7 days of PowerPoint templates, graphics & videos - for free!* Unlimited asset downloads! Start 7-Day Free Trial
Advertisement
 1. Business
 2. Careers

Кои се самоограничувачките верувања? + Како успешно да ги совладате

Read Time: 16 mins

Macedonian (Македонски јазик) translation by Stefan Nikolov (you can also view the original English article)

"Премногу сум стар".

"Немам доволно искуство".

"Некој друг веројатно го сторил тоа веќе".

Ова се само неколку примери на самоограничувачки верувања кои можат да ве спречат да ги постигнувате своите цели во бизнисот или во животот. Постојат многу ограничувачки верувања таму, а веројатно имате неколку од нив - сите ние правиме.

Тие читаат за да дознаат повеќе за тоа што се самоограничувачки верувања и да видат некои примери на самоограничувачки верувања. И, што е уште поважно, ќе поминеме низ процесот на идентификување и надминување на сопствените ограничувачки верувања.

self limiting beliefsself limiting beliefsself limiting beliefs
Самоограничувачките верувања можат да ве спречат да ги постигнувате своите цели во бизнисот или во животот. (Извор на слика: Енвато Елементи)

Ова може да биде многу моќна вежба за вас. Ако сте се обидувале да не успеете да достигнете одредени цели што ви се важни, тоа може да се должи на самоограничувачките верувања. И, уште полошо, можеби не сте свесни дека ги држите овие верувања, а камоли да знаете како да ги надминат.

Значи, ако сте подготвени да направите голем чекор напред во постигнувањето на она што е важно за вас, ајде да почнеме со тоа што ќе гледаме какви ограничувачки верувања.

1. Какви се самоограничувачките верувања?

Едноставно кажано, самоограничувачките верувања се претпоставки или перцепции што ги имате за себе и за начинот на кој функционира светот. Овие претпоставки се "само-ограничувачки", бидејќи на некој начин тие ве држат назад од постигнување на она за што сте способни.

Тоа е брз преглед, но ајде да го распакуваме терминот малку повеќе со испитување на секоја од нејзините компоненти, почнувајќи со тоа што веруваат и како се формираат.

Како се формираат твоите верувања?

Од многу рана возраст во детството, почнуваме да ги формираме верувањата за светот и за нашето место во неа. Нашите мозоци се многу добри во откривањето на обрасци и правењето здруженија, така што постојано го обработуваме текот на информациите за светот околу нас и го користиме за да ги формираме верувањата. Генерално, целта на формирањето на верување е да ни помогне да го разбереме светот и да останеме безбедни.

Во раното детство, овие верувања обично се базираат на сопствените искуства и ги обликуваат нашите родители или други доминантни личности во нашите животи. Ако го погодам некого, ќе се казнувам, па затоа луѓето што се погодени мора да бидат лоши. Ако кажам "молам" и "благодарам", добивам награда. Значи, љубезноста мора да биде добра.

Како што старееме, почнуваме да формираме посложени верувања и можеме да привлечеме многу поширок спектар на извори, како што се книги, филмови, телевизиски реклами, однесувањето на нашите врсници и така натаму.

Сепак, основните верувања што ги формиравме како мали деца може да бидат многу моќни, па дури и кога ќе се соочиме со нови информации или објаснувања, ние често се придржуваме кон нашите стари верувања.

На пример, едно момче со трудољубиви родители, кои честопати се отсутни, може да го формира верувањето: "Не сум доволно добар за да сакаат да бидат со мене". Подоцна, може да сфати дека неговите родители многу се трудат за многу причини, вклучувајќи ја и нивната љубов кон него и желбата да го обезбедат, но тоа рано верување може да биде толку длабоко поткрепено што продолжува да го држи.

Дел од причината за ова е што не сакаме да бидеме погрешни. Откако ќе формираме верување, ние тежнееме да бараме повеќе докази за да го поддржиме тоа верување и да попуштиме контрадикторни докази. Ова ни дава стабилна основа за разбирање на свет кој инаку би бил многу збунувачки, но тоа исто така значи дека верувањата може да бидат тешко да се ослободат, дури и кога тие не 'држат назад.

