7-Day Free Trial
Advertisement
 1. Business
 2. Small Business

10 Најдобри софтверски решенија за човечки ресурси за вашиот мал бизнис (2018)

Read Time: 12 mins
This post is part of a series called The Complete Small Business Human Resources (HR) Guide.
How to Hire Workers With Disabilities (+5 Business Benefits)

Macedonian (Македонски јазик) translation by Stefan Nikolov (you can also view the original English article)

Ако "HR решение" на вашиот мал бизнис се состои од неколку табеларни пресметки и некои документации ставени во кабинет за поднесување, може да ви недостасуваат трик.

Иако неформалниот пристап може да функционира уште во раните денови, тој брзо станува кошмар додека расте бизнисот, чинејќи драгоцено време со административни задачи со ниска вредност.

Всушност, анкетата на OfficeMax за 2013 година покажа дека сопствениците на мали претпријатија како целина губат повеќе од четири милијарди часа секоја година на администраторот, а 41% од нив изјавија дека ова ги отпакувало страстите и енергијата за водењето на нивните компании.

hr software for small businesshr software for small businesshr software for small business
Ако не користите софтвер за човечки ресурси за мал бизнис, може да ви недостасуваат трик. (Извор на слика)

Еден од начините на овој хаос е да инвестирате во добро софтверско решение за човечки ресурси, кое може да ви помогне да останете организирани и да се справите со заедничките задачи со хумани ресурси, како што се архивирање, платен список и управување со перформансите на вработените. Со цени почнувајќи од само неколку долари месечно и обично се зголемуваат врз основа на бројот на вработените што ги имате, ова е инвестиција што може брзо да се исплати ако, дури и ако само ви заштеди неколку часа од вашето драгоцено време.

Во оваа статија ќе ги покриеме клучните карактеристики за да побараме софтвер за човечки ресурси за мали бизниси и како да го одберете вистинското решение за вас, а потоа ќе разгледаме некои од најпопуларните решенија достапни денес, со краток преглед од нивните главни карактеристики и придобивки.  На крајот, ќе имате јасна претстава за достапните опции и како да одберете пакет кој ви помага да управувате со човечки ресурси поефикасно.

Клучни функции за барање софтвер за човечки ресурси за мали бизниси

Во овој дел, ќе разгледаме некои од опциите достапни за вас кога барате софтвер за човечки ресурси за мал бизнис.

Видови на бизнис софтвер за човечки ресурси

Постојат два главни вида на софтверски пакети за бизнис хумани ресурси: Core HR и стратешки HR.

 • Core HR се однесува на традиционалните, "административни" функции за човечки ресурси, како бенефиции админ, следење на посетеност, обработка на платен список, итн.
 • Стратешките пакети за човечки ресурси, од друга страна, ви помагаат со повеќе стратешки задачи што се во тек, како вработување и задржување на најдобриот персонал и следење на нивниот долгорочен развој.

Овој дијаграм од HRdirect ја илустрира разликата:

Core HR vs Strategic HRCore HR vs Strategic HRCore HR vs Strategic HR

Не сите софтверски апартмани се фокусираат на една или друга област - често има многу кросовер, а некои пакети покриваат сè, додека други се повеќе лажат. Но, тоа е корисна разлика да се има на ум како да одлучите што барате.

Клучни карактеристики

Еве некои од клучните карактеристики кои софтверот за човечки ресурси може да понуди:

 1. Вработување на вработените. Чувајте копии од важни записи за вашите вработени, како што е наведено во нашето упатство за клучните барања за човечки ресурси за мали претпријатија.
 2. Опции за самопослужување. Дозволете на вработените да влезат и да прават работи како да ги ажурираат нивните детали, да бараат одмор, итн.
 3. Администрација на бенефиции. Помош на вработените да се запишат за бенефиции и да управуваат со нивните опции од рамките на софтверот.
 4. Вработување. Користете го софтверот за да ги следите апликантите за работа и да управувате со процесот на регрутирање.
 5. Набордување. Помогнете им на новите вработени да забрзаат брзо со обезбедување на обука и ресурси што им се потребни.
 6. Планирање на успехот. Планирајте ги идните потреби за кадровско екипирање и намалете ја зависноста од клучните членови на персоналот со тоа што ќе имате план за сукцесија за важни улоги.
 7. Обука. Некои пакети ви овозможуваат да ги планирате потребите за обука и развој на вашите вработени, а понекогаш дури и да ја интегрирате обуката во самата апликација.
 8. Преглед на изведбата. Следете ги перформансите на вработените од година во година, поставувајте нови цели и цели и имате пристап до нивната цела развојна историја во софтверот.
 9. Известување. Анализирајте ги вашите податоци за вработените и креирајте прилагодени извештаи за работи како посетеност, промет, задоволство на вработените итн.
 10. Време и присуство. Управување со барања за одмор на вработените со распоред за да бидете сигурни дека имате соодветно покритие. Некои софтвер, исто така, нуди подетално следење на времето за работници во смена.
 11. Комуникација. Донесувајте важни новости за компаниите до вашите вработени и дозволете да комуницираат едни со други преку блогови, форуми, форуми, форуми итн.
 12. Мобилен пристап. Дозволете им на вработените да пристапат до системот преку апликација за паметни телефони за да можат да проверуваат и да испраќаат информации додека се движат.

Како да го одберете вистинскиот софтвер за мали бизниси

Како што сте виделе, има доста широк спектар на функции достапни за вас. Но, посеопфатните решенија, се разбира, често доаѓаат со повисока цена, така што ќе треба да поминат низ листата и да одлучите кој од нив навистина ви е потребен.

Клучното прашање што треба да се запрашате е: "Колку време сум јас трошење на оваа задача токму сега?"

Ако трошите часови секој месец, печатете ги резимеата од потенцијалните вработени, а потоа се обидувате да ги пронајдете и запомнете кои луѓе сте контактирале и кои не сте ги, тогаш модулот за регрутирање најверојатно ќе ви заштеди многу време и ќе ви помогне софтвер да плати за себе.

Другите функции, како алатките за комуникација, можеби немаат таква директна исплата, но сепак можат да бидат корисни. Погледнете го следното упатство за повеќе за важноста на добрата комуникација:

Размислете и за тоа како работите и како работат вашите вработени, и одлучувајте за карактеристиките кои ви се потребни и за оние што можете да ги правите без.  На пример, некои пакети нудат мобилна апликација која вработените можат да ги користат на нивните паметни телефони. Ако имате многу мобилна работна сила, ова може да биде корисна карактеристика, но ако вашиот тим е базиран на канцеларија, можеби нема да биде потребно.

На крајот на краиштата, најдобриот начин да се донесе конечна одлука е да се намали вашиот избор до две или три, и да ги преземе за тест-возење. Повеќето провајдери нудат бесплатен пробен период, па дури и за оние кои не, трошокот за еден месец не е премногу висок.

Значи, вреди да се постави тест-сметка на два или три различни системи. Се врти околу во контролните табла и поставките, решавајќи кои карактеристики ви се допаѓаат, кои интерфејси се најлесно да ги користите, и така натаму. Обично ќе почувствувате чувство за оној што ви се допаѓа повеќе од другите, а потоа можете да го откажете истото и да се фокусирате на целосно постигнување брзина со одбраниот оператор.

HR софтверски решенија за вашиот мал бизнис

Па сега дека знаете што да барате и како да изберете, тука е листата на врвни мали софтверски HR софтверски решенија што треба да ги разгледате.

1. BambooHR

BambooHR websiteBambooHR websiteBambooHR website

BambooHR има силна компонента за евиденција, вклучувајќи и поддршка за електронски потписи, така што ќе може да избегнете мачна задача да ги потпишете документите и да чувате копии од хартија.

Исто така, ви овозможува да ги пратите апликантите за работа, да ги одобрувате временските барања, да ги спроведувате коментарите за ефикасноста и да креирате "обични работни процеси" за управување со процесите за одобрување во рамките на вашата компанија, меѓу другото.

Иако BambooHR е наменет точно на малите бизниси, може да се пофали список на клиенти со компании за кои веројатно сте слушнале, како Disqus, Asana, Quora, Vimeo, SoundCloud итн.