Зошто некои верувања стануваат самоограничувачки

Значи, како што само што откривме, формирањето на верување започнува рано во животот, и откако ќе се формираат верувања, тие се доста отпорни на промени.

Треба да се направи долг пат за објаснување зошто многу од нашите верувања се ограничувачки. Моделите што ги набљудувавме како деца и кои ни помогнаа да се движиме во детската градинка или училишно игралиште можеби нема да ни служат во возрасниот свет.

Ако пораснавте во навредлива или невнимателна средина, треба да биде сосема јасно дека ќе имате многу токсични верувања за себе. Но, дури и ако пораснавте во љубовниот дом, може да завршите со ограничувачки верувања. Родителите кои ве поддржуваат и се фрлаат да ве одбранат од секое непријателско игралиште може да ве остават со верувањето дека не можете да ги решите вашите сопствени проблеми. Претераната пракса може да доведе до верување дека пофалбата не е сигурна.

Верувањата не се факти. Тие може или не може да бидат вистинити или корисни, но тие се уште го диктираат начинот на кој се однесуваме во животот. Ако веруваме дека не сме доволно добри, нема да се поставиме напред за промоција - и гледањето на некој друг што ќе го промовираме пред нас, тогаш ќе го зајакне истото верување. Значи, таквите верувања се само ограничувачки - тие ги ограничуваат нашите хоризонти и не држат назад од правење работи што сакаме да ги направиме.

2. Примери за ограничување на верувањето во бизнисот

Добро, доволно за детството. Сега кога имаме идеја од каде доаѓаат верувања и како некои од нив можат да бидат ограничувачки, ајде да пренесеме напред кон возрасниот свет и да го разгледаме вистинското влијание на самоограничувачките верувања кога станува збор за постигнување на вашите цели, особено во бизнисот.

Верувањата доведуваат до акции - или во некои случаи - на недостаток на дејства. Видовме пример за тоа на крајот од последниот дел, со пропуштената промоција. Ајде да погледнеме во некои примери за самоограничувачки верувања кои би можеле да ве спречат да постигнете успех во бизнисот.

"Немам доволно искуство / квалификации"

Ова е многу честа ограничувачка вера. Често веруваме дека ни треба резиме сè додека војна и мир пред да размислиме да напредуваме во нашите кариери.

Постојат одредени ситуации во кои ова е вистински проблем - не можете да бидете лекар без медицинско образование, на пример. Но, постојат и многу ситуации во кои е ограничено верување врз основа на недостиг на доверба или чувство на несоодветност отколку на деловната реалност.

Сите ние почнуваме без искуство. Значи, ако не можете да ја добиете вашата работа од соништата, добијте работа која ќе ве приближи до неа. Ако ви треба квалификации, обидете се да најдете начин да ги добиете.

Во претприемништвото, недостатокот на искуство ретко е проблем, освен во умот. За да земеме едноставен пример, Марк Цукерберг немаше искуство со водење социјални мрежи - или, навистина, да работи нешто многу пред да го основа Facebook. Погледни многу успешни претприемачи, и ќе најдете луѓе чии единствени вистински квалификации беа доверба и одлучност.

"Некој друг може веројатно да го направи тоа подобар од мене"

Дали некогаш сте имале бизнис идеја, само да се откажете од тоа затоа што мислевте дека некој друг веројатно веќе го сторил тоа, или може да го стори тоа подобро?

Ова е друго ограничувачко верување. Секако, секогаш ќе има конкуренција таму, а некои од вашите конкуренти ќе имаат повеќе ресурси или ќе направат одредени работи подобро од вас. Но, сепак можете да најдете своја конкурентна предност. Погледнете ги овие упатства за помош при започнување:

"Премногу сум стар (или премногу млад)"

Да, ова може да оди на било кој начин, што е навестување дека тоа веројатно не е вистина. Некои од нас веруваат дека сме престари за да започнеме бизнис или да ги следиме целите што ги имаме на ум, додека други веруваат дека сме премлади.