2. Zoho People

Zoho People websiteZoho People websiteZoho People website

Ако имате само неколку вработени, едно нешто што ќе го сакате за Zoho People е тоа што е слободно да се користи за најмногу пет вработени. После тоа, месечните цени се зголемуваат со бројот на вработени, како и повеќето од другите.

Како што можете да видите од сликата погоре, има многу опции за избор. Функцијата за самопослужување е доста импресивна - им овозможува на вашите вработени:

 • модифицирање на лични информации
 • погледнете ги извештаите за посетеност
 • додадете нови работни места и најавите
 • тврдат медицински надоместоци
 • погледнете придобивки
 • соработува преку канали
 • извоз на лични податоци
 • погледнете ги извештаите и билансите за отсуство
 • да се подигне патни барања
 • видeте сите одобренија и дозволи
 • пристапни огласи

3. Namely

Namely business HR websiteNamely business HR websiteNamely business HR website

Имено, има за цел компании од средна големина, кои ги дефинира како нешто од 15 вработени до неколку илјади. Значи, тоа можеби не е идеално за вистински микро-бизнис, но тоа е одлична опција ако имате амбициозни планови за раст и сакате решение што е многу скалабилно.

Според Имено, 75% од своите клиенти велат дека софтверот го зголеми ангажманот на вработените, а 72% велат дека тоа е направено за вработените попродуктивни. Тоа е делумно поради тоа што е дизајнирано да изгледа и да се чувствува како социјалните мрежи што луѓето веќе ги користат, така што е лесно за вработените да почнат да го користат системот и да соработуваат со своите колеги.

Друга моќна карактеристика е способноста да се интегрира софтверот со голем број други компании и решенија кои може да ги користите за ништо од табелите до препознавање на вработените.

4. Gusto

Gusto websiteGusto websiteGusto website

Со Gusto, можете да го претворите целиот процес на регрутирање во поефикасен процес без хартија. Можете да испратите понуда писма до нови вработени, да ги вклучите, да ги регистрирате за бенефиции и платен список, и повеќе - сите на интернет.

Потоа можете да направите работи како да управувате со барања за одмор, да спроведете истражувања на вработените, да креирате графици на органи и така натаму. И Gusto, исто така, нуди платен список и бенефиции администрирани модули, како и интегрирање со популарниот софтвер за сметководство, апликации за следење на времето и многу повеќе.

5. Zenefits

Zenefits websiteZenefits websiteZenefits website

Модулот за човечки ресурси на платформата Zenefits опфаќа работи како вработување и вградување, евиденција на вработените, известување итн. Овие карактеристики се доста моќни, но тоа е само еден дел од пошироката понуда која вклучува работи како следење на времето, регулаторна усогласеност, обработка на плати , и бенефиции.

Компанијата прогласува "мобилен-прв начин на размислување" и нуди апликации за iOS и Android за сè, од проверка на деталите за осигурување до влегување во и надвор, така што е добра опција ако имате вработени кои поминуваат многу време на патот.

6. CakeHR

CakeHR websiteCakeHR websiteCakeHR website

Тортата започна како мал латвиски стартување во 2011 година и се прошири за да им служи на клиенти во повеќе од 1.000 градови, вклучувајќи ги и познатите имиња како што е електронската трговија фирма Paperless Post.

Тоа е едноставно онлајн решение кое нуди низа услуги, како што се следење на одмори, заеднички календар на компанија, известување, мобилни апликации и интеграција со популарни апликации како Slack и Google Apps. Моделот за ревизија на успешност базиран на повратни информации од 360 степени доаѓа наскоро.

7. Cezanne

Cezanne HR Software websiteCezanne HR Software websiteCezanne HR Software website

Ако сакате нешто посложено и целосно опремен, обидете се Сезан. Таа е насочена повеќе кон компании од средна големина од малите бизниси, па затоа може да биде премногу комплексна за многу мали бизниси.  Но, за компаниите што растат, им дава пристап до моќен софтверски пакет кој може да се справи со повеќето HR задачи што може да ги замислите.

Со модулот "Луѓе", на пример, можете да направите сè од управување со работните смени до пријавување на инциденти во врска со здравјето и безбедноста, снимање и следење на дисциплински процеси и многу повеќе. Во меѓувреме, модулот за кариера и сукцесија ви овозможува да ги составите стратешките планови за вашите идни потребите за кадровско екипирање, да ги мапите клучните улоги и потенцијалните наследници итн.