Реалноста, се разбира, е дека таа возраст не е бариера, освен во умот. Проверете ги овие примери на деца-претприемачи и "старешини" за некои докази за тоа.

"Јас немам пари"

Недостатокот на капитал е, се разбира, вистинска бариера во светот на бизнисот. Но, често постојат начини да се подигне бизнис без многу пари или да се соберат средства - видете го нашиот водич за учење за финансирање на бизнис или ова упатство за отпочнување бизнис со малку пари без пари:

"Јас немам време"

Како недостаток на пари, недостатокот на време може да биде вистински проблем, но исто така може да се надмине. Ако го користите како изговор за неактивност на вашата бизнис идеја, тоа може да биде затоа што тоа е ограничување на верувањето за вас.

Не верувајте ми? Проверете ги овие одлични упатства од нашиот водич за започнување на страничен бизнис:

"Јас немам мотивација"

Претприемачите и другите успешни луѓе понекогаш изгледаат како поинаков вид, нели? Изгледа дека имаат многу повеќе енергија и мотивација.

Но, реалноста е дека тие се луѓе како тебе, и поголемиот дел од времето се мачеа да се мотивираат да продолжат. Но, тие не го зеле тој недостаток на мотивација како постојана, дефинитивна карактеристика на нивниот живот. Еве неколку упатства кои ќе ви помогнат да избегнете стапица со недостаток на мотивација:

И многу повеќе

Ова се само неколку примери за ограничување на верувањата во бизнисот. Има повеќе носивост, како што е верувањето дека не треба да правиш нешто, освен ако можеш совршено да го сториш тоа, верувањето дека си дефиниран од твоите неуспеси и многу повеќе. Сигурен сум дека можете да помислите на некои во моментов. Во следниот дел, ќе разгледаме како да ги идентификуваме вашите сопствени ограничувачки верувања.

3. Како да ги идентификуваме вашите ограничувачки верувања

Повеќето ограничувачки верувања се потсвесни, па затоа може да потрае некоја работа за да ги открие. Еве неколку стратегии кои можете да ги користите за да ги откриете вашите сопствени ограничувачки верувања.

Анализа без обвиненија

Многумина од нас поставуваат цели или резолуции, често околу Нова Година, а многумина од нас паѓаат кратко време околу февруари. Потоа се претепавме поради недостатокот на волја и повторно ќе го започнеме циклусот следната година.

Ако тоа звучи како вашето искуство, може да биде дека ограничувачките верувања ве оттргнале од остварувањето на вашите цели. Значи оставете ја вината настрана за сега, и обидете се да анализирате што не беше во ред.

Еве неколку прашања што можете да си ги поставите:

 • Дали целите ви беа реални?
 • Ако е така, зошто не ги запознавте? Дали тоа се должи на надворешни фактори, или на сопственото однесување или комбинација?
 • Фокусирајќи се на сопственото однесување, што можеше да направиш поинаку?
 • Зошто не го стори тоа во тоа време? Кои резултати најмногу се плашевте или се загрижени?
 • Какви модели можете да ги набљудувате? Во моменти кога сте почувствувале блокиран или заглавен, што е тоа што ве спречува да преземете дејство? Кои приказни си кажуваш?

Продолжете да поставувате прашања како ова, обидувајќи се да ги извадите подлабоките причини за вашето минато однесување. Вие исто така може да користите слични прашања ако се борите во моментов со проект или цел што те заплашува.

Направете белешки, без никаква пресуда или вина, како да ја анализирате ситуацијата однадвор. Ова е мисија за утврдување на факти, и ништо повеќе.

Исто така обидете се со некое слободно пишување - "Не можам да направам X затоа што ...." (каде X е важна цел за вас). Напиши ги сите причини што ми паѓаат на ум, колку што е можно побрзо, без судејќи колку се валидни. Некои од нив веројатно ќе звучат смешно или луди, но некои (можеби дури и оние луди) ќе укажуваат на ограничување на верувањата.

Патување низ времето

Како што откривме во првиот дел, многу од нашите самоограничувачки верувања се формираат рано во животот, па следниот чекор е да се вратиме и да забележиме за вашите рани искуства и формирање верување.

Отпрвин, едноставно опишеј го своето воспитание:

 • Какви беа вашите родители или старатели?
 • Кои беа нивните вредности?
 • Што ве научија за светот?
 • Што научивте од нив за работи како да преземате ризици наспроти да бидете безбедни, што е можно во животот, а што не е, за што сте способни и што не сте?
 • Што е со вашата поширока околина, како училиште, пошироко семејство, локална заедница и / или религиозни институции? Што те научија за себе?
 • Што научивте за вашиот идентитет (националност, пол, етничка припадност, економски статус, физички изглед итн.) И како тоа влијае на вашето чувство за можноста? Дали некогаш сте кажале работи како "Девојките не прават X" или "Луѓето како нас никогаш не можат да направат Y"?
 • Дали се чувствувате сигурни или недоверливи? Или се чувствувате сигурни во некои области, но не и други? Кои?
 • Како што растеше, која од овие први лекции си реагираше најсилно против? Што научивте за себе, што е спротивно на она што сте го научиле?

Повторно, ова се само некои прашања за да започнете, но обидете се да продолжите и да прашувате колку што можете, да правите белешки цело време и да бидете водени од вашите сопствени искуства. Идејата е да добиете јасна слика за околината во која пораснавте и како го обликуваше вашето верување.

Ставете го заедно

Откако ќе завршите, обидете се да барате модели помеѓу двете комплети белешки и да пронајдете некои причини и ефекти. Какви рани убедувања можеби сте се одржувале, и како би можеле да објаснат некои од акциите што ги преземате денес? Може ли некој од нив да ги ограничи верувањата што повеќе не ви служат? Би можеле да бидат одговорни за проблемите што ги идентификувавте во вашата вина без анализа?

Како што споменав, може да биде тешко да се идентификуваат самоограничувачките верувања, па можеби ќе ви требаат повеќе време. Користете ги овие прашања за да започнете, но процесот може да потрае подолго. И размислете да побарате помош од терапевт или друг професионалец, особено ако сте имале тешко детство, а делот "патување со времето" покренува сложени прашања за вас. Ова не е нешто што треба да го направите сам.

4. Како да ги надминете твоите лимитирани верувања

Откако ќе ги идентификувате вашите ограничувачки верувања (колку што долго трае), се разбира дека сакате да ги надминете. Повторно, ова не е едноставна задача, но ајде да погледнеме шест техники кои можат да бидат корисни:

1. Разбирање на нивната цел

Ова може да звучи чудно. Ова се ограничувачки верувања што ве држат назад, па каква цел би можеле да имаат?

Поентата е во тоа што сите верувања имаат цел, и обично таа цел е некако поврзана со тоа што ќе ве заштити или ќе ве заштити од болка или друг негативен исход.

Во случај на ограничување на верувањата, оваа цел може да биде заведена, но таа постои, и затоа е толку моќна. На пример, може да бидете блокирани да направите напредок со верувањето дека не треба да правите ништо, освен ако не можете да го направите совршено. Овој вид на перфекционизам може да биде осакатена, но во нејзиниот корен, најверојатно има за цел да ве заштити од болката или понижувањето за кое верувате дека ќе резултира ако ставите помалку од совршена работа во светот.

2. Прашајте ги

Откако ќе ја идентификувате целта на вашето верување и од каде доаѓа, почнете да се сомневате дали е валидна или корисна.

Во пример за перфекционизам, запрашајте се каков исход ќе биде ако не дозволите да започнете производ или бизнис што содржи мала маана? Дали е тоа полошо од исходот на ништо? Генерално, дали вашиот перфекционизам доведува до попозитивни или негативни резултати?