Тоа се само неколку примери - ова е сеопфатно решение за секој бизнис со големината и буџетот за да го оправдаат.

8. WebHR

WebHR websiteWebHR websiteWebHR website

Како и Zoho, WebHR нуди бесплатен план за најмногу пет вработени, со месечни стапки врз основа на бројот на вработени што ги имате по тоа.

Слоганот "Од изнајмување да се пензионира" е прилично погоден - понудата на WebHR е прилично сеопфатна, покривајќи ја секоја фаза од животот на вработениот во вашата компанија, од ангажирање натаму. Постои убава функција во социјалните медиуми за да се зајакне комуникацијата на вработените преку размена на пораки, форуми, ажурирања на статусот итн. И вработените можат да направат многу работи преку системот, како што се аплицирање за отсуство или патување, барање за надомест, и дури и тендер за нивната оставка на интернет.

9. BreatheHR

BreatheHR websiteBreatheHR websiteBreatheHR website

BreatheHR ви овозможува да внесете многу различни податоци заедно во едноставни за употреба таблички за вас и за вашите вработени.

На пример, еден вработен може да ја види контролната табла со прикажување на бројот на слободни денови што ги резервирале и бројот што го оставиле, нивниот запис за болест, која било обука што ја завршиле или побарале, нивните клучни цели и испораки, и која било друга -нест состаноци што ги закажале со нивниот менаџер.  И на истата страница, тие можат да кликнат на копче за да преземат акција во секоја од овие области: побарајте обука, побарајте состанок еден-на-еден, итн.

Исто така, има многу други заеднички карактеристики, како што се водење на евиденција и известување, и нуди бесплатен пробен период од 14 дена.

10. JazzHR

JazzHR websiteJazzHR websiteJazzHR website

Поголемиот дел од решенијата што ги разгледавме беа доста опсежни. Но, понекогаш не ви треба сè - само ви е потребен специјализиран производ за една одредена област.

JazzHR е пример за поспецијализирана понуда. Тој се фокусира на регрутирање аспект на човечки ресурси, обезбедување на вистинска длабочина на функции во таа ниша област.  Можете да креирате објави за работа и автоматски да ги објавувате во повеќе работни табли, на пример, а потоа да ги следите апликациите и да одберете кои да напредуваат или одбиваат. Потоа можете да го користите софтверот за да ги снимите интервјуата и да ги споредите кандидатите на систематски начин, пред истражување на компензација, правење понуди и многу повеќе, сè во рамките на софтверот.

Ако ви треба широк спектар на HR-решенија тогаш едно од другите решенија ќе биде подобро за вас, но ако само треба да го добиете вашето вработување во право, тогаш JazzHR е идеален.

Заклучок

Во ова упатство, имате преглед на најдобриот HR софтвер за мали бизниси, и сте виделе кои функции треба да ги барате и како да го одберете вистинскиот за вашата компанија.

Одвојте време и истражете неколку различни опции, и излезете со листа на два или три кандидати.  Потоа тестирајте ги, проверете кој од нив најдобро функционира и станете и трчајте со вашиот последен избор. Ќе почнете да ги гледате придобивките за кратко време.

Доколку одлучите дека ви треба повеќе практична помош, можете да го испитате аутсорсингот со хумани ресурси. Наместо да се потпирате на софтвер, можете да добиете пристап до вистинските вработени со хумани ресурси на надворешна компанија која ќе управува со работите за вас. Тоа е обично поскапо од софтверските решенија што ги разгледувавме, но може да ви даде пристап до некои вредни експерти за човечки ресурси. За да дознаете повеќе за тоа како функционира аутсорсинг, погледнете го следново упатство:

И ако сте ја нашол оваа статија корисни, зошто да не проверите некои од другите статии во нашата серија за човечки ресурси за мал бизнис?

Advertisement
Did you find this post useful?
Want a weekly email summary?
Subscribe below and we’ll send you a weekly email summary of all new Business tutorials. Never miss out on learning about the next big thing.
Scroll to top
Start your 7-day free trial*
Start free trial
*All Individual plans include a 7-day free trial for new customers; then chosen plan price applies. Cancel any time.