Одете низ овој процес со секое од ограничувачките верувања што ги идентификувавте. Дури и ако мислите дека веќе ги знаете одговорите, можеби ќе дојдете со нешто ново, а самиот процес на отворено сослушување на вашите ограничувачки верувања може да биде корисен во намалувањето на нивната моќ.

3. Смеј се на нив

Хуморот може да биде многу ефикасна алатка за деблокирање. Тешко е нешто да имаш моќ над тебе кога се смееш на тоа.

Затоа обидете се да направите шеги од вашите ограничувачки верувања. Земете ги во крајности и излезете со апсурдни сценарија што ве натера да се смеете, или барем да не се земете себеси и вашите верувања толку сериозно.

4. Формулирајте нови верувања

За да ја прекршите моќта на вашите стари верувања, исто така ќе треба да ги замените со нови. Треба да верувате во нешто што треба да го направи смисла на светот и да ви даде стабилна основа за навигација.

Значи, за секое од ограничувачките верувања што ги идентификувавте, претворете го и формулирајте ново уверување кое е повеќе во согласност со вашите вредности и кое ќе ве поддржува во постигнувањето на вашите цели. На пример, наместо "секогаш треба да стори сé што е совршено", може да речете: "Јас сум во ред со мали несовршености сѐ додека правам она што ми е важно".

5. Повлечете ја својата мозокот

Иако мозокот има тенденција да се задржи на верувања, исто така може да се преквалификува. Верувањата се во основа шаблони кои мозокот ги идентификувал, па така со тоа што ги хранеле новите модели, можете да почнете да го превртувате.

Постојат многу техники што можете да ги користите тука. Може да пробате афирмации (пишување или говорење на вашите нови верувања постојано во одредени периоди секој ден). Можете да користите физички објект, како камен што го носите во вашиот џеб, како постојан потсетник за вашите нови намери. Можете да поставите навики или ритуали за поддршка на новото верување, како намерно да го ставате новото верување во практика на мал начин секој ден (направете мала, намерна грешка ако се борите со перфекционизмот, на пример).

6. Земи Инспирација

За да ве поддржите во она што ќе биде долг, а понекогаш и тежок процес, побарајте примери за следење. Најдете ги луѓето во бизнисот или во други области од животот кои ги отелотворуваат верувањата што се обидувате да ги прифатите за себе.

Откако ќе ги идентификувате луѓето што ќе следат, читајте ги книгите или за нив. Дознајте како го постигнале нивниот успех и она што требало да го совладаат. Следете ги инспиративните цитати и слики и ставете ги таму каде што редовно ќе ги гледате. Има многу општ инспиративен материјал таму на интернет, но она што го барате е нешто посебно приспособено кон ограничувачките верувања со кои се соочувате и верувањата кои ги зајакнувате кои се обидувате да ги зацврстите.

Заклучок

Во ова упатство се опфатени многу места. Почнавме со тоа што гледавме што се самоограничувачки верувања и како се формираат. Потоа погледнавме во некои општи примери за самоограничувачки верувања и како тие можат да влијаат на вас во деловниот свет.

После тоа, влеговме во гнилостливоста за тоа како да ги идентификуваме и надминеме вашите ограничувачки верувања. Ги погледнавме некои специфични техники и вежби што можете да ги користите за да ви помогнете да дојдете до коренот на овие верувања и да ги замените со нови, пооверливи верувања.

Како што споменав, ова веројатно ќе биде долг процес. Верувањата трае подолго време да се формираат, и тие не можат да се менуваат преку ноќ. Но, ако се држите со него и постојано работите на неа, ќе бидете во можност да направите вистински, мерлив напредок и да доживеете некои моќни промени во вашиот живот.

Advertisement
Did you find this post useful?
Want a weekly email summary?
Subscribe below and we’ll send you a weekly email summary of all new Business tutorials. Never miss out on learning about the next big thing.
Scroll to top
Start your 7-day free trial*
Start free trial
*All Individual plans include a 7-day free trial for new customers; then chosen plan price applies. Cancel any time.